| Autor/ica |
Poruka |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
 Dogma Nebo (nesto sta mi je palo na pamet )
I moran napisat A to ide nekako ovako : Citat: Bilo je to jedno jako lipo jutro i ivan sa svoje dvoje dice anom i tomislavom je setao vrletima dalmatinske zagore između knina i sinja ,trazeci sparoge i uzivajuci u prirodi Mala ana je odlutala za njom i tomislav ..odjednom ivan cuje krik i ugleda svoje dvoje dice u provaliji kako placu ,zatim se nekako spusti do njih i pokusavajuci ih smirit i odvest na povrsinu ,ugleda nekakvu veliku metalnu plocu koja u toj obicnoj rupi ili kako se u dalmaciji kaze buzi ..stoji ko zid a usrid tog zida stoji nekakav maleni kvadrat crvenkaste boje
zeleci utazit vlastitu znatizelju on dotakne taj crveni kvadratic ..nakon cega se rupa pocne urusavat a iz zida izlazit nekakva svitlost ..u sekundama nakon toga sve nestaje a obitelj se budi na nekakvoj prostranoj livadi punoj cvica Zbunjeni i izgubljeni lutaju danima ,sve dok ih ne pronađe nekakav visok covik plavih ociju i svitle kose ..pa ih upita na nekom njima nerazumljivom jeziku tko su i sta tu rade ..ipak nekako uz pomoc ruku i mimike ta osoba ih uvjeri da pođu s njim ..nakon pola sata hoda ukrcaju se u nekakvo vozilo koje lebdi a podsjeca na automobil Vozeci se u vozilu svega nekoliko minuta ..dolaze do ogromnog grada punog novih zgrada ali i starijih nenastanjenih rusevina
I tako zbunjeni i izgubljeni u stanu nepoznate osobe na nepoznatom mistu .. zivili su danima i pokusavali se sporazumit s osobama koje su zivile s tim covikom ..isprva nije islo ali nakon nekoliko tjedana je ipak doslo do nekakvog sporazumijevanja ..alien je naucia jezik koji su dosljaci prozvali hrvatskim a nasi izgubljeni zemljani su naucili jezik koji se jednostavno zove jezik ljudiju ...to jest to je jedini prijevod koji su mogli razumit Tako su ivan i dica ispricali pricu o tome odakle su i kako su tu dosli ..sta je sokiralo domacina ..cije ime je bilo or-ba-ni ..on je gotovo prepadnut s nevjericom slusao pricu ..da bi nakon nekog vrimena i sam poceo pricat o svom svitu A njegov svit je bio sustav od dva planeta s kojim vlada dinastija svecenstva koje cenzurira svaki pokusaj istrazivanja porijekla vlastite rase i rusevina s njihova planeta ..ta vladajuca kasta im pruza sve sta im triba uz uvjet da se ne pitaju odakle su i ko su ..i nikako ne istrazuju rusevine ..svecenstvo propagira viru klanjanja zemlji roditelju koji je odgovoran za njihovo postojanje a svake godine ljudi odlaze na velike livade i klanjaju se vrhovnom stvoritelju ..iz reda svecenika koji je prvi iz linije u svecenstvu ..a svecenstvo je po legendi prvo dite roditelja zemlje ..svako razmisljanje izvan toga je kaznjivo ..ponekad i smrcu Civilizacija koju vodi svecenstvo je inace jako razvijena ..nazalost pravi razlog njihova razvoja je skriven i od orbani-ja i od svih stanovnika planeta pa i od dosljaka sa zemlje ..ivan ..ana i tomislav neznaju da su dosli sa planeta s kojeg je dosla smrt na planet di se nalaze
A ta prica ide ovako ..u davna doba na zemlji se razvila civilizacija jako naprednih ljudi koji su postovali prirodu i zivili u skladu s njom ..prije nekoliko tisuca godina zemlji je zaprijetilo veliko izumiranje sta je nagnalo te prve ljude da potraze nacin odlaska sa planeta ..a trazili su ga dugo ..sve dok nisu pronasli među zvijezdama planet na koji mogu otic ..uzimajuci sa sobom sve tragove tehnologije oni su se uz pomoc mocnog teleportera transportirali na taj daleki planet ... nazalost planet je vec bio naseljen rasom malih ljudolikih stvorenja koja su bila najslicniji patuljcima iz ljudskih prica sa zemlje ali nisu imali kosu ..jedino bradu kod muskih jedinki dok zene cak nisu imali nit to ..bili su malena celava stvorenja sa okruglim ocima a bili su vegeterijanci i nikad međusobno nasilni Dolaskom ljudske rase sa zemlje isprva je sve funkcioniralo cak i normalno ..zivili su odvojeno i nisu se svađali sve dok ..nije doslo do manjka resursa ..nakon cega je kod ljudi doslo do pojave stava po kojem treba se agresivno borit za resurse ..sami ljudi miroljubivi ko i ova rasa nisu nit slutili do cega ce doc ..agresivna grupacija među ljudskom rasom je pocela postavljat bombe i smanjivat populaciju kako bi se imalo vise resursa ..isprva je to bilo sve slabo ali uz puno smrti ljudi su postajali ocajniji ..sta je dovelo do rata među samim ljudima ..nazalost agresivnija strana je prevladala ..nakon cega su smislili plan istrijebljenja domorodaca i zadnjih ljudskih pacifista koji su se nakon poraza kod istih domorodaca sklonili ..pocea je rat između ljudi i nepripremljenih domorodaca ..koji su bili ubijani i istrijebljivani di se god to moglo ..da bi na kraju bili i istrijebljeni ..bar se tako misli ..uglavnom ostale su rusevine njihovih gradova a glavne vođe fakcije koja je unistila domorodce su odlucili uzet svu novorođenu ljudsku dicu i ucit ih svojoj religiji o majci zemlji u svojim novoizgrađenim hramovima koji su sluzili kako bi se iducim generacijama izbrisala istina o tome kako su oni ucinili genocid nad svojim narodom ..to jest dilom svojeg naroda ali i nad domorodcima
Orbani ko i svi stanovnici planeta su dica potekla od te fakcije koja je pocinila genocid a to neznaju ..dok je svecenstvo zapravo potomstvo od vođa te fakcije i tog genocida ...a dosljaci sa zemlje neznaju istinu o svojim spasiteljima i o planetu ............... To je sve za sada ..uglavnom koristim likove iz HR jer mi nikad nismo imali sf a ovo mi je palo na pamet zbog opcenito sf-a di su ljudi pozitivci ..a sta ako bi ljudi bili negativci koji neznaju svoj grijeh a onda im se burna proslost vrati natrag i izazove nekakve epohalne događaje u sadasnjosti ..ukratko kakva vam je prica i dal je prica ljudske negativnosti i podvojenosti pomalo zle elite i malo boljeg pucanstva premalo koristena u sf-u ? Onako u stargateu su goauldi zla kasta ..ali oni su alieni ..sta ako bi ljudi bili nekome "goauldi" ? Ps ..ako neko moze stavit ovo u adekvatniji pdf ..mozda i nije za zoff 
_________________ Surviving the new decade
|
| pet 01 lis, 2010 7:40 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
Pridružen/a: sri 08 tra, 2009 6:22 pm Postovi: 7444 Koje si vrste?: Sprdator
|
 Re: Dogma Nebo (nesto sta mi je palo na pamet )
Kratka priča u kojoj si sve natipkao.  Kao da je prebrzo došao rasplet. Nikakav misterij, nikakvo uzbuđenje, samo jedna ideja. Ideja koja mi vuče na SG+BSG motive. A priče o ljudskoj negativnosti, te o podvojenosti između elite i pučanstva su sveprisutne u Treku.
|
| pet 01 lis, 2010 9:55 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
U star treku je kolektivna ljudska organizacija ipak pozitivna dok u galactici su cyloni negativci a oni su roboti isprva ..u stargateu su negativci goauldi ..da dalje ne nabrajam bit price je u negativnosti ljudskog drustva ..to jest stari grijesi jedne civilizacije  Uostalom kad bi prica bila ozbiljna a ne produkt moje dosade tokom odlaska na "kancelariju" ..onda bi mozda bilo bolje ali uostalom moze to bit i predprica Kasnije moze svecenstvo progonit dosljake sa zemlje a onda se ti dosljaci skrivaju po gradu i planeti ..dok sve njihove pomagace hapse ..da bi na kraju mozda eventualno doslo do otkrica istine o genocidu u starim vrimenima i podijeli unutar tog drustva ..sta opet rezultira izgonom pobunjenika od strane svecenstva koje propagira teorije o majci zemlji i ostala ekipa im ne odgovara A onda nakon sta ja znam 300 godina ti prognanici osnuju kolonije ali slucajno ..pronalaze brod s planeta odakle su prognani ...i dolazi do protoka informacija ..svecenici su zgrozeni s time sta su pobunjenici prezivili izgon ..i krene nekakav rat među tim populacijama i jos ko zna kakva otkrica Mozda i pisac samo pise skicu pa podpricu moze sakrit i otkrit tek na kraju ..zar se raspleti i otkrica iz proslosti pisu tek kad radnja odmakne ? Zapravo ovo sad je postalo ko vulkanska prica s malo drugacijim elementima radnje a u stargateu ti je drugacije a BSG nema zemlje ..u smislu ove nase zemlje iz sunceva sustava 
|
| pet 01 lis, 2010 10:08 pm |
|
 |
|
Felis Minor
Pridružen/a: pet 19 ruj, 2008 8:03 pm Postovi: 2937 Lokacija: Heterotopija <3 Opis Stanja: namjerila se kosa na brus Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
|
Vjerojatno se ljudi ne bi poistovjetili i suosjećali s pozitivcima da su ljudi negativci koji ih maltretiraju/istrebljuju/muče. Također postoji mogućnost da bi se zgadili samima sebi i pali u depresiju ili s gnušanjem odbili gledati seriju rekavši kako ispada da su svi ljudi negativci. Uglavnom kada tkogod počne s pričama ,,Ljudi su zli.", ,,Ljudi mi se gade.", ,,Više volim životinje nego ljude." i slično, mnogi se uvrijede (možda i s pravom), pobune i imaju o onome koji izražava takav stav loše mišljenje, pa vjerujem da bi sličnu averziju imali i prema seriji koja posredno polazi od takvih ideja. Vjerujem kako su zbog toga ili ljudi pozitivci koji se bore protiv nasilnih vanzemaljaca, ili se bore protiv nasilnih drugih, dehumaniziranih ljudi (uglavnom se radi o ,,običnom čovjeku" protiv ,,vlasti"), ili se dobri vanzemaljci bore protiv nasilne druge vanzemaljske vrste. Teško podnosimo kritiku (ja prva  ). U svakom je slučaju tema zanimljiva, a priču smatram dobrom iako sam, ako smijem reći, povremeno imala osjećaj da se radi o prepričavanju, a ne o priči (malo ,,novinarski" stil).
_________________ Miruj u njih. Kako znadu rade, a da znadu, bilo bi ih sram; želi radje, grudi kad ohlade, da ne bude tako nam.
Hugo Badalić, Otkud pjesan?
|
| pet 01 lis, 2010 10:09 pm |
|
 |
|
Make it so
|
Ma tockice ..i je prepricavanje  ..neznan ja pisat price Uglavnom drustvo koje je izaslo iz tog genocida nad malim dobrocudnim alienima i nije toliko lose ..cak se i zeli iskupit nekako za svoje grihe ali zbog cenzure od strane svecenstva i vladajuce kaste ..koja je jaka i jedina zna pravu istinu ..to nemoze Iako su svi u prici potomci tih ljudi zlocinaca ..svi nisu postali amoralni i bezosjecajni ..uostalom na pocetku moje price ..lik kojeg nazivan orbani (sitija se nekog politicara s slicnim prezimenom) ..pomaze troje nepoznatih ljudi i spasava ih ..pa cuva u svom domu ..zar je to djelo osobe koja bi ubijala ljude ?
|
| pet 01 lis, 2010 10:17 pm |
|
 |
|
Felis Minor
Pridružen/a: pet 19 ruj, 2008 8:03 pm Postovi: 2937 Lokacija: Heterotopija <3 Opis Stanja: namjerila se kosa na brus Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
|
Orbani mi se čini pozitivcem i nisam rekla da su u priči svi ljudi amoralni, već sam nabrajala razloge zbog kojih baš i nema serija u kojima bi ljudi bili apsolutni negativci, a kakva druga vrsta nevina i miroljubiva. Možda sam krivo shvatila tvoje pitanje. 
_________________ Miruj u njih. Kako znadu rade, a da znadu, bilo bi ih sram; želi radje, grudi kad ohlade, da ne bude tako nam.
Hugo Badalić, Otkud pjesan?
|
| sub 02 lis, 2010 11:49 am |
|
 |
|
Make it so
|
Nisi Iako mozda na neki nacin i jesi u pravu jer je ovo mozda bolna tematika za danasnju ljudsku rasu s obzirom da su mnoge velike civilizacije nastale zato jer su tlacili manje ili mirnije civilizacije ..da bi tek nakon puno godina dosli do nekakve civilizacijske tezine di su poceli shvacat svoja nedjela ..to jest nedjela svojih predaka 
|
| sub 02 lis, 2010 2:47 pm |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: čet 29 srp, 2010 9:19 pm Postovi: 811 Lokacija: treća s desno od kraja Spol: Ženski Naj Serija: ENT Koje si vrste?: not martian
|
prvi dalmatinski sf sviđa mi se ideja, bilo bi dobro da razradiš temu, malo više toga napišeš...
_________________ run you clever boy and remember...
|
| sub 02 lis, 2010 4:34 pm |
|
 |
|
Make it so
|
Rowena neznam ja pisat  ..a i lincina sam za to ali ako bas oces Nastavak s prvog posta  Citat: Orbani ko i svi stanovnici planeta su dica potekla od te fakcije koja je pocinila genocid a to neznaju ..dok je svecenstvo zapravo potomstvo od vođa te fakcije i tog genocida ...a dosljaci sa zemlje neznaju istinu o svojim spasiteljima i o planetu
Dolazak tri nepoznata posjetitelja je u ocima nekih stanovnika planeta postajao poprilicno zanimljiv i vijest o dolasku zemljana je dosla do vladajuce kaste Jednog jutra kad su ivan i njegov domacin odlucili razgledat grad di se nalaze ..policija ih je zaustavila na ulici i odvela do lokalnog upravitelja ..to je bila osoba koja je imala nekakvu gradonacelnicku funkciju ali i funkciju duhovnog vođe mista u kojem je zemaljski trojac dosa ..on ih je pocea ispitivat o tome odakle dolaze ..na sta je dvojac odgovoria lazno ..to jest orbani je lagao ..a upravitelj je to znao ali ipak dvojac je prosa samo s upozorenjem i nakon tog kratkog ispitivanja izbaceni su na ulicu ..to jest pusteni ..ono sta su lagali je bilo to da je ivan iz drugog grada ..iz neke zabacene pokrajine ali sama laz je bila nesto sta je lako za prokuzit
Dok se dvojac vracao kuci ..upravitelj je kontaktirao neku osobu koja je ocito bila nekakav senator ili tako nesto i samo kazao kako su njihove sumlje istinite i kako uistinu u njegovom gradu se nalazi dvojac koji nije sa njihova svita ..na sta mu je senator odgovorija da bi ih tribalo smaknit ali bez puno pompe ..no prije toga i nekoliko dana prisluskivat ..ideja senatora je bila da izvuku iz njih suptilno informacije bez mucenja a jedini je nacin zato prisluskivanje i pratnja ..ipak senator je to zamisljao ko laksi nacin izvlacenja informacija od mucenja ..zato su ih i pustili ..ionako nemaju di ici a nadzor koji ima vlast zna ponekad bit jako ucinkovita ..nakon toga smaknuce nebi bilo problem ..imali bi sve potribne informacije a dosljaci bi bili nepotribni
Problem s kojim se vrhovno svecenstvo i vlast suocavalo je to da nikako nisu imali resursa za populaciju vecu od milijarde ljudi a jedini planet koji su kolonizirali je bio planet u sustavu s kojeg se moglo vadit nesto rude ali ne dovoljno za cilu civilizaciju a na njemu je bilo nekoliko stotina ljudi ne vise..cili je planet bio pod zakonom o reprodukciji ..po kojem se nakon sta par dobije jedno dite .. tom istom paru je zabranjeno dobit drugo a tog se svi drze itekako ..jer kazne su rigorozne a isto je vridilo i za prvi maticni planet u sustavu .. di se nalaze rusevine i gradovi ..u kojima je vecina populacije
No u svemu tome dilema je bila dal ici po resurse na planet s kojeg su dosli nasi dosljaci ako ih tamo ima i trazit nacin da bi se to ostvarilo pa razotkrit vlastitu laz o postojanju i porijeklu ili sve presutit i jednostavno smaknit strance ..odluceno je ipak da se zele informacije o dosljacima ali o daljnjim koracima ce se odlucit kasnije
Kod kuce u orbanija ..ivan i njegova dica su donili odluku da se nece puno izlagat u javnosti ..iako je on pusten i upravitelj nije mu nista napravija ..sve je jako smrdilo na nesto ..a i lagali su ..a laz je bila jako ocita
Ipak vecer nakon te odluke pokuca jedan stari sijedi covik na vrata ..orbani otvori a ova zatrazi dosljake ..nije isprva dobija dopustenje za ulazak u kucu ali nakon sta kaze da zna nesto o rusevinama i da se u to uklapa dolazak trojke sa zemlje biva pusten u kucu ..u ruci je drzao rupcic sa nekakvom skicom kostura koji nije bija ljudski i sa sa slikom zid-a to jest uređaja koji su nasi junaci nasli u onoj provalijici ..buzi u dalmatinskoj zagori ..isprica je covik kako viruje da na ovom planetu nisu ljudi nastali i da je taj uređaj kojeg ima slikanog ..ostatak nekakvog broda ili neceg slicnog ..zglavnom sam je brzo skuzija kako se radi o teleporteru ..ipak opasnije od teleportera je teorija o izvornim stanovnicima alieniam ..koja se kosi sa dogmama koje propagira vladajuca kasta i protiv kojih se nesmi govorit Osoba koja je te veceri pokucala na vrata se zvala Sinan a moze se rec kako se radilo o jako iskosnoj individui ..koja posjeduje određenu mudrost
Evo ...ali to je vrhunac moje maste ..nemogu vise ..zaboravit cu pocetak i imena likova  ..radije to vi nastavite sukladno temi o mozebitnim ljudskim negativcima 
|
| sub 02 lis, 2010 6:35 pm |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: čet 29 srp, 2010 9:19 pm Postovi: 811 Lokacija: treća s desno od kraja Spol: Ženski Naj Serija: ENT Koje si vrste?: not martian
|
linčino! ideja ti je dobra, sad samo da sve ovo odužiš, ubaciš opise, dijaloge i slično... da na kraju bude jedno otprilike 100 stranica... ako ti se bude dalo, sada preko zime jednako nema pametnijeg posla za raditi 
_________________ run you clever boy and remember...
|
| sub 02 lis, 2010 6:58 pm |
|
 |
|
Make it so
|
Dijaloge E moja rowena ja se vec skor nesican kako mi se likovi zovu ..a zaboravit cu i pricu ..uostalom da ja to pisen ..to bi se pisalo godinama Mozda bolje da opisen likove sad : Ivan - oko 35 godina ..visok i mrsav sa crnom kosom di svaka dlaka vodi svoji politiku ..proizvođac voca i zaljubljenik u prirodu Tomislav - 11 godina i ima blizanku anu ...mali djecak kratke kose i zivog karaktera Ana -tomislavova sestra koja ima neke karakterne osobine ko njen brat a ima i hobi skupljanja raznih kamencica ..cudnih oblika ..veselo dite Orbani - Ljudsko bice s alienskog planeta ..mrga ali blagog karaktera ..voli obilazit pasnjake i gledat beskrajne livade na planetu di se nalazi ..ima jedno dite (jos neznan kakvo ce bit) ..nazalost izgubija je zenu i zbog toga ga livade toliko umiruju (zena kaznjena smrcu zbog nekakvog prijestupa) ..inace radi ko dostavljac u svom gradu Sinan -Stari mudrac koji naslucuje pravu istinu o svom planetu i macak s devet zivota ...ima se dojam da on uvik nesto krije i zna (to je valjda ko nekakav garak) ................. Ali kazem bez pomoci ovo ce propast ...u biti ideja mi je bila da uz ovu pricu tematski pricamo i o mozebitnom sf-u di su eto ljudi negativci Imamo situaciju sa dosljacima sa zemlje ..vladajucom kastom koja drzi neke stare grijehe i vlada uz svojevrsan teror nad ljudima ali im kroz populacijsku kontrolu omogucava ipak dobar standard zivota ..ne prakticira mucenje ako sve ide po njihovom ali ako se pitaju kriva pitanja ..moze se i zivot izgubit I sad kako ovakav sf bi prosa kod publike i dal je takva tematika iskoristena dovoljno ?
|
| sub 02 lis, 2010 7:44 pm |
|
 |
|