|
Sada je: pon 24 kol, 2026 8:47 am.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
 Re: Hrvatski kraljevi (HRT)
Moran primjetit nesto Posli ljudevita posavskog u panoniji i dalje funkcionira posebno kraljevstvo , ali ono ko da je izostavljeno i sve ce se vezano uz panoniju i tamosnju grupaciju ljudi svesti na ljudevita i zvonimira , iako bas san danas malo cita o panonskom knezu braslavu a između ljudevita i njega postoji još i ratimir , a nijedan nije obrađen ..a možda bi tribali bit Za domagoja kazu da je neretvanin . sta je moguce jer su neretvani bili dugo vrimena gusari , zapravo njihovo podrucje se zvalo paganija i dugo funkcioniralo ko hrvatski saveznik ali ne i ko dio knezevine "mahom zbog neprihvacanja krscanstva dugo vrimena" , oni su bili i prvi boduli i ko takvi kontrolirali more , a bili su i zestoki protivnici mlecanima , domagojev stil dosta nalikuje na njih Inace moran primjetit netrpeljivost trpimirovica i domagojevica ..te dvi struje skoro ko da su veci neprijatelji međusobno nego sa nekim susjednim zemljama ..inace dan kad su spomenuti neretvani satrali mlecane ..se slavi ka dan hrvatske mornarice Zanimljiva je u epizodi arapska opsada dubrovnika i kasnije domagojeva pomoc bariju ko dio franackih snaga , interesantno je i da tad sve one juznodalmatinsko-humske drzavice idu zajedno s domagojem ..ocito je arapsko nadiranje bilo veliko , interesantno je i trpimirovo odbijanje bugara .. u ono doba bugarska je bila jedna vrsta boga i batine u jugoistocnoj europi , tako da samo odbijanje njihova napada je tad bila velika stvar Interesantna je i ona prica o tri sloja drustva i tome da se rad nije cijenia , posebno je pomalo dirljiva prica o kmetovima koji drze cilo drustvo na nogama a sami nemogu ubirat plodove svog rada ..ima podosta toga necasnog u tom dobu povijesti 
_________________ Surviving the new decade
|
| sub 22 lis, 2011 1:49 am |
|
 |
|
Über Trekkie
|
Dobri su oni što glume seljake, iako im brade pomalo izgledaju nalijepljene kao onima iz Leta 3.  Inače, trnci su me prošli kad u jednoj od zadnjih scena sa Trpimirom vidimo dotičnog kako stoji na vrhu one klisure. Prejaka scena, dostojna prikaza legende i moći hrvatskih vladara. Osim toga, kad je Kokot spomenuo Dalmatinsku Zagoru, kao očito središte stare hrvatske države, opet mi prostruji misao kako smo mi Vlaji uvik bili teški desničari.  Inače, na odjavnoj špici se kao jedan od pilota HRZ-a koji su pomagali u realizaciji spominje i neki Rajko Rafael Boban. Prejako. Tek sinoć primjetih. 
_________________ Doslo, dakle, sto mu drago u ovim zalosnim vremenima, mi necemo nikada sagnuti glavu pred zlom koje se siri, pred laznim duhom vremena, koje je protivno Bogu... I ja vam dovikujem na domaku oluje koja prijeti citavom svijetu: Ohrabrite se i budite jaki u vjeri, koju ocevi vasi ispovijedaju vec 1.300 godina.
blaženi Alojzije Stepinac
Krist je došao na svijet da nas oslobodi od grijeha i lažne draži planiranja života bez Boga. On to nije učinio snažnim proglasima, već osobnom borbom protiv napasnika, sve do križa.
Benedikt XVI
|
| sub 22 lis, 2011 10:06 am |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Propustio 2. epizodu jer sam se u to vrijeme bavio aktivizmom  Pogledat ću reprizu u ponedjeljak poslijepodne, osim ako negdje nema alternativni kanal gdje se može pogledati (u tom slučaju molio bih link na PM!  ) Edit: hvala vam obojici za linkove! 
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| ned 23 lis, 2011 5:44 pm |
|
 |
|
PARTIJA
Pridružen/a: pon 11 sij, 2010 12:13 am Postovi: 1695 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
|
Može link za prvu epizodu na PM? Baš taj dio povijesti radim s učenicima trenutno pa mi je sinulo da bi bio dobar edukacijski materijal.
|
| uto 25 lis, 2011 9:57 am |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Poslano  Pogledao 2. epizodu - okej je, makar nije ni iznimno bolja ni lošija od prošle. Čini mi se da su malo manje koristili usporene snimke, što je pozitivno. Čini mi se da uz povijesnu kronologiju, u svaku epizodu ubacuju i očeniti prikaz života iz tog vremena, što je pozitivno (za higijenu i zdravstvo u prošloj epizodi, i za socijalnu situaciju (podjela na one koji mole, rade i ratuju, o dužničkom ropstvu u to vrijeme i sl) Ona scena s Trpimirom na brdu - okej, ali ništa specijalno...
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| uto 25 lis, 2011 8:11 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Imena slavena su u to doba "zanimljiva" , naprimjer ime jednog seljaka ljutiša 
|
| uto 25 lis, 2011 11:52 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
|
Da, imena tih patuljaka, kako ih je netko prozvao, su baš legendarna 
|
| uto 25 lis, 2011 11:58 pm |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
A Trpimir, Zvonimir i Ljudevit je kao bolje? 
| sri 26 lis, 2011 9:44 am |
|
 |
|
anarho trekkie
|
A na njih smo navikli pa nisu čudna. Da su umjesto Ivana, Marka i Josipa uobičajena imena Ljutiša, Vukan i Tvrdan onda bi nam tih prvih par imena djelovalo čudno  Enivej, za sada mi je serija dobra, kvalitetno napravljena i sve okej, ali nema ničega po čemu bi bio fasciniran (što je i malo teško s obzirom da se radi o takvoj vrsti dokumentarca)
|
| sri 26 lis, 2011 2:42 pm |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
Cvicek je napisao/la: A na njih smo navikli pa nisu čudna. Da su umjesto Ivana, Marka i Josipa uobičajena imena Ljutiša, Vukan i Tvrdan onda bi nam tih prvih par imena djelovalo čudno  Al grobničko prezime Šupak je i danas aktualno...
| sri 26 lis, 2011 3:13 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
Pridružen/a: sri 08 tra, 2009 6:22 pm Postovi: 7444 Koje si vrste?: Sprdator
|
Cvicek je napisao/la: Enivej, za sada mi je serija dobra, kvalitetno napravljena i sve okej, ali nema ničega po čemu bi bio fasciniran (što je i malo teško s obzirom da se radi o takvoj vrsti dokumentarca) Fascinantno je to što je made in Kroejša. Od domaćih dokumentaraca smo navikli na domaće podmorje, kuhanje s Veljkom Barbijerijem, one putopisne iz devedesetih (gdje se s jeepom vozikaju po netom oslobođenoj Slavoniji u nadi da će to privući seoski turizam), Škrinja (  ) i narodni običaji. Tak da je ovo nešto novo...nešto divlje.
|
| sri 26 lis, 2011 5:48 pm |
|
 |
|
Make it so
|
Spet je napisao/la: A Trpimir, Zvonimir i Ljudevit je kao bolje?  Ovo prvo se više ne koristi Uglavnom svi su puni mira ..ovaj prvi ga čak i trpi Cvicek je napisao/la: A na njih smo navikli pa nisu čudna. Da su umjesto Ivana, Marka i Josipa uobičajena imena Ljutiša, Vukan i Tvrdan onda bi nam tih prvih par imena djelovalo čudno  Enivej, za sada mi je serija dobra, kvalitetno napravljena i sve okej, ali nema ničega po čemu bi bio fasciniran (što je i malo teško s obzirom da se radi o takvoj vrsti dokumentarca) Mislin da je ovo drugo postalo "vuk" i "tvrtko" ..asocira me na ta imena koja se i danas koriste
|
| sri 26 lis, 2011 6:03 pm |
|
 |
|
Number One
|
Tek sam sad shvatila da Tvrtko dolazi od tvrd a ne od tvrtke! 
| čet 27 lis, 2011 1:34 pm |
|
 |
|
Defender of Earth
Pridružen/a: sub 10 stu, 2007 1:20 am Postovi: 3611 Lokacija: Trešnjevka,Zagreb Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: Ponfo miran Koje si vrste?: Andorian
|
Cvicek je napisao/la: Ona scena s Trpimirom na brdu - okej, ali ništa specijalno... Dobra je bila ona scena kad se onom vojniku glava rascvjetala od strijele. 
| čet 27 lis, 2011 4:23 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: sub 14 stu, 2009 11:40 pm Postovi: 1179 Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: First Contact
|
zanimljiv dokumentarac uvodna tema je odlična, kao neki SF 
|
| pet 28 lis, 2011 5:58 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|