Autor/ica |
Poruka |
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19664 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
 Re: Idete li u crkvu?
PrincMatias je napisao/la: Cvicek je napisao/la: Nisam išao svojevoljno, već sam išao na vjeronauk i vjeroučitelj nas je prozivao svaki tjedan da li smo išli (tada je bilo "društveno neprihvatljivo" ako ne ideš na vjeronauk  , samo dvoje ljudi iz razreda nisu išli) Pa i danas je društveno neprihvatljivo. LOL... danas ljudi puno više razmišljaju svojom glavom... ...te uviđaju da nauka crkve nije primjerena vremenu i situacijama u kojima živimo danas... ...mislim više pokue nađeš u star treku nego u njihovim prispodobama...
...iako ne idem u crkvu, (i ne vjerujem u veći dio njihove nauke) živim po više njihovih pravila nego prosječan građanin...
...kako onda to... ?
pet 12 ožu, 2010 3:58 pm |
|
 |
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
_Oz je napisao/la: PrincMatias je napisao/la: Cvicek je napisao/la: Nisam išao svojevoljno, već sam išao na vjeronauk i vjeroučitelj nas je prozivao svaki tjedan da li smo išli (tada je bilo "društveno neprihvatljivo" ako ne ideš na vjeronauk  , samo dvoje ljudi iz razreda nisu išli) Pa i danas je društveno neprihvatljivo.Zašto? Ja nisam išao na vjeronauk, ali se nikad nisam osjećao neprihvaćen...  @Matias - od kuda ti to da je to danas društveno neprihvatljivo?! Ja baš i nemam takav dojam, i mislim da više ljudi koje znam ne idu u crkvu i imaju neutralan ili čak i negativan stav prema crkvi. U kojim se to krugovima ti krećeš? Rijeka mi ne djeluje kao mjesto gdje je takvo mišljenje rasprostranjeno.. Od relativno mlađih ljudi skoro i ne znam nikoga tko je zabrijao na vjeru, bar u smisli katoličke propagande. Čak i dosta njih koji vjeruju u sve to ima kritičke stavove prema nekim aspektima crkve kao institucije. @OZ, ti si malo mlađi od mene, pa možda to nisi toliko osjetio (a i Rijeka je možda drugačija sredina, makar s obzirom na Matiasove tvrdnje, nije sigurno) Od cca 1990. pa nadalje još koju godinu, bilo je takvo vrijeme. Svi su se htjeli isticati kako su "Hrvati i katolici", crkve su bile pune prepune, nedjeljom je u mojoj lokalnoj crkvi bila takva gužva da je dosta ljudi bilo vani jer unutra nije bilo mjesta... Dobiti one "potvrde" (pričest, krizma i sl) je bilo skoro pod "moraš". Ne ići na vjeronauk je bilo nešto na što se nije najbolje gledalo, u rasporedima se uopće nje vodilo računa o tih 2-3 pojedinca iz svakog razreda koji nisu išli, često je vjeronauk bio 3. ili 4. sat pa oni koji nisu išli, su čekali u knjižnici i sl...
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
pet 12 ožu, 2010 4:45 pm |
|
 |
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Ja također ne vidim zašto bi društveno neprihvatljivo bilo ne ići u crkvu ili na vjeronauk.
Ja sam primjetila da sve više ljudi izbjegava ići na vjeronauk, pa i u crkvu, jer su razočarani u sve to.
|
pet 12 ožu, 2010 4:50 pm |
|
 |
Jedi Hamsta – Tribl v2.0.
Pridružen/a: pon 26 sij, 2009 7:16 pm Postovi: 7805 Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Cvicek je napisao/la: Dobiti one "potvrde" (pričest, krizma i sl) je bilo skoro pod "moraš". Ne ići na vjeronauk je bilo nešto na što se nije najbolje gledalo, u rasporedima se uopće nje vodilo računa o tih 2-3 pojedinca iz svakog razreda koji nisu išli, često je vjeronauk bio 3. ili 4. sat pa oni koji nisu išli, su čekali u knjižnici i sl... Ovo je istina. Zapravo mislim da većina ljudi nisu neki vjernici već to rade radi imidža.
_________________ She's got a date at midnight with Nosferatu.
|
pet 12 ožu, 2010 4:55 pm |
|
 |
mindfrelling bloodsucker
Pridružen/a: sri 07 svi, 2008 8:02 pm Postovi: 6900 Lokacija: preselila kod Trapa u Dorne :D Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: manipulative and psychotic
|
Pa meni se osobno sviđa sto sam dobila te potvrde Uz njih je doslo i puuuuno poklona 
_________________ "Dobar kršćanin se treba čuvati od matematičara i svih onih koji izriču prazna proročanstva. Opasnost već postoji da su matematičari sklopili ugovor s Nečastivim da potamane duh i sputaju čovjeka u okove Pakla."
Sv. Augustin (354-430)
|
pet 12 ožu, 2010 4:58 pm |
|
 |
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Nekako mi se čini da si ljudima općenito kod pričesti i krizme upravo najvažniji ti pokloni. Nešto kao rođendan.
|
pet 12 ožu, 2010 5:06 pm |
|
 |
Jedi Hamsta – Tribl v2.0.
Pridružen/a: pon 26 sij, 2009 7:16 pm Postovi: 7805 Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Ja nemam puno članova obitelji pa nisam baš puno darova dobila. 
_________________ She's got a date at midnight with Nosferatu.
|
pet 12 ožu, 2010 5:07 pm |
|
 |
Valkyrie
Pridružen/a: čet 06 ožu, 2008 7:38 pm Postovi: 2711 Lokacija: mental asylum Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: ST: XI Opis Stanja: foundation and empire
|
ja sam isla samo zbog materijalistickih razloga. izmuzla sam jedinu korist od svega toga - poklone 
_________________ No one ever creates anything great without a dash of madness. (Aristotle)
|
pet 12 ožu, 2010 7:12 pm |
|
 |
fluffy
Pridružen/a: sub 02 svi, 2009 8:37 pm Postovi: 6576 Lokacija: Rijeka Spol: Ženski Naj Serija: DS9 Opis Stanja: ---^^^^^------^^------^----------------- Koje si vrste?: fažol
|
ja imam sve sakramente, i dok je trebalo išla sam na mašu svaku nedjelju...nakon krizme je to lagano prestalo... sada jedino kada se nađem na Trsatu idem do perivoja zapaliti svijece i to je sve ...hehe, sjecam se kada je bila pricest...bila sam najveci zabavljec tamo 
pet 12 ožu, 2010 9:44 pm |
|
 |
PARTIJA
Pridružen/a: pon 11 sij, 2010 12:13 am Postovi: 1695 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
|
Vjera je osobna stvar i ne mora nužno biti povezana s odlaskom u crkvu. Mnogo ljudi ide samo za to da može reći da idu na misu i da budu viđeni. Znam masu ljudi koji ne idu redovno na misu, a veći su vjernici od pola onih koji se svake nedjelje pokazuju u crkvi.
|
pet 12 ožu, 2010 9:49 pm |
|
 |
Founder
Pridružen/a: sri 07 sij, 2009 10:13 pm Postovi: 3683 Koje si vrste?: er
|
Da i danas je itekako neprihvatljivo. Pustite službenu politiku i blebetanja i multikulturalnosti među narodom je 90% koji su sve obavili. A kad npr. od 20 učenika 19 ide na vjeronauk razumljivo je da će klinci popljuvati onoga koji ne ide. Danas vjeronauk nešto predstavlja jer čeka i djeca iz obitelji čiji su starci bili komunjare idu u crkvu,vjeronauk ... Da ovakvo mišljenje je rasprostranjeno po Primorju i drugim krajevima. I danas su sakramenti obveza. I zna se onaj koji to nije obavio nije ˝pravi˝.
|
pet 12 ožu, 2010 10:00 pm |
|
 |
Lieutenant Junior Grade
Pridružen/a: pon 01 ožu, 2010 9:39 pm Postovi: 100 Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: First Contact
|
meni kad neko prica o bogu ,ja tu rijec samo zamijenim majkom prirodom , i onda mi se bolje sve poklapa i potpuno se slazem da je odlazak u crkvu samo zbog imidza
_________________ LIVE LONG AND DRINK PROPER !!
|
sub 13 ožu, 2010 1:28 am |
|
 |
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
drunky je napisao/la: i potpuno se slazem da je odlazak u crkvu samo zbog imidza Kako kome. Poznajem nekoliko vrlo pobožnih ljudi kojima je odlazak u crkvu doista hrana za dušu.
|
sub 13 ožu, 2010 1:30 am |
|
 |
Goddess in green
|
Ja poznam nekoliko baba koje idu u crkvu samo da bi tračale i vidjele kako se tko obukao. 
|
sub 13 ožu, 2010 3:00 am |
|
 |
Overlord
Pridružen/a: pet 23 sij, 2009 5:53 pm Postovi: 9989 Lokacija: Cardassia Prime, USS Dragonstar NX-80000 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: First Contact Opis Stanja: Future planning and having fun Koje si vrste?: Lantean/Cardassian
|
A ja poznajem neke koji idu u crkvu samo da bi zbarili nekog (nisam ja u pitanju )
_________________ You shouldn't like things because people tell you you're supposed to.

ST battles audio/video tribute!
|
sub 13 ožu, 2010 12:05 pm |
|
 |
|