|
Sada je: pon 03 kol, 2026 6:00 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
Defender of Earth
Pridružen/a: sub 10 stu, 2007 1:20 am Postovi: 3611 Lokacija: Trešnjevka,Zagreb Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: Ponfo miran Koje si vrste?: Andorian
|
 "Trekizam" i Trekkiji
"Trekizam" kao ideologija. Dali takva ideologija uopče postoji u stvarnosti i dali postoje ljudi koji žive prema toj ideologiji? Ideologija koja se zasniva na načelima i idealima koji se protežu kroz razne Star Trek serijale, skroz od TOS-a do ENT-a i svih jedanaest filmova do sad. Ideologija koja predstavlja Ujedinjenu Federaciju Planeta u ST-u... I još važnije pitanje: Dali se Trekkiji koji se predstavljaju kao fanovi Star Treka ponašaju, razmišljaju i žive prema toj ideologiji?
I za kraj, što je potrebno da netko za sebe može reći da je Trekki? Dali je to redovito pračenje Treka i poznavanje radnje i likova, odlazak na konvencije i biti viđen u starfleet uniformi, imati kolekciju knjiga, časopisa, maketa i svega ostalog što spada pod ST fandom? Ili je to možda ipak nešto drugo, nešto veće, važnije? Koje je vaše mišljenje o tome, dali treba biti poveznica između "Trekizma i Trekkija, i dali netko može biti Trekki bez da u sebi nema tog "trekizma", ideologije na kojoj se zasniva sam Star Trek?
| pet 06 stu, 2009 11:27 pm |
|
 |
|
Cadet 4th year
Pridružen/a: sub 31 lis, 2009 6:35 pm Postovi: 40 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: ST: XI
|
 Re: "Trekizam" i Trekkiji
Ovako,dakle ja smatram da nije potrebno sljediti ideologiju utopije da bi bio trekkie. Jer kao i u svakom drugom filmu ili dijelu postoji dobra i losa strana 
| pet 06 stu, 2009 11:44 pm |
|
 |
|
Jedi Hamsta – Tribl v2.0.
Pridružen/a: pon 26 sij, 2009 7:16 pm Postovi: 7805 Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Pa za mene je trekkie fan Treka, pritom mislim na seriju a ne ideologiju. Ne treba biti nikakav fanatik samo imati ljubav prema Treku, ne mora posjedovati nikakve materijalne stvari povezane s njim.
_________________ She's got a date at midnight with Nosferatu.
|
| sub 07 stu, 2009 1:58 am |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Trekiji su oni koji slijede ideologiju federacije. Koji su liberalni poput nje.
A ako ne slijediš tu ideologiju, već samo voliš gledati seriju onda nisi treki već samo fan te serije.
|
| sub 07 stu, 2009 2:01 am |
|
 |
|
Founder
Pridružen/a: sri 07 sij, 2009 10:13 pm Postovi: 3683 Koje si vrste?: er
|
A što je s onima koji slijede ideologiju Klingonaca, Kardaša ili Dominija? Jesu li oni trekiji? Po mome mišljenju naravno da jesu premda to baš nije pozdravljeno od Amera ....jer kroz Federaciju oni propagiraju neku utopističku verzije onoga što bi oni željeli biti...a stvarnost je drugačija....
|
| sub 07 stu, 2009 2:05 am |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Oni nisu trekiji. Trekiji slijede ideologiju federacije, njene stavove i njen način kako se postavit prema nečemu.
Ovi drugi su samo fanovi klingonaca, kardasijanaca i slično, ali ne trekiji.
|
| sub 07 stu, 2009 2:06 am |
|
 |
|
Founder
|
Ma kakvi hebeni Fedsi i oni i ostali su izumi istih umova.....
|
| sub 07 stu, 2009 2:08 am |
|
 |
|
Goddess in green
|
To ti znači bit treki. A ako te to ne zanima, ne moraš to bit.
A ti ostali su izmišljeni da bi pokazali kakvi ljudi nebi trebali bit. Sve ostale vrste imaju manu. Klingonci agresivni, ferengiji opsjednuti zaradom, hirogenci lovom itd.. Oni su tu da pokažu ono što je pogrešno a ne ispravno. 
|
| sub 07 stu, 2009 2:14 am |
|
 |
|
Founder
|
A kakva je ispravnost u postojanju i radu odjela 31 ili pokušaja da se počini genocid nad Founderima ili skoro pokušaj ubacivanja virusa i zaraze cijelog Borg kolektiva koje je ipak na kraju spriječeno.... 
UFP je dobra organizacija ali nije svetinja....
|
| sub 07 stu, 2009 2:18 am |
|
 |
|
Defender of Earth
Pridružen/a: sub 10 stu, 2007 1:20 am Postovi: 3611 Lokacija: Trešnjevka,Zagreb Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: Ponfo miran Koje si vrste?: Andorian
|
RAI'TARA je napisao/la: Trekiji su oni koji slijede ideologiju federacije. Koji su liberalni poput nje.
A ako ne slijediš tu ideologiju, već samo voliš gledati seriju onda nisi treki već samo fan te serije. E upravo to. Mislim da ljudi mješaju pojmove fan i Trekki. I po mom mišljenju bi Trekkiji bili oni koji vjeruju u ideologiju koju bi Federacija trebaka predstavljat, koji žele da se svijet jednom počne zasnivat na tim idealima, te da sami pokušaju živjet prema tim idealima. Tako da bi u tom slučaju jako malen broj ljudi mogao svrstati u tu skupinu... Sve ostalo bi stavio pod poklonike i fanove...
| sub 07 stu, 2009 3:17 am |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
...onda se ja smatram trekkijem... ...because it is my way of living...
...sviđa mi se ta otvorenost uma... prema situacijama... ...nema predrasuda oko bizarnih sitnica... ...kapital i bogatstvo ne upravlja više ljudima... ...ima hrane za sve...
...to je ideologija kojoj treba težiti...
...u današnjem svijetu nažalost sve navedene stvari nije moguće ostvariti... ali najmanje što možeš učiniti a to je portuditi se biti otvorena uma i predrasude baciti sa strane...
| sub 07 stu, 2009 3:34 am |
|
 |
|
Cadet 4th year
Pridružen/a: sub 31 lis, 2009 6:35 pm Postovi: 40 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: ST: XI
|
RAI'TARA je napisao/la: To ti znači bit treki. A ako te to ne zanima, ne moraš to bit.
A ti ostali su izmišljeni da bi pokazali kakvi ljudi nebi trebali bit. Sve ostale vrste imaju manu. Klingonci agresivni, ferengiji opsjednuti zaradom, hirogenci lovom itd.. Oni su tu da pokažu ono što je pogrešno a ne ispravno.  A sta je sa Betazoidima,npr? ili trillima oni nemaju lose strane, tj.vrlo su slični ljudima... ili npr.Vulkanci,mislim ako se netko poistovjeti s njima i meditira,pokusava postat logičnija osoba ili bar biti bliza njihovoj ideologiji,ja tu osobu isto smatram trekkijem. Gene je zamislio "dobre" i "loše" rase ali nije rekao koju moramo ideologiju sljediti. A sta je sa Makijima?oni se bore za nesto bolje,i to je trek i podrzavanje trekologije ili cega već. Biti trekkie znaci naci nesto u cemu ces se prepoznati u tom serijalu i zivjeti zivot u nacelu sa time 
| sub 07 stu, 2009 1:49 pm |
|
 |
|
dr.med.
Pridružen/a: pon 09 srp, 2007 11:31 pm Postovi: 2843 Lokacija: svemir, mlijecna staza, alfa kvadrant, sektor001, Zemlja, Europa, Hrvatska, Zagreb Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: ST: XI Opis Stanja: opis radnje XD Koje si vrste?: trill
|
ok... raitara... daj molim te... otkad je to biti treki znači slijediti ideologiju federacije... khm... i layla i ostali, trekie nije netko tko voli star trek, treki je onaj koji ima ljubavi prema toj seriji i dopušta da ta serija čini od njega boljeg čovjeka... ideje i načini razmišljanja koji su u njoj postavljeni... trebali bi nas, trekije, natjerat na razmišljanje da i mi postupimo kao ljudi iz 24. st. jednakost, mir, želja za otkrivanjem novih stvar, istraživanjem nepoznatog, nestanak siromaštva, novca, svi ljudi imaju jednaku priliku da dobiju posao, živi se uajedništvu, pomaže se ljudima u nevolji, to je ideologija Star Treka, i ako trekiji ne slijede ove primjere, ako ne teže biti bolji u svojim svagdašnjim poslovima...ako u konfliktu ne uzmu diplomatkso riješenje umjesto nasilja... onda takve ljude ja ne mogu zvati trekijima... Ja bih razmislio za pola ljudi u udruzi jesu li uvijek bili trekiji... jesu li se držali star treka ili su ga odbacili prvom prilikom kad je postalo malo žešće, i rabili konflikte i svađe da bi se riješila ta situacija... trebamo krenut iz vlastite udruge ako mislimo druge osuđivati o trekijistvu... jesmo li mi kao udruga uvijek slijedili plemenite ideje koje je gene zadao a drugi proširili, ali svi s jednom idejom i željom, kako bi pokušali utjecati na ovaj svijet... i na ljude, da gledanjem treka mijenjaju vlastite živote, shvate veću istinu, a to je da neke stvari jednostavno dođu sa visokom cijenom, i da zbog njih život može proći jako brzo, i beskorisno...
jedna od ideologija star treka koju ja pokušavam slijedit u životu jest : To boldly go.... a koja označava i meni govori da što god se dogodilo u životu uvijek treba ići naprijed, boriti se za sebe, obogaćivati se iskustvima, ići tamo gdje se ljudi i boje otić... pa čak i ako do znači da ponekad moramo dobiti tešku šeticu... i ova rečenica svakom trekiju znači nešto drugo... nešto što njega mijenja... nešto što njega tjera naprijed... nešto što toliko utječe na njega toliko duboko... da mora od toga biti bolji čovijek...
to je ideologija star treka... ideje koje će jednog dana postati stvarnost... a mi imamo priliku živjeti ih besplatno... i zato biti trekie... znači biti fantazer, znači prihvatiti ideje star treka kao misao vodilju kroz život... oni koji to ne žele... oni nisu trekiji... oni samo vole gledati star trek...ali ga ne žive.... pravi trekiji ga ŽIVE!!!
_________________ "In that book which is my memory, on the first page of the chapter that is the day when I first met you, appear the words, 'Here begins a new life'."
|
| sub 07 stu, 2009 2:16 pm |
|
 |
|
Goddess in green
|
Layla je napisao/la: RAI'TARA je napisao/la: To ti znači bit treki. A ako te to ne zanima, ne moraš to bit.
A ti ostali su izmišljeni da bi pokazali kakvi ljudi nebi trebali bit. Sve ostale vrste imaju manu. Klingonci agresivni, ferengiji opsjednuti zaradom, hirogenci lovom itd.. Oni su tu da pokažu ono što je pogrešno a ne ispravno.  A sta je sa Betazoidima,npr? ili trillima oni nemaju lose strane, tj.vrlo su slični ljudima... ili npr.Vulkanci,mislim ako se netko poistovjeti s njima i meditira,pokusava postat logičnija osoba ili bar biti bliza njihovoj ideologiji,ja tu osobu isto smatram trekkijem. Gene je zamislio "dobre" i "loše" rase ali nije rekao koju moramo ideologiju sljediti. A sta je sa Makijima?oni se bore za nesto bolje,i to je trek i podrzavanje trekologije ili cega već. Biti trekkie znaci naci nesto u cemu ces se prepoznati u tom serijalu i zivjeti zivot u nacelu sa time  Vulkanci i betazoidi su dio te liberalne federacije zar ne?
|
| sub 07 stu, 2009 2:23 pm |
|
 |
|
Goddess in green
|
dašo je napisao/la: ok... raitara... daj molim te... otkad je to biti treki znači slijediti ideologiju federacije... khm... i layla i ostali, trekie nije netko tko voli star trek, treki je onaj koji ima ljubavi prema toj seriji i dopušta da ta serija čini od njega boljeg čovjeka... ideje i načini razmišljanja koji su u njoj postavljeni... trebali bi nas, trekije, natjerat na razmišljanje da i mi postupimo kao ljudi iz 24. st. jednakost, mir, želja za otkrivanjem novih stvar, istraživanjem nepoznatog, nestanak siromaštva, novca, svi ljudi imaju jednaku priliku da dobiju posao, živi se uajedništvu, pomaže se ljudima u nevolji, to je ideologija Star Treka, i ako trekiji ne slijede ove primjere, ako ne teže biti bolji u svojim svagdašnjim poslovima...ako u konfliktu ne uzmu diplomatkso riješenje umjesto nasilja... onda takve ljude ja ne mogu zvati trekijima... Ja bih razmislio za pola ljudi u udruzi jesu li uvijek bili trekiji... jesu li se držali star treka ili su ga odbacili prvom prilikom kad je postalo malo žešće, i rabili konflikte i svađe da bi se riješila ta situacija... trebamo krenut iz vlastite udruge ako mislimo druge osuđivati o trekijistvu... jesmo li mi kao udruga uvijek slijedili plemenite ideje koje je gene zadao a drugi proširili, ali svi s jednom idejom i željom, kako bi pokušali utjecati na ovaj svijet... i na ljude, da gledanjem treka mijenjaju vlastite živote, shvate veću istinu, a to je da neke stvari jednostavno dođu sa visokom cijenom, i da zbog njih život može proći jako brzo, i beskorisno...
jedna od ideologija star treka koju ja pokušavam slijedit u životu jest : To boldly go.... a koja označava i meni govori da što god se dogodilo u životu uvijek treba ići naprijed, boriti se za sebe, obogaćivati se iskustvima, ići tamo gdje se ljudi i boje otić... pa čak i ako do znači da ponekad moramo dobiti tešku šeticu... i ova rečenica svakom trekiju znači nešto drugo... nešto što njega mijenja... nešto što njega tjera naprijed... nešto što toliko utječe na njega toliko duboko... da mora od toga biti bolji čovijek...
to je ideologija star treka... ideje koje će jednog dana postati stvarnost... a mi imamo priliku živjeti ih besplatno... i zato biti trekie... znači biti fantazer, znači prihvatiti ideje star treka kao misao vodilju kroz život... oni koji to ne žele... oni nisu trekiji... oni samo vole gledati star trek...ali ga ne žive.... pravi trekiji ga ŽIVE!!! A čekaj malo Dašo što sam ja to rekla suprotno od ovoga što si ti napiso. Taj tvoj napad sad uopće nije treki. Ideologija federacije je ta liberalna ideologija koju trekiji slijede. Ta ideologija jednakosti svih i jednakih prava za svih, pa kojoj god rasi, vjeri ili bilo kojoj skupini pripadali. Nasilje samo u samoobrani i slično. Trekiji nisu oni koji samo vole gledati star trek.
|
| sub 07 stu, 2009 2:32 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|