Re: 1x16 - Learning Curve
7
Još jedna o "Chain of command", protokolima, disciplini i sličnim stvarima u Starfleetu.....
Ovaj puta se bazira oko Tuvoka i njegovom striktnom poštivanju procedure, naprema makija kojima je samo bitno "get the job done" bez kompliciranja sa izvještajima, obavještavanju viših časnika i sl...
Svakako je Tuvok bio prestrog, nabijem toliko protokolarenje - koliko god da su bili nedisciplinirani, previše ih je gnjavio - recimo gnjavio onu bajoranku radi naušnica, a isto se dopuštalo Ro Laren i nekim drugima na jednom flagshipu federacije.... ako tako i nalažu protokoli, tako nepto je zbilja nepotrebno na jednom brodiću daleko izgubljenom u delta kvadrantu...
I makiji su bili ti koji su skršili Kazonce i spasili Fedse u prvoj epizodi... pitam se kako bi fedsima bilo da je situacija bila obrnuta i da su oni morali nastaviti put na makijskom brodu...
Neelix je dobro oprao Tuvoka da nisu Makiji ti koji su nefleksibilni (iako je pitanje koliko su se zaista trudili, barem na poočetku) nego da je upravo on taj koji nikada ne odstupa od pravila... čak ni kad se ne radi o onima koji nisu završili SF akademiju....
Ne može on u par dana nikakvim metodama zamjeniti trening koji traje 4 godine... nemoguća misija...
Čini mi se da je tu bila i jedna ... možda scenaristička nelogičnost, tokom kobayashi-alike simulacija bitke.... Naime, makiji su odlučili da se bore i čudili su se kako nisu uspjeli i da je test bezveze....
To mi jednostavno nema smisla - makiji su kako im i samo ime govori - partizani, gerila... Gerilci nikad neće direktno nasrnuti na neprijatelja. Imat će taktiku "udari pa bježi", sabotirat će neprijatelja indirektno, spremati klopke za nadmočnijeg neprijatelja, ali nikad neće ući u direktni sukob... ako su u makijima oni išta trebali naučiti - onda je to da se ne bore na takav način....
Ili da ih jednostavno proglasim nesposobnima čak i po makijskim standardima... Chakotay je imao na brodu ne samo 2 špijuna nego i ovakve nesposobnjakoviće...
Na kraju je kraj iako lijep - eto, i najnediscipliraniji makiji su se uspjeli uklopiti u starfleet ... ali možda i previše idilčičan sa završnim mislima
TUVOK: [...] I recently realised there are times when it is desirable to bend the rules.
DALBY: Lt, if you can learn to bend the rules, I guess we can learn to follow them. [...] E da ... i bilo je u epizodi nešto o gel packovima.... od čega je Kes tako čudno izgledala dok je bila onako znojna

I čini mi se da sam Chella zapamtio iz "Voy:Elite Force" koji sam prije više godina igrao