Sada je: sub 18 tra, 2026 4:52 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
 3x23 - Distant Origin 

Ocjena:
Anketa je završila: pon 26 lis, 2009 12:31 am.
10 36%  36%  [ 5 ]
9 43%  43%  [ 6 ]
8 14%  14%  [ 2 ]
7 7%  7%  [ 1 ]
6 0%  0%  [ 0 ]
5 0%  0%  [ 0 ]
4 0%  0%  [ 0 ]
3 0%  0%  [ 0 ]
2 0%  0%  [ 0 ]
1 0%  0%  [ 0 ]
Ukupno glasova : 14

3x23 - Distant Origin 
Autor/ica Poruka
anarho trekkie

Spol: Muški
Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
Post 3x23 - Distant Origin
Distant Origin
(Daleko porijeklo)

Sezona: 3
Epizoda: 23

Datum premijere: 30.4.1997.
Prikazano na HRT-u: 25.9.2009.

Scenaristi: Brannon Braga & Joe Menosky
Redatelj: David Livingston

Stardate: nepoznat (2373)

Gostujući Glumci:
* Henry Woronicz - Forra Gegen
* Christopher Liam Moore - Tova Veer
* Marshall R. Teague - Haluk
* Concetta Tomei - Minister Odala
* Nina Minton - Frola Gegen
* Majel Barrett - computer voice

Kratak sadržaj: (preuzeto sa ST centra)
Profesor Gegen i njegov pomoćnik Veer pronalaze ostatke jednog časnika Zvjezdane flote u špilji na udaljenome planetu. Gegen osjeća da drži dokaze pravoga porijekla svoje rase Votha - oni su gušterska rasa koja je došla iz dalekog dijela galaksije. Teorija 'Dalekog porijekla' je proturječna sa doktrinom glavne svećenice Odale, koji smatra da su Vothe bili prva inteligentna bića u kvadrantu. Gegen pronalazi uniformu i ime broda – Voyager.

Detaljnije informacije: Memory Alpha

Kompletan scenarij: Distant Origin

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

sub 26 ruj, 2009 12:31 am
bubica
bubica

Naj Serija: TNG
Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
Post Re: 3x23 - Distant Origin
Super epizoda, jedna od Voyagerovih najboljih. :thumbs2:

Osmica čista ko suza!

sub 26 ruj, 2009 12:33 am
Profil Web stranica
Goddess in green
Goddess in green

Spol: Ženski
Naj Serija: VOY
Naj Film: Nemesis
Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
Ocjena 9. Sviđa mi se ta ideja o dinosaurima koji su se razvili u inteligentna bića. :thumbs2:

sub 26 ruj, 2009 12:40 am
anarho trekkie

Možda je to oko razvitka dinosaura koji završe na drugom kraju galaksije previše nategnuti, ali ja ću svejedno dati desetku!

I komentirati epizodu prije Captaina :D

Lijepo je vidjeti epizodu koja se događa primarno kroz perspektivu druge rase, tj. pripadnika neke druge rase.

Tehnološki napredna a opet s druge strane za neke stvari totalno primitivna rasa - sa tabu temama kao što je mogućnost da im rasa dolazi s neke druge planete.
Umjesto da objeručke prihvate svoje daleke rođake, oni ih odbace radi nekih svojih dogmi :thumbs3:

Znanstvenik kojeg nije briga za kulturološki aspekt, zna da do napretka prije ili kasnije mora doći, i traga za istinom.... kojeg na kraju, iako bi on sam vjerojatno dao život za to u što vjeruje, primoravaju da odustane od svoje teorije da bi spasio posadu Voyagera.

Strašno mi se svidio govor Chakotaya... malo je poduži, ali svejedno ga kvotam u cijelosti:
"I see something very different, Minister. An ancient race of Saurians, probably the first intelligent life on Earth, surrounded by some of the most terrifying creatures that ever lived, and yet they thrived, developed language and culture and technology. And when the planet was threatened with disaster, they boldly launched themselves into space, crossed what must have seemed like unimaginable distances, facing the unknown every day. But somehow they stayed together, kept going, with the same courage that had served them before, until they reached this quadrant, where they laid the foundation of what has become the great Voth culture. Deny that past and you deny the struggle and achievements of your ancestors. Deny your origins on Earth, and you deny your true heritage."

...

Bilo je nekoliko manjih osvrta na prošle epizode Voyagera... najzanimljivija je ona da su uspjeli na stanici kod Nekrimskog prostora dobiti uzorak Voyagerove warp plazme... još jedan rezultat Neelexa i lopovskog kolege mu iz epizode "Fair trade"

..

I konačno su naišli na rasu koja je možda i moćnija od Federacije...
Bilo je još u nekim aspektima moćnih rasa u Delta kvadrantu, ali ova je čini mi se ispred svih njih... bez problema su svladali i Voyager kao brod i dobili bitku unutar broda, bez nekih problema... vjerojatno bi im bilo puno teže protiv Klingonaca, jer njihovi Batlethi ne mogu prestati raditi :)

Ona dvojica znanstvenika su proučavali posadu Voyagera kao što zoolozi proučavaju druge životinje.. no bili su ipak malo presamouvjereni u svoju nadmoćniju tehnologiju...

BTW, sad samo čekam temu "Da li je jača Borg kocka ili Voth Cityship" :zubo:

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

sub 26 ruj, 2009 1:07 am
Goddess in green
Goddess in green

Voti su daleko puno napredniji od federacije tehnološki. Ali po razmišljanjima e tu već nisu.

sub 26 ruj, 2009 1:19 am
bubica
bubica

Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
RAI'TARA je napisao/la:
Voti su daleko puno napredniji od federacije tehnološki. Ali po razmišljanjima e tu već nisu.

U tome i jest najveća vrijednost ove epizode - pouka o štetnosti bilo kakve doktrine.

Jedino što mi je malo teško za povjerovat je da bi jedna toliko tvrdoglava rasa koja zatire slobodu razmišljanja mogla postić toliki tehnološki napredak.

sub 26 ruj, 2009 1:37 am
Profil Web stranica
Goddess in green
Goddess in green

Ako se uzme u obzir da su se razvijali miljunima godina možda su se čak i tehnološki premalo razvili za toliko puno godina.

sub 26 ruj, 2009 1:42 am
anarho trekkie

Da, s obzirom da su se, kako kaže distant origin teorija, odselili još prije mnogo milijuna godina, u doba dinosaura, i da su već tada morali imati nekakvu tehnologiju ili bar sposobnost putovanja tako daleko, na kraju i nisu tako specijalno napredovali... u odnosu na recimo ljude koji su tek parsto godina u svemiru...
Valjda im napredak dalje koče te doktrine, kao što im je doktrina govorila da je i transwarp nemoguć, prije nego su ga uspjeli napraviti...

slika

sub 26 ruj, 2009 5:59 am
Overlord
Overlord

Naj Film: First Contact
Opis Stanja: Future planning and having fun
Koje si vrste?: Lantean/Cardassian
Epizodda mi je za 9 :biggrinlove: :thumbs2:
Zakon je da je Voyager našao nekoga sa planete Zemlje :D
Iako su gušteri primitivniji (bar bi trebali bit) svejedno su napredovali puno više od ljudi što mi nije ni previše čudno s obizrom na to da su njihovi stavovi daleko naprediniji od naših današnjih :thumbs2:
Ona gušterica me malo iživcirala sa svojom tvrdoglavošću o doktrini :thumbs3:
I BTW zakon mi je Voth city ship - volim takve velike i moćne brodove :mrgreen: :biggrinlove:

slika

ST battles audio/video tribute!

sub 26 ruj, 2009 9:20 am
Profil YIM Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Asimiliran !
9 ocjena
Zanimljivo ovo zvucio solidna epizoda .....

sub 26 ruj, 2009 1:02 pm
nešt po svom izboru

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Dezurni krivac za sve
Meni je bas epka odlicna...jedna od najboljih ako ne i najbolja do sada u Voyu..

10...

sub 26 ruj, 2009 1:07 pm
Profil Web stranica
Make it so
Make it so

Meni jedna od najboljih star trek epizoda uopce , iako mozda nekom i nije nesto ali eto mene inspirira da napisem mali esej i izgubim barem dvadeset minuta na pisanje :)

Voth je mocna rasa i ako ima itko koga mi je drago vidjet u seriji , onda su to oni , valjda jedina rasa ravna borgu izuzev vrste 8472 i ta moc se ogleda u njihovom brodu gradu kao i u jako naprednoj tehnologiji
Problem valjda nastaje jer kao i svaka druga napredna rasa posjeduju dozu sovinizma i konzervativnosti , malo me podsjetilo to na Q konzervativce , koji nebi mijenjali continu-um nit kad on vapi za promjenama :|
Potencijal da je neka rasa nastala na zemlji kao sta su to vothi u seriji , je po meni nesto fascinantno , iako mozda nije bilo tragova te civilizacije , nebi bilo tesko zakljucit da ipak se zemlja toliko mijenjala tokom godina , sta je uzrokovalo potpuni nestanak svih znakova ikakve svijesti i inteligencije , prije nastanka ljudske vrste ? :zubo:
Chakotay je spominjao kako je hrabrost to sta je rasa prezivjela sve nevolje i vinula se u visine velikog razvoja , no kako i napredne rase poput votha u milijun godina nisu uspijele izbjec vjerske dogme , nekako mi ta uberrazvijenost dijeluje kao nesto relativno , imas tehnologiju i dokaze ali pored svega toga jos i dalje stvaras doktrinu straha i odbacujes sam sebe jer ti spoznaja o tvom podrijetlu nalaze , promijenu citavog drustva , pored gole istine vlast koja promovira doktrinu je izgledala kao nekakva inkvizicijska grupa , koja samo hoce ostat na vlasti a nevjernike strpaje u zatvor ili ubija , samo zato jer iznose nekakve znanstvene dokaze koji njima ne odgovaraju :pokislo:
Pravi sukob , znanosti i religije uz pomoc korumpirane politike , to jest totalitarnog rezima , potpomognutog sovinistickim gledanjem kako su sisavci niza bica , sta je opet cudno jer ako Q-a fascinira jedan sisavac a votha ipak ne fascinira , onda u cemu je problem , mislim da vothi imaju osnivacki sindrom to jest , oni kao i founderi ne zele povjerovat da bi mogli bit u srodstvu sa solidsima ili u slucaju votha sisavcima :thumbs3:
Pitanje je i kakav bi utjecaj na samu ljudsku civilizaciju imala spoznaja da nisu jedini sa zemlje i
da dijele planet , to jest podrijetlo sa jos jednom rasom , koja je cak i nesto naprednija
Zanimljivo i da borg , voth kao i vec spomenuti osnivaci smatraju ljude primitivnima , ali cim ih upoznaju imaju dozu obuzetosti s njima , osnivaci ih zele kontrolirat , borg ih zeli asimilirat a voth u njima vidi prijetnju , poprilicno pretjerana zainteresiranost za nevaznu rasu , tamo sa neke planetice zemljice ,valjda evolucija ne obuhvaca i misao da se nit psa ne potcijenjuje a kamoli humanoide , jer nikad neznas tko je zapravo opasan ispod svoje nemocne maske 8)

Voth je uspio razoruzat i mogao je unistit voyager , samim time ima tu i jos jedno pitanje , dal ipak iako su duboko totalitarno drustvo , imaju osjecaj za pravdu jer oni su napravili janeway bespomocnom ali su je i pustili , nesto sta borg nebi ucinio a mislim nit osnivaci jer sva ona sreca siska i ekipe je bila zbog oda , ne zbog dobrodusnosti velike veze
Kako netko moze bit toliko razvijen a robovat bolestima takorekoc srednjeg vijeka ili doba mraka , netehnoloskog doba ? :-k
Kako bi na nas utjecala danas spoznaja da saznamo da nismo prva rasa na zemlji koja je imala civilizaciju , jer tko zna mozda su price sa ruba znanosti istinite , mozda smo mi sada upali u doktrinu i skrivamo neku tajnu povijest u sebi ? :-k

10

sub 26 ruj, 2009 2:39 pm
Make it so
Make it so

Cvicek je napisao/la:
Možda je to oko razvitka dinosaura koji završe na drugom kraju galaksije previše nategnuti, ali ja ću svejedno dati desetku!

I komentirati epizodu prije Captaina :D

BTW, sad samo čekam temu "Da li je jača Borg kocka ili Voth Cityship" :zubo:

A desi se i to ponekad :zubo:

Mislim da je solo jaci voth cityship ali borg ima vise vojnika , vise kocki , vise tehnologije i puno je okrutniji , naravno pitanje je dal je to jedini cityship ili ne jer ako vothi imaju bar desetak takvih , e onda je borg u problemima 8)

sub 26 ruj, 2009 3:04 pm
Goddess in green
Goddess in green

Sovereign je napisao/la:
Epizodda mi je za 9 :biggrinlove: :thumbs2:
Zakon je da je Voyager našao nekoga sa planete Zemlje :D
Iako su gušteri primitivniji (bar bi trebali bit) svejedno su napredovali puno više od ljudi što mi nije ni previše čudno s obizrom na to da su njihovi stavovi daleko naprediniji od naših današnjih :thumbs2:
Ona gušterica me malo iživcirala sa svojom tvrdoglavošću o doktrini :thumbs3:
I BTW zakon mi je Voth city ship - volim takve velike i moćne brodove :mrgreen: :biggrinlove:

Doktrina je za njih nešto poput biblije kod nas. Vjere koče i u naše vrijeme razvoj tehnologije i dalje. Recimo kloniranje čije istraživanje koči vjera.

sub 26 ruj, 2009 5:04 pm
MINDFVCK

Koje si vrste?: Sprdator
10

Znanost vs. vjera/religija/doktrina. Nešto što smo u nekoliko navrata gledali u Treku, tema koja je uvijek aktualna, i koja je uvijek odlično prikazana. Ova dva znanstvenika su istraživala ljude iz znatiželje, nešto što bi i ljudi radili Vothima (možda ne bi bili prikriveni). Ali čim su otkrili nešto što bi moglo uzdrmati temelje Doktrine, njihov rad dolazi u pitanje, njihova reputacija postaje klimaca. Nešto slično smo imali na Zemlji; prvenstveno spoznaja da je Zemlja okrugla a ne ploča; što je poljuljalo ondašnje poimanje svijeta, te religijskog svjetonazora. Možda ne tako dramatično, ali ipak konfliktno su izazovi prilagođavanja društva (post)modernosti, što opet ljulja našu Doktrinu (suvremena tehnologija, gay brakovi isl).

ned 27 ruj, 2009 8:01 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: