|
Sada je: sri 29 srp, 2026 10:20 am.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
OSNOVE EGZOBIOLOGIJE ILI MALO O HIBRIDIMA
| Autor/ica |
Poruka |
|
Admiral
Pridružen/a: pet 23 stu, 2007 12:48 pm Postovi: 763 Lokacija: Galaksija Pivska pjena, pod šankom
|
 OSNOVE EGZOBIOLOGIJE ILI MALO O HIBRIDIMA
Ok, škvadro, pretrčao sam malo po postovima, a i primijetio sam da se hibridi raznožavaju kako se tko sjeti. Postoji knjiga "SPOCK'S WORLD" u kojoj je potanko opisuje Spock-ov nastanak. Da nastanak, a ne rođenje. Naime, ljudska krv se bazira na željezu, a Vulkanska na bakru. Te su ga morali proizvesti teškim genetskim inženjeringom. Obzirom da je to bilo nakon Khana, sami ST ruši vlastiti kanon, ali ne bi sad o tome, nego da vidim koliko znamo o genetskoj različitosti raznih naroda koji se pare i množe po kanonu i van njega  ))
| pon 26 stu, 2007 12:37 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
 Re: OSNOVE EGSOBIOLOGIJE ILI MALO O HIBRIDIMA
U DS9 epizodi 6x26 "Tears of the Prophets" spominje se da Jadzia Dax i Worf žele imati dijete, ali da su šanse za to jako male zbog genetske nekompatibilnosti Trilla i Klingonaca. Također, u toj epizodi Bashir kaže da je da je razvio gensku terapiju koja će im omogućiti da imaju djecu, te da ista djeluje na Dax. Vrlo je moguće da je takva terapija već puno prije postojala i bila primjenjivana, npr. kod Vulkanaca i ljudi, a Bashir ju je samo prilagodio za trilsko-klingonske potrebe.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| pon 26 stu, 2007 3:00 pm |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: pet 23 stu, 2007 12:48 pm Postovi: 763 Lokacija: Galaksija Pivska pjena, pod šankom
|
Ne... Već sam spomenuo da je kod vulkanaca i ljudi razlika ne samo u genskom kodu, već i u osnovi krvne slike i knjiga jasno opisuje proces, koji je btw napravljen na Vulkanu, jer Zemlja tada nije još bila spremna za takve zahvate. A što se Trillova tiće, nepojmljivo mi je sa stanovišta anatomije da bi pridruženi trill uoće mogao nositi dijete.... Ali recimo da je, za poterebe priče, moguće. Da, ali radi se o relativno sličnim genomima. Još jedno pitanje za raspravu: Kako to da Klingonci i Romulanci imaju isti genom, a Vulkanci i Romulanci nemaju, ako znamo da su Romulanci potekli s Vulkana, BILI vulkanci, samo u različitom društvenom uređenju?!?
| pon 26 stu, 2007 3:49 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
Picard je napisao/la: Kako to da Klingonci i Romulanci imaju isti genom, a Vulkanci i Romulanci nemaju, ako znamo da su Romulanci potekli s Vulkana, BILI vulkanci, samo u različitom društvenom uređenju?!? paaaa... kao prvo... od kuda je ta informacija?
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| pon 26 stu, 2007 3:58 pm |
|
 |
|
Admiral
|
Ubij me, neznam točno epizodu i sezonu napamet, ali ima epizoda kada od svih na Enterprise-u (Next Generation) jedino Worf može pomoći ranjenom (ili bolesnom) Romulancu, a on odbija, te jako razočara kapetana. Tada se spominje ta sličnost genoma. Ako je baš bitno, reći ću ti koja epizoda....
| pon 26 stu, 2007 5:46 pm |
|
 |
|
Admiral
|
Osim ako ti neznaš da su Vulkanci i Romulanci isti narod, razbijen za vrijeme kada su Vulkanci pribjegli logici, cca 2000 godina prije serija... Reihansu je Romulansko ime koje su si sami izabrali. Postoji čak iserija knjiga o tome.... Nažalost, nemam ih.
| pon 26 stu, 2007 5:49 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 11:39 pm Postovi: 1007 Lokacija: stara ružma
|
Picard je napisao/la: Ubij me, neznam točno epizodu i sezonu napamet, ali ima epizoda kada od svih na Enterprise-u (Next Generation) jedino Worf može pomoći ranjenom (ili bolesnom) Romulancu, a on odbija, te jako razočara kapetana. Tada se spominje ta sličnost genoma. Ako je baš bitno, reći ću ti koja epizoda.... ma ja brijem da si nes fulo... ja se toga fakat ne sjecam ali znam da je u TNGu pokazano kako vecina rasa u nasoj galaksiji ima vrlo slican genom jer su sve nastale od jedne jedine pra-rase koja je prije nego sto je izumrla odlucila "oploditi" svemir jer im se cinio prilicno pustim.. (pa se zato danas nama cini da je u STu humanoidna rasa na skoro svakom planetu  ) epizoda "TNG: The Chase"
_________________ "Tko je zreo, brže truli!" To find what you seek in the road of life, the best proverb of all is that which says: "Leave no stone unturned." Have no fear, Batsla is here...
|
| pon 26 stu, 2007 7:17 pm |
|
 |
|
Admiral
|
Nisam fulao. Sad ću morat potražit na netu popis epizoda, možda ti kažem točno. Btw, ta je tema debela i na originalnom site-u i mnogi trekkeri su podivljali zbog toga! A kaj se tiče pan-spermije u jednoj od epizoda iste serije, možda se siječaš da se radi o velikoj grupi genoma, koji imaju par dodirnih točaka, i tek kad su ih sve spojili, dobili su "originalni" genom. To "drži vodu" dok se ne naleti na neke od starijih civilizacija kao Organijanci (TOS). No, interesantno je kako se za to svatko uhvati, makar sam u pravu, a izbjegavaju temu s kojom sam otvorio, o genetski proizvedenom Spock-u... 
| pon 26 stu, 2007 7:24 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
Nije "fulao" i ja sjecan te epizode ..kad su ga moljakali da da krv a on je to odbija ucinit jer su mu Romulanci ubili roditelje , a oni Romulanac je ionako reka da nebi ni uzea Klingonsku krv... Pa se "ubermorlno" drustvance s kapetanom na celu bilo uvridilo jer ka eto ...kako in je to moga ucinit ..romulanac je inace umra na "ubermoralom brodu" za sto je Pickiju "umalo pala kosa s glave " tj ono ca je ostalo..... @Max vise gledat ST ti si sad predsidnik i ..moras sve znat... Pozdrav Nemoralnog K. 7

Tehnika Pucanstvu !
|
| pon 26 stu, 2007 8:13 pm |
|
 |
|
Admiral
|
Fala, Buco! Sve i napisao točno, ali možeš li se točno sjetit koja je epizoda bila?
| pon 26 stu, 2007 8:34 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 11:39 pm Postovi: 1007 Lokacija: stara ružma
|
naso sam ja epizodu -"The Enemy" se zove -evo i jedan linkemm.. ne vidim sto je tu tako zabrinjavajuce? Na Enterpriseu mozda nije bilo Vuklanaca u to doba, a to da je Worf jedini kompatibilni donor je vjerojatno cista slucajnost... (upravo jer svi poticu od istog "panspermija"  ) Sto se tice panspermija -ta epizoda pokazuje zasto je vecina rasa humanoidna u ST svemiru, a naravno da se zivot mogao razviti i drugacije (to su te ostale rase... koje rjede vidimo  ) A sto se tice GM Spocka... kao prvo, knjige ne ulaze u knaon, a kao drugo, ako nisu koristili eugenicke principe prilikom "dizajniranja" Spocka tj. nisu ga napravili super-vulkancem, nego samo omogucili spajanje, onda to nije isto kao slucaj s Khanom...
_________________ "Tko je zreo, brže truli!" To find what you seek in the road of life, the best proverb of all is that which says: "Leave no stone unturned." Have no fear, Batsla is here...
|
| pon 26 stu, 2007 8:57 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
Picard je napisao/la: Fala, Buco! Sve i napisao točno, ali možeš li se točno sjetit koja je epizoda bila? Nazalost to mi jedna od brojnih slabih tocaka ..... Sjetin se kad netko pocne onda mi proradi ono malo memorije ...ali za nazive i imena san "koma" to me ne pitaj... Eto sricon nas predsidnik je ipak dokaza da ni za nis za prvega !. Izgleda da cemo ope' zabrazdit u "kanonske" vode , to me bas zanima ...ti kanoni...jeli..i cemu oni sluze.... Po meni samo da bi se ogradili od necega ca neselimo cut i znat.... @Picard ja ti tu knjigu nisan cita i tesko da i bi... a iskreno iako je tema zanimljiva nisan bas tu na ti ni oko ti s temon pa cu samo citat sto ima ... Iako je ona epizoda s pra pretcima bila vrlo zanimljiva ...ali posto je mislin ipak to SF prica mi nemamo pojima dali su humanoidne vrste pretezite u svemiru i dal uopce ima taka neka vrsta .."tamo gori"...!? O Borgu san diskutira jer se more projicirat na nas sada a i buduce , u znanosti i naciu kontole drustva i pojedinca ..no ova teme o pra roditeljima ipak se nemore bar za sad projicirat na nis stvarno na Zemlji , tak mi se cini ? , i onome od svemira ca mi poznamo...ak se ne varan... [ dobro UFO san zanemarija]..! Ali cu bit tu svejedno...da vidim sto je tako "ludo" po ton pitanju.... Pozdrav Prajajceta 1

Tehnika Pucanstvu !
|
| pon 26 stu, 2007 9:22 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
zanimljivo pitanje i, po mom misljenju, jedna od najslabijih tocaka fan fictiona (u sto bi se mogle ubrojati i sve te trek knjige) neznam zasto ljudi obozavaju mixati i po desetak rasa zajedno ali, s druge strane, u samome treku i nema toliko puno slucajeva mjesanja, a i tamo gdje ih ima u principu nam je ponuđen nekakav odgovor (pa makar on bio i u obliku technobabblea)
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| pon 26 stu, 2007 9:49 pm |
|
 |
|
Admiral
|
Max reče: A sto se tice GM Spocka... kao prvo, knjige ne ulaze u knaon, a kao drugo, ako nisu koristili eugenicke principe prilikom "dizajniranja" Spocka tj. nisu ga napravili super-vulkancem, nego samo omogucili spajanje, onda to nije isto kao slucaj s Khanom... Naravno da nije! OK, ja sam htio započeti ozbiljnu temu a ti o kanonu. OK, ajmo ispočetka: Ljudska (i još jedno par-nepar) krv crvene je boje, jer se zasniva na hemoglobinu, tj. željezu (ako ima kakav biolog i medicinar, molim pomoć  ) Vulkanska (Romulanska) krv zelene je boje, tj, zasniva se na metalu koji oksidiran daje takvu boju, ergo, bakru. (innuendo:Naravno da me također interesira objašnjenje zašto je klingonska krv ljubičasta (ST VI)). Hajde ljudi, ja sam naivno vjerovao da ljudi vole ST (i SF općenito) jer vole znanost kao takvu! Normalno je da možemo genetiku promatrati kao zasebnu disciplinu, ali nemožemo zanemariti tako velike razlike u razvoju pojedine rase. Ima li šanse za kakav brainstorming?!
| uto 27 stu, 2007 10:36 am |
|
 |
|
Dai-zvizda
|
He....Ali izgleda da je svima "u krvi " jedno bitno to je kisik koje se veze dal na zeljeso dal na bakar , tamno ljubicastu boju ima cobalt [ak se jos sjecam] koji takodjer veze kisik na sebe , mozda su zato klingonci tak "explozivni".... Znaci ipak je jedan element mongo zajednickiji , tijelo im treba kisik . A ono , metoda prijenosa vezivanjm u oksid zeljeza , bakra ..ili nekog drugog metala ... zar to da koriste kisik nije ipak bitnije od samog nacina prijenosa kisika tj "transportnog sredstva" ...kao i dusik da nebi previse "oksidirali".? Eto to su za pocetak razmisljanja jednog alkemicara ..... A ima tu puno vijerojatnijih psiholoskih i socijalnih "efekata" , jer kao sto je epizoda o pra roditeljima i pokazala nakraju su svi [osin ubermoralnih , naravno] zapravo zeljeli da nebudu slicni "s onim drugima" ...jel ti to mozda poznato odnekud ...!?. Neki put je biokemija organizma najmanji problem , puno veci je psihologija ..ak si primjetio ....Dovoljno je da se "okrenes oko sebe" nemoras u svemir....tj u ST ... Eto za ja volin SF ak je ova resprava kriterij za tako sto zakljucit !?.. Pozdrav Primorska 55

Tehnika Pucanstvu !
|
| uto 27 stu, 2007 1:10 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|