Re: Imaju li države spreman plan za bliski susret...
General Chang je napisao/la:
Da pomaknemo raspravu dalje....
Sta mislite o mogucnosti da su vanzemaljci vec kontaktirali vlade SAD-i i SSSR-a i tako sprijecile WW3. Da su kontaktirali kljucne figure u svijetskoj politici i gospodarske mocnike.
Mislim da ipak ne bi htijeli posjetioci izvana da se mi unistimo ako su pozitivni momci. Da bi nam ipak htjeli pomoc posto su i oni sigurno imali ovakva razdoblja u svojoj povijesti.
Zanimljiva ideja moram priznati.
Uvijek mi je islo na zivce sto se dobar dio SF filmova temelji na borbi protiv "zlih" vanzemaljaca. Ako su zaista toliko zli, kako da se vec nisu medjusobno pobili? IMHO veca je sansa da ce neka koliko-toliko benigna rasa doci do svemira (tj. medjuzvjezdanih putovanja) nego neka fragmentirana i dobrim dijelom ratoborna rasa poput nas.
Istina je da je dobar dio izuma postignut zbog zelje jedne frakcije za ostvarivanjem nadmoci nad drugom, no opet ne treba smetnuti s uma i pozitivne strane sukobima nesmetanog mirnodopskog razvoja. Poticaj ce uvijek postojati, a IMHO je bolji onaj poticaj koji nece dovesti do opasnosti od istrebljenja vrste.
Da vise ne duljim, smatram da je veca sansa da ce prvi kontakt biti sa nekom dobrocudnom rasom. E sad, hoce li se oni mjesati u nas razvoj na ovako niskom stupnju ili ce pricekati da vide jesmo li uopce sposobni sami se izvuci iz problema, o tome bi se dalo raspravljati.
Postoji puno ideja o tome kako su vanzemaljci utjecali na covjeka pri pocecima civilizacije (ili su cak oni direktno odgovorni za njezino nastajanje) - Odiseja u svemiru, Stargate i sl. Postoje brojni arheoloski nalazi koji su u kontradikciji sa tadasnjom razinom tehnologije i stupnja razvoja - kako su tocno izgradjene piramide? Kamena lica na polinezijskim otocima? Tako da ideju o utjecaju vanjskih sila na razvoj ljudi ne treba uzimati bez rezerve.