Sada je: uto 11 kol, 2026 5:37 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
 The Next Generation 
Autor/ica Poruka
Über Trekkie
Über Trekkie

Post The Next Generation
evo mojeg osobnog iskustva i misljenja....

mozda vam je od prije poznato da sam ja ortodoksni TNGovac no pitanje je zasto i kako je do toga doslo...

stvar kod TNGa je sto se epizode ne moraju gledati po redu kao npr kod DS9a i mozda je to kljuc mog zaljubljivanja...
naime bilo je to davno kad je TNG poceo na kazetama dolazit u klub (a VOY kojeg sam tada obozavao se prestajao prikazivat na TVu) i epizode su bile porazbacane i puuuno ih je falilo...
tako da -mozda sam ja naletavao stalno na dobre epizode (ali eto pokazuje se da je takva vecina :) ) i postao sam fasciniran razlikom u odnosu na VOY -drugacijom atmosferom uz istu misiju -nekak ozbiljnijom... (correct me if i'm wrong)
...mnogo boljim likovima (svako je specifican vise nego u VOYu)
...temama koje su me nisu ostavljale ravnodusnim vec sam pokusavao i provjerit koje je moje stajaliste na tom podrucju (ne znam... politika neke rase, vaznost religije u zivotu i napretku, pravednost, tolerancija, duznost...) i ne samo time sto su epizode otvarale neka filozofska pitanja vec sto su cesto davale i odgovore tj. bilo je poanti u skoro svakoj epizodi (sto ne mogu rec da je tako cesto u VOYu i DS9u a posebno ne u ENTu)
TNG nisam mogao samo pasivno gledat (gledat radi gledanja) nego aktivno -provjeravat dal se slazem s tim poantama (ko zna, moza scenaristi se** :) ) i odlukama Picarda (koje su me stalno iznenadivale -kao sto je vec spominjano -likovi kao nisu realni -da upravo to me tolko privuklo -nisam ih mogao skuzit, a htio sam znat sto ih navodi da se ponasaju tak kak se ponasaju -posebno Picard -malo psihologije ne :)
...bio sam fasciniran kak uvijek nadu mirno rjesenje i to me onda uvjeravalo da su njihove/njegove odluke ispravne

TOS je kamen od kojeg je graden trek, a TNG smatram strukturom sagradenom od tog kamena -i to je za mena prava trek serija sa pravim idealima/idolima -jednostavno kanon

TNG ima pravu zaokruzenu pricu (prva ep. Q i zadnja sa Qom koja otkriva poantu citave serije i treka za mene -a to je ono kad Picard na kraju sudenja covjecanstvu (koje nikada ne zavrsava) pita Qa sto mu on to u biti pokusava reci sve skupa...a Q se nagne, pride mu do uha, otvori usta ko da ce mu sapnut.... i onda se polako makne, uspravi i pocne udaljavt govoreci -you'll find out.... see you... out there.
sto daje tezinu onom ...it's continunig mission, to find....
flejm flejm flejm :)

uto 16 svi, 2006 10:25 am
Profil ICQ
Commander
Commander

Ti si puk'o...eto to je moje mišljenje :))))))))

http://forum.ufpcroatia.com - SciFi forum

uto 16 svi, 2006 12:08 pm
Profil ICQ Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

Ti si puk'o...eto to je moje mišljenje :))))))))
ima nešto u tome što kažeš...

uto 16 svi, 2006 2:47 pm
Profil ICQ
Egzobiolog
Egzobiolog

Naj Serija: ENT
Naj Film: Insurrection
Opis Stanja: Always positive
Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human

...TNG je dobar serijal... ali kaj ja znam nekako fali duha...
...nisu mi svi likovi baš po mjeri... tak da ga svrstavam na 3 mjesto...
...ima zanimljivu radnju i to je sve ok... sve stoji... ali ...ali...

uto 16 svi, 2006 3:43 pm
Profil ICQ Web stranica
Inquisitor
Inquisitor

...ima zanimljivu radnju i to je sve ok... sve stoji... ali ...ali...

...nema sore, nema t'pol, prepametno je to sve za mene itd... :)

uto 16 svi, 2006 4:57 pm
Profil Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

BTW, i ja volim pogledati i TNG-ovske moralno/eticke epizode, da me krivo ne shvatis.
Koje 3 TNG epizode smatras najboljima u tom smislu?
evo na zamolbu cviceka sa teme o ENTu idem napisat neke od meni dobrih epizoda

Darmok 5x02
susret sa "novom" rasom
odlican prikaz problema komunikacije -svi mi pricamo u metaforama imamo svoj zargon itd. a treba se pomirit/dogovorit nesto s drugom stranom...
kako nac zajednicki jezik? sto vi mislite kak bi izgledao prvi susret s nepoznatom rasom -ja mislim da se ne bi bas previse razumjeli (ne trebju bit alieni -neko tu sa zemlje ali drugaciji od nas)
epizoda je pokazala kako se ljudi mogu sloziti pred zajednickim neprijateljem/problemom pa makar se i mrzili
(pa evo da uzmete dva covjeka koja se mrze iz dna duse (zbog vjere npr) i da date svkom noz u ruke vjerojatno bi se poklali -ali ak ih bacite u arenu s lavovima, suradivali bi dok se ne bi oslobodili -a nakon sto vide da mogu suradivat puno su vece sanse da ce se mrznja smanjit -pokazuje kako su nekad potrebne drasticne mjere da bi ljudi progledali)

Tapestry -sredina seste sezone
Q daje picardu sansu da ispravi gresku u svom zivotu...
da li zalite za greskama u zivutu, da li bi trebali? pokazuje se na dobar nacin da je nas zivot bas takav kakav je i zbog nasih gresaka, da ne utjecemo na okolinu samo svojim akcijama nego i neakcijama
meni osobno ta epizoda daje nadu jer mi kaze da sve pogreske imaju svoje posljedice -koje mogu biti itekako dobre (mislim -epizoda je samo prosirenje poslovice -na greskama se uci -a greska je mozda zaliti za greskama ili tak nes :) )

Hide and Q -pocetak prve sezone
Riker ima sansu dobiti moć...
da sam ja bog (ili jako mocan u danasnjem svijetu) -sto bi radio?
da li bi trebao ista raditi? jer -da li bi ja mogao usreciti druge ljude ili je to ipak nesto za sto se oni trebaju brinuti sami
moc kvari, apsolutna moc -kvari apsolutno!
kaze se da novac rjesava samo novcane probleme (srecom tih ima najvise... ili :) )

Q Who -2 sezona
susret s borgom
Q zeli nabit ljudima u glavu njihovu aroganciju i umisljenost
da li smo stvarno spremni za neke stvari? kad je neko mocan umislja si da moze svasta -treba ga malo spustit na zemlju (nikad ne podcjenjivat protivnka) takoder -tu se vidi kako mi imamo nase vizije/misljenje o tome kakvi su svi drugi (u treku rase u zivotu ljudi) i onda naletimo na nekog ko je toliko drugaciji da ne mozemo uopce pojmiti -a stvara nam probleme...

WHO WATCHES THE WATCHERS? -treca sezona
promatranje primitivnijie rase na drugom planetu (naslov vec govori dovoljno)
tu se dobro prikazalo kak mozete ispast face i lako impresionirati "gluplje" od sebe (pitanje je smo koliko to zelis iskoristiti)
-u TNG stilu Picard je sprijecio stvaranje religije (u kojoj bi on bio bog) jer je shvatio da bi to bilo nazadovanje za tu civilizaciju na tom planetu (indirektno udarac crkvi -koja je prijeclia razvoj znanosti u srednjem vijeku) itd..

ima jos jedna dobra s religijom DEVIL'S DUE (4. sezona) u kojoj je prikazano kako se religija/praznovjerje moze koristiti za manipulaciju masama i koliko je u biti lako zavarati ljude

ima niz epizoda di Data istrazuje ljudske osobine... (dobar mi je recimo detalj -ne moze se objasniti neka emocija bez uporabe/referenciranja na neke druge emocija (đordi dati -Descent 5/6 sez) ili -ne postoje dobri ili losi osjecaji, ono sto radimo zbog tih osjecaja je dobro ili lose (troi dait -Descent) (evo tema za diskusije:) )

dobra mi je recimo i epizoda Pegasus di ekipa nade cloaking device kojim moze ici kroz materiju -ALI Picard ju odluci bezuvjetno predati romulancima A!?! to je bilo nes sto me sokiralo -no sad se slazem s njegovom odlukom

Encounter at Farpoint 1x01---->citav TNG ------>All good Things 7x26 (valjda)
u prvoj se vidi pocetak suđenja covjecanstvu, onda gledamo citavu seriju i na kraju se vidi da je citavo to vrijeme kroz 7 sezona trajalo suđenje -da se pratio svaki korak i da nista nije gotovo -sve dobija novi smisao jer se prakticki kaze gledatelju da je i on prosudi o tome kakvo je covjecanstvo..
ovdje da se ne citiram od gore procitajte sto mislim o poanti TNGa

evo ovo bi bilo par epizoda kojih sam se sad prvih sjetio -a ima ih jos...
(vec je i ovak predug post... i fakat sam munjen.... )

sad mozemo nastavit sa fejmanjem :)

uto 16 svi, 2006 7:32 pm
Profil ICQ
Counselor
Counselor

nažalost, nisam gledala neke od tih epizoda jerbo ssam od prve tri sezone tng-a gledala samo ponešto - to će se morat ispravit. ali i s rupama u gledanju tng mi je ipak najbolji, i to baš zbog tih poanti koje se mogu naći u mnogim epizodama (ja se ne sjećam kako se zovu pa nemrem navest primjere, ali max je dovoljno rekao :) ), te posebno zbog promicanja diplomacije, mira među različitim rasama/narodima/ljudima, suradnje, komunikacije, tolerancije. i bez svega ostalog - meni dovoljno. :)

sri 17 svi, 2006 1:17 am
anarho trekkie

Spol: Muški
Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
Post Re: The Next Generation
maX je napisao/la:
evo mojeg osobnog iskustva i misljenja....

...

sto daje tezinu onom ...it's continunig mission, to find....
flejm flejm flejm :)

JA TNG NE PRIZNAJEM POD PRAVI STAR TREK!

Just kidding :)

Jako si dobro opisao TNG, da ja idem opisivati TNG opisao bih ga slicno, eventualno manje idealizirano.
Davno je bilo kad sam ga gledao (prije vecine Voyagera) tako da ne mogu puno o njemu pisati. Sve sto si napisao stoji, i moj opis bi bio razlicit samo u nijansama hvalospjeva :)

TNG ima orginalne epizode zato sto je proslo dosta vremena od snimanja TOSa (ako ne racunamo TOS filmove), tehnologija (u stvarnosti) se je puno promjenila u tih 20 godina ne snimanja pa je bilo opuno novih ideja o cemu se moze snimati, neke druge stvari su postale SF umjesto pomicnih vrata i mobitela i slicnom pa dodje ko da se je Star Trek poceo snimati ispocetka, kao ST v2.0 :)
Takodjer je ostalo jos dosta scenarija koji zbog raznih razloga nisu upotrijebljeni u TOSu pa ih se iskoristilo. Takodjer je dosta scenarija i "ukradeno" iz TOSa, malo osuvremenjeno i iskoristeno u TNGu sto i nije neki veliki minus, pogotovo iz danasnje perspektive, jer danas se snimaju cisti remakeovi drugih prastarih SF serija.

A sada kritike :twisted:

Sto ovako iz prve mogu reci (a da vec nisam rekao u Ent threadu) je da ima dosta propusta u smislu da Borg iz 1. sezone skoro uopce ne lici Borgu iz 3.sezone.... ko da je Borg u 2 i pol godine evoluirao za 200 godina.
Ili Ferengiji.... u prvoj Ferengi-epizodi u 1. sezoni izgledaju kao hrpa majmuna (ako se prisjetite epizode znati ces na sta mislim), kasnije su se kao rasa ipak "standardizirali".
TNG se jos jako trazi u prvoj sezoni, kao da ne zna kuda ce krenuti, postati djecja ili ozbiljna serija. Kasnije stvari postaju bolje, a meni je najbolji dio serije od 3-4. sezone nadalje. Konacno se pojavljuju likovi koji nisu toliko "savrseni" ("Barclay"), ima zabavnijih epizoda, nisu vise svi tako ukoceni, likovi postaju sve vise ljudskiji...

Pratit cu dalje thread pa ako se jos stogot sjetim, budem napisao.

sri 17 svi, 2006 2:48 am
Egzobiolog
Egzobiolog

...imaš takvih epki u Voyageru koliko oćeš...

...problem u kumunikaciji... najbolje vidljiv u Ent-u...
...Kad je sve bilo na Hoshi... hoće li reći pravu riječ ili će biti uništeni...
...i s onm indijancima kojima se Porthos popišao pa "svetim drvima" :lol::lol: ...Ent je baš zabavan...

sri 17 svi, 2006 9:53 am
Profil ICQ Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

WHO WATCHES THE WATCHERS? (TNG)

...problem u kumunikaciji... najbolje vidljiv u Ent-u...
...Kad je sve bilo na Hoshi... hoće li reći pravu riječ ili će biti uništeni...
...i s onm indijancima kojima se Porthos popišao pa "svetim drvima" :lol::lol: ...Ent je baš zabavan...
? I want names! -da ih ponovo pogledam... mozda promijenim neka misljenja...

sto se tice ENTa i komunikacije -ima jedna epizoda di je Trip
na planeti s nekim alienom koji moze pljuvackom zacijeljivat rane (Dawn -2. sez)
-naravno nis se ne razumiju ali pokusavaju prezivjeti
e tu epizodu smatram -TOTALNOM- kopijom Darmoka
a sto se tice Hosi -jos uvijek mi se cini da je taj problem komunikacije dosta površno prikazan i izbanalizirana (jer je ona prodigy i sve joj ide od ruke -cak i kad ne ide :) )
-ocu rec da tu opet ispada ko da su svi jezici dovoljno slicni ljudskom (cak i drekerski :) ) a u darmoku ovi pricaju metaforama (kao sto pricaju i ljudi) i vidi se kak je to tesko, gotovo nemoguce pohvatati...

sub 20 svi, 2006 10:46 am
Profil ICQ
Egzobiolog
Egzobiolog

**a sto se tice Hosi -jos uvijek mi se cini da je taj problem komunikacije dosta površno prikazan i izbanalizirana (jer je ona prodigy i sve joj ide od ruke -cak i kad ne ide ) **

...kažeš Hoshi ide sve od ruke... zanimljivo... i kažem da to baš i nije točno!
...Samo jedna paralela čto znaći ići nešto od ruke...
..."kad si trudan i prebiješ 3-*4 kardasijanca (Kira DS9)... :wink: :wink:

sub 20 svi, 2006 11:28 am
Profil ICQ Web stranica
Counselor
Counselor

:? pa kolko se ja sjećam bila je hoshi često zbunjena i nije baš da joj je sve išlo i da je uvijek znala kaj treba napravit...al njena uloga mi je (kao lingvistici :P ) u svakom slučaju zanimljiva :)

sub 20 svi, 2006 3:57 pm
anarho trekkie

Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
sto se tice ENTa i komunikacije -ima jedna epizoda di je Trip
na planeti s nekim alienom koji moze pljuvackom zacijeljivat rane (Dawn -2. sez) -naravno nis se ne razumiju ali pokusavaju prezivjeti
e tu epizodu smatram -TOTALNOM- kopijom Darmoka

A Darmok je kopija "Enemy Mine"-a koji je kopija "Robinson Crusoe"-a :)

sub 20 svi, 2006 4:24 pm
The Traveler
The Traveler

Naj Serija: TNG
Post Re:
maX je napisao/la:
Mr.bobo je napisao/la:
WHO WATCHES THE WATCHERS? (TNG)
? I want names! -da ih ponovo pogledam... mozda promijenim neka misljenja...

Meni pada na pamet epizoda iz prve sezone Emanations. Epizoda je jako slična Who Watches the Watchers. Jedna vrsta vjeruje da postoji i nakon smrti u materijalnom obliku. Obožavam takve epizode.
@bobo, ne bih se složio da takvih ima u VOY-u koliko hoćeš. A i da ih ima, sve su kopije jedne epizode, a to je Who Watches the Watchers. :)

slika

ned 24 kol, 2008 3:40 pm
Make it so
Make it so

Naj Serija: TNG
Naj Film: First Contact
Post Re: The Next Generation
TNG je baza za sve kasnije star trek serije i nekako mi neide uglavu da netko voli DS9 ili voyager a nevoli TNG jer upravo je TNG odredila tijek star trek povijesti , da nekazem kako se sve ostale serije i direktno nastavljaju na TNG , npr u voyageru ima nastavak epizode sa barzanskom crvotocinom , DS9 se dodiruje best of both worlds epizode a enterprise filma prvi kontakt

Inace mislim ad poneke epizode moraju bit mala kopija , jer jednostavno neke teme su uvijek dodirne pa koliko god razlicite bile

npr epizoda who watch the watchers i first kontakt su totalno slicne a u istoj seriji su prikazane 8)

ned 24 kol, 2008 3:53 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: