Epizoda za visoku ocijenu jer su neke stvari kod klingonaca postale jasnije ..a to je da su prije bili dosta casniji i da unatoc tome sta svi misle kako su klingonci samo ratnici ..nije bas totalno tako
Istina je kako je o ovoj razlicitosti bilo price i ranije ali ovaj klingonac kojeg glumi hertzler je totalno atipican za pojam klingonca ..cak i vise nego worf naprimjer ..jer worf je dosta padao pod dogme a ovaj na momente se cini ko borac kontra nekih dogmi ..ali ipak kolosa znamo samo jednu epizodu ..pa je ovo moja predpostavka
Ovaj mi se citat ekstremno sviđa
Citat:
"You didn't believe all Klingons were soldiers?"
"I guess I did."
"My father was a teacher. My mother, a biologist at the university. They encouraged me to take up the law. Now, all young people want to do is to take up weapons as soon as they can hold them. They're told there is honor in victory — any victory. What honor is there in a victory over a weaker opponent? Had Duras destroyed that ship, he would have been lauded as a hero of the Empire for murdering helpless refugees. We were a great society, not so long ago. When honor was earned through integrity and acts of true courage, not senseless bloodshed."
"For thousands of years, my people had similar problems. We fought three world wars that almost destroyed us. Whole generations were nearly wiped out."
"What changed?"
"A few courageous people began to realize... they could make a difference."
- Kolos and Archer
Sad ide losa strana epizoda ..a to je da je teski rip off suđenja kirku i da je na neki nacin slicna prica bila i sa obrienom ..uz razliku da kod kardassianaca u biti i nema suđenja ..zanimljivo je i ime duras ..jer ocito ima veze sa onim durasima od kasnije ...inace osobno mi je cilo vrime suđenja martok bia na pameti ..jer je kolosa glumia isti glumac ..pa me to dosta asociralo na DS9
8