Sada je: sri 19 kol, 2026 7:34 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 203 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Sljedeća
 Religija 
Autor/ica Poruka
Environmentalist
Environmentalist

Post Re: Idete li u crkvu?
buco je napisao/la:
Al ti je teorija , svaka čast . ! :lolsmjeh:

buco, jesi kad otvorio Bibliju i pročitao koji red? ako nisi, pročitaj. o tome govorim.

druga stvar je ono što je rađeno u srednjem vijeku. tu nisu bili tolerantni, a to je razdoblje puno godina nakon nastanka kršćanstva i daleko od početne ideje.

pet 27 lip, 2008 4:27 pm
Profil Web stranica
Dai-zvizda
Dai-zvizda

Naj Serija: ENT
Opis Stanja: Sranje
@MB ak si primjetila pitanje o crkvi i tak to..je postavljeno u ovom vijeku !

A i nema su baš puno ni čitat , djela govore više od tisuća riječi i slova , načrčkanih u svajojaka izdanja biblija i "svetih" spisa .

Ja osobno više volim ocjenivat po onom što je rađeno nego napisano u stilu "sto bi kad bilo" ...a ti ?!!!! :-k

Jel ti malo jasnije ...ili...? ](*,)

Pozdrav

Svete inkvizicije 79

Tehnika Pucanstvu !

pet 27 lip, 2008 8:50 pm
Environmentalist
Environmentalist

je. ti citiraš sebe.

fino sam rekla: u svojoj početnoj i osnovnoj ideji Crkva... počitaj par postova prije tekst dalje. dakle, nisam govorila o onome danas, nego o samome početku - o cijeloj početnoj ideji i nauku...dakle, čini dobro, ne kradi, ne varaj i sl. ne čini drugome ono što ne želiš da drugi čini tebi, okreni drugi obraz. nisam nigdje spominjala današnje vrijeme. treba ti biti jasno da sto ljudi, sto ćudi ima različite interpretacije nečega, pa tako i vjere i da se sve može izvrnuti naopako i krivo. ne vidim u tvojim postovima nigdje da spominješ druge, nego jednu i to ti zamjeram u tvojim raspravama i smatram ih nepotpunim i jednostrujnim. nigdje ne spominješ džihad ili spaljivanje udovica u Indiji sa svojim muževima ili obrezivanje žena u Egiptu, Etiopiji, Sudanu i Džibutiju.

prva stvar, ne možeš davati svoj sud o nečemu ako to nisi proučio. nikad nisam pušila cigarete i ne pljujem po ljudima koji ih puše, samo kažem da me to ne zanima. isto, možeš reći da te ne zanima nešto što nisi probao ili proučio.

druga stvar, slobodno me quotaj dalje, a ja se neću uključivati u raspravu jer sve što kažem izvlačiš iz konteksta i tvrdiš da sam rekla nešto što nisam rekla. u ovom topicu ignoriram svaki dalje takav tekst, a raspravu nastavljam s ostalima koji se uključe u ovu raspravu.

pet 27 lip, 2008 11:47 pm
Profil Web stranica
Dai-zvizda
Dai-zvizda

@MB ima[ jedno hladno pivo kopd Quaka ... :wink:

Vrućine su ... Nego ovaj znam ja da nam neki put nije baš najdraže kad netko replicitra na post za koji mislimo da je "top" ili ti umijeće uma .

Sad neznam kakve veze ima ons "budalaština " u stili (ne ubij , ne ukradi , ne xxxx ) kad se nikad nitko od moćnih ljudi crkve nije nešto držao toga .
A to što sam govorio o crkvi i vjeri općenito najviše spominjući kršćansku vjeru , ne znači da druge nemaju "mane" .
Al moraš priznat da je meni laiku ne "bilibijskom i inom " stručnaku , lakše govori preko nekih primjera za koje znam .
A o nekim aspektima probuđene islamske vjer bi se ionako dalo govorit samo bi tema nužno bila politička , nažalost a politiku nećemu na board .

:mrgreen: 8-[

MB je napisao/la:
nigdje ne spominješ džihad ili spaljivanje udovica u Indiji sa svojim muževima ili obrezivanje žena u Egiptu, Etiopiji, Sudanu i Džibutiju.

Čuj , koje su to vjere da se odmah učlanim..hmm.. pa i ne izgledaju tak loše .... :-k #-o
Treba malo reda uvest u harem !! :biggrinlove: :wink:

Pozdrav
Hatami -Bushova 66

Tehnika Pucanstvu !

ned 29 lip, 2008 12:43 am
dr.med.
dr.med.

Lokacija: svemir, mlijecna staza, alfa kvadrant, sektor001, Zemlja, Europa, Hrvatska, Zagreb
Spol: Muški
Naj Serija: VOY
Naj Film: ST: XI
Opis Stanja: opis radnje XD
Koje si vrste?: trill
buco je napisao/la:
@MB ak si primjetila pitanje o crkvi i tak to..je postavljeno u ovom vijeku !

A i nema su baš puno ni čitat , djela govore više od tisuća riječi i slova , načrčkanih u svajojaka izdanja biblija i "svetih" spisa .

Ja osobno više volim ocjenivat po onom što je rađeno nego napisano u stilu "sto bi kad bilo" ...a ti ?!!!! :-k

Jel ti malo jasnije ...ili...? ](*,)

Pozdrav

Svete inkvizicije 79

Ovako govorim kao duboki vjernik.... sve stvari koje su rađene u crkvi a loše su su činili su pojedinci u vrijeme kada nije bilo prosvješćenosti. u to vrijeme novac je vodio igru i sve se vrtilo oko njega. vjerujemo da smo nadišli iz takvog društva i crkve da da su loše strane, mračni vijek iza nas. Ovo je zlatno doba crkve i spasonosno vrijeme kairos. crkva napokon dobiva polet koji joj je trebao. još uvijek se nađu pojedinci ali ti pojedinci nisu crkva... oni su oruđe sotone koji će najprije pobjediti ako se ubaci između crkve i naroda i posvađa je... no to se neće i ne može dogoditi... norate gledati na takve pojedince kao na anomaliju koja se mora otkloniti... svaki papa je svijestan grijeha crkve zato u onom dijelu pokajničke molitve Moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh misli na grijehe crkve koji su učinjeni i traži oprost.

uto 01 srp, 2008 5:26 pm
Profil Web stranica
Dai-zvizda
Dai-zvizda

"Daso to što si ti sad napiso ti se naziva osim vjerskog EPPa još i ideoloko vijerski relativizam ! #-o

Vijara o kojoj ti pričaš ( vjerska zajednica) nikad nije bila "neslobodna" , možda u tvom selu i okoklici ...!
I Nema ona kamop "uzletit , hmm da možda u nebo skupa sa svojim vijernicima ! :-k ](*,) ](*,)

Pozdrav
Pamfletska 11

Tehnika Pucanstvu !

uto 01 srp, 2008 7:19 pm
Inquisitor
Inquisitor

daso je napisao/la:
sve stvari koje su rađene u crkvi a loše su su činili su pojedinci u vrijeme kada nije bilo prosvješćenosti.

a sto cemo sa pedofilijom u crkvi... ta stara tema...
ok... samo neki pojedinci su pocinili te gadosti... nije cijela crkva kriva zbog toga... ali ono sto, bar ja, nikad necu moci oprostiti crkvi kao organizaciji je to sto je skrivala to i sto je zaklopila oci na to ...
meni je to je ipak to much ...

daso je napisao/la:
u to vrijeme novac je vodio igru i sve se vrtilo oko njega.

mislis da je doba u kojem je novac ne upravlja crkvom proslo?
ne slazem se s tobom i cudim se na osnovu cega si to zakljucio?

daso je napisao/la:
Ovo je zlatno doba crkve i spasonosno vrijeme kairos. crkva napokon dobiva polet koji joj je trebao.

pa zar nije obratno... da je Crkva u opadanju (sto se clanstva tice)
bar ja tako uvijek citam/cujem... i od ckrvenjaka i od ostalih...

daso... nadam se da te nisam nekako povrijedio sa ovim svojim misljenjem...

uto 01 srp, 2008 10:23 pm
Profil Web stranica
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Naj Serija: TNG
Naj Film: ST: IV
Koje si vrste?: Vulcan
Chaky je napisao/la:
daso je napisao/la:
u to vrijeme novac je vodio igru i sve se vrtilo oko njega.

mislis da je doba u kojem je novac ne upravlja crkvom proslo?
ne slazem se s tobom i cudim se na osnovu cega si to zakljucio?

Ovdje ću se nadovezati na Chakija. Ne samo da novac upravlja crkvom nego je to oduvijek i činio. Pa Vatikan ima najveću riznicu na svijetu. Da ne pričam o vrijednostima umjetnina, važnih povijesnih zdanja, važnih dokumenata... Vatikan je naslijedio puno toga od Rimskog Carstva. Ne samo latinski jezik, kulturu nego i gore spomenuto.
U današnje vrijeme kapitalizma novac igra jako veliku ulogu, kako u crkvi tako i u svijetu. Nemojmo misliti da je crkva bezgrešna jer nije niti će ikada biti. Svi se oni bore za svoje sitne, male, lokalne ili globalne interese, a pogotovo Katolička, pardon Rimokatolička Crkva.

sri 02 srp, 2008 9:28 am
Profil Web stranica
dr.med.
dr.med.

Lokacija: svemir, mlijecna staza, alfa kvadrant, sektor001, Zemlja, Europa, Hrvatska, Zagreb
ne niste me uvrijedili samo želim reći da je vrijeme zatvaranja očiju iza nas... ne može netko tko je drukčije orijentiran biti svećenik... crkva je nekad zatvarala oči ali danas više ne... što se tiče novca... crkva ima novac ali svećenici nemaju... oni zavise od crkve da ih uzdržava... sad, prije su svećenici tražili novac za oprost i to... no danas svećenici žive u osobnom siromaštvu, tj. da oni ne posjeduju, nego crkva... a broj katolika opada zbog toga što je grijeh lakši od pravednosti i dobrote... lakše je pobaciti dijete nego ga roditi, lakše je popustiti strastima i uživati nego poštovati "čednost", no neće se ni svi spasiti... u bibliji postoji točno određeni broj spašenih

sri 02 srp, 2008 5:38 pm
Profil Web stranica
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Svećenici žive u osobnom siromaštvu? Pa oni dobivaju od države određenu novčanu nagradu. Kao i sama crkva kao institucija. Govorim za našu, hrvatsku crkvu da ne bi bilo zabune. I toliko o sekularizaciji države... :roll:

Ne vjerujem u to da u Bibliji piše da će se točno određeni br. ljudi spasiti. Kakav je to bog koji bira one koje će spasiti. Valjda je odlika boga svekolika dobrota, mudrost, svemoćnost... Valjda bi trebao svakoga spasiti i pružiti mu drugu priliku, a ne da bi razarao kako bi stvarao. Što smo mogli čitati da se dogodilo prije par milijuna godina.

sri 02 srp, 2008 5:56 pm
Profil Web stranica
Inquisitor
Inquisitor

crkva ima a svecenici nemaju...

2 pitanja
sto je crkva ako to nisu njeni svecenici?
zasto crkva mora imati tolika bogatsva?

sri 02 srp, 2008 8:28 pm
Profil Web stranica
Environmentalist
Environmentalist

Chaky je napisao/la:
zasto crkva mora imati tolika bogatsva?

ne mora. to zapravo i nije prava bit onoga što je bila na početku.
ali kao i svugdje i tu ima biznismena :wink:

sri 02 srp, 2008 9:07 pm
Profil Web stranica
dr.med.
dr.med.

najprije tgrel
oni žive u osobnom siromaštvu... istina da primaju svjetovnjaci naknadu od države ali prima je itrafikantkinja pa ne pitaš što... razlog je u tome što se oni brinu i za vjeronauk u školama i za župu, pa skraćuju muke gradu... naravno da ne mogu zamijeniti grad ali pomažu... Postoji u Otkrivenju točan broj onih koji će se spasiti no samo kao simbolika toga da se neće spasiti svi... nego samo oni koji ostanu u Bogu... Gospodin daje svima šansu, svaki dan, i da samo odlučimo se za njega toliko je dobar da bi sve zaboravio, sve što smo učinili i rekao, dobro mi došlo natrag drago dijete, čekao sam te... dakle nije pošteno reći da gospodin ne daje prilike, on ih daje, ali isto tako daje i slobodnu volju, da izaberu spasenje, ako neki neće, Bog mu pušta po njegovoj volji, no Božja je zadnja riječ... narod je tvrde šije...

Dakle Chaky
crkva je sastavljena od svećenika koji su njeni pastiri... no sastavljena je i od naroda i puka što ga je sebi Bog stekao... znači li to da oni moraju financirati sve katoliike... naravno da ne... financiraju se svećenici ali ne tako kao što ti misliš... poželi guccia i dobije ga... nego u onom što mu je potrebno... znam da se tu nađu i nepotrebne stvari, ali ne bi smjelo biti tako...crkva je velika institucija koja treba velika sredstva da bi opskrbljivala cijelu crkvu... jer to su milijoni ljudi u pitanju tisuće crkava građevina itd...

sri 02 srp, 2008 9:19 pm
Profil Web stranica
Admiral
Admiral

samo da malo komentiram :)

prvo, Crkva su svi vjernici, dakle katolici. U tu skupinu ubrajaju se i svecenici, ali oni su manji dio.

drugo, ima puno svega danas, pa tako i medju svećenicima ima svega. Tu se mora jako gledati i kontekst, što puno ljudi zaboravlja, kako su se ljudi odlučivali ići u svećenike. Prvenstveno govorim za situaciju u našim krajevima. U dosta slučajeva, obitelj je slala 1 muško dijete u svećenike. Obično se nije dotičnoga previše pitalo jel želi ili ne. Zato danas ima puno ljudi u svećenstvu kojima to i nije neki poziv, nego eto, silom prilika. Isto tako mislim da će većina katolika, pa tako i svećenika, izravno i direktno osuditi pedofiliju, radilo se o svećenicima ili bilo kome drugome.

treće, dakako uvijek se priča o novcu i novca ima, neki svecenici imaju vise (obicno oni iz bogatih zupa), drugi zive od ~4k kuna mjesecno. Ima dosta materijalista, ali to je danas opce popularno :) Mislim da se previse ovdje generalizira. Ja poznajem osobno i loše i dobre primjere svećenika (ne tako katastrofalno loše kao u slučajevima pedofilije, ali onak recimo da osoba nije ono što bi trebala biti). Jedna dosta nepoznata činjenica, je da se katolike baš i ne prisiljava na ne znam što. U principu ne morate niš, možete biti vjernik samo na papiru. To što je puk takav (popularne ofce, a ima ih i među visokoobrazovanima) da ne kuži kakva je prava uloga svećenika, pa si dopušta svakojake sugestije, je uvelike na samom pojedincu. Kao što je to i uostalom uvijek bio slučaj. A to da su neki ateisti po svom ponašanju bolji od nekih katolika, gledano kroz naočale katoličkog nauka, to stoji :) i taj nauk to ističe i vrednuje, ali se malokoji katolik na isto obazire. Kad recimo imate stav bitno različit od onog koji je trenutno na snazi u vatikanu, nitko vas neće zbog toga maknuti sa nekog položaja. Ako ste svećenik, ne znam točno kako funkcionira (neće vas maknuti, neka ograničenja imate, ali imate i naćine da iznosite svoje stavove, tamo gdje će vas netko poslušati i razmotriti iste). Ali ako ste bilo što drugo, nitko vam neće narediti da ne utječete na druge svojim stavom.

Četvrto kada gledate samo nauk katoličke Crkve, dakle bit toga, to je uglavnom dobro. Ako gledate Crkvu kao hijerarhijsku strukturu i njezin način djelovanja, kroz jednog ili više pojedinaca, često ćete naići na loše. Dakle po tom pitanju slažem se s modesty, u početku sve štima. Kad je kasnije dodano 2000g ljudskog faktora, da li je iznenađujuće što više ne štima baš? :)

Evo, to je ukratko, da malo razmislite.

@Daso nemoj ulaziti preduboko u rasprave, vjera je stvar pojedinca. Ako netko vjeruje da je katolicizam loša vjera, ili bilo što drugo loša vjera, to je njegovo pravo i tko može dokazati da nije baš on u pravu, kao što ne može dokazati obratno.

sri 02 srp, 2008 10:22 pm
Profil ICQ
Historiotrekolog
Historiotrekolog

@zmajcek, tu si u pravu kad kažeš da katolička vjera ništa ne traži za razliku od npr. islama, judaizma i sl. vjera. Npr. ja sam vjernik na papiru. Idem u crkvu ako mi stvarno nešto sasvim treba. A da sam neki vjernik.... nisam. Ne idem na mise, na službe, ne družim se sa svećenicima. Samo sam radio ono što sam morao: odlazio na mise zbog pričesti, krizme. I tjerali su me na mise, na vjeronauk u crkvi. Mislim, ne moji doma nego svećenici. A to sam mrzio. I zato sad ne idem u crkvu. I vjeronauk u školi mi je bio previše. Nikad nisam volio slušati o bogu i sl. vjerskim stvarima. Zato sam u srednjoj izabrao etiku. I ponosim se time što sam slušao etiku umjesto vjeronauka.

sri 02 srp, 2008 11:25 pm
Profil Web stranica
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 203 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: