Sada je: ned 03 svi, 2026 3:41 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
 Svijest i prava holograma 
Autor/ica Poruka
the Red Viper

Spol: Muški
Naj Film: First Contact
Opis Stanja: ε > 0
Post Re: Svijest i prava holograma
sto se tice problema prava holograma, meni je to uvijek bilo malo lose definirano.

dakle, ovdje poanta nije u samom holografskom prikazu ili necem takvom, vec u racunalnom programu. kako on obavlja interakciju sa fizickim svijetom kakvim ga mi ljudi poznajemo po meni je nebitno.

prema tome mislim da uopce nije nuzno da umjetna inteligencija ima hologramski avatar, ako tako hocete, pa cak ni androidsko tijelo poput Date. rasprava se moze elegantno podici na opcenitiji nivo koji pokriva sve ove slucajeve.

dakle moje pitanje je treba li umjetna inteligencija imati svoj aprava?

tu se Data, mogli bi reci, malo provukao. jer njega su klasificirali kao zivo bice, a i sama definicija zivog bica je meni osobno malo problematicna. samosvijest se vec da nekako definirati, ijako u tome ima dosta rupa i efektivno je tesko za provjeriti.

jer to je upravo onaj problem koji je Doktor imao. kako razlikovati simulaciju svijesti od same svijesti? plus, sto je to sto recimo nas same cini svjesnima? problem je u tome sto u definiciji svijesti ljudi polaze od samih sebe. nasa svijest se podrazumijeva i onda se na temelju nje pokusava nekako prepoznati iste elemente u drugima. ali ako cemo bas formalno, tko kaze da i mi sami ne simuliramo vlastitu svijest?

u svijetlu tog zamagljenog pogleda na problem, ja bih osobno predlozio da se zanemari pitanje samosvijesti te se usmjeri na mjerljive karakteristike poput, recimo, inteligencije. ako je entitet sposoban donositi logicke zakljucke, reagirati na nove situacije na inovativan nacin i slicno dao bih mu neka osnovna prava.

ako se ispostavi da pokazuje i neke znakove onoga sto bismo mi ljudi smatrali samosvijescu, tim bolje. mozemo mu ponuditi i posebno prilagođen set prosirenih prava. s druge strane, valjalo bi malo istraziti i neke druge, ljudima apstraktnije oblike svijesti te i njima ponuditi nesto do cega im je stalo.

čet 04 vel, 2010 1:58 pm
Profil ICQ Web stranica
Felis Minor

Opis Stanja: namjerila se kosa na brus
Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
Smatram da svatko tko je u stanju tražiti pravo da bude priznat kao svjesno biće treba to pravo i dobiti. Naime, hologram može nadići svoj program, kao što smo više puta vidjeli, što znači da ima vlastitu volju.
Doduše, prikaz holograma i androida kao svjesnih bića s karakterom i željama čini mi se neuvjerljiv jer ih uspoređujem s današnjim računalima, koja to nemaju. Nije mi baš zamislivo da napretkom tehnologije počnu osjećati.
Doduše, vjerojatno smo se i mi razvili iz nečega neživog, budući da je život negdje morao početi nakon što ga nije bilo.
U svakom slučaju, vrlo zanimljiva tema. :thumbs2:

da ne bude tako nam.

Hugo Badalić, Otkud pjesan?

ned 07 vel, 2010 4:30 pm
Profil Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

Spol: Muški
Naj Serija: DS9
Opis Stanja: h+
Koje si vrste?: Da
Ja mislim da je sve to već pokriveno pod definicijom umjetnog bića i umjetne inteligencije... Ništa novo. Kao da je razlika između robota sa četiri i robota sa pet prstiju.

ned 07 vel, 2010 4:41 pm
Goddess in green
Goddess in green

Spol: Ženski
Naj Serija: VOY
Naj Film: Nemesis
Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
Uglavno smatram ako su hologrami svijesni, da onda trebaju imati jednaka prava kao i organska bića.

sri 10 vel, 2010 3:09 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: