Pridružen/a: pon 22 kol, 2011 4:24 pm Postovi: 437 Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: First Contact Koje si vrste?: Covjek
Re: Star Trek Into Darkness: dojmovi *SPOJLERI*
captain je napisao/la:
Pa Spock je napola ljudsko biće pa mi vulkanska teorija ne drži skroz vodu
E pa to je sad tema za raspravu. Vulkanci nisu imuni na emocije, cak je, diskutabilno, intezitet njihovih emocija i jaci nego kod ljudi. Njihovo potiskivanje osjecaja je vise posljedica treninga i filozofije zivljenja nego neka bioloska karakteristika. Mozda grijesim, ali ako je neko polucovjek a vaspitan je na nacin na koji su vaspitani i cistokrvni Vulkanci, onda bi trebalo posjeduje jednako razvijen otpor prepustanju emocijama kao i ostali.
_________________ Mr. Paris, set a course...for home!
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
Da
Međutim ako su ljudske emocije samo malo drugačije onda to ipak minja na neki način i spockov-u pripadnost vulkancima ..ipak spock je devet miseci rasta u ljudskom biću pa to mora ostavit nekakav trag
Doduše odgovor ti je dosta logičan i nemogu mu baš proturječit
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
Tom_Paris je napisao/la:
Vulkanci nisu imuni na emocije, cak je, diskutabilno, intezitet njihovih emocija i jaci nego kod ljudi.
Daleko jači, zapravo. Potiskivanje emocija je isključivo stvar mentalne discipline, pionir koje je bio Surak. Vulkanci su prije njegove revolucije ("the avakening") bili divlja, ratoborna rasa koja se zamalo istrijebila ratovima.
_________________ Doslo, dakle, sto mu drago u ovim zalosnim vremenima, mi necemo nikada sagnuti glavu pred zlom koje se siri, pred laznim duhom vremena, koje je protivno Bogu... I ja vam dovikujem na domaku oluje koja prijeti citavom svijetu: Ohrabrite se i budite jaki u vjeri, koju ocevi vasi ispovijedaju vec 1.300 godina.
blaženi Alojzije Stepinac
Krist je došao na svijet da nas oslobodi od grijeha i lažne draži planiranja života bez Boga. On to nije učinio snažnim proglasima, već osobnom borbom protiv napasnika, sve do križa.
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
_Oz je napisao/la:
Ali u novom filmu imamo dva vrlo eksplicitna primjera društvene kritike, i to, rekao bih, vrlo vješto ubačene, makar ne baš suptilno. Prva je baš u stilu "Homefront / Paradise Lost", admiral Marcus, baš kao i admiral Leyton iz DS9-a pokušava militarizirati Flotu, u tu svrhu čak i isprovocirati rat, koji ionako smatra neizbježnim.
To sam indirektno spomenuo kao zanimljivu stvar, u biti jedinu stvar o kojoj bi se dalo više promišljati u sklopu te ideje da pacifističko društvo generira pacifističku tehnologiju i ne može se nositi s agresivnim izazovima izvana. No nisam baš vidio da je o tome bilo dublje rasprave tokom filma, pa bar tih 5 minuta pravog treka u stilu nekih TNG epizoda, niti neku konkretnu razradu te ideje kroz film, osim one očigledne da su "pacifisti" pobjedili "militante", a moglo bi se raspravljati i o tome koliko su u Kirk i ostali dosljedni nekim načelima - ispadaju ko crne ovce starfleeta )
_Oz je napisao/la:
Druga je direktna referenca na egzekuciju Osame Bin Ladena. Marcus šalje Kirka na Kronos, ne da privede teroristu Harrisona (Khana) da mu se sudi, već da ga odmah pogubi, bez ikakvog procesa, baš kao što je Obamina administracija napravila u slučaju Bin Laden. Spockova moralna prodika (zbog koje se Kirk i predomisli) direktna je kritika te politike.
To je spika unutar američkog mainstream političkog settinga - razglabat će do besvjesti o tome da li ga se trebalo uhapsiti ili ne, no rijetko će se vidjeti više od naznake proširenja teme (tko je stvorio Al Quaidu i trenirao Bin Ladena i njegove kompanjone, koja zemlja (ili grupa) svojim djelovanjem generira terorizam, i što je u stvari temeljni uzrok terorizma i što se treba napraviti kako bi se isti minimizirao. Rasprave o tome da li ga se trebalo uhapsiti ili ne više služe za distrakciju od bitnijih pitanja...
_Oz je napisao/la:
Ovako se barem imamo pravo nadati novoj seriji. U post-Nemesis/ENT klimi tu privilegiju nismo imali.
Privilegija NADE za novu seriju? Pa to imamo: http://startrekrenegades.com (makar ne znam koliko ljudi bi takvu jednu seriju "priznalo" pod Trek )
captain je napisao/la:
Doduše ima novi trek jednu jaču stranu a to je vrlo detaljan i realističan prikaz života na zemlji ..gotovo da mogu zamislit napredak neke današnje sredine do star trek levela ..stanovnici čak i nose raznoliku odjeću a ne samo piđame ko u starom star trek-u
To je istina, scene na Zemlji odlično izgledaju (osim masovnih scena sttarfleeta i onih službenih uniformi... to me podsjeća na scene iz Njemačke kasnih tridesetih )
captain je napisao/la:
Cvicek vrhunska usporedba
Hvala!
captain je napisao/la:
Skoro da imamo situaciju u kojoj je operacija uspijela a pacijent preminuo ..ali ne fizički nego u osobnosti ..kao da se netko probudi nakon operacije i postane karakterno druga osoba ..sa malim primjesama onog šta je nekad bio ali sa jasno vidljivim razlikama
Pretpostavljam da se referiraš na epizodu DS9 "Life Support" kada su Bareilu mozak krenuli mijenjati s pozitronskim implantima, pa je nakon operacije komentirao da svoj život ne osjeća kao stvaran već kao blijedu sjenu, memoriju prijašnjeg...?
Da, i to bi bila veoma dobra usporedba starog i novog treka
I ako mogu još jednu usporedbu - meni se i ova udruga koju imamo danas sviđa u gomili aspekata - nema vođa, dođemo i zafrkavamo se, radimo ono što nam se taj dan radi, i organizirani smo jedino prema van... zafrkancija i anarhija "Stara" udruga su bile vječne borbe za dominaciju među frakcijama, uzaludna forsanja autoriteta, ego tripperstvo i sl... sad dok gledamo epizodu treka i brbljamo oko stvari koje su u istoj prikazane, mi se čini kao da sada ima više Treka u udruzi nego nekada kada se isti forsao (prošli put je prošao moj prijedlog da bude "Home Front" plus raspravica oko toga, sljedeći put vjerojatno "Paradise Lost" )
Sad čitam trailere za udrugu poslije skupštine i već na temelju toga se bojim da bi to mogao ispasti vrlo loš film...
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
Nisan se dotica nijedne star trek epizode ali je usporedba sa "Life Support" je dobra Jer sa "umjetnim" mozgom je bareil zadrža informacije i siječanja o samom sebi i događajima u životu ali ona neka biološka osobnost , neki njegovi osjećaji su prominili status iz osjećaj u informacije a tad osoba nije više ista
Jednom sam na TV-u gleda prilog o osobi koja zbog ozlijede glave nemože normalno osječat i iako zna šta koja emocija znaći ..nemože plakat , nemože se smijat , kao da je samo skup informacija bez emotivne strane ..e pa tako i sa novim star trek-om .. iako to ostaje "star trek" , taj novi trek gubi onu emociju koja je bila prisutna u prijašnjem star trek-u ..možda se ta emocija nemože opisat precizno ali zasigurno postoji ..nešto u smislu , ići tamo di nitko nije išao a razmišljat o tome na jedan poetsko - filozofski način pa i unutar čestog akcijskog komešanja kojeg svaka nova situacija donosi
Btw kad smo kod poetsko filozofskog ...sitija san se jedne scene koja je savršena za primjer tog
Pridružen/a: čet 29 srp, 2010 9:19 pm Postovi: 811 Lokacija: treća s desno od kraja Spol: Ženski Naj Serija: ENT Koje si vrste?: not martian
Ok, ovo više nije tema o filmu, nego o prepucavanju jeli film isti kao i serija koja se snimala 1966.
Mislim da se dalo shvatit kome se film svidio i kome nije, ali svaki puta kada idem vidjeti ima li nekih NOVIH komentara u temi dođem i čitam istu stvar o kojoj ste pisali prije mjesec dana.
Toliko od mene, LL&P
_________________ run you clever boy and remember...
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
Cvicek je napisao/la:
_Oz je napisao/la:
Druga je direktna referenca na egzekuciju Osame Bin Ladena. Marcus šalje Kirka na Kronos, ne da privede teroristu Harrisona (Khana) da mu se sudi, već da ga odmah pogubi, bez ikakvog procesa, baš kao što je Obamina administracija napravila u slučaju Bin Laden. Spockova moralna prodika (zbog koje se Kirk i predomisli) direktna je kritika te politike.
To je spika unutar američkog mainstream političkog settinga - razglabat će do besvjesti o tome da li ga se trebalo uhapsiti ili ne, no rijetko će se vidjeti više od naznake proširenja teme (tko je stvorio Al Quaidu i trenirao Bin Ladena i njegove kompanjone, koja zemlja (ili grupa) svojim djelovanjem generira terorizam, i što je u stvari temeljni uzrok terorizma i što se treba napraviti kako bi se isti minimizirao. Rasprave o tome da li ga se trebalo uhapsiti ili ne više služe za distrakciju od bitnijih pitanja...
Al čekaj malo... Pa John Harrison (Khan) jest bio marioneta Sectiona 31, baš kao i Osama kojeg je doslovno stvorila CIA.
Rowena je napisao/la:
Ok, ovo više nije tema o filmu, nego o prepucavanju jeli film isti kao i serija koja se snimala 1966.
Mislim da se dalo shvatit kome se film svidio i kome nije, ali svaki puta kada idem vidjeti ima li nekih NOVIH komentara u temi dođem i čitam istu stvar o kojoj ste pisali prije mjesec dana.
Pridružen/a: sub 07 ožu, 2009 6:25 pm Postovi: 4100 Lokacija: On the lost moon of Poosh Opis Stanja: jet lagno.... Koje si vrste?: Time Lord
_Oz je napisao/la:
Cvicek je napisao/la:
_Oz je napisao/la:
Al čekaj malo... Pa John Harrison (Khan) jest bio marioneta Sectiona 31, baš kao i Osama kojeg je doslovno stvorila CIA.
Pridružen/a: sub 10 stu, 2007 1:20 am Postovi: 3611 Lokacija: Trešnjevka,Zagreb Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: Ponfo miran Koje si vrste?: Andorian
Mimi Sky je napisao/la:
_Oz je napisao/la:
Cvicek je napisao/la:
a možda je zavjesa nekad samo plava...
A pusti ih neka rade teorije ako ih to toliko veseli. To neumanje činjenicu da je Khan u Into Darknessu dobro odrađen negativac s stvarnim realnim motivima, višedimenzionalan.
Pridružen/a: uto 17 sij, 2012 10:34 pm Postovi: 953 Lokacija: Winterpyke Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: ENT pobedjuje TNG al' za dlaku,pm odlucivali :) Koje si vrste?: Romulan
Odgledao fim
Meni je film nesto losiji od prethodnog ne znam ni sam zasto ,ali nekako posle one lude akcije iz ST [2009] ovo mi dodje kao limunada ...ne znam zasto je to tako uprkos boljoj radnji ,ali eto nekako imam osecaj kao da ne tece glatko vec negde skipucka ,a svaka prepreka se vidi na 1000 metara
Kahn je car Mozda jedina svetla tacka celog flma Ostali su mu tu kud koji sa po kojim svetlim trenucima ne znam... Prvenstveno me nervira samo ponasanje starfleet oficira kada su saznali da imaju teroristu mislim ajde kao da se radilo o dobroj organizovaj sluzbi ,a ne jednom "superman" paceniku koji zgrnuo na sebe sav gnev ...
A , onda MRAK na kraju! Onaj ogroman brod pada na Zemlju u vec poluraspadnutom stanju i NISTA! Kao da nema warp jezgra Pa ljudi moji posle onog da kazem hmmm "elegantnog spusta" ne samo da bi se jezgro zapalilo vec bi bio zestok VATROMET koji bi sve zbrisao
Uglavnom film mi je OK! Jedna 8 od mene
_________________ "Pitas me sta je to istina? Istina nije nista drugo do nedostatak maste!"-Elim Garak Znate li sta je to iluzija? Iluzija je kad pamet zaje*va glupost!-by JA
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
Rowena je napisao/la:
Netko bi mogao tvrditi i da si slabo čitala ovu temu jer je bilo zaista orginalnih komentara, i TOS se gotovo i nije spominjao već primarno usporedbe između starih i novih trek filmova, i da li i jedni i drugi mogu uhvatiti atmosferu i dubinu serijA općenito.
No ako smatraš da se o filmu može raspravljati iz nekih drugih strana koje su nama ostalima promaknule - samo naprijed, raspiši se i pokaži nam na šta smo to ključnog zaboravili obratiti pažnju! (nisam baš primjetio da se prečesto pretrgneš od pisanja takvh postova, no možda sam u ovom slučaju ja u krivu, pa opet - razuvjeri me! )
_Oz je napisao/la:
Cvicek je napisao/la:
Mislim da mi je rasprava o novom filmu upravo postala malo zanimljivija... dobro si to primjetio To bi onda već bilo na tragu The Siegea (google danas dost dobro radi danas, podsjetio se naziva filma iz prve ) jedino što je isti predvidio što će se u budućnosti događati, s pomalo spooky preciznošću.
E sad, na stranu ova zadnja 2 nekonstruktivna komentara, povijest čovječanstva je prepuna takvih operacija i tajnih organizacija, pa nije tako čudno da su sličan scenarij ugurali i u nov trek, od tuda pretpostavljam i dolazi to "into darkness"
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.