Sada je: čet 04 lip, 2026 2:46 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 78 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
 ODJEL 31 

Podržavate li odjel 31?
da, podržavam 54%  54%  [ 21 ]
ne, 46%  46%  [ 18 ]
Ukupno glasova : 39

ODJEL 31 
Autor/ica Poruka
Commander
Commander

hmmmm. :-k ja ih ne podnosim zato jer previše špijuniraju RSE i njihovo uplitanje u politiku svih carstava :shocked:

uto 05 ruj, 2006 3:13 pm
Profil Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

Opcenito ne podrzavam bilo kakvo djelovanje tog tipa, bilo ili nebilo potrebno. Mozda takve organizacije nastaju sa dobrim namjerama, ali kad-tad ce postati sredstvo necijih osobnih ciljeva, kao npr. u nas sluzbeno pokojni KGB. Nema smisla govoriti da je Section 31 vodjen visim idealima, ako su se ljudi iz Federacije uspjeli spustiti nazad na nivo "cilj opravdava sredstva" onda su samo na korak od "moji ciljevi opravadaju sredstva" .
Sec 31 je stavio u pitanje sav moralni napredak koji je (fiktivno) Federacija postigla od naseg doba, jer smisao ideala je da ih postuje i bude spreman umrijeti za njih a ne krsiti ih kako bi ih neko drugi mogao postivati. Upravo ta spremnost da stojis iza svojih nacela je jedan od primjera moralno naprednog drustva - sposobnost odupiranja zivotinjskom nagonu za cisto prezivljavanje bez obzira na cijenu.
IMHO
Ja vjerujem da ciljevi mogu opravdati sredstva sve dok postoji nesto sto opravdava ciljeve.
posto znamo da bi ljudi (kolko god bili napredni u trek svemiru) kad bi ostali bes sve blagodati tehnologije/tehnike -u malo tezim uvjetima -opet se vratili na neku poluzivotinjsku razinu cisto iz nagona za prezivljavanjem...ideali se jos nisu dovoljno ukorijenili... smatram to dovoljnim opravdanjem da se postavi cilj -ocuvalnje federacije tj. civilizacije, drustva od unistenja (samog sebe ili od neke druge rase)

opravdavam postojanje sec31 ali se ne slazem uvijek sa svim njihovim metodama rada
ustvari -smatram da ni jedna velika organizacije ne moze bez nekave tajne sluzbe...

pon 11 ruj, 2006 2:28 pm
Profil ICQ
Über Trekkie
Über Trekkie

To je zanimljiv stav, no čini mi se da upravo od takvih organizacija mogu krenuti razdori koji dođu glave upravo onome što pokušavaju čuvati... to jest, mislim da u konačnici Federaciji mogu više naštetiti nego koristiti.

slika

pon 11 ruj, 2006 2:38 pm
the Red Viper

Spol: Muški
Naj Film: First Contact
Opis Stanja: ε > 0
mislim da u konačnici Federaciji mogu više naštetiti nego koristiti.

konacnica je jako abstraktan pojam kad imas Foundere koji na tebe salju naizgled beskrajne armade ratnih brodova istodobno se infiltrirajuci u samu srz Federacije, a Romulanci cekaju prvu priliku da ti zabiju noz u leđa a da pritom sebe ne ostave u ranjivoj poziciji.
ponekad je potrebno najprije dozivjeti sutra da bi se moglo razmisljati o prekosutra.

pon 11 ruj, 2006 4:52 pm
Profil ICQ Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

@Ant - ok, pokrivam se po ušima (ticalima) odavno me netko nije ovako pametno oprao.

slika

pon 11 ruj, 2006 5:14 pm
the Red Viper

@Ant - ok, pokrivam se po ušima (ticalima) odavno me netko nije ovako pametno oprao.

nije mi bio cilj "oprati te", vec skrenuti ti pozornost na kontekst.

pon 11 ruj, 2006 5:18 pm
Profil ICQ Web stranica
Über Trekker
Über Trekker

S druge strane, sec.31, moze vrlo lako prerasti u Federacijsku inačicu Tal' Shiara, poreuzimajuči kontrolu uvodeči strah od svoji kontroverznih disciplinskih mjera, i jos gore, spremnost n apsolutno sve. takva federacija ne predstavlja nikakvu buducnost, pokraj ideala na kojima je osnovana. Iskorijeniti takvo nesto u samom pocetku je najmudrije. bolje noz u ledza od Romulanaca nego od samih sebe!

pon 11 ruj, 2006 6:03 pm
Profil ICQ
the Red Viper

S druge strane, sec.31, moze vrlo lako prerasti u Federacijsku inačicu Tal' Shiara, poreuzimajuči kontrolu uvodeči strah od svoji kontroverznih disciplinskih mjera

to bi za S31 predstavljano nazadovanje.

pon 11 ruj, 2006 6:32 pm
Profil ICQ Web stranica
Über Trekker
Über Trekker

pon 11 ruj, 2006 6:37 pm
Profil ICQ
Über Trekkie
Über Trekkie

Čini mis e da S31 ima "profinjeniji" način djelovanja od Tal Shiara koji je puno očitije inkorporiran u romulanske vladajuće strukture. federacijino unutarnje uređenje je dijametralno suprotno jednoj organizaciji kakva je S31... zato i moraju ostati najdublja i najcrnja tajna.

slika

pon 11 ruj, 2006 6:44 pm
Über Trekker
Über Trekker

Ako je Ant mislio na to, onda je promašio bit mog komentara. Htio sam reći da je, na bilo koj način, S31 spreman odstraniti bilo koj element koj mu stoji na putu.

pon 11 ruj, 2006 6:49 pm
Profil ICQ
the Red Viper

Ako je Ant mislio na to, onda je promašio bit mog komentara. Htio sam reći da je, na bilo koj način, S31 spreman odstraniti bilo koj element koj mu stoji na putu.

nebih se slozio.
S31 se nikad nebi dobrovoljno razotkrio javnosti kao Tal'Shiar koji svoj utjecaj zasniva, kako si ti i rekao, na strahu koji izazivaju njihove metode.
S31 to jednostavno netreba. oni su uspjeli zauzeti polozaj "lutkara" u Federaciji i sada su u stanju iz sjene vuci poteze koji im odgovaraju.
ono sto, imho, najvise razlikuje S31 od Tal'Shiara je upravo njihov pristup ljudima. oni ce svoje ciljeve postici tako sto ce te ili izmanipulirati do ucinis nesto cega ni sam neces biti svjestan dok nebude prekasno, a i to ce uciniti tako sto te uvjere da cinis pravu stvar.

pon 11 ruj, 2006 7:12 pm
Profil ICQ Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

Nightshoot je napisao/la:

nebih se slozio.
S31 se nikad nebi dobrovoljno razotkrio javnosti kao Tal'Shiar koji svoj utjecaj zasniva, kako si ti i rekao, na strahu koji izazivaju njihove metode.
S31 to jednostavno netreba. oni su uspjeli zauzeti polozaj "lutkara" u Federaciji i sada su u stanju iz sjene vuci poteze koji im odgovaraju.
ono sto, imho, najvise razlikuje S31 od Tal'Shiara je upravo njihov pristup ljudima. oni ce svoje ciljeve postici tako sto ce te ili izmanipulirati do ucinis nesto cega ni sam neces biti svjestan dok nebude prekasno, a i to ce uciniti tako sto te uvjere da cinis pravu stvar.

I točno u tome se krije njihova moć. Bashir je klasični primjer i ona epizoda kad je išao Romulancima. Nije se znalo tko pije a tko plaća.

slika

pon 11 ruj, 2006 8:32 pm
Njegova Debela Eminencija
Njegova Debela Eminencija

IMHO
Ja vjerujem da ciljevi mogu opravdati sredstva sve dok postoji nesto sto opravdava ciljeve.
posto znamo da bi ljudi (kolko god bili napredni u trek svemiru) kad bi ostali bes sve blagodati tehnologije/tehnike -u malo tezim uvjetima -opet se vratili na neku poluzivotinjsku razinu cisto iz nagona za prezivljavanjem...ideali se jos nisu dovoljno ukorijenili... smatram to dovoljnim opravdanjem da se postavi cilj -ocuvalnje federacije tj. civilizacije, drustva od unistenja (samog sebe ili od neke druge rase)

opravdavam postojanje sec31 ali se ne slazem uvijek sa svim njihovim metodama rada
ustvari -smatram da ni jedna velika organizacije ne moze bez nekave tajne sluzbe...

Ja sam recimo dobio dojam da je Federacija ipak uspjela postici neku razinu prosvijetljenosti.
Ono "maknimo ljudima svu tehnologiju" je malcice preradikalan primjer jer hebiga tehnologija je jedan od glavnih stupova na kojima se temelji takvo napredno drustvo - ne mozes ocekivati Federacijski ustroj na tehnoloskoj razini srednjeg vijeka.
I da, postoji jos nesto a to se zove SFI iliti Starfleet Intelligence - tako da nije da Federacija nema svoju obavjestajnu sluzbu.

Inache, meni je postojanje samo Sec31 poprilicno "mutno"...kao sto sam gore naveo, postoji SFI, a tu upadaju najbolji iz Starfleeta (osim glavnih likova ofkorz :) ) - a sumnjam da su oni toliko nesposobni da je potrebna paramilitarna organizacija civila koja teroristickim napadima mora obavljat njihov posao.

I da...fore tipa "opravdam ali se ne slazem sa tim i tim " mi nekako zvuce licemjerno...kod takvih stvari bi se IMHO trebao postaviti jasan stav, ili za ili protiv. Shvacam da nije sve cisto crno ili bijelo ali od previse sivila izgubi se i ono malo "cistoce" sta ima...tj. da kenjkam, oko nekih stvari "the line must be drawn here!" :)

pon 11 ruj, 2006 8:55 pm
Profil Web stranica
Über Trekker
Über Trekker

Jedino ako i Tal'Shiar nekad nije bio analog danasnjem S31.
Veliki je problem sto kada se dograbis malo moci, postanes pohlepan. To se lako moze dogoditi i S31, bezobzira koliko oni sada radili oprezno i u umjerenim kolicinama.

pon 11 ruj, 2006 8:56 pm
Profil ICQ
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 78 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: