Chaky je napisao/la:
a buco... za TNG je trebalo ukljuciti mozak ... razmisljat... nema tu T'pol i sedme (koje ti tako volis spominjati kao razloge svima drugima za gledanje treka... sto opet puno prica o tebi

)... no to je druga prica... koju smo toliko puta vec raspravili

Chaky, ako se ja nevaram (to jest, ako netk onije opet imao napadaj brisanja bucizama) covjek nije u ovom topicu napisao ni jedan post!

a sto se tice Rodden-bobice:
kao prvo da samo napomenem da je covjek bio zakon vec i zato sto je napravio TOS (u ono doba napraviti tako nesto...

)
a sad...
nakon TOSa covjek nije napravio nista. OK, radio je nesto malo na TNGu u pocetku, ali vec i tu polako gubi na znacaju. kasnije je samo smetao sa svojim prigovaranjem.
kao prvo covjek nije bio dosljedan. da je bilo tko drugi, kad bi mu nesto iz TOSa zasmetalo prilikom snimanja TNGa, odlucio da bi TNG, a ne TOS, trebao biti osnova kanona, mnogi od ovdjeprisutnih forumasa bi ga svrstala pred streljacki vod. zasto za Genea ciniti iznimku?
a sto se tice novih serija...
da je bio ziv poprilicno sam siguran da bi se iz petnih zila trudio zasrati DS9. upravo zbog njega u seriji i imamo nonstarfleet glavne likove (da bi se doskocilo toj ideji o moralnoj superiornosti i nepogresivosti starfleeta) sto je u ovom slucaju dobro ispalo, ali u principu kad se pokaze da neka "pravila" vise smetaju nego sto donose koristi ja sam za njihovo ukidanje.
a tu je, naravno, i pitanje kasnijeg razvoja serije (da ne spominjem epizode poput Inter arma silet leges ili In the pale moonlight!)
pa zna se da je upravo Gene inzistirao da se u TNG epizodu Conspiracy ubace alieni, premda je prema prvobitnoj ideji zavjera bila među "obicnim" admiralima, dakle ljudima i slicnima (sto bi, imo, bile i bolje nego ovako kako je ispalo)
a Voy... o njemu mi je nesto teze govoriti.
on je otisao i nesto dalje od DS9a u svojoj udaljenosti od ideje Federacije i slicnih pa bi se oni jos mozda i uspjeli nekako izvuci.
ali tu mi se cini da bi veci problem bi ouopce klasificirati seriju kao Star Trek (znamo kako ni filmovi nisu trebali biti uvrsteni u kanon)
o Entu da i negovorim.
(al' ipak budem

)
uopce pocetna ideja serije mislim da nebi po Geneu prosla (ali onda s druge strane nebi prosao ni First Contact, po meni najbolji film fransize)
a onda i par detalja tipa neprijateljski raspolozeni Vulkanci, koji isto tako nebi prosli.
ali, u prve dvije sezone je jos i bilo nekakvih "Geneovskih" ideja, pa smo vidjeli kako je to zavrsilo.
kad su napokon napustili taj pristup i okrenuli se najprije Xindima, a potom i cetvrtoj sezoni (jedna od boljih u treku uopce) serija je pocela liciti na nesto jako dobro. (onda ju ukinuse, no necu sad o tome)
dakle, upravo ono sto u seriji valja bilo bi u suprotnosti sa Geneovim idejama.
tako da, kad se na kraju podvuce crta, mislim da se i ovdje moze primjetiti kako je evolucija kljucna za uspjeh i da nekako idealiziranje bilo koga (ili bilo cega) samo zato sto je bio prvi nije dalekosezno najpametnija ideja.