| Autor/ica |
Poruka |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
 1x04 - Code of honor
"Code of honor" "Kodeks časti"Sezona: 1 Epizoda: 04 Datum premijere: 12.10.1987. Prikazivanje na HRT-u: 04.01.2008. - HRT2 u 16:15, (r)05.01.2008. - HRT1 u 00:15 Scenaristi: Kataharyn Powers i Michael Baron Redatelj: Russ Mayberry Gostujući glumci: Jessie Lawrence Ferguson - Lutan Karole Selmon - Yareena James Louis Watkins - Hagon Stardate: 41235.25 (2364) Kratak sadržaj: (preuzeto sa ST Centra)USS Enterprise D putuje na planet Ligon II radi pregovora o rijetkom cjepivu koje je hitno potrebno na planetu Styris IV. Stvari se kompliciraju kad ligonski vođa Lutan otme Tashu Yar želeći je uzeti za ženu, što nju dovodi do borbe na smrt sa njegovom sadašnjom ženom Yareenom. Detaljnije informacije - link
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| pet 04 sij, 2008 4:14 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
 Re: 1x04 - Code of honor
...malo dosadnjikava epizoda... koja govori o tome da kad čovijek želi imati sve, obično ostaje bez ičega... to je jedina mala poanta...
...ocijena 4...
| pet 04 sij, 2008 11:48 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
|
TOS-ovska atmosfera još je uvijek duboko prisutna. Jako humanoliki alieni sa malo zastarjelim, ali jako humanolikim običajima imaju nešto što treba svemogućoj Zvjezdanoj floti koja nevjerojatnim čudom to nema. Već viđeno puno puta, samo se izvedba malo razlikuje da ne bude jako dosadno. Smiješan mi je bio Lutan, drži se kao Shaka Zulu. Ovo što je Bobo naveo, u stilu "dabogda imao, a onda ne imao", nikako nije jedina poanta epizode. Poanta je da je Picard izvršio zadatak i nabavio prijeko potrebno cjepivo poštujući "olmajti" Prime Directive, iako se susreo sa ekstravagantnim vođom, običajima i kodeksom. Kako je sam rekao: "Ovo sve nalikuje na vic. Imamo tehnologiju i moć da uzmemo sve što poželimo... Njihov kodeks časti i običaji pompozna su lakrdija poput onih koje su nas stoljećima kočile... Ali, Prva zapovijed ovdje potpuno vrijedi i poštovat ćemo je." Usput je i Lutan naučio svoju "life is a bitch" lekciju pa je vidio kako je to srozati se od svemogućeg bahonje na svom planetu do Yareeninog drugog muža. U ovoj epizodi vidi se i da zlata vrijedi kad kapetan ima mozga i kad je okružen sposobnim osobljem koje također ima nešto u glavi. Kad je Lutan oteo Tashu, mogao je zapovijediti da se pola planeta sravni torpedima, a ne da se nekoliko njih demonstrativno detonira kilometar iznad površine. Ipak, malo su razmislili i dokučili da je Lutan tako postupio dokazujući hrabrost, bez namjere da Tasha strada. Opći dojam: solidna šestica
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| sub 05 sij, 2008 3:03 am |
|
 |
|
Über Trekker
Pridružen/a: čet 22 lip, 2006 11:50 pm Postovi: 3227 Lokacija: Zagreb
|
Epizoda je sve u svemu dobra. Svakako vise dobra nego li je losa. Cijela me epizoda neodoljivo podsijeca na jednu TOS epizodu, u kojim su dosli kod nekih koji su imali telekinteske moci (neznam ime epizode, pls. help). Neznam sto me tako podjseca na tu epizodu. Mozda jer slika jos nije tako dobra kao u kasnjim sezonama, mozda zato sto su svi alieni isti ko ljudi, a mozda zato sto su tako glupo dopustili da im se otme clan posade, sto nikada nebi dopustili primjerice u petoj sezoni, nego bi to shvatili kao prijetnju, bez obzira na bilokakav kodeks casti.
Najsmijesnije mi je bilo ono kada je picard poceo nesto baljezgati o ljudskoj proslosti i ljudskim greskama a onda..
''This is becomeing a speech''
''your the captain, sir. You're entitled''
E da, i malo mi je glupo u ovim pocetnim epizodama to sto je deana dosta ukoćena. puno više od ostalih clanova. Kada se usporedi s kasnjim epizodama, gluma joj je stvarno bijedna. nekako samo stoji ukoceno, ruke uz bok, prazan pogled i recitira...
sve ostale je sasma ok. Čak ni chick fight nije bio los.
Sve ukupno, 8/10
| sub 05 sij, 2008 2:05 pm |
|
 |
|
Trill symbiont
Pridružen/a: čet 12 srp, 2007 11:32 pm Postovi: 2043 Lokacija: Zagreb Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: XI
|
Petica... Ne podnosim kad u Treku ima nečega iz "prošlosti" ( dakle kad nešto podsjeća na prošlost ili je zaista radnja u prošlosti... ) a ova kultura me podsjeća na Egipat ili tako nešto ( Arapi?... ) Također ne volim fokusiranje teme na Tašu jer me malo iritira... Data rulz 
_________________ It's me. Dax !
|
| sub 05 sij, 2008 3:21 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
slazem se sa ezri za nerviranjem kad se pojavi neka rasa cija je kultura skroz slicna nekoj zemaljskoj (bilo iz sadasnjosti, bilo iz proslosti) ... da naidjemo na nekaj takvoga je stvarno mala vjerojatnost... pa makar bila galaksija napucena samo humanoidnim rasama... to mi samo govori da us scenaristi bili lijeni po tom pitanju ovdje se pocinju pojavljivati prvi znakovi ubermoralnosti... and me like  kao sto ternek (i picard) bio spomenuo... mogli su to uzeti silom i produziti svojim putem ne zamarajuci se ovim sa planeta... cak su imali i nekakvo opravdanje za pristup cistom silom (otmica) no svejedno su odlucili koristiti mozak i izbjeci nasilno rjesenje... ja ne vidim kako bi Archer ikada odlucio ne napasti planet nakon otmice njegovog clana posade  i bas bi me zanimalo sto bi se desilo da Lutan nije i dalje dao da uzmu lijek... koliko dugo bi se Picard suzdrzavao od sile... da li bi isao do kraja u postivanju obicaja Ligonaca znajuci da je s druge strane citav planet pred istrebljenjem (ako sam bio dobro shvatio).. srecom po Picarda (i nesrecom po nas jer nisamo saznali sto bi bilo tada) nije doslo do toga da mora odluciti izmedju toga dvoje opet ne kuzim to ponavljanje u epizodi da je Taša lijepa... kad nije  ocjena... 6... ubijaju me privse te earth-like rase... ubijaju pravi feeling
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| sub 05 sij, 2008 4:59 pm |
|
 |
|
Njegova Debela Eminencija
Pridružen/a: uto 11 tra, 2006 11:35 pm Postovi: 1131 Lokacija: Elsewhen
|
OK epizoda, nemam nekih zamjerki, cak ni na earth-like rase...ipak je to dio samog settinga (pa i glavne rase su vise-manje personifikacija nekog aspekta ljudskog ponasanja). Dao bih joj 6, ali zbog chick-fajta 7 
_________________ "Telling truth is just an excuse for a lack of imagination."Garak, DS9
|
| sub 05 sij, 2008 6:12 pm |
|
 |
|
Counselor
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 1:12 am Postovi: 3252 Lokacija: treći kamenčić od sunca :)
|
ja joj dam 6 baš sam htjela napisat da sam se strgala od smijeha kad je deanna rekla da je tasha atraktivna žena  - vidim da je i drugima upalo u oči malo su preslični ljudima, da...al opet su mi dovoljno ekstravagantni da budu zanimljivi  picard je donio pravu odluku, posada mi je nekak baš lijepo timski i prilagodljivo djelovala, čak je i riker dopustio picardu da ode na planet  i posada je konačno postala malo opuštenija (a ljudi se na pijankama standardno zbližavaju, a oni su tako nešto prošli u prošloj epizodi  ), već među njima ima ponešto zaebancije, značajnih pogleda, prvih naznaka budućeg prijateljstva.
_________________ njanjanja
|
| sub 05 sij, 2008 10:28 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
cista petica.
Wesley koji se najprije skriva u turboliftu a potom plazi po mostu, forsiranje Taše kao ljepe (da gledatelji nemaju oci zvali bi se slusatelji), da hocu gledati earth-like kulture pogledao bih stargate (tamo stvarno imaju smisla)
zbog toga i zbog nekakvg opceg dojma nedam vise od 5.
e, da, i jos me jedna stvar zasmetala. jeste li primjetili kako je Riker na kraju naredio da uđu u warp 3?! mislim, ljudi tamo negdje umiru i umiru i jedino sto ih moze spasiti je ljek koji enterprise nosi sa sobom, a on odluci da bi trebali ici warpom 3?!
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| ned 06 sij, 2008 10:10 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
|
Ant je napisao/la: e, da, i jos me jedna stvar zasmetala. jeste li primjetili kako je Riker na kraju naredio da uđu u warp 3?! mislim, ljudi tamo negdje umiru i umiru i jedino sto ih moze spasiti je ljek koji enterprise nosi sa sobom, a on odluci da bi trebali ici warpom 3?! Ma nije to uopće nikakva smetnja. Picardoljupce je sigurno štrecnulo oko srca kad je Riker, a ne Picard, rekao "Engage!". 
|
| ned 06 sij, 2008 10:47 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
....ahahahha...
Picard je naletio Wesleya , i poravljao se od šoka... pa je Raiker morao engagati...
| ned 06 sij, 2008 11:40 pm |
|
 |
|
Trill symbiont
Pridružen/a: čet 12 srp, 2007 11:32 pm Postovi: 2043 Lokacija: Zagreb Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: XI
|
Ja ne kužim zašto Riker i društvo to engage izgovaraju kao I do ili kao da je to neka svečanost....
|
| ned 06 sij, 2008 11:48 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
Ezri je napisao/la: Ja ne kužim zašto Riker i društvo to engage izgovaraju kao I do ili kao da je to neka svečanost.... ok, sorry, ali fakat nekuzim sta je ovdje pisac htio reci?
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| pon 07 sij, 2008 12:16 am |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 srp, 2006 6:44 pm Postovi: 1636 Lokacija: Zagreb
|
Ant je napisao/la: Ezri je napisao/la: Ja ne kužim zašto Riker i društvo to engage izgovaraju kao I do ili kao da je to neka svečanost.... ok, sorry, ali fakat nekuzim sta je ovdje pisac htio reci? Vjerojatno je zanima zast to izgovaraju ko da je nesta uzasno bitno kad je to ustvari obicna zapovjed
_________________ "He learned to play it safe. And he never, ever got noticed by anyone."
|
| pon 07 sij, 2008 12:23 am |
|
 |
|
Trill symbiont
|
e to...
|
| pon 07 sij, 2008 12:24 am |
|
 |
|