| Autor/ica |
Poruka |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
 vulkanski pozdrav - zidovski blagoslov :)
http://altreligion.about.com/library/gl ... birkat.htm
koliko sam ja cuo... Leonard Nimoy, i sam zidov, je "smislio" vulkanski pozdrav... ali tek sad sam vidio kaj to zapravo znaci kod zidova
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| sri 13 ruj, 2006 1:29 am |
|
 |
|
Cadet 3rd year
Pridružen/a: sri 30 kol, 2006 5:08 pm Postovi: 30 Lokacija: Duga Resa
|
To je samo slično. Vulkanski pozdrav nema nikakve veze sa židovskim duplo V.
\\//
_________________ LCARS meets web: Trekker Reactor
|
| pet 15 ruj, 2006 6:01 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
izgleda da ipak ima
evo citata sa wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/Vulcan_%28Star_Trek%29
Trivia
* Leonard Nimoy felt that the Vulcans represented the Jewish people (to which he belongs). As a bit of stage "business" in the episode Amok Time, he invented the famous "live long and prosper" Vulcan salute (palm forward, fingers pointing up, separate the middle finger and the ring finger) based on the hand symbol used by kohanim during the Priestly Blessing. The Gesture actually emulates the initial Shin of the Shema. On numerous occasions, for example in the 1983 TV special Star Trek Memories (which is often syndicated along with The Original Series), Nimoy recounts how as a child he peeked during the blessing and witnessed the gesture, although it was against the rules to do so.
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| pet 15 ruj, 2006 6:44 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
Ima veze, samo što se u vulkanskom pozdravu koristi jedna ruka, a u židovskom se blagoslovu spoje obje.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| pet 15 ruj, 2006 11:11 pm |
|
 |
|
Über Trekker
Pridružen/a: čet 22 lip, 2006 11:50 pm Postovi: 3227 Lokacija: Zagreb
|
morali su napraviti neku razliku
| pet 15 ruj, 2006 11:14 pm |
|
 |
|
Historiotrekolog
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 12:30 am Postovi: 6010 Lokacija: Budrovačka Republika Pemija Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Koje si vrste?: Vulcan
|
Zanimljivo.
_________________ "Slušajte čovjeka. Stručnjak je za povijest, pogotovo velikih civilizacija, kao što je bio Rim..." Al' šta? ZECOVI SPAVAJU!
|
| pet 15 ruj, 2006 11:18 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: uto 16 svi, 2006 7:02 am Postovi: 1066 Lokacija: Atlantis
|
Da, slažem se da je zanimljivo, uvijek sam se pitala tko ga je smislio.
_________________ "That is Lt. Colonel errand boy to you."
|
| sub 16 ruj, 2006 9:35 am |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 9:40 pm Postovi: 1166 Lokacija: Zg
|
Nisam znao detalje , ali sve je to Ok.
Mislim , nemam nikaj protiv , nis ne fali ni pozdravu (gesti) ni zelji Live long and prosper. Isto tako nis nemam ni protiv izvora pozdrava.

|
| ned 17 ruj, 2006 4:13 pm |
|
 |
|
Lieutenant Commander
Pridružen/a: čet 27 tra, 2006 1:58 am Postovi: 206 Lokacija: Bird of pray....(New model)
|
E od sada prestajem voliti Vulkance.....
A tako sam imao veliko misljenje o njima, a ono oni masoni.... 
_________________ ..." I am constant as a northern star! "....
http://www.kmt-ts.com
|
| uto 03 lis, 2006 1:21 pm |
|
 |
|
Inquisitor
|
da se izrazi dubokim rijecima svoje drage: njanjanjanja 

|
| uto 03 lis, 2006 3:24 pm |
|
 |
|
Commander
Pridružen/a: ned 23 tra, 2006 5:35 pm Postovi: 358 Lokacija: Vulcan
|
General Chang je napisao/la: E od sada prestajem voliti Vulkance..... A tako sam imao veliko misljenje o njima, a ono oni masoni.... 
A nemreš zbog toga prestat voljet vulkance, pozdrav je samo inspiriran po židovskom pozdravu...
_________________ http://s5.gladiatus.com/game/c.php?uid=141511
|
| uto 03 lis, 2006 8:24 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
Tako je. U biti, za vulkanski se pozdrav koristi samo desna ruka, a ne obje kao u judenskom slučaju, a taj pozdrav ni ne prati predviđeni judenski ritual, tako da je u biti prisutna samo trećina židovskog nasljeđa što nije nešto osobito.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| uto 03 lis, 2006 8:48 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: uto 16 svi, 2006 7:02 am Postovi: 1066 Lokacija: Atlantis
|
General Chang je napisao/la: E od sada prestajem voliti Vulkance..... A tako sam imao veliko misljenje o njima, a ono oni masoni.... 
Ne moraš biti isključivo židov da bi bio mason, da te utješim. Osim toga TerNek je u pravu. A sva Trek simbolika je hoćeš nećeš inspirirana nekom postojećom kulturom, u manjoj ili većoj mjeri....
_________________ "That is Lt. Colonel errand boy to you."
|
| uto 03 lis, 2006 9:45 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: sri 05 tra, 2006 4:14 pm Postovi: 4913 Lokacija: Maksimir, Zagreb Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Koje si vrste?: BORG
|
Mislim da bi ova vasa intrigantna rasprava trebala biti na nekom židovskom forumu, pa najbolje pitajte nekog kabalista (poput Madone ili sl.) jer vam je taj polazaj ruku iskljucivo vezan uz Kabalu iliti misticni dio zidovske vjere koji se bas i ne koristi u tradicionalnoj zidovskoj vjeri. Kabalu jos do sada nije nitko desifrirao osim nekih "high sosajeti" drustava koji briju da su skuzili kaj to znaci ali zapravo im se svi smiju kako su sve krivo shvatili i pogresno tumace tu knjigu. Inace navodno u toj knjizi postoji spell kako napraviti Golema od gline koji se spominje u mnogim igricama i filmovima, no nitko jos nije otkrio kako to napraviti i ocito nikad nece (sto je meni jedina stvar koja me zanima u toj knjizi).
Taj polozaj ruku sam slucajno vidio u jednoj sinagogi u Mađarskoj no cisto kao ukras na zidu, tj reljef na prozoru slicno kao i u bilo kojoj crkvi kod nas u hr.
| uto 03 lis, 2006 9:47 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: sri 05 tra, 2006 4:14 pm Postovi: 4913 Lokacija: Maksimir, Zagreb Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Koje si vrste?: BORG
|
Misdisepšn iz a vrčju. 
| sri 04 lis, 2006 12:40 am |
|
 |
|