Prošli četvrtak smo u udruzi gledali "Space Seed", i ovo je prvi od planiranih budućih komentara na epizode koje pogledamo u udruzi, moj simbolični doprinos buđenju Trek tema

Epizoda ispada kao sjeme jednog od najpoznatijih zaštitnih znakova Treka - Khan Noonien Singh i Eugenički ratovi. Kao što se to često događa (a prvi primjer koji mi pada na pamet je prva Borg epizoda "Q Who"), ono što je od toga kasnije nastalo puno je drugačije i razrađenije od orginalnog uratka. Sama epizoda je prije finalnog prošla gomilu promjena scenarija kao što je opisano u blogu na startrek.com -
http://www.startrek.com/article/khan-wa ... d-ericsson (part 1) (namjeravam pročitati i dalje od uvoda... jednom

)
Dok smo gledali, najviše nas je nasmijalo gomila presmiješnih scena borbe, gomila kirk fua u svoj svojoj snazi

kao i Khanov način zavođenja žena koji je u nekim elementima na neki način ispred svoga vremena.
Također se u epizodi ne spominje genetski inžinjering, već najčešće "selective breeding", a genetika tek jednom s maglovitom frazom "controlled genetics". Tek su kasnije u priču uveli pravi genetski inžinjering.
Najzanimljiviji mi je Khanov citat s kojim ne mogu a da se ne složim -
"I am surprised how little improvement there has been in human evolution. Oh, there has been technical advancement, but, how little man himself has changed."Ovo je svakako jedna od epizoda TOSa koja bi se našla na top listi za pogledati, no razi nekih sitnica ne mogu dati više od 9.
I u vezi s nepodudarnošću sa realnošću toga da devedesetih nije bilo eugeničkih ratova, uz ono što je Raitara napisala (da su ih suptilno prebacili u 22.st), možda priču možemo pokrpati pomoću VOY:"Future's End" u kojem su zmrdali upravo timeline 90ih

(nema smisla radi drugih stvai, al eto, nek se nađe

)
No više mi se sviđa Mikijevo razmišljanje da to nikako ne smanjuje vrijednost epizodi jer prikazuje pogled na svijet iz perspektive 60ih.
Spet je napisao/la:
Jel vama bilo čudno što ih je Kirk pustio da nasele planet?
Jeste, ali iz razloga sličnih onima zašto nije bilo pametno pustiti Cylonce (BSG) da se odsele. Da se stvari nisu zakomplicirale, mogli su se za 200 godina vratiti nazad...
RAI'TARA je napisao/la:
Evo recimo uskoro će i ona epizoda DS9-a u kojem se Sisko, Bashir i Dax vraćaju u prošlost na početak 21. stoljeća bit kontradiktorna sa stvarnim događajima.
"Past Tense"?
Meni se trenutačno čini da je Svijet na najboljem putu da se zaista dogodi da se počnu otvarati koncentracijski kampovi za beskučnike i nezaposlene. Croatistan namjerava kažnjavati beskučništvo i prosjačenje, Američani u nekim državama kreću provoditi slične stvari, a korak dalje u tome su napravili i susjedi -
http://danas.net.hr/svijet/susjedna-zem ... romasnijihGledajući od 1994 do danas i projecirajući u budućnost (2024), trend izgleda takav da je takav razvoj događaja sasvim vjerojatan...