Sada je: sri 02 ruj, 2026 6:31 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
 3x15 - Yesterday's Enterprise 

Ocjena
10 44%  44%  [ 8 ]
9 22%  22%  [ 4 ]
8 6%  6%  [ 1 ]
7 6%  6%  [ 1 ]
6 17%  17%  [ 3 ]
5 0%  0%  [ 0 ]
4 0%  0%  [ 0 ]
3 0%  0%  [ 0 ]
2 0%  0%  [ 0 ]
1 6%  6%  [ 1 ]
Ukupno glasova : 18

3x15 - Yesterday's Enterprise 
Autor/ica Poruka
So Say We All

Spol: Muški
Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: XI
Opis Stanja: Neću više da mislim na ........
Post 3x15 - Yesterday's Enterprise
" Yesterday's Enterprise "
"(Jučerašnji Enterprise)"

Sezona: 3
Epizoda: 15
Datum premijere:19.02.1990.
Prikazano na HRT-u: 02.04.2008.
slika

Scenaristi: Trent Christopher Ganino & Eric A. Stillwell
Redatelj: David Carson
Gostujući Glumci:
* Denise Crosby as Natasha Yar
* Christopher McDonald as Richard Castillo
* Tricia O'Neil as Rachel Garrett
Stardate: 43625.2 (2366/2344)

Kratak sadržaj: (preuzeto sa ST Centra)
Na rutinskoj misiji Enterprise otkriva vremenski procijep iz kojeg izlazi brod Ambassador klase. Odjednom se okruženje mijenja - Enterprise je ratni brod, na njemu se nalaze samo vojnici, a rat s Klingoncima traje već desetlijećima. Posada identificira brod kao izravnog prethodnika njihovog broda, U.S.S. Enterprise NCC-1701-C za kojeg se vjerovalo da je uništen prije dvadeset godina. U posadi Enterprisea-D sada se nalazi Tasha Yar koja nikada nije poginula, a nema Worfa. U razgovoru sa kapetanicom Enterprisa-C Picard saznaje da je brod teško oštećen kada je pohitao u pomoć Khitomeru kojeg su napala tri romulanske ratne ptice. Usred bitke brod je prošao kroz procijep i pojavio se ovdje.

Detaljnije informacije: LINK

[Prikaz] Spoiler:
Ovo što si sad stisnuo/la su bila moja jajca, sudeći po tvom osmjehu na licu vidim da ti se svidjelo

sri 02 tra, 2008 4:31 pm
Profil ICQ
Make it so
Make it so

Naj Serija: TNG
Naj Film: First Contact
Post Re: 3x15 - Yesterday's Enterprise
10
Odlicna epizoda
Sad da je samo ne hvalim na pocetku jedna mala kritika , mogli su pokazat bitku na nerandri 3 , bilo bi zanimljivo vidjet taj povijesno vazan događaj na ekranima

Guinan opet briljira u ovoj epizodici i cak bez argumenata uspjeva uvjerit picarda da zivi u krivom vremenu i prostoru
Sta opet mi nije jasno jer sta bi vi naprimjer sad rekli da vam netko dođe i kaze da vasa sadasnjost nije prava sadasnjost ?

Ponovno smo vidjeli tashu yar i u biti nesvjesno saznali odkud se stvorila SELA , romulanska kapetanica kcer od tashe yar
Tad jos to nije bilo jasno da ce uopce bit SELE ali kasnije kad se ona stvorila u seriji , nije bilo tesko skuzit odakle je dosla (tj odakle je njena mater dosla)

e da zanimljivo je bilo cut picarda kako s cuđenjem kaze guinan (nakon sta je ona govorila o brodu mira ) : Kids on the enterprise :shock:

Isto tako i njegova izava kad su klingonci trazili predaju je bila dobra : That'll be the day.

sri 02 tra, 2008 4:53 pm
the Red Viper

Opis Stanja: ε > 0
aaa!!!
10!

(dakle 3 628 800 :mrgreen: )

najbolja epka ikad.

sri 02 tra, 2008 5:09 pm
Profil ICQ Web stranica
Make it so
Make it so

Bila bi najbolja da su pokazali bitku kod nerandre 3 ali nisu pa je ova epizoda u mojim ocima cak izvan top 10 star trek epizoda
:mrgreen:
(svejedno cu veceras odgledat reprizu) :thumbs2:

sri 02 tra, 2008 5:15 pm
Valkyrie

Spol: Ženski
Opis Stanja: foundation and empire
jako veoma puno kul epizoda.me likes :biggrinlove: 10

odlično napravljeno,sviđa mi se sposobnost el-aurijanaca da osjete promjene u prostor-vremenu,u budućnosti u kojoj je trajao rat nije bilo deanne troi kaj je savršeno,bilo bi super i da wesleya nije bilo :mrgreen: .tasha se malo vratila,niš posebno,ona mi uopće ne fali iako je bilo zanimljivo ponovno je vidjeti na enterpriseu.i worfov sokić od šljiva mi je zakon,scena je jednostavno predobra :lolsmjeh:
e da,slažem se da bi bilo zanimljivo i vidjeti bitku kod neandre 3,šteta kaj nisu prikazali,al sve u svemu pohvale epizodi

sri 02 tra, 2008 7:06 pm
Über Trekkie
Über Trekkie

Koje si vrste?: BORG
Nije mi se bas svidila epizoda, kakve veze ima da je taj brod izletio van i bez da je Picard bio tamo, nitko nebi nista skuzio da se vrijeme promjenilo. Ovako ispada kao da su cekali da izadze van, te da li bi se ovi vratili natrag u fight da nitko nije bio tamo da ih na na sehmu bla bla gurne natrag unutra, bas bi se oni samo tako vratlili... lol... :P Guinan bi ukrala shutle i maznula brod, pronasla brod iz proslosti i vratila ih nazad u njihovo vrijeme... mos si ga mislit... :mrgreen:

sri 02 tra, 2008 8:38 pm
Profil ICQ Web stranica
Njegova Debela Eminencija
Njegova Debela Eminencija

U pocetku sam i ja htio dati cistu desetku, ali ima jedna stvar koja mi ne stima...taj vremenski procjep, mislim ako je Ent-C upao u procjep zasto je uopce postojala "originalna" proslost (do trenutne epizode)? Koliko sam shvatio nitko i nista nije namjerno izazvao (ako je rijec o Q-u on najavi svoje nepodopstine) taj procjep, tako da nije bilo namjernog mijenjanja timelinea. Jako los deus-ex-machinus koji generalno kvari dojam citave epizode. Dajem 7 zbog dobrog ostatka radnje.

sri 02 tra, 2008 11:20 pm
Profil Web stranica
the Red Viper

Gul Remal je napisao/la:
... taj vremenski procjep, ...

Citat:
One of the major problems encountered in time travel is not that of accidentally becoming your own father or mother. There is no problem involved in becoming your own father or mother that a broadminded and well-adjusted family can't cope with. There is also no problem about changing the course of history - the course of history does not change because it all fits together like a jigsaw. All the important changes have happened before the things they were supposed to change and it all sorts itself out in the end.
The major problem is quite simply one of grammar, and the main work to consult in this matter is Dr Dan Streetmentioner's Time Traveller's Handbook of 1001 Tense Formations.

dakle... nema razloga za zabrinutost. oni u treku imaju universal translatore. :mrgreen:

sri 02 tra, 2008 11:42 pm
Profil ICQ Web stranica
So Say We All

Naj Serija: DS9
Opis Stanja: Neću više da mislim na ........
Nisam mogao dočekati reprizu, pa sam pogledao iz osobne kolekcije.

U isto vrijeme i volim i mrzim timetravel epizode. Toliko me tjeraju da logičkim putem dođem do rješenja problema, no svaki me put logika iznevjeri.

Epizoda zaslužuje 10. Jedino mi nije jasno kako je taj jedan brod mogao utjecati da Fedosi zarate sa Klingoncima. Guinen je doslovno bila izgubljena u prostoru i vremenu kada je došla na most i fascinantna mi je njena priroda da otkrije kako vrijeme nije linearno.
Bilo je fora vidit Tashu čija uloga u ovoj epizodi utječe na buduće događaje. Čak je i Whesly djelovao dosta ozbiljno i zrelo, a i saznao sam od kada je Worf zavolio sok od šljiva.

[Prikaz] Spoiler:
Ovo što si sad stisnuo/la su bila moja jajca, sudeći po tvom osmjehu na licu vidim da ti se svidjelo

čet 03 tra, 2008 12:03 am
Profil ICQ
Make it so
Make it so

Sok od sljiva , the drink of a warior :lolsmjeh:

čet 03 tra, 2008 12:18 am
Fi'ta Gul
Fi'ta Gul

Desetka k'o kuća!
Inače ne volim temporalna kemijanja, ali ovo je jedna od iznimki. Možda zato što sam dojma da anomalija nije striktno u prvom planu, nego se rješava postepeno, u skaldu sa cijelom situacijom koju je prouzročila.
Worfova provala na početku o ratničkom piću je legendarna. Dvije Picardove na kraju još su legendarnije. Cijela epizoda ima pravi napeti ugođaj i teško je skrenuti okom s ekrana da se nešto ne propusti.

E, a sad - temporalna anomalija. Gul Remal dobro je uočio problem oko dviju sadašnjosti. Dosta sam razmišljao o tome i naravno da me zaboljela glava od kemijanja objašnjenja.
Ako je Enterprise C tijekom borbe kod Narendre 3 upao u temporalni procijep i zbog toga je bačen 22 godine u budućnost (odnosno sadašnjost Picarda i ekipe) u kojoj Fedsi ratuju sa Klingoncima, pola flote im je uništeno, razmišljaju o predaji, nema djece na Enterpriseu D i bla, bla, na koju foru onda postoji "sadašnjost" u kojoj su Fedsi i Klingonci saveznici?
Moja teorija bi bila da je ta temporalna anomalija (Data ju je opisao kao "Kerrov procijep nastao utjecajem velike količine energije na superstrune") nastala uslijed detonacije više torpeda i njihovog djelovanja na superstrune (što god one bile), dakle slučajno (nema nečije namjere da je stvori, niti deux-ex-machine).

U epizodi vidimo dvije "sadašnjosti", slično kao što ćemo vidjeti u TNG epki Parallels.
Ona sadašnjost na početku epizode (koju kroz seriju i pratimo), rezultat je toga da je Enterprise C prije 22 godine uništen kod klingonske baze na Narendri 3 boreći se protiv Romulanaca. Baza je preživjela i Klingonci su žrtvovanje Enta C ocijenili kao vrlo časno, što je bio veliki plus u okončanju neprijateljstava, sklapanju mira i zatim savezništva između Federacije i Klingonskog carstva.
Druga "sadašnjost" (ona ratna) rezultat je toga da je Ent C prošao kroz temporalni procijep i "nacrtao" se kod svog nasljednika. Samim tim, nije imao tko više braniti bazu na Narendri 3, Romulanci su je uništili i nije zabilježen časni herojski pothvat Fedsa, nego vjerojatno kukavičluk, a napetosti su eskalirale u rat koji još uvijek traje.
Mogla je ta famozna anomalija imati i svojstva one koju ćemo vidjeti u Voyagerovoj epizodi Deadlock pa bi imali situaciju da je Ent C "kopiran", uslijed čega nastanu dva fazno pomaknuta broda, pa se jednom događa jedna sadašnjost, a drugom druga.
Sve to mi se čini kao da je scenaristima ideja prikazati da kod svake odluke (da ili ne, crno ili bijelo, lijevo ili desno) ili kod svakog događaja (dobitak ili gubitak, pobjeda ili poraz), postoji druga realnost, paralelna dimenzija ili paralalni svemir, gdje se odvija scenarij druge opcije ili drugog izbora.
Uglavnom, teorija i filozofija koliko god poželimo.
Kad se radi o temporalnim anomalijama, paradoksima i zavrzlamama, najbolje bi se bilo držati one od babe Đejnvej (ajd da je i ona rekla koju pametnu): "Najbolji način da izbjegneš glavobolju od objašnjavanja temporalnih paradoksa je da ih uopće ne pokušavaš objasniti.", ali gdje bi onda bila zabava?

čet 03 tra, 2008 3:08 am
Profil ICQ Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

Koje si vrste?: BORG
Ma bilo je fajtova u DS9 pa nitko torpedima nije napravio vremenski procjep, a i taj brod je bio skoro pa uništen, pa ako su nestali bez traga a romulanci su sve unistili sto to opet nije jednako kao da su poginuli braneći bazu. Ako nekoga nema vodi se kao da je mrtav zar ne... :P Tesko da se povijest tako drastično promjenila...

čet 03 tra, 2008 11:34 am
Profil ICQ Web stranica
the Red Viper

hm...
dosta je tesko reci koliko neki događaj utjece na buducnost. pogotovo s obzirom na teoriju kaosa i slicne gluposti.
ali u svakom slucaju rekao bih da je moguce, ijako ne bas jako vjerojatno (ali to ovisi i o nekakvoj "vaznosti" pojedinih događaja) da jedan tako naizgled mali detalj promjeni drasticno sljedecih dvadesetak godina.

a sto se tice toga da bi klingoncima bilo dovoljno i da se Ent C pojavio tamo i onda nestao to bas i nemora biti tocno. mislim, nakon unistenja broda i dalje ostaju nekakvi tragovi. a i romulanci su dosli tamo u biti napasti postaju tako da vjerojatno nece ici rastavljati jedan brod na njegove subatomske komponente, nego kad skuze da su ga dovoljno ostetili da svi ljudi unutra pocrkavaju (ili tako nesto) okrenuti ce se ka postaji.
tako da je vjerojatno ostalo ne samo tragova broda nego i tragova mrtve posade unutra. sto bi klingonci mogli smatrati neocekivano časno za jedne fedse.

e, sad jos samo da dam komentar dva u vezi prijevoda.
on mi je bio super! ono na pocetku kad razgovaraju Guinan i Worf i onda mu ona kaze nesto u stilu "a dobro, onda ti popi taj sokić" :mrgreen:
ili na karaju kad klingonci pozivaju Picarda da se preda, a ovaj odvrati (joj, kako je ono islo?) malo sutra (ili tako nesto!) :mrgreen:

inace, to na kraju je super scena, kad onako preskoci onaj takticki luk.
btw, cijeli most izgleda tako cool!!! (ja se nebi htio nakon toga vratiti na staro. koga briga za federaciju i kolko ono zrtava kad imas tako cool bridge?!) i super je kako samo kapetan sjedi tamo na povisenom u sredini. i kako je Riker u biti stajao iza njega. ma sve super je predobro!

čet 03 tra, 2008 11:57 am
Profil ICQ Web stranica
Inquisitor
Inquisitor

Ant je napisao/la:
ili na karaju kad klingonci pozivaju Picarda da se preda, a ovaj odvrati (joj, kako je ono islo?) malo sutra (ili tako nesto!) :mrgreen:

i onda nek mi kaze netko da se picrad voli predavati :)

10... bez razmisljanja ali i sa razmisljanjem :)
ok... imaju te temporalne nelogicnosti... no koja takva epizoda nema ;)

a sad... o mojoj preodlicnoj teoriji sto se tocno desavalo sa vremenom u ovoj epizodi mozete cuti ako me priupitate danas u klubu (ili bilo kad vam pase... ali uzivo... jer mi se neda tipkat toliko :) )

fora je bilo vidjeti mracni most, pocetak worfove ljubavi kao soku od sljive, njegovo objasnjavanje kako su zene preslabe za musko poput njega (podsjetio me ne mene 8) ), tashu kojoj kad su pokazali samo facu izgleda kao musko :), enterprise c!!!!, picardovu "lets make sure the history never forgets the name Enterprise" (or samting lajk det), smrt nekih glavnih likova ... zanimljivo je da u ovom "losem" timelinu konzole puno efikasnije eksplodiravaju... cak i nekog ubiju :)
itd. itd.

ahhhh.... TNG ... kako si dobar... :biggrinlove:

čet 03 tra, 2008 2:08 pm
Profil Web stranica
Make it so
Make it so

Tasha butch heteroasexualna osoba :lolsmjeh:

Meni tasha je bas ko stvorena za glumit klingonku a ne human osobu , nekako je dosta gruba u svojim nastupima a i prvo bi pucala a onda pitala sta se zbiva :-#

čet 03 tra, 2008 2:15 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: