Sada je: čet 04 lip, 2026 12:37 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 203 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Sljedeća
 Religija 
Autor/ica Poruka
Environmentalist
Environmentalist

Post Re: Idete li u crkvu?
je li znanost nova religija?
http://www.net.hr/infocentar/zagreb/pag ... 54006.html

uto 12 vel, 2008 9:41 pm
Profil Web stranica
Inquisitor
Inquisitor

modesty blaise je napisao/la:

come on.... mogla si ranije javiti za to... danas bi cak i stigao na to...

i da odgovorim na pitanje.... je ... znanost je nova religija... i ja sam jedan njezin vjernik...
zasto je bolja od drugih vjera... zato jer ima puno manje bullshita od drugih vjera, mjenja se s vremenom, samokriticna je, ... itd. itd.
jednostavno je zakon :biggrinlove:

uto 12 vel, 2008 10:41 pm
Profil Web stranica
Environmentalist
Environmentalist

heh...kad sam postala onda sam vidjela 8-[

uto 12 vel, 2008 10:46 pm
Profil Web stranica
anarho trekkie

Spol: Muški
Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
Chaky je napisao/la:
Nista nas ne sprecava da o takvim temama otvorimo rasprave na forumu. Nije to dobro kao javna rasprava, ali ne mora ispasti lose :)
Ja jedino nemam pojma sta je ta cestica,... budem "kasnije" pogledao na wikipediji o cemu se radi :)

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

sri 13 vel, 2008 12:34 am
Fi'ta Gul
Fi'ta Gul

cvicek je napisao/la:
Ja jedino nemam pojma sta je ta cestica,... budem "kasnije" pogledao na wikipediji o cemu se radi :)

Za tebe i ostale koje zanima:
Higgsova čestica

sri 13 vel, 2008 1:17 am
Profil ICQ Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

e ja sam bio! direkt iz nacionalne u kojoj sam bio cijeli dan!
zvao me lik s faxa u zadnji cas i ja reko: "pa naravno da ocu"

Mišak je bio legendaran ko uvijek, Brian Cox je bio pomalo gej (lik iz CERNa, kao neka faca -al nis mu ne vjerujem da nekaj zna), Plećnjak je bio totalni nabrijanko i stalno je pokusavao pokazat da i on zna nekaj o fizici makar je zavrsio filozofiju, Kumerički je još bio ok, čak i kad ga je jedan lik provociro da mu kaze zakaj ne vjeruje u levitaciju.. i Berčić mi je bio legenda makar nije puno pričao, al kad je pričao bio je tak simpa, ko da smo mu svi frendovi iz birtije :)

Samo povezivanje religije i znanosti nije bilo na razini koju sam ocekivao... vise se pricalo o marketinškom triku zvanja higgsovog bozona božijom česticom ...ili kako je Mišak to dobro sročio u šali "Higgsov božon"
I o tome jel mora biti boga da stvari svemir, o vjerojatnostima stvaranja naseg svemira itd...
po meni se nije govorilo o tome jeli znanost religija vec o odnosu znanosti i religije... i to uvijek zastrani

sri 13 vel, 2008 10:21 pm
Profil ICQ
Environmentalist
Environmentalist

drago mi je da je netko bio :)
nda...sve spominjanje znanosti i religije završi na tome niječe li znanost religiju i niječe li religija znanost.

sri 13 vel, 2008 10:25 pm
Profil Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

inace, da se vratim malo na ono o crkvi i metafori s biznismenima

kao prvo trebalo bi razdvojiti pricanje o crvkvi kao instituciji i vjernicima koji su pripadnici te crkve, koji su individualci i ne moze ih se sve trpati u isti kos
Ja ne osudujem nikoga tko je u crkvi jer on moze biti tamo iz raznih razloga (tipa znam neke ljude koji nakon smrti bliske osobe jednostavno krenu u crkvu i to ih u biti spasava da ne prolupaju do kraja... crkva im je potrebna da bi ostali normalni)
Neke ljude cisto zanima ambijent i atmosfera koja vlada u crkvi, hramu itd. i uzivaju u miru, obredima, ritualima i inim stvarima koje zapravo ne moraju imati veze s vjerom, ali ih opustaju i to ima se svida... pa idu u crkvu ....a neke druge ljude zanima bas vjera i pravo vjerovanje...
- kome sto pase, nek izvoli

No crkva kao institucija je nesto drugo, podsjeca me na jedan dokumentarac zvan "the corporation" u kojem se postavlja hipotetsko pitanje: "ako je vec korporacija red licem drzave predstavljena kao pravna osoba" (neovisno koliko fizickih osoba radi u njoj ona je jedna pravna osoba) kakva je to u biti "osoba" ta korporacija... ajmo opisati njen karakter, osobnost"
Neki zaključci su:
    * Callous unconcern for the feelings of others
    * Incapacity to maintain enduring relationships
    * Reckless disregard for the safety of others
    * Deceitfulness: Repeated lying to and deceiving of others for profit
    * Incapacity to experience guilt
    * Failure to conform to the social norms with respect to lawful behaviors

(karakteristike koje kad bi se mogle pripisati fizickoj osobi, ta osoba bi bila psihopat)

NE mogu tvrditi da je crkva slicna ovom opisu prosjecne korporacije... ali ima poveznica
...i plus to, crkva kao institucija jednostavno ima takvu povijest, koju ja mogu smatrati samo neoprostivom (od kocenja napretka do ratova)

čet 14 vel, 2008 2:47 pm
Profil ICQ
Environmentalist
Environmentalist

Chaky je napisao/la:
no, mislim da je besmisleno da se odustaje od odlaska na crkvene obrede zbog takve i takve prošlosti, ako si prihvatio na pravi način nauk. obrede koji ti odgovaraju možeš naći u drugoj crkvi ako ti se ne sviđa kako je to u tvojoj župi. to je kao da kažeš da ćeš bojkotirati windowse jer je microsoft velika korporacija, a velike korporacije iskorištavaju zemlje trećeg svijeta i iskorištavaju prirodna bogatstva. toga je bilo i bit će.

nije ti bas dobra usporedba
microsoft ne distribuira windowse nego ih i proizvodi i zato ljudi ostaju vjerni microsoftu...
vjernik mozes biti i bez crkveje je crkva vise "distributer" a ne stvaratelj vjere... distributera vjere ima jako puno... pa cak mozes biti "nezavisan distributer" :) (ak me kuzis) pa mozes slobodno birati na "trzistu" sto ti se svidja

eh, sad je svuda krenula tema samo ne tamo gdje bi trebala. uglavnom, nije usporedba bila u cilju toga da vjere funkcioniraju kao korporacije, nego je svrha te usporedbe bila da je bojkotiranje Crkve zbog nečega ravno bojkotiranju Windowsa jer je Microsoft velika korporacija. I točno tako kako je napisano. Bez usporedbe s moderatorima i administratorima na određenim razinama.

čet 14 vel, 2008 4:38 pm
Profil Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

Ja idem u Crkvu jer me uci dobru, ( bez obzira na proslost itd...), jer uci da moral mora biti visi od potreba,
npr komunizam je pokazao - ako je covjek vrhovni moral, a ljudi ima mnogo - onda i morala ima
_ ili mnogo smjerova svaki svoj moral = nemoral
_ili moramo slijediti neki moral koji nam je neko jaci a nemoralan nametnuo

i crkva je sastavljena vecinom od gresnika a ne od svetaca -
uci nas : slijedi svece a ne gresnike. itd
ja zelim samo dobro

Edit : Eh da i sad nam je i kapitalizam pokazao , da nam je i dalje potreban netko ko ce reci : ljudi pazite kaj radite (bez obzira kaj ja koji govorim radim)

samo kada mu pomaže da se pridigne.”

sub 16 vel, 2008 1:15 am
The Traveler
The Traveler

Naj Serija: TNG
Ne mora nužno značiti. Ja ne vjerujem u Boga i imam jak osjećaj morala. A odgojen sam kao vjernik.

Najgore mi kad čujem na vijestima: Nevjernici pokrali crkvu.
Otkud znaš da su nevjernici. Ja mislim da velika većina onih koji ne vjeruju u Boga imaju snažan osjećaj morala.

slika

sub 10 svi, 2008 10:30 pm
The Traveler
The Traveler

Chaky je napisao/la:

i da odgovorim na pitanje.... je ... znanost je nova religija... i ja sam jedan njezin vjernik...
zasto je bolja od drugih vjera... zato jer ima puno manje bullshita od drugih vjera, mjenja se s vremenom, samokriticna je, ... itd. itd.
jednostavno je zakon :biggrinlove:

Slažem se u potpunosti. :thumbs2:

slika

sub 10 svi, 2008 10:31 pm
Egzobiolog
Egzobiolog

Naj Serija: ENT
Naj Film: Insurrection
Opis Stanja: Always positive
Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
...ja sam prestao...
...neda mi se stajati sat i pol...
...a i previše je nelogičnih izjava u tome svemu koje mi smetaju i koje s podsmjehom slušam...

...ja dajem prednost znanstvenim dokazima, a ne onima koji se prenose s kojena na kojeno, gdje de pokoji detalj iskrivi, i preijvodom na druge jezike izgube neke sitnice...

...eto...

ned 11 svi, 2008 12:54 am
Profil ICQ Web stranica
Valkyrie

Spol: Ženski
Naj Film: ST: XI
Opis Stanja: foundation and empire
ne.nema šanse.
prezirem je iz dna duše,uključujući sva sranja koja je crkva radila u srednjem vijeku,pa današnje konzervativne zablude,diskriminacije prema homoseksualcima,ženama(moglo bi se reći jer malo razmislite,zašto žena ne može biti svećenica ili papisa),ljudima koji drugačije razmišljaju od crkve itd.jednostavno nema šanse da se ikad više tamo pojavim(obavila sam krizmu iz materijalističkih razloga znam da zvuči veoma pohlepno ali iskreno,I don't care).jednostavno se ne slažem s mnogim idejama i odlukama crkve,crkva je po meni netolerantna.
eh da,ako je znanost nova religija,ja sam potpuni sljedbenik :mrgreen: :biggrinlove:

ned 11 svi, 2008 11:22 am
Make it so
Make it so

Spol: Muški
Naj Film: First Contact
alien she :thumbs2:

ned 11 svi, 2008 11:45 am
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 203 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: