Sada je: pet 07 kol, 2026 5:39 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
 Prime directive - apsolutna zabrana? 

Prime Directive
Treba biti apsolutna. 10%  10%  [ 2 ]
Smije se kršiti samo kod propisanih ekstremnih situacija (Omega directive i sl) 10%  10%  [ 2 ]
Smije se krsiti i da se spase zivoti ili spase cijele civilizacije 60%  60%  [ 12 ]
Smije se krsiti po potrebi, ukoliko kapetan smatra da je potrebno. 5%  5%  [ 1 ]
Treba je ukinuti. 15%  15%  [ 3 ]
Ukupno glasova : 20

Prime directive - apsolutna zabrana? 
Autor/ica Poruka
anarho trekkie

Spol: Muški
Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
Post Prime directive - apsolutna zabrana?
Vecina nas zna za Prime directive, najvisi (sluzbeni) zakon tj. naredjenje Starfleeta.

On kaze da se clanovi Starfleet-a ne smiju mijesati u unutrasnje stvari drugih rasa, pogotovo u prirodni razvoj pred-warp civilizacija, bilo to direktnom internencijom ili davanjem naprednih tehnologija.
Pri proucavanju neke civilizacije jasno kaze da se ne smije ostvriti nikakav kontakt s tom civilizacijom, kako bi se dozvolilo civilizaciji da se razvije samostalno, cak i po cjenu gubitaka zivota pripadnika Starfleeta.

Naravno, stvari ne podju uvijek onako kako bi trebale poci, bilo slucajno, bilo namjerno, s vremena na vrijeme se dogadjaju veca ili manja krsenja Prime directivea. Istodobno se kroz Trek, a TNG pogotovo

Cesto provlaci pitanje da li se ponekad Prime directive smije prekrsiti... i u kojim to slucajevima i zasto....

Postoje cak i propisani slucajevi kada se PD smije prekrsiti
Npr. General Order 24 dozvoljava kapetanu da unisti cijelu civilizaciju u odredjenim okolnostima, a takodjer u slucaju da brod naidje na omega molekulu - Omega directive je iznad prime directivea.

Neki kapetani (Kirk, Picard, Janeway) interpretiranju da se PD odnosi samo na "zive" civilizacije koje se razvijaju - ako su npr. porobljene ili stagniraju u razvoju onda to ne vrijedi. Npr. u prvoj epizodi koja spominje PD - The Return of the Archons - se susrecu sa kompjutorom koji kontrolira svijet i unistava ljudima kreativnost, tada Spock upozorava Kirka da ce prekrsiti prime directive, no on mu odgovara da se PD odnosi samo na zive civilizacije koje se razvijaju.

Za razliku od Starfleeta, civili federacije mogu nesmetano krsiti PD, po zakonu SF ne smije ukloniti ljude koji su se umjesali u prirodan razvoj nekog planeta. Po meni poprilicno cudno pravilo....

Takodjer, bila su brojna direktna krsenja PDa od strane SF-a, da spomenem neke:
- Kirk je vise putga prekrsio zapovjed da oslobodi stanovnike odredjenih planeta (Organianci, Archonci)
- Takodjer je Kirk nagovorio Spocka iz mirror universea da krene s promjenama u Terran Empireu (PD se odnosi i na mirror universe, jelda? :D )
- dali su im oruzje jednoj frakciji na planetu jer su Klingonci cinili isto s drugom frakcijom
- "The Paradise Syndrome" - lik dao obijema stranama oruzje da puste taoce (Captain Mark Jameson )
- "Justice" - Edoanci - Picard to racionalizira da 100% striktno provodjen zakon (kazna za i najmanji prekrsaj - smrt) ne moze rezultirati s pravom pravdom ("Picard felt that absolutely enforced law can never result in true justice") a i sam dolazak na Edoanski planet bi moglo biti krsenje...
- "Pen Pals" - Data njegovo pricanje s djevojcicom na planetu koji ce biti unisten (Pulaski i La Forge su tada bili za mjesanje, Worf protiv; na kraju su se ipak umjesali i spasili planet
- "Reunion"- federacijski casnik Worf je ubio durasa i time utjecao na to tko ce postati klingonski car.
- "Who Watches The Watchers" - unistenje nadgledne postaje, spasavanje Mitokanca (meni omiljen primjer krsenja PDa:) )
- "Captive Pursuit" - O Brien - spasio Toska od lovaca
- "Battle Lines"- Ennis & Nol-Ennis
- "The Circle" - mjesanje u unutrasnje uredjenje Bajora, koliko god da su "sluzbeno" ispali neutralni
- Po meni najvece - "In the Pale Moonlight"- kad je Sisko u suradnji s Garakom i Starfleet command-om izmanipulirao Romulance da im se pridruze u Dominionskom ratu.
- unistenje Caretakerove stanice i mjenjanje odnosa snaga u Delta kvadrantu opcenito
- "Prototype" - Torres pomogla robotima da se mnoze
- "Equinox" - unistavanje bica za potrebe povratka kuci
- a ponekad likovi jednostavno "zaborave" da bi u toj i toj situaciji trebalo primjeniti Prime directive (vjarojatno je u pitanju scenaristicka rupa)

...

Da li je po vama Prime directive zakon koji se ponekad "za opce dobro" moze prekrsiti? Koji bi to bili slucajevi?
Koliko bi vi da ste na mjestu likova bili dosljedni u pridrzavanju Primarke zapovjedi? Da li smatrate da PD treba ukinuti ili promjeniti, ili dozvoliti krsenje u odredjenim okolnostima?
Da li je okej da se civili Federacije smiju mjesati u unutrasnji razvoj vrsta, a SF ne smije?

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

uto 09 pro, 2008 11:33 pm
Make it so
Make it so

Naj Serija: TNG
Naj Film: First Contact
Post Re: Prime directive - apsolutna zabrana?
Nijedan zakon nije apsolutan , u slucaju nekakve potrebe se moze ponekad i prekrsit ali inace bolje ne doc u situaciju kad ga trebas krsit :|

Civili nisu starfleet zar ne ?
Ako se zakon odnosi samo na flotu onda se nema sta prigovarat civilima , iako je glupo da sad lokalni barmen ima pravo krsit direktivu a lokalni porucnik nema pravo , nekako mi je to dvoje nespojivo :|

sri 10 pro, 2008 1:50 pm
Felis Minor

Opis Stanja: namjerila se kosa na brus
Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
Worf je federacijski časnik, ali i Klingonac pa smije sudjelovati u unutrašnjim stvarima svog planeta, isto kao što bi Nog imao pravo mijenjati stanje na Ferenginaru i sl. Meni se tako čini, a ne znam kako Zvjezdana flota gleda na to kad se miješa netko tko je i član Flote i pripadnik rase u čiji se razvoj miješa.

da ne bude tako nam.

Hugo Badalić, Otkud pjesan?

sri 10 pro, 2008 4:11 pm
Profil Web stranica
anarho trekkie

captain je napisao/la:
Civili nisu starfleet zar ne ?
Ako se zakon odnosi samo na flotu onda se nema sta prigovarat civilima , iako je glupo da sad lokalni barmen ima pravo krsit direktivu a lokalni porucnik nema pravo , nekako mi je to dvoje nespojivo :|
Civili nisu starfleet (osim mozda onih koji rade na brodovima i stanicama i sl)
Ali ako Federacija zeli da se pridrzava tih nekih "civilizacijskih tekovina" kao sto je to Prime Directive - onda bi se trebali potruditi da bas nitko iz Federacije ne krsi prime directive.
Ovako mi cijeli sistem nema smisla.... kapetani bi uslucaju potrebe trebali i zivot posade i brod zrtvovati da npr. ocuvaju neku prewarp civilizaciju od kontaminacije, ali istodobno bi se s nekim brodicem mogao dovesti neki civil, napraviti genralno sr**je (u stilu "Who watches the watchers") i nitko ne bi imao nista protiv?! :?
Ako bi vec floti to bila primarna direktiva, 'pravilna filozofija', ne bi li se onda barem nekim zakonom obuhvatti i ostatak Federacije?
Točkica je napisao/la:
Worf je federacijski časnik, ali i Klingonac pa smije sudjelovati u unutrašnjim stvarima svog planeta, isto kao što bi Nog imao pravo mijenjati stanje na Ferenginaru i sl. Meni se tako čini, a ne znam kako Zvjezdana flota gleda na to kad se miješa netko tko je i član Flote i pripadnik rase u čiji se razvoj miješa.
Sto se Worfa tice, kao aktivni casnik SFa se ne bi smio mjesati u unutrasnje stvari neke civilizacije. Bas kad se Worf htio umjesati u unutrasnju politiku Klingonskog carstva, Picard ga je upozorio da kao casnik SF-a ne smije to raditi.... i tada je Worf (privremeno) dao ostavku na Enterpriseu i prikljucio se burazu u Klingonskom gradjanskom ratu....
Meni to vuce kao "varanje" - dao je (na kraju privremeni) otkaz, otisao napraviti par stvari koje kao SF officer ne bi smio, i eto njega natrag... kao da se nista nije dogodilo... uzeo si ja nazad commbadge i nastavio postivati SF... :mrgreen:

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

pon 15 pro, 2008 3:01 pm
Make it so
Make it so

Pa i nema smisla :| , ali ako bas zelis imat pravilan zakon nemjesanja onda ga napravist tako da je valjan za cijelu federaciju ne samo za starfleet 8)

pon 15 pro, 2008 3:44 pm
anarho trekkie

captain je napisao/la:
Pa i nema smisla :| , ali ako bas zelis imat pravilan zakon nemjesanja onda ga napravist tako da je valjan za cijelu federaciju ne samo za starfleet 8)
Tako je, to sam i ja htio reci - federacija kao cjelokupni entitet, ne samo najistaknutiji djelovi.
Ovako bi se moglo dogoditi da malo manje moralnom kapetanu civili pomognu rjesiti problem na nekom planetu na kojem se on osobno ne bi smio mjesati radi PDa :)

slika

pon 15 pro, 2008 4:08 pm
Felis Minor

Cvicek je napisao/la:
Sto se Worfa tice, kao aktivni casnik SFa se ne bi smio mjesati u unutrasnje stvari neke civilizacije. Bas kad se Worf htio umjesati u unutrasnju politiku Klingonskog carstva, Picard ga je upozorio da kao casnik SF-a ne smije to raditi.... i tada je Worf (privremeno) dao ostavku na Enterpriseu i prikljucio se burazu u Klingonskom gradjanskom ratu....
Meni to vuce kao "varanje" - dao je (na kraju privremeni) otkaz, otisao napraviti par stvari koje kao SF officer ne bi smio, i eto njega natrag... kao da se nista nije dogodilo... uzeo si ja nazad commbadge i nastavio postivati SF... :mrgreen:

Ali unutarnje stvari Klingonskog carstva tiču se i Worfa. Zar ,,ne miješati se" ne znači ostaviti Klingoncima da to sami riješe? A Worf je Klingonac.

da ne bude tako nam.

pon 15 pro, 2008 11:18 pm
Profil Web stranica
Über Trekkie
Über Trekkie

Opis Stanja: tempus fugit
Koje si vrste?: wtf
..."samo kod propisanih ekstremnih situacija"
moj glas :wink:

pon 15 pro, 2008 11:23 pm
Profil ICQ YIM Web stranica
Egzobiolog
Egzobiolog

Naj Serija: ENT
Naj Film: Insurrection
Opis Stanja: Always positive
Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
...moj izbor je ''Smije se krsiti i da se spase zivoti ili spase cijele civilizacije''

...kako je svemir već dosta napučen... ne vidim razlog zašto bi se jednostavno neke stvari prepustile slučaju...
...napredne civilizacije bi trebale biti čuvari od onih koje to nisu...

...imaju li Romulanci i Cardasijanci prime directive i svojem području...
...hm, mislim da ne...?

uto 16 pro, 2008 12:08 am
Profil ICQ Web stranica
the Red Viper

Opis Stanja: ε > 0
pa...
ja bih kao prvo rekao da Prime Directive eksplicitno zabranjuje mjesanje u razvoj samo pred-warp civilizacija.
druga je stvar to sto su clanovi Starfleeta duzni postivati interne zakone planeta koje posjecuju.

isto tako mislim da je pomalo apsurdno govoriti o apsolutnoj zabrani mjesanja u unutarnje poslove drugih civilizacija, s obzirom na to da flota po svojoj definiciji ima i diplomatsku narav, a diplomacija na neki nacin podrazumjeva utjecaj na druge civilizacije.

nadalje, svaka trgovina, komunikacija ili slicno (Heisenberg anyone?) je na neki nacin uplitanje u tuđe unutarnje poslove, sto znaci da je apsolutnu autonomiju (bez ikakvog vanjskog utjecaja) moguce postici jedino 100%tnom izolacijom.

uto 16 pro, 2008 12:20 am
Profil ICQ Web stranica
anarho trekkie

Mr.bobo je napisao/la:
...napredne civilizacije bi trebale biti čuvari od onih koje to nisu...

...imaju li Romulanci i Cardasijanci prime directive i svojem području...
...hm, mislim da ne...?
Bilo bi to zanimljivo vidjetikako bi bilo kad bi Federacija stala u obranu tih planeta od Romulanaca, Kardasijanaci i drugih koji nemaju PD... to bi za stranovnike planeta za koji bi se borili izgledalo kao nebeski rat dobrih i losih bogova :mrgreen:
Točkica je napisao/la:
Ali unutarnje stvari Klingonskog carstva tiču se i Worfa. Zar ,,ne miješati se" ne znači ostaviti Klingoncima da to sami riješe? A Worf je Klingonac.
Da, on je tu kao casnik Starfleeta i kao Klingonac bio u gadnom sukobu interesa.
Ant je napisao/la:
ja bih kao prvo rekao da Prime Directive eksplicitno zabranjuje mjesanje u razvoj samo pred-warp civilizacija.
Smatras da je to bas tako, ili da bi tako trebalo biti?
Ant je napisao/la:
nadalje, svaka trgovina, komunikacija ili slicno (Heisenberg anyone?) je na neki nacin uplitanje u tuđe unutarnje poslove, sto znaci da je apsolutnu autonomiju (bez ikakvog vanjskog utjecaja) moguce postici jedino 100%tnom izolacijom.
Tako je, svako i najmanje mijesanje (samo posjeta planetu) vec moze imati sitne ali vidljive posljedice...
Koliko vidim, oni u tim slucajevima granicu vuku do aktivnog mjesanja u razvoj nekog planeta...

I btw, sta Heinserberg? (da ne kopam po wikipediji :) )

slika

uto 16 pro, 2008 7:30 am
the Red Viper

Opis Stanja: ε > 0
Cvicek je napisao/la:
Ant je napisao/la:
Smatras da je to bas tako, ili da bi tako trebalo biti?

smatram da je bas tako.
(uz izuzetke scenaristicke nedosljednosti, dakako :mrgreen: )

Cvicek je napisao/la:
Koliko vidim, oni u tim slucajevima granicu vuku do aktivnog mjesanja u razvoj nekog planeta...

da, ali sto bi bilo aktivno mjesanje?

uzmimo da je neki planet na rubu znacajne odluke koju na kraju treba donjeti neki tamo kancelar. recimo da je pitanje treba li proglasiti rat susjednom planetu ili ne.
i dođe Picard, predstavi se ("Captain Jean-Luc Picard of the Federation starship Enterprise") i kancelar ga obavijesti o svom problemu i sada:

- Picard se povuce, jer se ne zeli mjesati, ali kancelar iz toga izvuce zakljucak da je Picard otisao pomoci ovaj drugi planet. i ona ne samo da sto prije proglasi rat (da federacija ne bi stigla ove druge osnazniti) nego i pogorsa odnose sa Federacijom.

- Picard odluci popricati s njim i odrzati mirovnu konferenciju na kojoj se Kancelar uspije pomiriti sa ovim drugim planetom. zavlada mir i vojna industrija stagnira, a sve samo da bi kroz pet godina dosla treca rasa i sve ih skupa pokorilo (sto se ne bi dogodilo da je na pocetku bilo rata i da se oruzje usavrsavalo)

- Picard odluci popricati s Kancelarom i nagovori ga da ne napadne drugi planet. ovi na drugom planetu to shvate kao priliku i osvoje Kancelarev planet, a ovi pokoreni onda za to krive Federaciju.

- Picard pokusa odgovoriti Kancelara od rata i ne uspije, Kancelar ga proglasi spijunom i ne samo da proglasi rat nego napadne i Enterprise.

- Picard pokusa odgovoriti Kancelara, ne uspije, a potom ga pokusa i silom zaustaviti. Kancelarev planet proglasi rat Federaciji. bivaju pretvoreni u sacicu pepela. (Fedsi su do sada vec napravili Defiant ;) )

uglavnom, ovo su samo kao neki pojednostavljeni i mozda i pretjerano banalizirani i karikirani primjeri, ali mislim da se kuzi sto hocu reci.
na globalnoj razini cesto je puta nemoguce predvidjeti sve posljedice svojih postupaka, pogotovo kad se radi o ovako bitnim odlukama i pojedincima.

Cvicek je napisao/la:
I btw, sta Heinserberg?

poanta koju sam htio naglasiti je da promatrac utjece na objekt svog promatranja.
recimo, ja cu se drugacije ponasati ako sam sam ili ako znam da me ti promatras (i opet drugacije ako me promatra netko treci)
dakle, dovoljno je vec samo znati da te netko prati i samo to mjenja tvoje ponasanje.

sub 27 pro, 2008 4:29 pm
Profil ICQ Web stranica
Felis Minor

Još što se tiče ovoga s Worfom: Na primjer, ti si časnik Flote i pripadnik nefederacijske vrste koja ima pravilo da se svako određeno doba sastanu svi pripadnici vrste (možda uz neku dobnu granicu) i biraju nove članove nekakvog, na primjer, vijeća koje upravlja planetom. Pitanje: smiješ li glasovati?

da ne bude tako nam.

sub 27 pro, 2008 7:23 pm
Profil Web stranica
anarho trekkie

Ant je napisao/la:
smatram da je bas tako.
(uz izuzetke scenaristicke nedosljednosti, dakako :mrgreen: )
Joooj :) scenaristicke nedosljednosti - gdje bi bila granica izmedju kolicine gresaka u scenariju i necega sto se smatra kanonom jer-se-je-prikazalo-u-epizodi? :-k :-k :-k

A sto se tice scenarija, mislim da nijedan ne bi prosao, nego bi Picard rekao nesto tipa "sredite svoje probleme, pa nam se opet za 10 godina javite" ... kao sto je bilo u epizodi kad je na 1 planetu bile 2 frakcije, i jedna je htjela u Federaciju, a druga nije htjela... ili kad su se povukli nakon sto su se oni super-vojnici vratili iz zatvora...

@Točkica - po meni bi okej bilo moci glasati ali ne i obnasati neku funkciju, dok si u sluzbi Starfleeta... nemam pojma kako je u 'stvarnosti' :neznam:

slika

pon 05 sij, 2009 5:07 pm
Goddess in green
Goddess in green

Spol: Ženski
Naj Serija: VOY
Naj Film: Nemesis
Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
Ja osobno smatram da se treba ukinuti, ili barem izmjeniti. Jer se više puta pokazala lošom. :)

pon 09 vel, 2009 2:26 am
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: