|
Sada je: sub 08 kol, 2026 11:20 am.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
MINDFVCK
Pridružen/a: sri 08 tra, 2009 6:22 pm Postovi: 7444 Koje si vrste?: Sprdator
|
 Re: Hrvatski kraljevi (HRT)
Pa neka medieval muzika? Imam negdje na cdima, što će reći da postoje takvi bendovi ili ansambli koji se bave time. Možda su to ukomponirali. Na kraju krajeva, muzika je najmanje bitan fucktor u priči o kraljevima. Samo se nadam da neće idealizirati kraljeve kao velike, časne, plemenite, hrabre blablabla. Ko u TV kalendaru gdje su svi Hrvati u povijesti bili takvi. Osim Pavelića. To je srednji vijek, ziher je bilo nekog spletkarenja, kao i sklapanja brakova iz teritorijalnog interesa. Dakle, podmuklost, lukavost, noževi u leđima i takve stvari. 
|
| ned 25 ruj, 2011 9:34 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Tako si i mislim da će biti, nekakva relativno generička srednjovjekovna muzika, plus korali i sl.
Da, i ja sam mislio na to idealiziranje, ali i moguće zagađivanje serije s predizbornim konotacijama (spomenuo sam već trash od "Četveroreda" ... daoQ da se takvo propagandno sranje više nikad ne ponovi)
A ovo zadnje - ne vjerujem da će ga biti - jer takav scenarij bi bio moguć u čisto dramskoj/igranoj seriji, ali teško da će toga biti puno u miksu dokumentarca i igrane serije, samo one najviše povijesno utemeljene stvari.
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| ned 25 ruj, 2011 9:42 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
|
 Kak bi predizborno forsanje uključio u srednji vijek? Da je serija o WW2, onda ziher. Al ovak, nisam baš ziher. 
|
| ned 25 ruj, 2011 9:52 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Da, za WW2 bi bil izglednije, pa i ja pretpostavljam da neće, ali nikad ne možeš biti 100% siguran 
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| ned 25 ruj, 2011 10:09 pm |
|
 |
|
PARTIJA
Pridružen/a: pon 11 sij, 2010 12:13 am Postovi: 1695 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
|
Ma ti naši velebni "kraljevi"...Cijela naša povijest koje učim(o) djecu u školi je jedna velika propaganda. Kad malo zagrebeš ispod površine i upoznaš se s krupnijom slikom stvari, vidiš kakvim glupostima naši udžbenici šopaju djecu...
|
| ned 25 ruj, 2011 10:37 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
|
Eto, sada je i netko tko se malo više bavi poviješću došao do sličnog zaključka kao i mi. Dakle smatraš da je lako moguće da će serija ići u tom smjeru u kakvom i povijest koja se ući u školama ide? Baš su mi neke stvari čudne glede naše povijesti. Urota Zrinsko frankopanska (i to što ih se spominje kao ne znam kakve pozitivce) je bio plan da se odcjepimo od Austrije i pridružimo Turcima A Jelačić se u doba kada su se narodi Europe borili za slom monarhija i sl (što je donekle smjer naprijed) on je dao jedan od ključnih doprinosa kontra toga Za doba kraljeva nisam toliko upoznat, osim tog očitog da se prenaglašava njihova važnost... imaš li kakav reprezentativan primjer iz tog vremena?
|
| ned 25 ruj, 2011 10:51 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
|
Cvicek je napisao/la: Urota Zrinsko frankopanska (i to što ih se spominje kao ne znam kakve pozitivce) je bio plan da se odcjepimo od Austrije i pridružimo Turcima A Jelačić se u doba kada su se narodi Europe borili za slom monarhija i sl (što je donekle smjer naprijed) on je dao jedan od ključnih doprinosa kontra toga Fakat odlični primjeri kojih se ne sjećam najbolje iz škole, već samo iz joj joj TV kalendara. A tamo su Hrvati uvijek ti koji dobe po nosu zbog svog patriotizma, poštenja i hrabrosti.
|
| ned 25 ruj, 2011 10:56 pm |
|
 |
|
PARTIJA
Pridružen/a: pon 11 sij, 2010 12:13 am Postovi: 1695 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
|
"Urota Zrinsko-Frankopanska" više se ne zove tako. U novijim udžbenicima naći ćeš samo i isključivo naslov "Zrinsko-Frankopanski otpor bečkoj hegemoniji." Sasvim dovoljna ilustracija.
Mađari dan-danas Jelačića uče kao jednog od najvećih neprijatelja mađarskog naroda. S naše strane, Jelačić je birao između dva zla i izabrao je Austriju. Da su Mađari uspjeli u svom naumu, mi bi opet najebali jer je Kossuthov program jasno smatrao područje Hrvatske (današnja središnja i sjeverna Hrvatska) i Slavonije mađarskimm teritorijem.
Siguran sam da će ova serija ići standardnom propagandom linijom. Jednostavno, naši kraljevi nisu imali ni približno takav značaj kao što mi volimo prikazivati. Da ne spominjem naše vrle knezove koji su bili obični pirati i lokalne siledžije.
Kao primjer, ovog ljeta sam se malo pozabavio ruskom poviješću pa sam našao dosta paralela gdje mi je baš gore opisani problem upao u oči. Kad naši autori govore o našim vladarima, onda su njihova djela uvijek super bitna, a kad to isto (samo geografski pomaknuto) naprave ruski kneževi, onda su to samo lokalne čarke.
|
| ned 25 ruj, 2011 11:25 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Pa lokalne su siledzije bili svi na neki nacin Apeninski je poluotok dugo bia podijeljen na manje drzavice koje su ratovale međusobno a gusarenje i ratovi među primorskim komunama u mediteranu su sasvim normalna stvar ..tu se vise radi o tome da ona komuna koja bi izasla ko najuspijesnija bi nametnila ime ili vladara drugim komunama ...komune ili drustva slicne kulture ili interesa bi se spajala u vece drzave i tako dobivale moc Slavna povijest je relativna stvar , naprimjer blokada turaka definitivno spada u te stvari jer da su oni prosli ..ova vrsta zapadnjacke kulture koju znamo danas se mozda nebi stvorila tako lako ..s druge strane u ono doba ..bolesti ..kmetova i drustvenih problema ..tesko je rec za drustvo da je slavno (naprimjer najbolja ironija slavnosti iz proslih doba je ona izjava "neka jedu kolace" iz francuske povijesti) ..opet sve je to prica individulanih događaja ..sta bi bilo je zvonimir ima nasljednika(radovan je umra) i da mađarska komponenta nije prevladala (usput hrvatski status nakon poraza od mađarske dinastije nije uopce bija los..mozda i zbog krvnih veza unutar plemstva) ..stvar je u tome da je povijest slavna u nekim aspektima a u drugima nije ..nema tu postenja ko je jaci taj tlaci ..a ko je na prvoj crti taj krvari ..posebno ako je na granici civilizacija 
_________________ Surviving the new decade
|
| pon 26 ruj, 2011 2:43 am |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
Miki je napisao/la:  Kak bi predizborno forsanje uključio u srednji vijek? Zapravo vrlo jednostavno. Alternativa trenutnoj vladajućoj garnituri je u srži podosta anacionalna, čemu bi se dalo parirati buđenjem nacionalnog ponosa. Suptilno, ali ne i neefektivno. Čak 40% ispitanika u zadnjoj relevantnoj anketi izjasnilo se kao "neodlučno". Baš ta neodlučna skupina je dobar kandidat za primjenu suptilnijih metoda. S druge strane, Četverored je vjerojatno najnesuptilniji propagandni uradak koji sam osobno ikad vidio. Premijerno prikazan na HRT1, u udarnom terminu (nakon dnevnika), 02. sječnja 2000., usred predizborne šutnje. 
|
| pon 26 ruj, 2011 2:37 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Ja bi stvarno muziku iz skorine "svetinje" u seriji ..onako bez rici ..samo mjuza ..onaj neki ambijent dinarskog srednjovjekovlja prid bitku ..osjecaj konja kako trce prema sudbonosnom mistu 
|
| uto 27 ruj, 2011 3:12 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
|
Sedam epizoda, a počinje 14.10. Zadnja bi onda trebala biti tjedan prije izbora, tak da neće valjda.  Osim ak se ne ubaci neka druga manifestacija ili intervju u dnevniku pljus pa će se pomaknut. Vidio sam nakratko nekakvu reklamu na telki o pretpremijeri ove serije, da će bit u nekom kinu ili tak nešt. Itko? Koliko sam vidio, ono izgleda holy shit fantastično.  ____________________________ Sinoć je bila ta pretpremijera. Osvrt.
|
| čet 13 lis, 2011 6:23 pm |
|
 |
|
Make it so
|
Prva epizoda je dosta dobra Sviđa mi se kombinacija dokumentarca i igranog filma , i sve to onako izgleda dosta nepristrano ..bar za sad 
|
| sub 15 lis, 2011 3:10 am |
|
 |
|
anarho trekkie
|
Skoro pa i nema elemenata igranog, više dokumentarac uz igrani prikaz vojski, puka i naselja... ok tak je kak je, konstatiram, ne kritiziram  Muzika je okej... miks "total war" i srednjovjekovne uz koji rif s el.gitarom... čist okej  Igrani djelovi su vizualno veoma lijepo napravljeni, ali nekako se previše ponavljaju, pogotovo scena vojski pa svako malo usporenje ("bullet time" ili kak se to već zove), malo ide u fors... Zanimljiv je dio oko higijene u srednjem vijeku. Hebate, pa to je bilo ko na pol puta od majmuna u džungli koji isto jedni drugima vade buhe u kosi i svi su tokom noći zbijeni na hrpi, i ne peru se i sl... Povijesne točnosti ne bi puno komentirao, čini mi se okej, makar pomalo pojednostavljeno. Ostavljam shirajzlu i T'Grelu da komentiraju taj aspekt  Ako su već krenuli s pred-kraljevskim razdobljem, volio bih da su ubacili scenu "dolazak Hrvata na more", animiranje one poznate slike  Sve u svemu, okej napravljeno, ali ne mogu reći da sam baš impresioniran. 7/10 I BTW, jel ćemo u ovoj temi dopuštati spoilere ala Bornisteri će ubiti Ljudevita!!! .. damnit a baš mi je dobar lik bio taman sam mislio da će ga proglasiti "King of the North Croatia" a kad ono...
|
| sub 15 lis, 2011 4:13 am |
|
 |
|
MINDFVCK
|
Nisam uspio gledat Će bit kakva repriza? Ili jel Briktop snimio?
|
| sub 15 lis, 2011 9:00 am |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|