Sada je: čet 27 kol, 2026 1:15 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
 Prime directive - apsolutna zabrana? 

Prime Directive
Treba biti apsolutna. 10%  10%  [ 2 ]
Smije se kršiti samo kod propisanih ekstremnih situacija (Omega directive i sl) 10%  10%  [ 2 ]
Smije se krsiti i da se spase zivoti ili spase cijele civilizacije 60%  60%  [ 12 ]
Smije se krsiti po potrebi, ukoliko kapetan smatra da je potrebno. 5%  5%  [ 1 ]
Treba je ukinuti. 15%  15%  [ 3 ]
Ukupno glasova : 20

Prime directive - apsolutna zabrana? 
Autor/ica Poruka
Goddess in green
Goddess in green

Spol: Ženski
Naj Serija: VOY
Naj Film: Nemesis
Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
Post Re: Prime directive - apsolutna zabrana?
Suikotreki je napisao/la:
RAI'TARA je napisao/la:
Ja smatram da bi se svaka situacija trebala predvidjeti i za nju napravit odredba kako postupiti. Da to naprave, dilema nebi više bilo :)

Ali definitivno bi bilo teško ako ne i nemoguće za svaku situaciju posebno točno regulirati što se smije a što ne. Naposljetku svaka situacija je posebna svaka po sebi. Zato kažem da bi bilo bolje da se uredi kao gajdnice koje bi samo navodile kapetane... a ne to im i naredile.

Neke se situacije mogu predvidjeti definitivno. A neke koje se nisu mogle prije, nakon što se netko susreo sa njima i nije znao što napraviti, onda bi se i za to trebala napraviti odredba da se to nikad više ne ponovi.

Odredbe i zakoni u suštini i postoje da se kontroliraju svi mogući ishodi.
Ako se nešto i propusti, u hodu se zakrpa.

Kad bi se to napravilo, nebi više bilo dilema, ili bi pak one bile rijetkost. Kapetan recimo samo da računalu činjenice, a računalo ono što kapetan treba napravit po direktivama za tu situaciju.

uto 03 ožu, 2009 4:03 pm
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Sranje
Uhhh... RAI !! #-o
Nemogiće je predvidjeti sve situacije, to nam minimum razuma kazuje.
Nema tog računala ni osobe koja bi to mogla. No možadaje moguće tipski urediti obrasce za neke situacije, da se olakša hod do krajnje odluke. Mnoge su situacije u životu jakoooo slične ali nisu iste. #-o

U tome je problem tvoje pogreške.Imala bi beskonačan broj "situacija". Nemoj se zbog toga upuštati u dokazivanje nedokazivog. Pokušao sam ti bio malo pomoći u prijašnjem postu... Poslušaj me, svi koji put pogriješe.

Čak i ja! :mrgreen: ](*,)

Pozdrav
Nemoguća kombinacija 1

P.S. Admini na debianu ovi smajlići rade kako treba, na XP-u ne! Pogledajte skriptu.

Tehnika Pucanstvu !

uto 03 ožu, 2009 4:28 pm
anarho trekkie

Spol: Muški
Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
Naravno da se ne bi moglo unaprijed propisati za svaku situaciju, to bi bio beskonačan broj.
Pametnije bi bilo smisliti tipove i podtipove situacija, to bi već bilo izvedivo...

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

čet 05 ožu, 2009 10:49 am
Goddess in green
Goddess in green

Pa o tome govorim, isto kao što postoje odredbe kako se vozilo ponaša na cesti, trebale bi postojati o odredbe o susretu sa novim civilizacijama, a ne sve strpati u jednu zapovjed koja kapetane i pojedince stavlja u velike dileme. To nije logično.

čet 05 ožu, 2009 2:08 pm
Cadet 3rd year
Cadet 3rd year

Pa u nekoliko slučajeva smo vidli da kod kršenja Prime Directivea su kapetani i članovi posade pomilovani i nisu imali nikakve sankcije, ako su Prime Directive prekršili da spase neku civilizaciju ili planet, ili čak sebe... Tak da mislim da nije bilo potrebno raditi nekoliko vrsti ili tipova Prime Directivea jer se tolerira kršenje kod takvih ekstremnih situacija... :) :) O:) O:)

čet 05 ožu, 2009 3:15 pm
Profil Web stranica
Fi'ta Gul
Fi'ta Gul

RAI'TARA je napisao/la:
Pa o tome govorim, isto kao što postoje odredbe kako se vozilo ponaša na cesti, trebale bi postojati o odredbe o susretu sa novim civilizacijama, a ne sve strpati u jednu zapovjed koja kapetane i pojedince stavlja u velike dileme. To nije logično.

Vezanje pojasa u autu i Prva zapovijed nisu nimalo usporedivi. Inače, Starfleet ima razrađene protokole za prvi kontakt.
Prva zapovijed kapetanima u većini slučajeva služi da je prepoznaju u konkretnoj situaciji i shvate bez ikakvih dilema da se ne smiju miješati i igrati se Boga.

čet 05 ožu, 2009 6:13 pm
Profil ICQ Web stranica
The Traveler
The Traveler

Naj Serija: TNG
RAI'TARA je napisao/la:

Prime Directive nije samo jedna zapovijed nego ima 47 podzapovijedi.

slika

čet 05 ožu, 2009 6:47 pm
nešt po svom izboru

Naj Film: First Contact
Opis Stanja: Dezurni krivac za sve
..gledajte ljudi, svi si mislite, joj neka civilizacija umire od neke bolesti treba im pomoci...pa da to je moralno ljudski, ali ako je majka priroda napravila tako, da neka civilizacija izumre, ne bi se onda smjeli mi mjesati..
..e sad drugo je ako bi tu civilizaciju opet, zarazila nekom bolesti, neka treca, onda bi trebali pomoci ali prema meni ovako ne...

...evo bas sam neki dan gledao epku iz ENT-a u kojoj se bas takvoga nest govori..Dear Doctor je naziv te epke...ekipa enterprise susrece civilizaciju koja bi za otprilike 2 stoljeca trebala potpuno izumrijeti..i sad je doktor bio u velikoj dilemi da li da im pomogne ili ne, jer ako je majka priroda rekla tak, nismo mi bogovi pa da to mijenjamo..

čet 05 ožu, 2009 7:37 pm
Profil Web stranica
Goddess in green
Goddess in green

locutusofborg je napisao/la:
Pa u nekoliko slučajeva smo vidli da kod kršenja Prime Directivea su kapetani i članovi posade pomilovani i nisu imali nikakve sankcije, ako su Prime Directive prekršili da spase neku civilizaciju ili planet, ili čak sebe... Tak da mislim da nije bilo potrebno raditi nekoliko vrsti ili tipova Prime Directivea jer se tolerira kršenje kod takvih ekstremnih situacija... :) :) O:) O:)

Ali ako se mora kršiti znači da ne djeluje. [-X To bi trebalo funkcionirati kao zakon.
Ne znam, već sam dala primjer auta na cesti.
Trenutna prva zapovjed jasna je kao što bi bila odredba '' auto se vozi cestom ''. Pa sad nek se vozač pita što raditi po magli, kad padne mrak, kad je poledica, kad pada snijeg itd..

Jednostavno samo jedna zapovjed ne funkcionira, treba je ukinuti, i za svaku situaciju koju se može predvidjeti napisati posebnu odredbu.
Jer predvidjeti što neki kapetan treba učiniti ako će recimo neki asteroid pogoditi neki planet sa razvijenom civilizacijom, a on to može spriječiti, i nije tako teško. Puno situacija se može predvidjeti.
:)

čet 05 ožu, 2009 9:15 pm
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Opis Stanja: Sranje
Kad se zakoni nebi kršili nebi postojali, tj. nebi bilo poterebe za njima.

No to ionako nije zakon, koliko sam razumio , to je više uputa kako i što se smije ili nesmije učiniti.

Zato i postoji Prime Directive. I meni je ona koju put "čudna" no ima svoje mjesto pod suncem ST neba.

Da je zakon onda bi svi kršitelji te odredbe kojih nije da nije bilo kaznili, a neznam dal je ikoji. Znači da je uputa, smjernica....isl. kapetanima brodova UFP-a. Mislim da je tako najbolje gledati na to.

Pozdrav
Zakona o radu 91

Tehnika Pucanstvu !

pet 06 ožu, 2009 2:41 pm
Goddess in green
Goddess in green

buco je napisao/la:
Kad se zakoni nebi kršili nebi postojali, tj. nebi bilo poterebe za njima.

No to ionako nije zakon, koliko sam razumio , to je više uputa kako i što se smije ili nesmije učiniti.

Zato i postoji Prime Directive. I meni je ona koju put "čudna" no ima svoje mjesto pod suncem ST neba.

Da je zakon onda bi svi kršitelji te odredbe kojih nije da nije bilo kaznili, a neznam dal je ikoji. Znači da je uputa, smjernica....isl. kapetanima brodova UFP-a. Mislim da je tako najbolje gledati na to.

Pozdrav
Zakona o radu 91

Zakoni ne postoje da bi se kršili već poštivali. [-X
A prva zapovjed je zapovjed kako sama riječ kaže i mora se poštovati. U star treku se spominje da se kršenje te zapovjedi kažnjava velikim kaznama.

Što znači da ju treba ukinuti ako ne funkcionira i napisati nove koje će funkcionirati, i koje neće bit potrebe kršiti.
:-k :)

pet 06 ožu, 2009 3:11 pm
Egzobiolog
Egzobiolog

Naj Film: Insurrection
Opis Stanja: Always positive
Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
RAI'TARA je napisao/la:
A prva zapovjed je zapovjed kako sama riječ kaže i mora se poštovati. U star treku se spominje da se kršenje te zapovjedi kažnjava velikim kaznama.

..nažalost, nismo vidjeli ni jedan slučaj takve kazne...
...a mogli su ubaciti negdje takvu epizodu...
...već mi se u glavrti scenarij... :mrgreen:

pet 06 ožu, 2009 4:43 pm
Profil ICQ Web stranica
Goddess in green
Goddess in green

Mr.bobo je napisao/la:
RAI'TARA je napisao/la:

..nažalost, nismo vidjeli ni jedan slučaj takve kazne...
...a mogli su ubaciti negdje takvu epizodu...
...već mi se u glavrti scenarij... :mrgreen:

To je istina ta velika kazna se samo spominje, nikad nismo doista i vidjeli da je netko kažnjen. :)

pet 06 ožu, 2009 6:42 pm
anarho trekkie

Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
Cmd Data je napisao/la:
..gledajte ljudi, svi si mislite, joj neka civilizacija umire od neke bolesti treba im pomoci...pa da to je moralno ljudski,
[...]
..e sad drugo je ako bi tu civilizaciju opet, zarazila nekom bolesti, neka treca, onda bi trebali pomoci ali prema meni ovako ne...
Bilo je baš to u nedavnoj epizodi DS9 Quickening, kad je Bashir htio izlječiti cijeli planet od bolesti s kojom ih je Dominij kaznio.
Tu nije bilo ni govora o kršenju PDa.

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

sub 07 ožu, 2009 9:43 pm
Fire and Blood

Opis Stanja: jet lagno....
Koje si vrste?: Time Lord
mislim da se Prime directive treba proširiti s dijelim koji počinje s "osim ako"

ionako ju je svaki kapetan prekšio bar jedanput

sub 07 ožu, 2009 10:01 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 76 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: