| Autor/ica |
Poruka |
|
Defender of Earth
Pridružen/a: sub 10 stu, 2007 1:20 am Postovi: 3611 Lokacija: Trešnjevka,Zagreb Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: Ponfo miran Koje si vrste?: Andorian
|
 Re: Prime directive - apsolutna zabrana?
Pa ukinuti ne ali definitivno bi se Prime directive trebao biti elastičniji. Npr. odličan primjer "Prime directive" zapovijedi da se strogo drži svojih načela (iako tad nije ni postojala) je u ST Enterprise nastavku "Dear Doctor" kad je Enterprise NX-1 htio pomoći rasi koja je bolovala od neizlječive genetske bolesti od koje bi cijela rasa izumrla na planetu koji je imao dvije inteligentne rase.
Tu bi još stavio zanimljiv Archerov citat iz nastavka:
"Someday my people are going to come up with some sort of a doctrine: something that tells us what we can and can't do out here – should and shouldn't do. But until somebody tells me that they've drafted that directive, I'm going to have to remind myself every day that we didn't come out here to play God."
| pon 09 vel, 2009 1:13 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
...oličnan citat!!!
...nešto me stislo kad sam ga pročitao... ...stvarno jedan od razloga zašto je lik i djelo Archera favorizirano s moje strane...
... jako se zeznuto mješati u živote ostalih civilizacija, no kadkad cilj opravdava sredstvo...
| pon 09 vel, 2009 4:00 pm |
|
 |
|
Overlord
Pridružen/a: pet 23 sij, 2009 5:53 pm Postovi: 9995 Lokacija: Cardassia Prime, USS Dragonstar NX-80000 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: First Contact Opis Stanja: Future planning and having fun Koje si vrste?: Lantean/Cardassian
|
Trebalo bi definitivno izmjeniti Prime directive, jer je glupo i totalno nemoralno da samo zbog tog zakona npr. izgine čitav planet ili rasa.
_________________ “Truth is truth. How you deal with it is up to you.” – Camina Drummer

ST battles audio/video tribute!
|
| pon 09 vel, 2009 4:54 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
Sovereign je napisao/la: Trebalo bi definitivno izmjeniti Prime directive, jer je glupo i totalno nemoralno da samo zbog tog zakona npr. izgine čitav planet ili rasa. s druge strane, tko si moze uzeti za rpavo prosuditi sudbinu citavoga planeta? odgovornost neusporediva s icime danas i iskreno, mislim previse za jednog covijeka.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| uto 10 vel, 2009 12:36 am |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Pa kad bi se tako gledalo na stvari, onda kako si ljudi mogu uzeti za pravo da putuju svemirom recimo.
Da sam ja kapetanica, ja bi spasila onu vrstu koja umire od genetičke bolesti. Tu se ne slažem sa Archerom. 
|
| uto 10 vel, 2009 3:16 am |
|
 |
|
Defender of Earth
Pridružen/a: sub 10 stu, 2007 1:20 am Postovi: 3611 Lokacija: Trešnjevka,Zagreb Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: Ponfo miran Koje si vrste?: Andorian
|
Tu je Archer i po mom mišljenju pogriješio. Trebao je slušati svoju savjest i spasiti onu rasu i time pokazati kako su ljudi "bolji" od Vulkanaca i ostalih razvijenijih civilizacija u ono vrijeme. I uzeti sudbinu u svoje ruke ako imaš mogučnosti za to, definitivno nije "igranje Boga". Naposljetku gdje bi danas bila ljudska rasa da par pojedinaca nije uzelo "sudbinu čovječanstva" u svoje ruke i stvorilo lijekove protiv kuge ili kolere npr. Zar nebi onda i to bilo "igranje Boga", jer samim time su promjenili sudbinu čovječanstva?
Zato mislim da ako netko ima moć da nešto promjeni, da to i "mora" učiniti, naposljetku evolucija ili Bog nisu uvijek pravedni...
| uto 10 vel, 2009 2:44 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Ant je napisao/la: s druge strane, tko si moze uzeti za rpavo prosuditi sudbinu citavoga planeta? odgovornost neusporediva s icime danas i iskreno, mislim previse za jednog covijeka. Ako je okej spasiti jednog čovjeka, jedinku, od smrti, zašto bi onda bilo loše spasiti cijeli planet od propasti? Zašto bi bilo loše umješati se u "prirodni tijek stvari" i spasiti uništenje nekog planeta? Rretorika "ta rasa će kasnije utjecati na druge, možda uništi drugu rasu" mi nije jaka, jer to se za svaku rasu može reći - nikad ne znaš u kojem će smjeru krenuti njihov razvoj.
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| uto 10 vel, 2009 5:00 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Da , samo jedinku mozes uspavat , izbrisat joj dio kratkorocne memorije ili jednostavno izolirat da te ne vidi a civilizaciju bas i nemozes tako cesto na taj nacin spasit Iako ponekad neshvacam zasto nebi nekog spasili ako znaju da ce kontaminacija bit malena a razvoj vrste ionako moze ici u mnogo smjerova
Bas me zanima kako bi prikazali mintakance u buducnosti od 1 stoljeca , dal bi utjecaj bio toliko velik da se cijela civilizacija promjeni ili bi sve ostalo vise manje isto i mintakanci bi se razvili na svoj nacin ?
_________________ Surviving the new decade
|
| uto 10 vel, 2009 5:07 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Nije to bila moja poanta, nego zašto bi u redu bilo spasiti jednu jedinku, ali ne i njih milijardu ... 1 ili milijarda - sve je to podjednako s obzirom na ogromnu veličinu svemira...
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| uto 10 vel, 2009 6:12 pm |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Ma to sa ne mješanjem je meni glupo. Ljudi se mješaju u sve samo se ne mješaju kad nešto treba spasit. Ja bi ukinula tu prvu zapovjed.
|
| uto 10 vel, 2009 6:18 pm |
|
 |
|
Defender of Earth
|
RAI'TARA je napisao/la: Ma to sa ne mješanjem je meni glupo. Ljudi se mješaju u sve samo se ne mješaju kad nešto treba spasit. Ja bi ukinula tu prvu zapovjed. A to je kad malo razmilimo logično. Jer kad se nemješaš onda nisi odgovoran za moguće posljedice. Taj "Prime directive" bi prije bio kukavičluk nego zakon. 
| uto 10 vel, 2009 6:41 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
...ok, da recimo ne postoji prva zapovijed... ...i hipotetski pričamo, došli Klingonci tu na još nerazvijenu Zemlju koja tehnološki još nije spremna na međuzvjezdana putovanja... ...te otmu koju milijardu ljudi za radnju snagu u njihovim rudnicima...
...zar to iz korijena ne bi promijenilo planet... ?
...mislim spasiti jedinku je ok, no unuštiti cijelu rasu, ili je spasiti ima daleko veće posljedice u budučnosti...
...e sad Cviček pita zašto jedno opravdava drugo... vulkanci bi to rekli ovako... ''potrebe pojedinca ne nadilaze potrebe većine''...
| uto 10 vel, 2009 7:49 pm |
|
 |
|
Goddess in green
|
Stvar je u tome da ja to smatram dvoličnim. Koloniziranje planeta je isto tako miješanje u prirodni tijek stvari. Uzimanje materijala sa jednog planeta da se sagradi neki brod ili postaja opet je mješanje.
Zapravo prirodno bi trebalo bit ako jedna vrsta dođe do određenog razvoja da pomogne onoj koja to ne može jer još nije došla.
Tko kaže da to nije zapravo prirodni tijek. 
|
| uto 10 vel, 2009 9:07 pm |
|
 |
|
Founder
Pridružen/a: sri 07 sij, 2009 10:13 pm Postovi: 3683 Koje si vrste?: er
|
Smije se krsiti i da se spase zivoti ili spase cijele civilizacije 
|
| uto 10 vel, 2009 10:42 pm |
|
 |
|
Founder
Pridružen/a: sri 07 sij, 2009 10:13 pm Postovi: 3683 Koje si vrste?: er
|
captain je napisao/la: Da , samo jedinku mozes uspavat , izbrisat joj dio kratkorocne memorije ili jednostavno izolirat da te ne vidi a civilizaciju bas i nemozes tako cesto na taj nacin spasit Iako ponekad neshvacam zasto nebi nekog spasili ako znaju da ce kontaminacija bit malena a razvoj vrste ionako moze ici u mnogo smjerova
Bas me zanima kako bi prikazali mintakance u buducnosti od 1 stoljeca , dal bi utjecaj bio toliko velik da se cijela civilizacija promjeni ili bi sve ostalo vise manje isto i mintakanci bi se razvili na svoj nacin ? Mislim da se Mintakanci i život na njihovom planetu nebi baš mnogo promijenili zbog jednog čovjeka i onoga što je vidio na Enterpriseu ali bi možda njihov napredak ipak bio veći nego inače. Nebi napravili skok od 500 godina jer što im vrijede riječi ako im nedostaje znanja i spoznaje da stvore neke izume i uvelike napreduju.
|
| uto 10 vel, 2009 10:47 pm |
|
 |
|