Sada je: sub 19 ruj, 2026 8:59 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 51 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća
 3x02 - The Ensigns of Command 

Ocjena:
10 11%  11%  [ 2 ]
9 11%  11%  [ 2 ]
8 28%  28%  [ 5 ]
7 17%  17%  [ 3 ]
6 22%  22%  [ 4 ]
5 0%  0%  [ 0 ]
4 6%  6%  [ 1 ]
3 0%  0%  [ 0 ]
2 0%  0%  [ 0 ]
1 6%  6%  [ 1 ]
Ukupno glasova : 18

3x02 - The Ensigns of Command 
Autor/ica Poruka
Fi'ta Gul
Fi'ta Gul

Post Re: 3x02 - The Ensigns of Command
maX je napisao/la:
A pametniji nacin objasnjavanja kolonistima... ne vjerujem da bi ista slusali
E vidiš, meni je zasmetalo to što nisu ni pokušali sjesti za stol sa kolonistima na pravi način i vidjeti hoće li poslušati. Picard nekada ima previše strpljenja i oklijeva kad treba "povući okidač", a u ovom slučaju šalje Datu da pripremi koloniste i prije nego što je bilo tko pogledao freakin' sporazum (tek kasnije je zapovijedio Rikeru i Daenni da ga "pročešljaju" i nađu nešto čime bi se mogli okoristiti).
maX je napisao/la:
Data je to najpametnije objasnio. Rasturio je akvadukt koji im ionako vise nece trebati.
Ne, uopće ga neće trebati. #-o Worf je rekao da bi preseljenje svih kolonista najprije šatlovima na Enterprise, kada bi odmah počeli, trajalo 4 tjedna i 4 dana. No, valjda Geordi smatra da brod ima viška energije pa će taj višak utrošiti replicirajući vodu za dnevne potrebe 15 tisuća kolonista 4 i pol tjedna. Very nice.

čet 20 ožu, 2008 1:09 am
Profil ICQ Web stranica
anarho trekkie

Spol: Muški
Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
TerNek je napisao/la:
maX je napisao/la:
Data je to najpametnije objasnio. Rasturio je akvadukt koji im ionako vise nece trebati.
Ne, uopće ga neće trebati. #-o Worf je rekao da bi preseljenje svih kolonista najprije šatlovima na Enterprise, kada bi odmah počeli, trajalo 4 tjedna i 4 dana. No, valjda Geordi smatra da brod ima viška energije pa će taj višak utrošiti replicirajući vodu za dnevne potrebe 15 tisuća kolonista 4 i pol tjedna. Very nice.
Meni se i dalje cini da ga nije skroz rasturio nego samo pokazao da bi mogao....
Jedino mi nije jasno kakvo se to svjetlo penjalo do vrha... :)

Na Memory Alpha pise:
"Data is at the aqueduct. He stuns four guards as a demonstration of his firepower, and then demonstrates the kill setting on the aqueduct."

Scenarij:
Data turns, BLASTS the control panel on the aqueduct. A shower of SPARKS. EFFECT as the reaction races up the aqueduct. The water stops flowing. Gosheven is speechless. Data addresses the colonists:
DATA: I could reduce this pumping station to a pile of debris... but I trust my point is clear.

Kako sam ja skuzio iz epizode i napisanog tamo, Data nije akvadukt skrsio skroz, samo malo ostetio, tako da pokaze da bi mogao ako zeli...

Inace, da li je trebao drugacije postupiti? - Picardova zapovjed je bila da zavrsi misiju bilo kojim sredstvima - i on je ta njegova naredjenja tako i shvatio i postupio u skladu s njima.

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

čet 20 ožu, 2008 1:39 am
Inquisitor
Inquisitor

Cvicek je napisao/la:
TerNek je napisao/la:
Dakle, kad bi se radilo o tebi i tvojim principima, ti ne bi umro za njih ako netko nije prisutan da to dokumentira i proslavi te kasnije? Onda ti je valjda važnije mišljenje drugih o tebi nego vlastiti principi (tu ne mislim na principe koje bi svi drugi smatrali lošima, nego na pozitivne principe).
Preduhitrio si me, bas sam i ja htio napisati slican komentar :)

pa onda mi please i ti reci koja bi bilo svrha pogibije u takvom slucaju (u slucaju da tvoja smrt nebi na nikog imalo utjecala)... sto bi sa time postigao?

čet 20 ožu, 2008 3:33 am
Profil Web stranica
Inquisitor
Inquisitor

TerNek je napisao/la:
maX je napisao/la:
A pametniji nacin objasnjavanja kolonistima... ne vjerujem da bi ista slusali
E vidiš, meni je zasmetalo to što nisu ni pokušali sjesti za stol sa kolonistima na pravi način i vidjeti hoće li poslušati. Picard nekada ima previše strpljenja i oklijeva kad treba "povući okidač", a u ovom slučaju šalje Datu da pripremi koloniste i

ne kuzim te... sto ti je to datino nagovaranje bilo toliko gadno da ga usporedjujes sa "povlacenjem okidaca"? Picard je Dati rekao da nagovori koloniste da se pokupe od tamo, bilo kako je moguce, jer je ocito bilo da ce inace umrijeti ... i data je ucinio sto je bilo potrebno da se ti kolonisti spase... ostetio/unistio je akvadukt i ja ne vidim nista lose u tome... akvadukt bi tak i onak bio unisten kasnije... ovak je njegovo unistenje/ostecenje bar imalo neku svrhu... spasilo je zivote tim kolonistima... sto se mene tice odlican potez... datin potez... datin... ne picardov ;) ... ne kuzim kaj si toliko napao picarda oko toga...

TerNek je napisao/la:
prije nego što je bilo tko pogledao freakin' sporazum (tek kasnije je zapovijedio Rikeru i Daenni da ga "pročešljaju" i nađu nešto čime bi se mogli okoristiti).

pa ok... nije se sjetio cesljanja sporazuma... krivo je pretpostavio da sheliaci nisu ostaviliu sporazumu prostora za manevriranje... cesljanja sporazuma se cisto sjetio u trenutku ocajanja...
nije svemocan da se mora odmah sjetiti svih rjesenja... nama se sad cini jednostavnim jer smo vec vidjeli sto se desilo... ali njemu nije tako ;)

TerNek je napisao/la:
maX je napisao/la:

pa ne kuzim... zar mislis da nebi mogli replicirati toliko vode i hrane? zasto nebi mogli?
a i kako su ti kolonisti prezivljavali prije izgradnje akvadukta?
ja bi prije rekao da je taj akvadukt smanjio kolicinu posla oko dovodjenja vode... on je bio dobar temelj da kasniji razvoj... ali nije bio uvijet za prezivljavanje... inace bi oni vec prije umrli, zar ne?

imam filing da si ide traziti bilo kakva, koliko god mala, greskica kod picarda ... nije on savrsen... nitko ne kaze da je...
zasto... nemam pojma...

čet 20 ožu, 2008 3:48 am
Profil Web stranica
Fi'ta Gul
Fi'ta Gul

Citat:
...imam filing da si ide traziti bilo kakva, koliko god mala, greskica kod picarda ... nije on savrsen... nitko ne kaze da je...
zasto... nemam pojma...

Very wrong. Ne tražim mu male greškice. U ovom slučaju, prigovaram zbog velikih grešaka. Ja imam filing da ga ti držiš za savršenog i pokušavaš sve njegove greške opravdati.

Chaky je napisao/la:
ne kuzim te... sto ti je to datino nagovaranje bilo toliko gadno da ga usporedjujes sa "povlacenjem okidaca"? Picard je Dati rekao da nagovori koloniste da se pokupe od tamo, bilo kako je moguce, jer je ocito bilo da ce inace umrijeti ... i data je ucinio sto je bilo potrebno da se ti kolonisti spase... ostetio/unistio je akvadukt i ja ne vidim nista lose u tome... akvadukt bi tak i onak bio unisten kasnije... ovak je njegovo unistenje/ostecenje bar imalo neku svrhu... spasilo je zivote tim kolonistima... sto se mene tice odlican potez... datin potez... datin... ne picardov ;) ... ne kuzim kaj si toliko napao picarda oko toga...

Kolonistima je živote spasio članak u sporazumu koji govori o arbitraži treće strane. Da nije toga, Šeliaci bi se prvo obračunali sa Enterpriseom (ako bi Picard inzistirao da budu "tampon zona" između Šeliaka i kolonista), a potom bi devastirali koloniju i sve stanovnike. Sporazum je ključ svega i zato prigovaram Picardovoj aljkavosti jer je trebalo sporazum pročešljati od A do Ž i tada djelovati. U kratkom roku, sporazum je mogao "prekopati" samo Data, zato je slanje istoga u "kaubojsku misiju" bilo preuranjeno i nepotrebno.
Ako bi se arbitražom dobilo nekoliko mjeseci (zbog hibernacije Grizelaca), u tom vremenu bi se mogao ispregovarati i ostanak kolonije i ljudi na planetu, njeno uništenje ne mora biti jedini i konačni ishod.
Chaky je napisao/la:
pa ok... nije se sjetio cesljanja sporazuma... krivo je pretpostavio da sheliaci nisu ostaviliu sporazumu prostora za manevriranje... cesljanja sporazuma se cisto sjetio u trenutku ocajanja...
Zar se zbilja ugovori i sporazumi čitaju samo u trenutku očaja ili ih treba proučiti prije nego što nešto kraneš raditi?
Zamisli real-life situaciju. Ja ti pokucam na vrata i kažem da mi duguješ milijun eura, na temelju navodnog ugovora koji su potpisali naša dva davna pretka. Kažem ti da si mi prema tom ugovoru, traženu svotu dužan isplatiti u roku od 3 dana otkada sam ti pokucao na vrata, jer će se inače primjeniti zatezne kamate za cijelo razdoblje dugovanja i bit ćeš mi dužan 10 milijuna. Što ćeš prvo napraviti? Hoćeš li u panici bjesomučno početi skupljati lovu ili ćeš prvo htjeti vidjeti ugovor i detaljno ga proučiti kako bi utvrdio je li sve zaista onako kako ja kažem i postoji li kakva olakotna okolnost koja ide tebi u prilog?
Chaky je napisao/la:
Cvicek je napisao/la:
TerNek je napisao/la:
Dakle, kad bi se radilo o tebi i tvojim principima, ti ne bi umro za njih ako netko nije prisutan da to dokumentira i proslavi te kasnije? Onda ti je valjda važnije mišljenje drugih o tebi nego vlastiti principi (tu ne mislim na principe koje bi svi drugi smatrali lošima, nego na pozitivne principe).

pa onda mi please i ti reci koja bi bilo svrha pogibije u takvom slucaju (u slucaju da tvoja smrt nebi na nikog imalo utjecala)... sto bi sa time postigao?
Ovo ti zaista moram rastumačiti face-to-face, bit će puno kraće i jednostavnije.
Chaky je napisao/la:
pa ne kuzim... zar mislis da nebi mogli replicirati toliko vode i hrane?
Ne mislim da ne bi mogli. Mislim da je besmisleno uništiti im dotok vode, a onda im replicirati vodu.

čet 20 ožu, 2008 8:33 pm
Profil ICQ Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

TerNek je napisao/la:
.....
Chaky je napisao/la:
pa ne kuzim... zar mislis da nebi mogli replicirati toliko vode i hrane?
Ne mislim da ne bi mogli. Mislim da je besmisleno uništiti im dotok vode, a onda im replicirati vodu.

Za preostalih nekoliko tjedana na planeti bi im svojom naprednom tehnologijom mogli napraviti privremeni 'plasticni' akvadukt i ako treba prikupiti jos i zalihe vode za evakuaciju za tih 15000 ljudi, ali bi i evakuacijski brodovi vjerojatno imali neke zalihe ili mogucnosti repliciranja.

samo kada mu pomaže da se pridigne.”

čet 20 ožu, 2008 11:00 pm
Inquisitor
Inquisitor

TerNek je napisao/la:
Chaky je napisao/la:
Zar se zbilja ugovori i sporazumi čitaju samo u trenutku očaja ili ih treba proučiti prije nego što nešto kraneš raditi?
Zamisli real-life situaciju. Ja ti pokucam na vrata i kažem da mi duguješ milijun eura, na temelju navodnog ugovora koji su potpisali naša dva davna pretka. Kažem ti da si mi prema tom ugovoru, traženu svotu dužan isplatiti u roku od 3 dana otkada sam ti pokucao na vrata, jer će se inače primjeniti zatezne kamate za cijelo razdoblje dugovanja i bit ćeš mi dužan 10 milijuna. Što ćeš prvo napraviti? Hoćeš li u panici bjesomučno početi skupljati lovu ili ćeš prvo htjeti vidjeti ugovor i detaljno ga proučiti kako bi utvrdio je li sve zaista onako kako ja kažem i postoji li kakva olakotna okolnost koja ide tebi u prilog?

analogija ti donekle ima veze sa situacijom iz epizode...
razlika je u tome sto ja ni nakon 3 tjedna nebi mogao platiti tu milju kuna pa bi naravno vrlo brzo isao gledati ugovor kao JEDINO rjesenje... Picard je imao ipak, bar je tako mislio, vise opcija... od kojih je jedna bila odgoda od par tjedana...

ali u toj "stvarnoj" situaciji mislim da bi prvo kao picard pitao da li mozemo popricati o tome i dogovoriti nekaj... a nakon sto bi me, vjerojatno, odbili... onda bi, kao i picard, krenuo u cesljanje ugovora...

pet 21 ožu, 2008 1:12 am
Profil Web stranica
anarho trekkie

Chaky je napisao/la:
Cvicek je napisao/la:
TerNek je napisao/la:

Ne ako ne bi imala utjecaja, nego ako se za to ne bi znalo...
Npr. sprijecis neku katastrofu i pritom stradas, a da nitko nikada ne sazna da je do katastrofe uopce i moglo doci. Da li bi i onda bilo lose umrijeti za svoje ideale? Sta ako nitko nece znati da je trebalo doci do katastrofe i nece shvatiti zasto si umro?

Napisano je:
Chaky je napisao/la:
ponekad je ok umrijeti zbog svojih ideala... ako ako ce biti netko tko ce ostati iza i shvatiti za sto si umro

Chaky je napisao/la:
TerNek je napisao/la:
Znači, po tvom mišljenju, smrt zbog nekih principa i ideala ne vrijedi ništa i besmislena je ako kasnije nema nikoga da o njoj debatira i pokuša je shvatiti? C'mon.

da... jer nicem ne koristi takva smrt... nit si nekog nadahnuo, nit si nastetio svom protivniku... smrt za nista

da netko ostane da isprica tvoju pricu o pozrtvovnosti to bi vec imalo nekog smisla...

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

pet 21 ožu, 2008 7:36 am
Inquisitor
Inquisitor

Cvicek je napisao/la:
Chaky je napisao/la:
Ne ako ne bi imala utjecaja, nego ako se za to ne bi znalo...
Npr. sprijecis neku katastrofu i pritom stradas, a da nitko nikada ne sazna da je do katastrofe uopce i moglo doci. Da li bi i onda bilo lose umrijeti za svoje ideale? Sta ako nitko nece znati da je trebalo doci do katastrofe i nece shvatiti zasto si umro?

e zato sam napisao "utjecaja"...
i sad kuzim zasto se nisi slagao sa mnom prije... krivo sam se izrazio... tj. zaboravio sam dodati, uz "zaborav", i "utjecaj"... mea culpa
naravno da nebi bilo lose u slucaju te katastrofe umrijeti... jer je ta katastrofa imala nekog utjecaja

no kakvog utjecaja bi imala smrt tih kolonista? Oni bi umrli za svoje (ili vodjine) ideale i ... i nikom nista... nit su spasili nekoga sa time, nit su nadahnuli nekog sa time... bas nista... samo bi umrli ...

pet 21 ožu, 2008 6:40 pm
Profil Web stranica
anarho trekkie

Chaky je napisao/la:
e zato sam napisao "utjecaja"...
i sad kuzim zasto se nisi slagao sa mnom prije... krivo sam se izrazio... tj. zaboravio sam dodati, uz "zaborav", i "utjecaj"... mea culpa
naravno da nebi bilo lose u slucaju te katastrofe umrijeti... jer je ta katastrofa imala nekog utjecaja
Drago mi je da smo bar taj dio nesporazuma rijesili :)
Chaky je napisao/la:
no kakvog utjecaja bi imala smrt tih kolonista? Oni bi umrli za svoje (ili vodjine) ideale i ... i nikom nista... nit su spasili nekoga sa time, nit su nadahnuli nekog sa time... bas nista... samo bi umrli ...
S ovime se i dalje ne slazem... da su kolonisti ostali braniti planetu, svi bi izginuli, i ne bi bilo svrhe to sto su ostali da se brane, ALI bi ipak umrjeli za svoje ideale. Nije bitno da li bi ista time napravili ili ne.

Kad je Hitler napao Poljsku 1939. Poljaci su znali da nemaju sanse protiv njemacke ratne masine, ali su ipak odlucili da se brane (ajd mozda su mislili da ce ih UK nekako spasiti, ali znali su da je to mission imposible)
Branili su svoju drzavu i mnogi su umrjeli za svoje nacionalne ideale, bez obzira koliko sad to nama djelovalo beskorisno.

Da si zensko i netko snazan te ide silovati, da li ces se prepustiti "jer nemas sanse" ili bi se do zadnjeg opirao bez obzira sto ces jos vise na**bati?

slika

ned 23 ožu, 2008 9:15 am
Inquisitor
Inquisitor

Cvicek je napisao/la:
da su kolonisti ostali braniti planetu, svi bi izginuli, i ne bi bilo svrhe to sto su ostali da se brane, ALI bi ipak umrjeli za svoje ideale. Nije bitno da li bi ista time napravili ili ne.

Cvicek je napisao/la:
Kad je Hitler napao Poljsku 1939. Poljaci su znali da nemaju sanse protiv njemacke ratne masine, ali su ipak odlucili da se brane (ajd mozda su mislili da ce ih UK nekako spasiti, ali znali su da je to mission imposible)
Branili su svoju drzavu i mnogi su umrjeli za svoje nacionalne ideale, bez obzira koliko sad to nama djelovalo beskorisno.

mnogi... ne svi... ni priblizno ;)
svojom borbom su vjerojatno inspirirali neke druge borce, vjerojatno i poljake u kasnije vrijeme, a evo sad i ti njih spominjes kao primjer...
nije isto... za ove koloniste nitko nebi cuo, apsolutno nista svojim otporom nebi ucinili...
no posto se ipak prezivjeli i prihvatili poraz od protivnika koje nebi ni vidjeli a kamoli mu ista napravili, prezivjet ce ... i moci ce pricati svoju pricu o tome kako su prezivjeli na negostoljubivom planetu, kako su sami napravili mega akvadukt... pa ako zele, moci ce nastaviti pravni (ili pravi mali osobni) rat sa sheliacima

Cvicek je napisao/la:
Da si zensko i netko snazan te ide silovati, da li ces se prepustiti "jer nemas sanse" ili bi se do zadnjeg opirao bez obzira sto ces jos vise na**bati?

ma daj... mnoge su se zene obranile zato jer su se borile... tak da je primjer los... uvijek ima smisla boriti se u ovom slucaju jer tu sanse ima...

ovakav primjer sa kolonistima bi ja usporedio sa nekim tipom u nagasakiju (recimo da je preko svoje tajne sluzbe sasznao da napad atomskom bombom dolazi) koji nagovara svoju obitelj da ostanu i da se hrabro bore za svoj dom ... ;)

ned 23 ožu, 2008 2:55 pm
Profil Web stranica
anarho trekkie

Chaky je napisao/la:
nije isto... za ove koloniste nitko nebi cuo, apsolutno nista svojim otporom nebi ucinili...
Sad se mozemo raspravljati do beskonacnosti... ali ostat cemo na istom....
Ja i dalje smatram da ako netko umire za ideale nije bitno da li ce se o njemu kasnije pricati, i je li je ili nije imao sanse time nesto postici - ako "umires za ideale" onda to radis u bilo kojoj situaciji, a ne samo ako znas da ces time nesto postici, ili da ce te bar slaviti kasnije...

slika

ned 23 ožu, 2008 3:00 pm
Über Trekkie
Über Trekkie

Cvicek je napisao/la:
Sad se mozemo raspravljati do beskonacnosti... ali ostat cemo na istom....
Ja i dalje smatram da ako netko umire za ideale nije bitno da li ce se o njemu kasnije pricati, i je li je ili nije imao sanse time nesto postici - ako "umires za ideale" onda to radis u bilo kojoj situaciji, a ne samo ako znas da ces time nesto postici, ili da ce te bar slaviti kasnije...

ja se slazem s ovim kaj je cvicek tu napiso, ali u samoj epizodi nisam bas primjetio da se ovi nisu htjeli maknuti zbog nekih ideala...

----------
slikaIdealizam je draperija koju politički ljudi vješaju preko svoje volje za moć.

ned 23 ožu, 2008 3:20 pm
Profil ICQ
Inquisitor
Inquisitor

Cvicek je napisao/la:

je... ti bi umro za svoje ideale bez obzira na situaciju, a ja bi radje isao po onoj staroj treba znati birati svoje bitke ;)
jedan od nas bi bio dobar vojnik :)

ned 23 ožu, 2008 3:55 pm
Profil Web stranica
anarho trekkie

Chaky je napisao/la:
Cvicek je napisao/la:

je... ti bi umro za svoje ideale bez obzira na situaciju, a ja bi radje isao po onoj staroj treba znati birati svoje bitke ;)
jedan od nas bi bio dobar vojnik :)
Ja nikad nisam rekao da bih JA umro za neke ideale... mozda je sebicno, ali kod mene bi cak i kad bih namjeravao vjerojatno prevagnuo nagon za samoodrzanjem.
Vjerojatno ne bih umro ni za privatne ideale, ni kao Picard i Minokanci za prime directive... (da se malo nadovezem na drugi topic :) )

Raspravljamo samo o tome sta tocno znaci "umrijeti za svoje ideale" (u bilo kojoj situaciji...)

slika

pon 24 ožu, 2008 3:02 am
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 51 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: