cvicek je napisao/la:
BTW, i ja volim pogledati i TNG-ovske moralno/eticke epizode, da me krivo ne shvatis.
Koje 3 TNG epizode smatras najboljima u tom smislu?
evo na zamolbu cviceka sa teme o ENTu idem napisat neke od meni dobrih epizoda
Darmok 5x02
susret sa "novom" rasom
odlican prikaz problema komunikacije -svi mi pricamo u metaforama imamo svoj zargon itd. a treba se pomirit/dogovorit nesto s drugom stranom...
kako nac zajednicki jezik? sto vi mislite kak bi izgledao prvi susret s nepoznatom rasom -ja mislim da se ne bi bas previse razumjeli (ne trebju bit alieni -neko tu sa zemlje ali drugaciji od nas)
epizoda je pokazala kako se ljudi mogu sloziti pred zajednickim neprijateljem/problemom pa makar se i mrzili
(pa evo da uzmete dva covjeka koja se mrze iz dna duse (zbog vjere npr) i da date svkom noz u ruke vjerojatno bi se poklali -ali ak ih bacite u arenu s lavovima, suradivali bi dok se ne bi oslobodili -a nakon sto vide da mogu suradivat puno su vece sanse da ce se mrznja smanjit -pokazuje kako su nekad potrebne drasticne mjere da bi ljudi progledali)
Tapestry -sredina seste sezone
Q daje picardu sansu da ispravi gresku u svom zivotu...
da li zalite za greskama u zivutu, da li bi trebali? pokazuje se na dobar nacin da je nas zivot bas takav kakav je i zbog nasih gresaka, da ne utjecemo na okolinu samo svojim akcijama nego i neakcijama
meni osobno ta epizoda daje nadu jer mi kaze da sve pogreske imaju svoje posljedice -koje mogu biti itekako dobre (mislim -epizoda je samo prosirenje poslovice -na greskama se uci -a greska je mozda zaliti za greskama ili tak nes

)
Hide and Q -pocetak prve sezone
Riker ima sansu dobiti moć...
da sam ja bog (ili jako mocan u danasnjem svijetu) -sto bi radio?
da li bi trebao ista raditi? jer -da li bi ja mogao usreciti druge ljude ili je to ipak nesto za sto se oni trebaju brinuti sami
moc kvari, apsolutna moc -kvari apsolutno!
kaze se da novac rjesava samo novcane probleme (srecom tih ima najvise... ili

)
Q Who -2 sezona
susret s borgom
Q zeli nabit ljudima u glavu njihovu aroganciju i umisljenost
da li smo stvarno spremni za neke stvari? kad je neko mocan umislja si da moze svasta -treba ga malo spustit na zemlju (nikad ne podcjenjivat protivnka) takoder -tu se vidi kako mi imamo nase vizije/misljenje o tome kakvi su svi drugi (u treku rase u zivotu ljudi) i onda naletimo na nekog ko je toliko drugaciji da ne mozemo uopce pojmiti -a stvara nam probleme...
WHO WATCHES THE WATCHERS? -treca sezona
promatranje primitivnijie rase na drugom planetu (naslov vec govori dovoljno)
tu se dobro prikazalo kak mozete ispast face i lako impresionirati "gluplje" od sebe (pitanje je smo koliko to zelis iskoristiti)
-u TNG stilu Picard je sprijecio stvaranje religije (u kojoj bi on bio bog) jer je shvatio da bi to bilo nazadovanje za tu civilizaciju na tom planetu (indirektno udarac crkvi -koja je prijeclia razvoj znanosti u srednjem vijeku) itd..
ima jos jedna dobra s religijom DEVIL'S DUE (4. sezona) u kojoj je prikazano kako se religija/praznovjerje moze koristiti za manipulaciju masama i koliko je u biti lako zavarati ljude
ima niz epizoda di Data istrazuje ljudske osobine... (dobar mi je recimo detalj -ne moze se objasniti neka emocija bez uporabe/referenciranja na neke druge emocija (đordi dati -Descent 5/6 sez) ili -ne postoje dobri ili losi osjecaji, ono sto radimo zbog tih osjecaja je dobro ili lose (troi dait -Descent) (evo tema za diskusije:) )
dobra mi je recimo i epizoda Pegasus di ekipa nade cloaking device kojim moze ici kroz materiju -ALI Picard ju odluci bezuvjetno predati romulancima A!?! to je bilo nes sto me sokiralo -no sad se slazem s njegovom odlukom
Encounter at Farpoint 1x01---->citav TNG ------>All good Things 7x26 (valjda)
u prvoj se vidi pocetak suđenja covjecanstvu, onda gledamo citavu seriju i na kraju se vidi da je citavo to vrijeme kroz 7 sezona trajalo suđenje -da se pratio svaki korak i da nista nije gotovo -sve dobija novi smisao jer se prakticki kaze gledatelju da je i on prosudi o tome kakvo je covjecanstvo..
ovdje da se ne citiram od gore procitajte sto mislim o poanti TNGa
evo ovo bi bilo par epizoda kojih sam se sad prvih sjetio -a ima ih jos...
(vec je i ovak predug post... i fakat sam munjen.... )
sad mozemo nastavit sa fejmanjem