| Autor/ica |
Poruka |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
 1x22 - Symbiosis
"Symbiosis" (Simbioza)Sezona: 1 Epizoda: 22 Prvi put prikazana: 18.04.1988. Prikazana na HRT-u: 1.2.2008.  Scenaristi: Robert Lewin, Richard Manning, and Hans Beimler Redatelj: Win Phelps Stardate: nepoznat (2364) Gostujuci glumci: Judson Scott - Sobi Merritt Butrick - T'Jon Richard Lineback - Romas Kimberly Farr - Langor Kenneth Tigar - Margan Kratak sadržaj: Dok proučava magnetske promjene u suncu Delosova sustava, Enterprise prima poziv za pomoć sa onesposobljenog teretnjaka. Enterprise teleportira na palubu četiri putnika i teret. Dvoje gostiju su s tehnički naprednog planeta Ornara, a drugo dvoje s njegovog susjednog planeta Brekka. Posada je zbunjena kada se dvije grupe odmah počnu svađati oko tereta. Detaljnije informacije: link
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| sub 02 vel, 2008 2:51 am |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
 Re: 1x22 - Symbiosis
eh... dodjem komentirat epizodu i sto vidim... nema teme (a forum full aktivan...)nego.... epizoda kazu na memory alphi zadnja epizoda koju je snimila Denise Crosby i na linku gore mozete vidjeti i kako mase za pozdrav  fora epizoda... da sam je bar sad gledao prvi put jer bi tada bila za ocjenu bolja... ovako, nakon sto sam se sjetio sto ce biti obrat u epizodi nije bilo efekta iznenadjenja... no bar sam mogao vidjeti kako su stvarno glumili ovisnike od pocetka epizode  ova epizoda promovira postovanje prime directivea.... to the MAX!!  nije bas da se 100% slazem sa picardovim stavom ( a sto cete... neavrsen sam human 21. st.  ) ali mi je drago sto je ostao dosljedan svom stavu... i sto je uspio nekak preveslati bed gajse i ne prekrsiti svoje principe... ak je od pocetka mislio tako djelovati onda je genije... ako se sjetio u zadnji cas toga onda ima srece  ocjena 7
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| sub 02 vel, 2008 3:00 am |
|
 |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
@Chaky - dobro da nisam počeo otvarati topic, sad bih se jako iznenadio
Epizodi osmica, posebno zbog Picarda jer je majstorski odradio zavrzlamu oko osobnog mišljenja i poštovanja Prve zapovijedi i oboje zajedno ukomponirao u konačno rješenje problema. Zanimljivo je da i u 24. stoljeću postoje narkomani i to cijeli jedan narod (osim Jem'Hadara). Isprva je felicij bio lijek za opaku boleštinu, a jadni Ornarci su se navukli na njega i ostali narkići čak 200 godina nakon što su se izliječili. S druge strane, njihovi simbiotski partneri Brekanci ništa na svijetu ne rade osim što proizvode felicij, a Ornarci ih u zamjenu za njega opskrbljuju svim životnim potrepštinama. Kako je Picard s gađenjem gledao Brekance kad je Crusherica skužila što je felicij, mislim da bi ih volio sve zatrti. Jako mi se svidjelo i njegovo tumačenje Crusherici da Prime directive nije samo skup pravila, nego jedna jako ispravna filozofija. Dobra priča i zato visoka ocjena. I još jedna zanimljivost koja mi je zapela za oko je da Ornarca T'Jona glumi Merritt Butrick, koji u 2. i 3. filmu glumi dr. Davida Marcusa, Kirkovog sina.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| sub 02 vel, 2008 3:19 am |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Dobra epizoda ,dakem joj sedmicu picard je bio bas onako dobar i samouvjeren a i ovo je jedna od zadnjih epizoda s tashom jar Samo se pitam sta ce bit s brekancima kad ornarci prestanu bit narkici , nekako mi se cini da ce im planet propast jer su budale samo drogu proizvodili 
_________________ Surviving the new decade
|
| sub 02 vel, 2008 1:58 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
1x22 Symbiosiss Epizoda koja nam govori o lažnoj superiornosti jedne rase istog sustava nad drugom (Ornaranci nad Brekakancima) , koja je bazirana na lažima i kontrolirana drogom. (felicium) Možemo povući paralelu s današnjima svijetom, da npr. crna rasa ljudi kontrolira bijelu uz pomoć halucigenog sredstva i iskorištava ih za svoje potrebe. Nešto slično kao ropstvo. (već je bio takav slučaj u našoj povijesti, no manje radikalan)
Najbolja predstava Picarda do sad prema mojoj procjeni, gdje je do izražaja došla njegova mudrost u nastaloj situaciji. Uz pravilnu primjenu prve zapovijedi i filozofskog razmišljanja došao je do rješenje koje je po meni idealno.
Kraj epizode i Picard donijeli su ocjenu više, dajem 8
| uto 05 vel, 2008 2:03 am |
|
 |
|
Counselor
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 1:12 am Postovi: 3252 Lokacija: treći kamenčić od sunca :)
|
7 teška odluka za donijeti...trebalo je bit faca i tu primijenit prvu zapovijed i nemiješat se, e! a picard je baš to učinio 
_________________ njanjanja
|
| uto 05 vel, 2008 11:32 pm |
|
 |
|
Njegova Debela Eminencija
Pridružen/a: uto 11 tra, 2006 11:35 pm Postovi: 1131 Lokacija: Elsewhen
|
Jako dobra epka! Jedna od prvih TNG (i ST uopce) epizoda koje sam gledao i fakat mi se urezala u pamcenje. Izvrstan primjer postivanja Prve Direktive. Solidna osmica.
_________________ "Telling truth is just an excuse for a lack of imagination."Garak, DS9
|
| sri 06 vel, 2008 2:42 am |
|
 |
|
MINDFVCK
Pridružen/a: sri 08 tra, 2009 6:22 pm Postovi: 7444 Koje si vrste?: Sprdator
|
Mr.bobo je napisao/la: Epizoda koja nam govori o lažnoj superiornosti jedne rase istog sustava nad drugom (Ornaranci nad Brekakancima) , koja je bazirana na lažima i kontrolirana drogom. (felicium) Možemo povući paralelu s današnjima svijetom, da npr. crna rasa ljudi kontrolira bijelu uz pomoć halucigenog sredstva i iskorištava ih za svoje potrebe. Nešto slično kao ropstvo. (već je bio takav slučaj u našoj povijesti, no manje radikalan)
Jel možeš pojasniti ovo; jel to izljev rasizma ili koji kok? Inače osmica od epke. Moral pršti na sve strane, Picardovo poštivanje Prve zapovijedi je ono oko čega se vrti moralna dilema u ovoj priči. Komično su mi djelovali ovi na teretnom brodu; onako bez droge u organizmu su zvučali kao Pakledi.
|
| sub 19 ruj, 2009 2:29 pm |
|
 |
|
Jedi Hamsta – Tribl v2.0.
Pridružen/a: pon 26 sij, 2009 7:16 pm Postovi: 7805 Spol: Ženski Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Čim je počela epizoda znala sam kako će završiti. @Bobo: Mislim da se u epizodi vidi što bi sve ljudi napravili da zadrže moć nad nekime.
_________________ She's got a date at midnight with Nosferatu.
|
| pon 21 ruj, 2009 9:20 pm |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Ocjena 8. Ovi izvanzemaljci imaju zanimljive sposobnosti.
|
| ned 18 lis, 2009 11:58 pm |
|
 |
|