Sada je: čet 30 srp, 2026 4:31 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
 Vulkanski običaji 
Autor/ica Poruka
Felis Minor

Opis Stanja: namjerila se kosa na brus
Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
Post Vulkanski običaji
Što mislite o vulkanskom potiskivanju emocija i inzistiranju na logici?
S jedne strane, potiskivanje ima poguban učinak na psihu, bolje je ispuhati štetne emocije, a i ako se štogod dugo potiskuje može izbiti u znatno gorem obliku.
S druge strane, ako su vulkanske emocije puno jače od ljudskih, možda je jedino razumno rješenje potiskivati ih kako ne bi svako malo dolazilo do razornih ispada.

da ne bude tako nam.

Hugo Badalić, Otkud pjesan?

uto 15 ruj, 2009 8:11 pm
Profil Web stranica
Lieutenant
Lieutenant

Post Re: Vulkanski običaji
Oni su krenuli sređivati svoje društvo potiskivanjem emocija i još su utjerali strah u kosti svakom Vulkancu da je pokazivanje emocija slično samoubojstvu, dok mi svoje društvo sređujemo zakonom i u večini slučajeva ne pogineš :)...i recimo da su napravili bolji posao

I may stumble over words that I forgot,
Just as life itself will slowly begin.

uto 15 ruj, 2009 8:17 pm
bubica
bubica

Spol: Muški
Naj Serija: TNG
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
Ne sviđa mi se koncept "potiskivanja" emocija jer to samo po sebi djeluje neprirodno i to ni jedna škola psihologije ne bi odobrila.

Do Voyagera se više govorilo o vulkanskoj kontroli nad emocijama, nego o potiskivanju, točnije o prevlasti logike i razuma nad osjećajima. Kasnije (sad će te me opet napast da pljujem po Bragi) su Vulkanci odjednom postali "potiskivači," pogotovo u ENT-u.

Meni se osobno sviđa Sarekovo objašnjenje te vulkanske filozofije u ST XI:

Emotions run deep within our race. In many ways more deeply than in humans. Logic offers a serenity humans seldom experience.

The control of feelings ...so that they do not control you.

Uz to, naravno, ide i jedan od meni najdražih trenutaka u filmu:

SPOCK:
I feel anger for the one who took mother's life. An anger I cannot control.

SAREK:
I believe, as she would say... Do not try to.
You asked me once why I married your mother. I married her because I loved her.

uto 15 ruj, 2009 8:29 pm
Profil Web stranica
MINDFVCK

Koje si vrste?: Sprdator
Ne bih potiskivanje emocija nazvao 'običajem', već prije filozofijom, načinom života, i temeljem vulkanske civilizacije. Mislim da je Gene osmislio Vulkance da bi simbolički prikazao pretjerane racionaliste, te one koji se prave da su emocionalno nedostupni, iako pod površinom sve ključa. Takvo ključanje povremeno izađe i kod Vulkanaca, posebice u pon faru. Što je silna mudrost bez strasti?

uto 15 ruj, 2009 9:09 pm
Über Trekkie
Über Trekkie

Opis Stanja: Oprosti mi Boze jer sam Dalmatinac
Mislin kako su Vulkanci tim potiskivanjem emocija otisli iz jedne krajnosti u drugu. A to i nije neko idealno rjesenje. Ali ocito kod vecine njih to dosta dobro funkcionira.

uto 15 ruj, 2009 11:13 pm
Make it so
Make it so

Naj Film: First Contact
Cini mi se da su emocije jace sta ih vise potiskujes i kontroliras ,mozda dobijes mir u vecini vremena ali kad ih pokazes jako su izrazene , tako da potiskivanje emocija mozda moze bit jednako kao i prepustanje emocijama samo je period emotivne akcije ili osjecaja drugaciji , prepustanje djeluje kao oluja emocija koja traje i ima uspone i padove , dok kad one izbiju nakon potiskivanja , to djeluje kao erupcija vulkana , nesto jako i veoma opipljivo ali kratko traje :-k

sri 16 ruj, 2009 12:32 am
bubica
bubica

^ Istina, ali ako je uzet ENT za primjer (T'Pol), sva sranja koja se jednom Vulkancu skupe u glavi tokom dana on uvečer rješava meditacijom, kroz koju se fizički i emocionalno rekuperira.

Meditacija sama po sebi nije drijemanje u sjedećem položaju već stanje duboke kontemplacije (može se reći da je onaj "white space" iz 4. sezone ENT-a nekakav vakuum u kojem je osoba sama sa svojim mislima).

sri 16 ruj, 2009 12:43 am
Profil Web stranica
Make it so
Make it so

Naj Film: First Contact
Vulkanci vjerojatno vecinu emocija uspiju isfiltrirat ali ipak nesto i ostane , pitanje je i kako organizam u neemotivne rase reagira na stres (tezi) , a mora nekako ?

sri 16 ruj, 2009 12:49 am
bubica
bubica

captain je napisao/la:
pitanje je i kako organizam u neemotivne rase reagira na stres

Ma nisu oni neemotivna rasa uopće, dapače puno su agresivniji i srčaniji od ljudi, upravo zato je Surak i razvio tu filozofiju pasivnosti, da spasi svoj narod od samouništenja.

Surakova filozofija zapravo je dosta slična budističkoj koja se temelji na jednoj osnovnoj ideji, a to je da čovjek može postići unutarnji mir samo ako se odrekne svojih želja za stvarima koje ne posjeduje. Na taj način se automatski eliminiraju emocije kao što su ljubomora, zavist i sl. (to su one "četiri plemenite istine," npr. Jedi filozofija praktički je plagijat budističke).

sri 16 ruj, 2009 1:08 am
Profil Web stranica
Felis Minor

Opis Stanja: namjerila se kosa na brus
Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
Miki je napisao/la:
Ne bih potiskivanje emocija nazvao 'običajem', već prije filozofijom, načinom života, i temeljem vulkanske civilizacije.

Istina, ali ja sam pod ,,običaji" mislila način života, način na koji oni običavaju živjeti.

Miki je napisao/la:
Što je silna mudrost bez strasti?

Hm, ja sam uvijek za to da apolonski dio drži dionizijski pod kontrolom.

da ne bude tako nam.

Hugo Badalić, Otkud pjesan?

sri 16 ruj, 2009 5:19 pm
Profil Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Asimiliran !
_Oz je napisao/la:
captain je napisao/la:
pitanje je i kako organizam u neemotivne rase reagira na stres

Ma nisu oni neemotivna rasa uopće, dapače puno su agresivniji i srčaniji od ljudi, upravo zato je Surak i razvio tu filozofiju pasivnosti, da spasi svoj narod od samouništenja.

Surakova filozofija zapravo je dosta slična budističkoj koja se temelji na jednoj osnovnoj ideji, a to je da čovjek može postići unutarnji mir samo ako se odrekne svojih želja za stvarima koje ne posjeduje. Na taj način se automatski eliminiraju emocije kao što su ljubomora, zavist i sl. (to su one "četiri plemenite istine," npr. Jedi filozofija praktički je plagijat budističke).

Ovo je dvojbeno jel kako da se Romulanci nisu unistili vec naprotiv izgradili su mocno carstvo ?

pet 18 ruj, 2009 9:47 pm
bubica
bubica

4 od 1 je napisao/la:
Ovo je dvojbeno jel kako da se Romulanci nisu unistili vec naprotiv izgradili su mocno carstvo ?

Ne znam, pitaj ih...

pet 18 ruj, 2009 9:59 pm
Profil Web stranica
Goddess in green
Goddess in green

Spol: Ženski
Naj Serija: VOY
Naj Film: Nemesis
Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
Točkica je napisao/la:
S jedne strane, potiskivanje ima poguban učinak na psihu, bolje je ispuhati štetne emocije, a i ako se štogod dugo potiskuje može izbiti u znatno gorem obliku.
S druge strane, ako su vulkanske emocije puno jače od ljudskih, možda je jedino razumno rješenje potiskivati ih kako ne bi svako malo dolazilo do razornih ispada.

Kod njih je to bilo jedino rješenje. Jer su kao vrsta veoma nasilni i zamalo su se međusobno istrijebili. Da ne potiskuju osjećaje možda bi sličili Romulancima.

pet 25 ruj, 2009 10:38 pm
Über Trekkie
Über Trekkie

Opis Stanja: Oprosti mi Boze jer sam Dalmatinac
RAI'TARA je napisao/la:
Točkica je napisao/la:

Kod njih je to bilo jedino rješenje. Jer su kao vrsta veoma nasilni i zamalo su se međusobno istrijebili. Da ne potiskuju osjećaje možda bi sličili Romulancima.

Pa Romulanci se nisu istrijebili, dapace jedna su od najvecih sila poznatih. Ako zanemarimo njihovu propast u zadnjim filmovima. :zubo:

sub 26 ruj, 2009 1:50 am
Goddess in green
Goddess in green

Spol: Ženski
Naj Serija: VOY
Naj Film: Nemesis
Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
Mr.Good je napisao/la:
RAI'TARA je napisao/la:
Točkica je napisao/la:

Pa Romulanci se nisu istrijebili, dapace jedna su od najvecih sila poznatih. Ako zanemarimo njihovu propast u zadnjim filmovima. :zubo:

Da oni jesu sila ali previše su sumljičavi i nasilni. Dok su bezosjećajni vulkanci puno pristupačniji od njih zapravo. I odmah znaš na čemu si kod njih.

sub 26 ruj, 2009 1:57 am
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: