|
Sada je: pon 25 svi, 2026 10:33 am.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
Overlord
Pridružen/a: pet 23 sij, 2009 5:53 pm Postovi: 9995 Lokacija: Cardassia Prime, USS Dragonstar NX-80000 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: First Contact Opis Stanja: Future planning and having fun Koje si vrste?: Lantean/Cardassian
|
 Re: Politika u treku
Meni bi to također bilo ultra dosadno, osim ak ne izbije kakva šora u toj sjednici
_________________ “Truth is truth. How you deal with it is up to you.” – Camina Drummer

ST battles audio/video tribute!
|
| pet 30 srp, 2010 4:14 pm |
|
 |
|
Lieutenant Commander
Pridružen/a: pet 16 sij, 2009 12:01 pm Postovi: 218 Lokacija: ..nekoć Gama, sada druga galaxija.. Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: II Opis Stanja: ..daleko. Koje si vrste?: ..vorta?
|
Suikotreki je napisao/la: pahuljica je napisao/la: Sovereign X je napisao/la: Definitivno treba bit političkih zapleta u Treku, a i ima ih dosta u svakom serijalu (pogotovo u DS9-u), ali opet ne treba pretjerivat, jel ne gledamo neku političku emisiju ili sabor, već SF slažem se, zato sam i glasala za drugu opciju dovoljno mi je Sabora prije treka  ...još da ga i tamo gledam  Kako ne... baš bi bilo zgodno. Evo recimo zamisli ovako. "Cjenjeni zastupniče Xindi primatu, mislite li da bi sad bilo dobro napasti Zemlju." " Da, cjenjeni zastupniče Xindi reptilu. Sve za dobrobitak Xindi sabora", ali ipak moramo pitati mišljenje Xindi aquatiqa o tome." "Quuuuuooou." " Hmm da, cjenjeni zastupnik Xindi aquatiq se slaže. Dakle rezolucija je donešena, napadamo Zemlju.". Eto nebi li to bilo zanimljivo za gledat... naravno da bi.  ..ka' parodija, suuuuuper. Al za ozbiljno, hmmmm: Ono što mi gre na živce jest antropocentrizam. Ajmo reći da vrste u Federaciji imaju jako sličan način razmišljanja i ideju o suživotu te potpomaganju, ali antropozirati Klingonce?, Romulance?, i one na bazi silicija? ..OK. Dominij (Osnivači) je politički divno prikazan. A Borg je fantastična ideja i pojava za sebe. Ali, ono u DS9 je uvjerljiva politika u vrlo ljudskon smislu (to su ljudski obrasci ponašanja i motivacija upadljivo kod Klingoncov i Romulancov, tj. klasična "politika (rat) je vođenje ekonomije drugin sredstvima"), dok je u drugin ST (možda najviše TNG i ENT) puno više "pravih" vanzemaljcov sa bitno drukčijin mentalnin sklopovima. ..druga opcija, doslovno kako piše.

Soap Trek Deep Place Nine
|
| ned 01 kol, 2010 8:16 pm |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: uto 17 sij, 2012 10:34 pm Postovi: 953 Lokacija: Winterpyke Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: ENT pobedjuje TNG al' za dlaku,pm odlucivali :) Koje si vrste?: Romulan
|
Politika u Star Trek-u je politika jednoumlja!! (pa Americka je serija...navikli smo vec  ) Koja kod vrsta drugacije vodi politiku nju treba naterati da unisti sopstvenu i da se svaka vrsta pretvori u neke klonove ljudi! Da kad smo vec kod politike reklo bi se da je Federacija far-left,liberian politika! Ne daj boze da udje neka planeta u Federaciju da ima drugaciju politiku! A najbolji su primer Bajoranci kad nisu mogli da udju u Federaciju zvog podeljenosti drustva u kaste!! Alo bre!!! Ko je ta Federacija da kroji tudju politiku!!! (ali opet navikao sam..Ameri su to  )
| sub 03 ožu, 2012 10:43 pm |
|
 |
|
Ensign
Pridružen/a: ned 31 srp, 2011 12:26 pm Postovi: 82 Spol: Muški Naj Serija: ENT Koje si vrste?: hjuman
|
Norexan je napisao/la: Ko je ta Federacija da kroji tudju politiku!!! Heh. Federacija, konfederacija ili bilo kakva zajednica ljudi, uvijek će netko biti "glavniji". U ljudskoj prirodi je jasna težnja za hijerarhijskim sustavom bez obzira na uređenje zajednice. Hijerahija ti je jednostavna do zla boga; jači tlači! Nikad to nemoj zaboravit. Pozdrav Sila boga nemoli 13
_________________ Today's scientists have substituted mathematics for experiments, and they wander off through equation after equation, and eventually build a structure which has no relation to reality. - Nikola Tesla
|
| pon 05 ožu, 2012 11:28 am |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: uto 17 sij, 2012 10:34 pm Postovi: 953 Lokacija: Winterpyke Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: ENT pobedjuje TNG al' za dlaku,pm odlucivali :) Koje si vrste?: Romulan
|
beta je napisao/la: Norexan je napisao/la: Ko je ta Federacija da kroji tudju politiku!!! Heh. Federacija, konfederacija ili bilo kakva zajednica ljudi, uvijek će netko biti "glavniji". U ljudskoj prirodi je jasna težnja za hijerarhijskim sustavom bez obzira na uređenje zajednice. Ma znam...ali dobro to smo mi... Sta mislis zasto je sam protiv Federacije? Zato sto na taj nacin docice neki likovi da nam kroje kakvi trebamo da budemo sto je u svemiru totalno nemoguce ako je ta zajednica dobra jer svaka vrsta ima drugacije sistem kakav najbolje fukcionise..recimo postoje vrste gde samo totalitarizam uspeva i gde svaka druga politika vodila ka njihovom unistenju kao vrsti...znas nije svaka vrsta kao mi..postoje vrste koje su "ludje" od nas  i gde samo "gvozdena pesnica" (fasizam) moze da ih "civilizuje" u suprotnom drzava se pretvara u rasulo i nema nikakav autoritet..dakle ocekuj senlucenje i lumpovanje po galaxiji E sad sa druge stane postoji i drugi extremum gde je neka vrsta tolika dobra da ne trpi nikakav aurotitet jer smatra da je to varvarstvo,zlo... To su vrste kod kojih vlada anarhija ali prava anarhija gde svako radi ono sta hoce..dakle nemaju vojsku,policiju i ostale ustanove.. na celu imau samo nekog predstavnika ili cak monarha ali samo kao fora koji je predstavlja na nekim medju zvezdanim skupovima itd
| pon 05 ožu, 2012 12:18 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
beta je napisao/la: Norexan je napisao/la: Ko je ta Federacija da kroji tudju politiku!!! Heh. Federacija, konfederacija ili bilo kakva zajednica ljudi, uvijek će netko biti "glavniji". U ljudskoj prirodi je jasna težnja za hijerarhijskim sustavom bez obzira na uređenje zajednice. Hijerahija ti je jednostavna do zla boga; jači tlači! Nikad to nemoj zaboravit. S ovime se ne mogu složiti. Ako se krene proučavati povijest (u antropološkom smislu), doći će se do saznanja da su mnoge kulture koje danas smatramo "primitivnima", bile napravljenje baš po modelu jednakosti, društvo bez ikakvih vođa, gdje je samo društvo to koje određuje određena "pravila ponašanja", da tako kažem. Tek razvojem poljoprivrede (viškovi) dolazi do snažne stratifikacije društva i to se zadržalo sve do današnjih dana. Svjedoci smo da se diljem Planete čovječanstvo polako počinje buditi i shvaćati da nam ne treba elita koja će odlučivati umjesto nas jer je puk kao previše kaotičan i bez hijerarhije bi se svi međusobno poklali  Ima primjera u povijesti (npr. dio Ukrajine u doba revolucije) gdje se je narod uspio organizirati po anarhističkim principima koje Norexan spominje (i taj socijalni eksperiment su uništili vanjski a ne unutrašnji sukobi). Nije li djelom takvo i društvo opisano u Treku - gdje svatko ima pristup resursima koji su mu potrebni za život, a organa reda gotovo da i nema? Svi žive u ravnopravnom svijetu bez ekonomske hijerarhije, gladi i siromaštva.
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| pon 05 ožu, 2012 3:26 pm |
|
 |
|
Admiral
|
Pa nije Po Anarhiji ne postoji kapetan,starfleet... Ukratko receno u anarhiji ne postoje ustanove!!!  U treku ti je socijalizam ali teski! 
| pon 05 ožu, 2012 3:29 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Zato sam i napisao - djelomično!  Što se Starfleeta tiče, to jeste klasična hijerarhijska organizacija napravljena po uzoru na vojsku. No nitko ljude ne tjera da moraju služiti u njemu. Ja bih za društvo u Star treku rekao da se radi o ekonomiji baziranoj na resursima (ili bar u veoma visokim stadijima tranzicije) i kibernetike, jak utjecaj tehnologije (možda djelom i tehnokracije) kombinirano s nekom vrstom demokracije (ne mogu točno reći kakvom vrstom, jer u treku nikada nisu detaljizirali kako se vrši izbor predstavnika u vijeće federacije, predsjednika i sl) No trek je samo serija pa teško da se može točno precizirati o kakvom se točno uređenju radi, a i vidljiv je veliki utjecaj kulture s kraja 20. stoljeća (kad je krenuo TNG) na scenariste. Ili bismo jednostavno mogli reći da je to - Star Trek društveno uređenje 
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| pon 05 ožu, 2012 3:41 pm |
|
 |
|
Admiral
|
Cvicek je napisao/la: - Star Trek društveno uređenje  Pa socijalizam kao sto rekoh 
| pon 05 ožu, 2012 3:50 pm |
|
 |
|
Ensign
Pridružen/a: ned 31 srp, 2011 12:26 pm Postovi: 82 Spol: Muški Naj Serija: ENT Koje si vrste?: hjuman
|
Cvicek je napisao/la: Ako se krene proučavati povijest (u antropološkom smislu), doći će se do saznanja da su mnoge kulture koje danas smatramo "primitivnima", bile napravljenje baš po modelu jednakosti, Znanstvenici su rekli! Još to nedostaje citatu. (Primjedba) Kao na primjer? Svi smo mi jednaki, oduvjek, još na drvetu, samo što su neki jednakiji. Cvicek je napisao/la: Nije li djelom takvo i društvo opisano u Treku - gdje svatko ima pristup resursima koji su mu potrebni za život, a organa reda gotovo da i nema? Ti ili ne kužiš jeftini hollywood agitprop ili nas zezaš. Ne čini li ti se da je netko puno ranije definirao raj, čak je i na zemlji bio dok, jeli, nisu došli oni zli... (klingonci, vulkanci, indijanci... i slični). Norexan je napisao/la: U treku ti je socijalizam ali teski! Gotovo pa utopijski komunizam s primjesama demokracije (biranje predsjednika).  Hibrid, kao kukuruz! Sve ostalo viđeno u ST seijama više liči na vojnu huntu, onu Čileansko - Argentinsku, naravno sa savjetnicima iz General Eletrika i IBM-a. Svi sirkaju, svi se klanjaju "jednakijima" i tako, ma ka u raju. Samo boga nismo vidjeli. Ima čak i jedan Francuz, japanac, crnac i, zamislite, indijanac. U raju je sve moguće, pa i to! Dobro da ameri vjeruju da je to ipak SF ko ne bilo bi ajme pomozi po toj utopiji!  Neznaju da je to prikriveni komunizam. Al su im ga smjestili. Pozdrav Aljendeova 55
_________________ Today's scientists have substituted mathematics for experiments, and they wander off through equation after equation, and eventually build a structure which has no relation to reality. - Nikola Tesla
|
| pon 05 ožu, 2012 10:34 pm |
|
 |
|
Admiral
|
Citat: Gotovo pa utopijski komunizam s primjesama demokracije (biranje predsjednika). Hibrid, kao kukuruz! Hm...pa rekao sam vec da je politika far-left [communism] ,liberian ...znas nas komunizam na Zemlji je totalirataran ali on ne mora biti takav...postoje razne kombinacije Tako da se ne radi o nikakvom hibridu! 
| uto 06 ožu, 2012 5:36 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
|
Mogao bi se donekle složiti oko stavljanja uređenja Federacije u snažno liberalno lijevo (ali ne baš komunizam, uostalom to nije jedina ideologija u tom djelu političkog spektra), no smatram te podjele pomalo manjkavima, kao i sam koncept politike koja je sama po sebi manjkava. Društvo budućnosti bi trebalo ići ka minimiziranju utjecaja politike i maksimiziranju efektivnosti/produktivnosti/praktičnosti na globalnom nivou, koristeći znanstvene metode a ne političke.
Koliko daleko ("duboko") u takvom društvu je politika prisutna se ne može točno znati. Kao što sam već komentirao - nedovoljno epizoda se bave stanjem na zemlji pa nema dovoljno podataka, ostaju uglavnom samo pretpostavke...
|
| uto 06 ožu, 2012 7:21 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 23 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|