| Autor/ica |
Poruka |
|
MINDFVCK
Pridružen/a: sri 08 tra, 2009 6:22 pm Postovi: 7444 Koje si vrste?: Sprdator
|
 Peti element
SJećate se tog filma? Meni jedan od najdražih europskih filmova snimljen pod palicom Luca Bessona. Naravno, morali su ga hollywoodizirati sa Bruceom Willisom i Dylanom iz Beverli Hilsa...no pored toga mislim da se radi o jednom od ponajboljih filmova prošlog desetljeća.
Naravno, klasična borba između dobra i zla; no ne toliko ispatetizirana niti isklišejizirana sa vječnom požrtvovnošću i brutalnim nasiljem; već više jedan osvježavajuć pristup toj temi dobra i zla; smješten 300ak godina u budućnost, film pruža i pomalo satiričku kritiku modernog društva kroz humoristične lajtmotive eksponiranog radijskog voditelja, uvijek prisutne reklame McDonaldsa, prometa, zagađenja, uskih stančića i kojekakvih komentara (kao komentari znanstvenika u UV prostoriji, kada im se oči i kosa svijetle a oni pričaju kako netko izgleda kao freak). I naravno, aktualna tema terorizma u obliku ružnih aliena Mangalorea, te korporativne pohlepe u obliku Zorgovog poslovnog imperija koji je eto postao slugom Zla.
No ono što me posebno zaintrigiralo u tom filmu jest iznenadna racionalnost vjere, posebice od strane vjerskog pokreta koji dolazi na vidjelo jednom u 5000 godina; tu racionalnost, sve savjete i mudrosti je predsjednik Federacije bez problema prihvatio, odmah nakon što se oružje brodova protiv Zla pokazalo neučinkovitim. Vjerojatno poruka Bessona da ima i mjesta za vjeru u tehnološki naprednom svijetu.
Od glumaca Bruce Willis je u svojoj standardnoj ulozi spasitelja dana. Štoviše, iste godine je snimljen i Armageddon gdje on također spašava; doduše na jedan patetičniji i amerkaniziran način. Milla Jovovich je zvijezda filma; ne zbog sisa niti zbog drvenog engleskog, već zbog njenog simpatičnog pristupa liku koji je genetički napredniji od svih ljudi, a opet tako je krhka i lako ju je povrijediti. Govor onog božanskog jezika je također zanimljiv i pomalo komičan kada ga Leeloo špreha. Drakula Gary Oldman kao beskrupulozni Jean Baptiste Emanuelle Zorg; francusko ime, pa onda nekakvo svemirsko prezime i teksaški naglasak; čudnovata tvorevina pohlepnog i nemilosrdnog biznismena koji valjda nije ni svjestan pod čiji je patronat dospjeo. Jedino lik Rubyja Rhoda, tj gluma Chrisa Tuckera je standardno iritantna u nadi da bude komična, no to mi ne umanjuje sveukupni dojam filma.
Naj-'breathtaking'-scena je naravno Leelooin skok sa zgrade u 3D prometnicu, brojni lebdeći automobili i kamioni ispod i iznad nje i ne zna se tko ili što će je pokupiti.
Što vi kažete na taj filmić?
|
| pon 18 sij, 2010 10:12 pm |
|
 |
|
Fire and Blood
Pridružen/a: sub 07 ožu, 2009 6:25 pm Postovi: 4100 Lokacija: On the lost moon of Poosh Opis Stanja: jet lagno.... Koje si vrste?: Time Lord
|
 Re: Peti element
jedan od naj sf filmova ikada...
ima sve... akciju, priču i humor...
i drago mi je što nema nastavka... sve bi upropastio. Bolje od ovoga ne ide...
_________________ It is smaller on the outside!
|
| pon 18 sij, 2010 10:16 pm |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
Super film. Vizualno i stilski stvarno besprijekoran. Kostime je dizajnirao sam Jean Paul Gaultier. New York budućnosti je zbilja impresivno napravljen. Gotovo da izgleda bolje od Coruscanta u SW-u.
|
| pon 18 sij, 2010 10:20 pm |
|
 |
|
Valkyrie
Pridružen/a: čet 06 ožu, 2008 7:38 pm Postovi: 2711 Lokacija: mental asylum Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: ST: XI Opis Stanja: foundation and empire
|
definitivno ga mogu svrstati na svoj popis top 10 najdrazih SF filmova 
_________________ No one ever creates anything great without a dash of madness. (Aristotle)
|
| pon 18 sij, 2010 10:22 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
Pridružen/a: sri 08 tra, 2009 6:22 pm Postovi: 7444 Koje si vrste?: Sprdator
|
O, netko je stavio anketu. Zahvaljujem na tome i dodjeljujem desetku. 
|
| pon 18 sij, 2010 10:26 pm |
|
 |
|
Fire and Blood
Pridružen/a: sub 07 ožu, 2009 6:25 pm Postovi: 4100 Lokacija: On the lost moon of Poosh Opis Stanja: jet lagno.... Koje si vrste?: Time Lord
|
i ja dala 10... film je epski... pogotovo oni dijelovi u pustinji i na kruzeru... ne zaboravimo i dio kada Leloo skoči u taxi... 
|
| pon 18 sij, 2010 10:29 pm |
|
 |
|
Častoljupka
Pridružen/a: uto 27 sij, 2009 1:19 pm Postovi: 6422 Lokacija: Cloud Ruler Temple Naj Serija: ENT Naj Film: ST: XI
|
_________________ You mustn't be afraid to dream a little bigger, darling. This one appreciates the feeling of your human anus. Ant Nisam isprobavao tvoje tange, za ljubav Božju! _Oz Šta? Da budem glasniji? Jel ti ja ličim na surround sound? Sov
|
| pon 18 sij, 2010 10:47 pm |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
Mir'Na Riker je napisao/la: Bruce Willis je überkul, I ti si überkul... Totalno! 
|
| uto 19 sij, 2010 12:00 am |
|
 |
|
Jedi Hamsta – Tribl v2.0.
Pridružen/a: pon 26 sij, 2009 7:16 pm Postovi: 7805 Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Joj meni je jako kul kad ube onu plavu. 
_________________ She's got a date at midnight with Nosferatu.
|
| uto 19 sij, 2010 12:02 am |
|
 |
|
Častoljupka
Pridružen/a: uto 27 sij, 2009 1:19 pm Postovi: 6422 Lokacija: Cloud Ruler Temple Naj Serija: ENT Naj Film: ST: XI
|
_Oz je napisao/la: Mir'Na Riker je napisao/la: Bruce Willis je überkul, I ti si überkul... Totalno!  Lol, ti si tako....nepredvidiv....i offtopic. Ali tko se žali?  I da, Diva Plavalaguna je totalno kul, znam cijelu tu solo dionicu napamet. 
_________________ You mustn't be afraid to dream a little bigger, darling. This one appreciates the feeling of your human anus. Ant Nisam isprobavao tvoje tange, za ljubav Božju! _Oz Šta? Da budem glasniji? Jel ti ja ličim na surround sound? Sov
|
| uto 19 sij, 2010 12:10 am |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Odlican film ...posebno kraj 
_________________ Surviving the new decade
|
| uto 19 sij, 2010 12:32 am |
|
 |
|
bubica
|
Mir'Na Riker je napisao/la: I da, Diva Plavalaguna je totalno kul, znam cijelu tu solo dionicu napamet.  I da, Diva je dobila ime po našoj porečkoj Plavoj laguni, za one koji neznaju... 
|
| uto 19 sij, 2010 12:34 am |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
predobar film. nekako, uspio je imati sve. humor, akcija, pa i prica, likovi, coolnes faktor, sf-icnost, dobro izgleda, ma sve.
ko sladoled od cokolade je.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| uto 19 sij, 2010 12:41 am |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: uto 09 pro, 2008 11:31 pm Postovi: 2424 Lokacija: OSIJEK Spol: Muški Naj Serija: ENT Opis Stanja: Asimiliran !
|
Slazem se dobar film .
| sub 30 sij, 2010 9:48 pm |
|
 |
|
Fire and Blood
|
evo zašto je dobar:
|
| sub 30 sij, 2010 10:12 pm |
|
 |
|