Sada je: uto 26 svi, 2026 1:41 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 104 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća
 SF Filmovi - Komentari nakon gledanja 
Autor/ica Poruka
anarho trekkie

Spol: Muški
Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
 SF Filmovi - Komentari nakon gledanja
Topic za komentiranje pogledanih SF filmova, da uz onu svaštaru imamo i topic baš za SF, neovisno da li se radi o novim ili starim filmovima.

Da bi bilo ontopic, potrebno je napisati ime filma, link na više informacija o filmu (wikipedija, IMDB i sl) i barem rečenicu-dvije dojmova/komentara.

Konstruktivno komentiranje komentara je dobrodošlo :mrgreen:

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

čet 02 lip, 2011 2:19 pm
anarho trekkie

Post Re: SF Filmovi - Komentari nakon gledanja
The Jacket (2005)

Bio bi to neki miks psihološke drame i SFa (time travel) u kojem se radnja vrti oko lika koji je preživio ranjavanje u glavu i zadobio oštećenja pamćenja. Navodno je nakon toga počinio zločin kojeg se ne sjeća, i smještaju ga u psihijatrijsku ustanovu u kojoj osoblje eksperimentira s čudnim metodama liječenja...

Dobar dio filma nije jako baziran na dijalozima (makar ih ima sasvim dovoljno), i često to nadoknađuje s ponekad prenaglašenim govorom tijela i raznoraznim drugim suptilnostima. Tempo filma je relativno spor a kraj je donekle zanimljiv, makar nije previše neočekivan ni nadahnjujući, prosječan.

Uglavnom, nije neki vrhunski film, niti ima nekih ludih specijalnih efekata, no meni je bio sasvim okej za pogledati. NE preporučujem ga onima kojima su Star Warsi vrhunac filmskog SFa, no mogao bi se svidjeti ljubiteljima "Outer Limitsa" i sličnih serija, kao i ljubiteljima psiholoških trilera.

7/10

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

čet 02 lip, 2011 2:54 pm
anarho trekkie

Ajmo ljudi, nitko ništa ne gleda od SFa? :|

Ja sam pogledao sve SF serije koje su me zanimale, pa sam navalio nadoknaditi propuštene SF filmove... :)

The Box (2009)
Mladom Bračnom paru dolazi ponuda da ako pritisnu gumb na kutijci koja im je isporučena, da će dobiti milijun dolara, no da će istodobno netko radi njih umrijeti...

Donekle zanimljiva pretpostavka priče, no realizacija tokom filma ima sve manje i manje smisla. Ima poneki zanimljivi detalj, no sve u svemu nije bog zna što. Mali plus mi je što se kroz film provlači radnja oko NASA-e koja je tih godina pripremala ekspedicije na druge planete da se otkrije da li na njima ima života.

4.5/10

The Island (2005)
Dvoje mladih živi u podzemnom kompleksu zajedno s gomilom drugih ljudi, navodno radi kontaminacije ostatka planeta, i svima je san da u tjednoj lutriji budu izabrani da odu na otok koji je jedini ostao nekontaminiran. Njihovi životu su savim predodređeni strogim socijalnim, prehrambenim i drugim pravilima. Glavni protagonist počinje preispitivati stanje stvari i dolazi do neočekivanog saznanja...

Film bijega iz (anti)utopije, sa velikim zaokretom :mrgreen:
Prvi dio filma počinje kao klasičan SF ala "Logans Run", a primjetio sam i dosta drugih "posuđenih" ideja iz filmova i knjiga (Između ostalog "Vrli novi svijet")
No nakon prvih pola sata se pretvara u standardni SF akcijski s gomilom specijalnih efekata. Zaokret je zanimljiv, no zanimljiva etička pitanja padaju u sjenu pred akcijom. Takođe, unutar filma je ubačena GOMILA reklama (od tenesica, preko tehnologije do parfema i sl) no s obzirom na osnovne postavke filma, čak i ima nekog smisla.

SF akcijski koji vizualno jako lijepo izgleda. Mogao bi se svidjeti ljubiteljima Star Warsa, dok će oni koji očekuju ozbiljniji SF (kojem je prvi dio filma bio na tragu) vjerojatno biti razočarani.

6.5/10

slika

čet 09 lip, 2011 6:55 pm
bubica
bubica

Naj Serija: TNG
Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
Cvicek je napisao/la:
SF akcijski koji vizualno jako lijepo izgleda. Mogao bi se svidjeti ljubiteljima Star Warsa, dok će oni koji očekuju ozbiljniji SF (kojem je prvi dio filma bio na tragu) vjerojatno biti razočarani.

Dude, kakav ozbiljniji SF, pa to je Michael Bay! :lolsmjeh:

Meni je The Island čisto okej kao zabavni pop corn flick.

čet 09 lip, 2011 7:58 pm
Profil Web stranica
the Red Viper

Naj Film: First Contact
Opis Stanja: ε > 0
gledao sam Box prije nekog vremena.

nije nesto posebno film, Frank Langella je fora.

sub 11 lip, 2011 7:53 pm
Profil ICQ Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

@Cviček
A jesi li pimjetio tko ima značajnu ulogu u Islandu? :zubo:

Doslo, dakle, sto mu drago u ovim zalosnim vremenima, mi necemo nikada sagnuti glavu pred zlom koje se siri, pred laznim duhom vremena, koje je protivno Bogu... I ja vam dovikujem na domaku oluje koja prijeti citavom svijetu: Ohrabrite se i budite jaki u vjeri, koju ocevi vasi ispovijedaju vec 1.300 godina.

blaženi Alojzije Stepinac

Krist je došao na svijet da nas oslobodi od grijeha i lažne draži planiranja života bez Boga. On to nije učinio snažnim proglasima, već osobnom borbom protiv napasnika, sve do križa.

Benedikt XVI

uto 14 lip, 2011 9:27 pm
Profil Web stranica
anarho trekkie

_Oz je napisao/la:
Cvicek je napisao/la:

Dude, kakav ozbiljniji SF, pa to je Michael Bay! :lolsmjeh:

Meni je The Island čisto okej kao zabavni pop corn flick.
Znači slažemo se :D

Miroslav je napisao/la:
@Cviček
A jesi li pimjetio tko ima značajnu ulogu u Islandu? :zubo:
Misliš Neelexa (Ethan Phillips)? Po glasu sam ga prepoznao :mrgreen:

Slipstream (2005)
SF akcijski film čija je okosnica radnje portabilni time-travel uređaj koji onoga tko ga u trenutku priprema za skok takne, vraća 10 minuta u prošlost.
Film je LOŠ. Glavna funkcija tog uređaja u filmu isada to da se određene dooosadne akcijske i slične scene ponove s drugačijim ishodom. Akcija je dosadnjikava (j**o amere i njihov fetiš za scene pucnjave koje su u ovom filmu predugačke i predosadne... jedva da sam film pogledao do kraja)
Kraj ima kvazipoantu koja me se nije dojmila ni pol posto a i bila je tootalno predvidljiva...
Nemam ništa pozitivno za reći o filmu, jedina zanimljivost mi je bila što sam zabunom nabavio krivi film (isto ime, al iz 2007) i onda se pola sata čudio o kakvom li se to čudnom timetravelu radi :lol:
Mogao bi se svidjeti onima koji vole kritizirazti loše filmove, u ovom će naći materijala na pretek...

3.5

Possible Worlds (2000)
Film dosta sporog tempa u čijem središtu radnje je burzovni mešetar kojem netko ukradne mozak i umjetno ga održava ga na životu, dok se on cijelo vrijeme nalazi u nekoj vrsti sna gdje mu se mješaju "potencijalni scenariji" veze s jednom ženom, i polako kroz film počinje shvačati što mu se u stvari dogodilo. A tu je još i podradnja s inspektorima koji istražuju cijeli slučaj.
Misterij oko njegovim "potencijalnih svjetova" se objašnjava već na početku filma tako da večinu filma prožimaju raznorazna filozofska razmišnjanja o realnosti, svijesti i sličnome. Filom nije spektakularan ali da se pogledati, i mogao bi se svidjeti ponekom ljubitelju Inceptiona i sličnih "sanjalačkih" filmova (ako zanemarimo da u ovom filmu nema ni akcije ni previše specijalnih efekata ;) ).

6.5

Children of Men (2006)
Film nije "HC" SF već više neka vrsta spekulativne fikcije u kojoj se pokazuje potencijalni scenarij jedinog SF detalja u filmu - da ljudski rod radi neke bolesti izgubi mogućnost imanja djece.
Meni se je poprilično svidio, radi određene, ajmo reći, realnosti. Nema tu ludih specijalnih efekata, niti klasičnih "just in time" scena, niti ludih SF uređaja budućnosti, no sam prikaz takvog svijeta mi je ODLIČAN taman da se možeš uživjeti i povjerovati da bi neke scene mogle biti realne.

Najviše me se dojmio način snimanja, tj. kutevi i kadrovi na način na koji su snimljeni koji su mi bili baš gušt za gledanje. Ponekad je ono što se događa u pozadini jednako važno (ako ne i važnije) od onoga što se događa u prvom planu. Pa gotovo panoramsko kruženje kamere u nekim akcijskim scenama a pogotovo scene koje se pokazuju iz auta, vlaka ili drugih vozila - i koje skoro realistično oslikavaju taj antuutopijski svijet. Razmišljao sam neko vrijeme i ne mogu se sjetiti da sam gledao neki film ovog žanra koji je snimljen na tako dobar način. :hail:

Zvuk je dobar, pogotovo soundtrack (UK rock bandovi i sl) što mi je još povećalo gušt gledanja. Izbjeglice govore raznim jezicima - čuo sam i hrvatski (naravno, "p****e materine" i sl :lol: ) i neke slične istočnjačke...

Nadam se da ga je još netko pogledao pa da čujem komentare, jer ovaj film mi je uz "District 9" najbolji koji sam pogledao u zadnje vrijeme.

Preporučam :thumbs2:

9.0

slika

sri 15 lip, 2011 5:14 pm
bubica
bubica

Cvicek je napisao/la:
Preporučam :thumbs2:

9.0

Osporavam preporuku. Dosadno pretenciozno govno koje ne drži vodu.

Zaboravih spomenuti da je film totalno sterilan (pun intended), u njemu ne glume ljudska bića nego hologrami programirani za samo 3-4 facijalne ekspresije. Suvislog dijaloga nema, samo non stop kukanje kako je svijet otišo u ku*** jer su žene jalove (ne sjećam se više, jel su baš definitvno žene jalove?). Ukratko, dugometražni BSG bez Adame, Tigha i Kare, samo Lee, Helo, Gaeta i njihovi emo replikanti.

Ne sjećam se više ni zašto tamo nisu pokušali radit in-vitro bebe, pa ne mogu tvrdit da se radi o plot holeu. Koliko se sjećam, nitko ne zna zašto su žene jalove, a nigdje nije spomenuto nešto tipa "nitko ne zna zašto žene ne ovuliraju" (nek me netko ispravi ako sam u krivu, bilo je davno).

čet 16 lip, 2011 12:41 pm
Profil Web stranica
the Red Viper

Naj Film: First Contact
Opis Stanja: ε > 0
slika

evo, bas neki dan pogledah super 8.

i mogu reci da mi se film svidio.
ima djecu za likove, ali nije pretjerano djetinjast. fora mi je bilo vidjeti film koji ce ostati koliko toliko ozbiljan i realistican (u okvirima jednog sf blockbustera) a opet se baviti mlađim likovima.

sto se sf elementa price tice on nije nista novo (alien zaglavi na zemlji i pokusava popraviti svoj brod dok ga naganja americko zrakoplovstvo) pa ipak, perspektiva iz koje se pristupa ovoj prici glavna je karakteristika filma.

klinci su mi se generalno svidjeli, glumci su super. film ne zavrsava tako da grupa djece u Rambo stilu svlada punu moc americke vojske i oslobodi aliena, sto je lijepo za vidjeti. u biti, kao sto sam i rekao, film je dosta ozbiljan.

tome pridonosi i emocijama prozeta drama koja povezuje glavne likove i cini drugu okosnicu radnje. po meni film u tom pogledu donosi zanimljivu mjesavinu. likovi su opcenito dobro obrađeni i odrađeni, efekti su na mjestu, a tu je i dasak humora.

sve u svemu, iscekivao sam ovaj film vec neko vrijeme, u jednu ruku se pribojavajuci da bi mogao ispasti djetinjast. nakon sto sam ga pogledao moram reci da su strahovi bili neopravdani.

ned 19 lip, 2011 1:24 am
Profil ICQ Web stranica
Number One
Number One

Naj Serija: TOS
Naj Film: ST: XI
Koje si vrste?: Wraith
_Oz je napisao/la:
(ne sjećam se više, jel su baš definitvno žene jalove?).

Jok. Ne sjećam se da je to u filmu uopće bilo rečeno. Samo da nema više beba, ali koliko sam skužila došlo je do odumiranja i drugih vrsta, pa je to vjerojatno bilo iz istog razloga. I koliko se sjećam to je trebao bit svijet nakon 3. svj. rata. Složila bih se s Cvičekom u tome da je film bio dobar, ali nikako u rangu District 9 koji je... koji je... jedno remek-djelo, u odnosu na Children of Men i u nedostatku boljih riječi. 8-[ Children of Men me iz nekog razloga podsjetio na koncentracijske logore u Bosni. Nemam pojam zašto. 8-[

pon 20 lip, 2011 8:16 pm
bubica
bubica

Spet je napisao/la:
ali nikako u rangu District 9 koji je... koji je... jedno remek-djelo, u odnosu na Children of Men i u nedostatku boljih riječi.

Slažem se da CoM ne idu u istu rečenicu s D9, ali ovaj drugi ima previše rupa u radnji da bi ga se išlo nazivat remekdjelom.

pon 20 lip, 2011 9:32 pm
Profil Web stranica
Number One
Number One

Naj Serija: TOS
Naj Film: ST: XI
Koje si vrste?: Wraith
Remek djelo je u odnosu na CoM. 8-[

uto 21 lip, 2011 8:46 pm
anarho trekkie

@spet & @Oz, D9 mi je definitivno zaokruženiji film sa boljom glavnom radnjom (makar radnja nijednog od ta 2 nije savršena) i orginalniji je. Svidio mi se je takav kvalidokumentaristički pristup, kao i bolje artikulirana poruka filma (segregacija, nepravda i sl)

Ono po čemu mi je CoD odličan, i bolji od D9, su ti načini snimanja, kadriranje i tome slično (detaljnije sam opisao u komentaru filma), koji su me oduševili. Ako uz to uzmeš da volim post-apokaliptične i srodne im filmove (historijska fikcija, (anti)utopije sl) može se shvatiti zašto me je oduševio prikaz tog svijeta kroz to napredno kadriranje, i sam prikaz settinga neovisno o glavnoj radnji ili glumi likova.

Dakle @Oz, mogu se složiti da glavna radnja CoM nije bog zna što, no nadao sam se da ćeš možda više obratiti pozornost na druge elemente u filmu (posebice na takve kadrove) i to komentirati.

A to zašto ljudski rod nema djece su objasnili u filmu (neka gripa od koje su svi obolili i ostavila ih neplodnima) i meni je to bilo sasvim dovoljno, ionako ne preferiram kad se film/serija baziraju na technobabbleu.

F.A.Q. About Time Travel (2009)
Priča prati trojicu UK geekova (u biti jedan od njih se pravi da to nije i zeza drugu dvojicu da su geekovi i sl) koji nakon razočaravajućeg Holliwoodskog fima odlaze u lokalni pub. Tamo raspravljaju o SFu i sličnim stvarima sve dok ne saznaju da se u WCu nalazi nekakav temporalni poremečaj preko kojeg se može putovati kroz vrijeme.... i da će se u pubu uskoro dogoditi pokolj...
Nastavak filma prikazuje njihove timetravel petljancije :)

Možda ovako i ne izgleda kao bog zna kakav film, no meni je sasvim zabavna SF komedija.
Ako vas ne smetaju pojednostavljenja priče, kao i rupe u samoj priči (teško da film baš može poslužiti kao FAQ :mrgreen: ), i ako volite Big Bang Theory (meni pomalo vuče na njih) film bi vam se mogao svidjeti :)

7.5

2012 (2009)
Svijetu zbog (neki technobabble oko neutrina i solarnih baklji) prijeti kataklizma biblijskih razmjera. Vlade više zemalja u tajnosti pripremaju arke koje će spasiti djelić populacije, životinja i biljaka. Uz globalne dodađaje koji prikazuju što rade državnici, film se prikazuje jednu obitelj koja, saznavši da kataklizma počinje, na sve načine pokušava saznati gdje se te arke nalaze i očajnički nastoji da dođe do njih, uz pregršt "in the last second" scena karakterističnih za ovu vrstu filma.

Klasičan film katastrofe i sve što ide uz to. Scene uništavanja izgledaju odlično... ako smijem tako reći 8-[ je Uz to i hrpu dobrih efekata nema skoro ničeg drugog po ćemu bi zapamtio ovaj film. No nisam to niti očekivao od ovog filma i bio je okej kao zabavni film bez previše razmišljanja :)

Bog je, navodno, prije više tisuća godina napravio zapovjedi da se napravi Noina arka. Ovaj film prikazuje kako su moderne arke sagrađene da bi se spasili najbogatiji najbogatiji koji sa sobom povedu još nešto "tehničara" koji će im omogućiti tu "tranziciju". Taj dio filma je zanimljivo prikazan.

Šteta što nisu odobrili snimanje serije "2013" koja bi se bavila događajima nakon apokalipse, to je donekle i scenarij Zeitgeista 3 :)

7.0

slika

uto 21 lip, 2011 11:54 pm
bubica
bubica

Cvicek je napisao/la:
Dakle @Oz, mogu se složiti da glavna radnja CoM nije bog zna što, no nadao sam se da ćeš možda više obratiti pozornost na druge elemente u filmu (posebice na takve kadrove) i to komentirati.

Moram priznat da sam pomalo već zaboravio stil, znam samo da je sve vrlo sivo (vizualna patetika) i da ima onaj jedan kul ultra dugačak kadar. Uglavnom, isti ku*** ko milijun drugih "festivalskih" filmova koji na covere moraju stavljat lovorike da bi ih itko uopće primijetio.

Jel se kamera mnogo trese? Mrzim kad se kamera mnogo trese (u filmovima koji nisu dokumentarci ili kvazidokumentarci, pa je cinema verite pristup nepotreban to je najobičnije izdrkavanje). Bog je izmislio steadicam s razlogom (da ljudi ne bi izlazili iz kinodvorana s morskom bolešću).

sri 22 lip, 2011 12:20 pm
Profil Web stranica
anarho trekkie

_Oz je napisao/la:
Moram priznat da sam pomalo već zaboravio stil, znam samo da je sve vrlo sivo (vizualna patetika) i da ima onaj jedan kul ultra dugačak kadar. Uglavnom, isti ku*** ko milijun drugih "festivalskih" filmova koji na covere moraju stavljat lovorike da bi ih itko uopće primijetio.
Je, baš bi za jedan antiutopijski film pasalo da bude u duginim bojama :lol:
A film nema jedan, već mnoštvo kul dugačkih kadrova ;)

_Oz je napisao/la:
Jel se kamera mnogo trese?
Nisam primjetio trešnju kamere više od prosjeka...
Makar, mene ni Cloverfield nije smetao. Drugi su nakon filma govorili kako im nije dobro, a mene je (cijeli dan sam bio pospan) ta trešnja baš dobro razbudila i nabrijala :mrgreen:

I inače nemam takvu vrstu predrasuda prema filmovima. Pogledam ih neovisno o svemu tome, i sam odlučim da li mi se sviđaju ili ne.

Pandorum (2009)
Parsto godina u budućnosti Zemlja je gotovo uništena i šalje ogromni brod prepun hiberniranih kolonista na obližnji sunčev sistem na kojem se nalazi planeta savršena da bude Zemlja 2.0. Film prati nekoliko pilota koji se nenadano bude iz hibernacije koja im je poremetila memoriju, i pokušavaju shvatiti što se događa kad se nađu napadnutima od strane humanoidnih zvijeri...

Akcijski SF horror. Okej je za pogledati ali je bez neke pretjerane dubine. Ima ponešto zanimljivih scena i poneku relativno pametnu misao, no ništa posebno. Vizualno je solidno napravljen. Mogao bi se svidjeti ljubiteljima Dooma.

6.5

Surrogates (2009)
U bliskoj budućnosti većina ljudi se pomoću napredne tehnologije spaja na humanoidne mašine koje zamjenjuju njihova prava tijela (surogati), što dovodi do velikog smanjenja kriminala, ubojstava i sl. Nekolicina onih koji smatraju da su surogati zlo kontra prirode i ljudskosti odlaze u rezervate gdje su surogatska tijela zabranjena.

Zanimljiva ideja, ali realizacija mi nije bog zna što. Sve to s prelaskom ljudi na te surogate je preplitko opisana, i temelji se na prikazu djelića takvog umjetnog svijeta, da se naći gomila nedorečenosti i propusta u kreiranju takvog settinga.

Film je okej za pogledati, ali nije bog zna što. Sinoć kad sam išao otvoriti "videoteku" sam se prisjetio da sam dan prije pogledao prvih pola sata filma ali sam to skroz smetnuo s uma

Ima par fora scena (recimo prikaz vojske je ko da se igra neki FPS :lol: ), vizualno dobro izgleda (ne mislim samo na ljude koji su svi plastiše ala Barbie & Ken :lol: ) no film nema neke pretjerane dubine, iako se koliko-toliko kroz film provlače razmišljanja o tome što znači biti čovjek i tome slično. (F**k it, možda sa strane duhovnosti i mudrih misli previše očekujem od filmova fikcije, nakon što sam pogledao Zeitgeist3 i slične dokumentarace 8-[ )

6

slika

sri 22 lip, 2011 2:44 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 104 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: