Sada je: pet 26 lip, 2026 11:45 pm.

Započni novu temu Odgovori  [ 70 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
 Globalna revolucija i društveno-ekonomske promjene 
Autor/ica Poruka
Admiral
Admiral

Spol: Muški
Naj Serija: ENT
Naj Film: First Contact
Opis Stanja: ENT pobedjuje TNG al' za dlaku,pm odlucivali :)
Koje si vrste?: Romulan
Post Re: Globalne promjene, protesti, neoliberalizam...
To ne smem ni da zamisim :zgrožen:

čet 13 ruj, 2012 2:54 pm
anarho trekkie

Naj Serija: DS9
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
_Oz je napisao/la:
Bottom line - 3000 ljudi je mrtvo. Dal je kriv islamski fundamentalizam ili zapadni imperializam, nije važno, tragedija je kako god gledaš.
Its the System :vrazicak1:

_Oz je napisao/la:
Tvrdokornom sekularistu poput mene je zapravo drago da je talibanski teokratski režim svrgnut, makar iz krivih razloga i uz prevelike kolateralne žrtve. Slijedeći na listi je Iran.
Nije li sljedeća meta Sirija? Več godinu+ ju se pokušava destabilizirati slanjem gomile oružja i stranih plačenika i islamista uz do sad možda i neviđenu medijsku ofenzivu.... uopće nije neki izazov analizirati i kritizirati situaciju u Siriji...

Pa onda kad se Sirija "sredi", na red bi došao Iran (ukoliko u međuvremenu ne stvori neki obrambeni mehanizam - bilo nuklearno naoružanje, bilo savez s Rusijom ili nešto slično... no Iran će i bez pomoći biti veoma tvrd orah), pa bi onda dalje na redu bila Venecuela (svako malo otkrivaju nova nalazišta nafte....) itd...

A također, ne znam što misliš pod "krive razloge" no pretpostavljam da ti je jasno da "pomoć u revoluciji" za stvaranje demokratskijeg (sekularnijeg ili kakvogveć) društva nema veze s pravim razlozima. Recimo upleli su se u arapsko proljeće samo u države koje im nisu po volji. U Libiji je veći kaos nego što je bio valjda još od 2.sv rata (NPV skoro i nema nikakve kontrole, vjerski ekstremisti ubijaju koga god žele, ruše čak i džamije koje im nisu sasvim po volji).

Intervencija za "demokraciju" je dovela do toga da su na vlast i u Libiji i u Egiptu došli vjerski fanatici tako da imamo uvrnutu situaciju da se u jednoj državi (Afganistanu) ruši teokracija, a u drugoj se istim takvima (ako ne i gorima) pomaže da dođu na vlast, dok se na miru puštaju države koje imaju još i gore teokracije koje se s rafalima obračunavaju s protivnicima (Saudijska Arabija, Bahrein...) no oni su saveznici zapada pa ih se ne dira. Isti će se scenarij dogoditi u Siriji, a ne vjerujem ni da bi u Iranu bilo puno drugačije...

_Oz je napisao/la:
Mislim da će tamošnjem narodu bit bolje pod američkom čizmom, nego pod teokratskom strahovladom pod kojom su sada.
Ne vjerujem u takav kvazisretan scenarij. Treba samo vidjeti što se dogodilo u Iraku, Afganistanu, Libiji... narodu definitivno nije bolje... pa smatram iluzijom da bi Irancima bilo išta bolje...

_Oz je napisao/la:
Ovaj zli globalni sustav kakav danas postoji će se kad tad urušit sam od sebe.
Pitanje je samo koliko još desetljeća se agonija mora produžiti... jer kapitalizam uvijek nađe načina da se održi.... ukoliko ne dođe do naftnog, monetarnog ili ekološkog kolapsa, trebat će mu se pomoć da se uruši :twisted:

_Oz je napisao/la:
Cvicek je napisao/la:
_Oz je napisao/la:
"kako" već i "gdje", budući da su se mnogi ilegalno naselili na zemlju koja pripada nekom drugom.
Svaki čovjek bi trebao imati pravo na određeni komad zemlje ili kvadrate stana. Ne sviđa mi se svijet u kojem ima više napuštenih kuća nego beskućnika.
OK, to svejedno nikom ne daje za pravo da uzurpira nečije vlasništvo, bilo privatno, bilo gradsko, općinsko, državno, svejedno.
Ne slažem se... no to je već tema o kojoj bi mogao napisati još gomilu pasusa...
Ukratko, privatno vlasništvo i zakoni povezani s njime su jedan od ključnih načina kako da oni koju kontroliraju resurse to nastave raditi i dalje nauštrb velike većine ostalih.
Ima li smisla setting u kojemu ima više praznih kuća i stanova, nego što ima beskućnika? :scratch:

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

čet 20 ruj, 2012 6:53 pm
bubica
bubica

Naj Serija: TNG
Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
Cvicek je napisao/la:
Intervencija za "demokraciju" je dovela do toga da su na vlast i u Libiji i u Egiptu došli vjerski fanatici tako da imamo uvrnutu situaciju da se u jednoj državi (Afganistanu) ruši teokracija, a u drugoj se istim takvima (ako ne i gorima) pomaže da dođu na vlast, dok se na miru puštaju države koje imaju još i gore teokracije koje se s rafalima obračunavaju s protivnicima (Saudijska Arabija, Bahrein...) no oni su saveznici zapada pa ih se ne dira. Isti će se scenarij dogoditi u Siriji, a ne vjerujem ni da bi u Iranu bilo puno drugačije...

Kao što rekoh, "iz krivih razloga". Vjerski fanatizam i teokracija nisu razlozi zbog je zapad srušio Talibane... Uostalom, nije li ih baš zapad naoružavao u vrijeme rata sa Sovjetima?

Kao što rekoh, drago mi je da su Talibani pali, i da će iranski islamizam također pasti, ali daleko od toga da mi se imalo sviđa ono što će zamijeniti te teokracije.

Cvicek je napisao/la:
Ima li smisla setting u kojemu ima više praznih kuća i stanova, nego što ima beskućnika? :scratch:

Prekomplicirano pitanje. Beskućnike bi se bez problema moglo zbrinut, kad bi socijalna država funkcionirala.

čet 20 ruj, 2012 11:22 pm
Profil Web stranica
anarho trekkie

_Oz je napisao/la:
Kao što rekoh, "iz krivih razloga". Vjerski fanatizam i teokracija nisu razlozi zbog je zapad srušio Talibane... Uostalom, nije li ih baš zapad naoružavao u vrijeme rata sa Sovjetima?
Jeste, i bio dobar i sa Saddamom, i napravio državni udar na Iran, prijete im napadom, bacaju sankcije, vrše atentate na znanstvenike (ubijaju drsc-ove!!!),.. i onda se čude što ih ekipa tamo baš i ne voli previše :roll:

Baš me zanima kak bi komentirali da je situacija obrnuta i da "istok" izbombardira CERN i ubije gomilu drsc-ova komentirajući da im se ne sviđa što "zapad" razvija nekakvu čudnu potencijalno opasnu tehnologiju...

_Oz je napisao/la:
Kao što rekoh, drago mi je da su Talibani pali, i da će iranski islamizam također pasti, ali daleko od toga da mi se imalo sviđa ono što će zamijeniti te teokracije.
I meni je drago kad režimi padnu, problem je samo što obično ne ostane na tome već ih zamjeni neki drugi režim :zubo:

_Oz je napisao/la:
Cvicek je napisao/la:
Prekomplicirano pitanje. Beskućnike bi se bez problema moglo zbrinut, kad bi socijalna država funkcionirala.
S obzirom da soc. država polako nestaje u većini mjesta, ne vidim neka druga rješenja osim radikalnih, pa "lajkam" ovakvu vrstu occupya: http://www.masa-hr.org/content/obitelji ... ucine-isto

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

pet 21 ruj, 2012 8:02 am
Captain
Captain

Naj Film: Nemesis
Koje si vrste?: Vulkanac
Iskreno ne znam hoće li sve ovo donjeti ikakve promjene. Bojim se kako svaka radikalna promjena vodi prema novoj tiraniji samo sa novim imenom. Najbolji primjer je u biti francuska revolucija. Koja je u biti na kraju priče dovela Napoleona na vrh. Može se uzet i Rimska republika isto kao neki primjer, stalno se spoticalo kako senat presporo reagira ako uopće reagira i često su se svađali tko će bit izabran za konzula umjesto da reagiraju, a naravno tu je uvijek bio i nečiji interes. Bojim se kako se traba dogodit nešto kao u ST kako bi to ujedinilo čovječanstvo pod jedan barjak. Zapravo to je i ono žalosno, treba nam neka prijetnja veća od svih kako bi se ujedinili. Mi kao i Hrvati smo također dobar primjer. Kroz povijest smo bili ujedinjeni i težili samostalnosti, sad ju imamo (recimo) i zašto sada nismo sretni? Tko nas sad usporava u progresu? Imamo siromaštvo, imamo krađe, imamo političke profitere, što se u biti promjenilo? Što nas ne potkrada neki stranac nego eto domaći čovjek, koji je jednostavno sposobniji? :mrgreen:

Evo i priča sa Splitom, kako sad ispada Kerum i Split su jedno (nisam inače iz ST i nemam informacije iz prve ruke već samo one iz TV, odmah da se djelomično zagradim). Držim kako promjena mora biti psihološka. Odnosno umjesto revolucije trebala bi nastat evolucija društvene svijesti. Kad se to dogodi, onda će to biti pravi pomak. Mješanje u tuđe unutarnje uređenje nećeš ništa učinit, nego ćeš samo ujedinit radikaliste i dat im dodatni naboj.

Pazi kakve su ti navike, jer one grade tvoj karakter.
I pazi svoj karakter, jer on kroji tvoju sudbinu.
Što mislimo, to postajemo.

M.T.

pet 21 ruj, 2012 10:53 am
anarho trekkie

@Illuvator, kako ja to vodim, problem je što bi se radikalne promjene koje bi napravili dok je stanje još održivo bile puno "sretnije" nego one koje će nastupiti kada gladne masu uzmu oružje u ruke i s mržnjom u sebi krenu rušiti stari sistem... revolucija koja nastane iz sušte potrebe za preživljavanjem najćešće upravo dovede do nove tiranije...

Makar... ako bi morao birati, radije bi diktaturu proleterijata, nego ovo što danas imamo - diklaturu krupnog kapitala...

Enivej,

U subotu je protest u Zagrebu i gomili drugih gradova u Svijetu... kod nas koliko sam upoznat, u pripremama i promidžbi sudjeluje nekoliko aktivističkih skupina...

slika

Vrlo vjerojatno s bukom nećemo srušiti sistem, no bit će zabavno, širi se svijest i takoto :)
Ponesite nešto za stvarati buku. Ja ću uz nešto za bučiti staviti na sebe i majicu "If my music is too loud, you are too old" :mrgreen:

slika

uto 09 lis, 2012 1:19 pm
Captain
Captain

@Cvicek, ajd se probaj sjetit tko je sproveo najbolju pobunu kroz povijest?

M.T.

uto 09 lis, 2012 3:19 pm
anarho trekkie

Najbolja pobuna tek dolazi - pobuna osvještenih ljudi koji razumiju da se Zemljom i njenim resursima može bolje upravljati gledajući prvo čovjeka i njegovu povezanost s prirodom, a tek onda sve ostalo...

A bilo ih je više... ne volim davati epitete "naj"

I btw, eto opsadno stanje u Grškoj... dolazi Merkel... od jutra policajci "čiste" ulice od ljudi kako gospođa slučajno ne bi pomislila da joj tamošnji narod želi bilo šta drugo osim dobrodošlice :roll:

slika

uto 09 lis, 2012 3:31 pm
Captain
Captain

Da, bilo ih je puno. Ali samo je jedna po meni bila uspješna. Gdje se uspjelo izborit za prava snagom volje, bez oružja i bez nereda...

M.T.

uto 09 lis, 2012 3:41 pm
anarho trekkie

Eh, nisi puno suzio izbor...

Možda Island - protesti, pad sustava, poništavanje dugova banaka, pisanje novog ustava i dirdem platforma i na kraju zločinačka bankarska organizacija dovedena pred sud :mrgreen:

Ili preko izbora u Venezueli gdje je Chavez u 10ak godina od skroz siromašne države stvorio puno bolju, gdje nacionalizira firme koje se usude raditi bedastoće i sl... i kojeg su američani pokušali coupdetati ali narod ga zaštitio, i nakon toga se politika u cijeloj Južnoj Americi okrenula i sad imaju zajednički Bolivarski pokret?

Ili neka druga?

Ove su 2 koje su mi prve pale na pamet, ali to su reforme unutar postojećeg sustava. Super za one koje je to spasilo, ali daleko od nečeg stvarno radikalno naprednijeg...

slika

uto 09 lis, 2012 5:45 pm
Captain
Captain

Mohandas Gandhi - Indija. Puka pasivnost i odbijanje poslušnosti. Čak i kad su ih policajci (ili vojnici tko već da je) mlatili.
Ne možeš pobjedit sustav ukoliko igraš po nekom pravilu. Tek apsolutno odbijanje dovodi neku promjenu jer su oni na vlasti primorani tu promjenu napravit. Zamisli da na dolazeće izbore izađe recimo samo 10% birača. Dok svi ostali imaju pasivni protest na glavnim trgovima. Koja bi to bila panika za političare :)

M.T.

uto 09 lis, 2012 5:53 pm
anarho trekkie

Aha, a ja mislio da ciljaš na nešto nedavno :)

Illuvator je napisao/la:
Dok svi ostali imaju pasivni protest na glavnim trgovima. Koja bi to bila panika za političare :)
Pa to i je cilj... ako si gledao Moving Forward, upravo tako završava - građani svijeta stanu, nitko dalje ne hrani Sistem, i on se urušava i odlazi u povijesne udžbenike.... Ne da bi političari paničarili, u tom trenutku bi prestali postojati :)

Samo pitanje je KAKO probuditi dovoljnu kritičnu masu koja će jednostavno reći "ne", stati i odbaciti sustav. Jedino što vidim kao (dugoročno) rješenje je širenje informacija i edukacije,... buđenje čovječanstva. I kad samo 5-10% populacije dođe do tog stupnja shvaćanja, tad će se to brzo može proširiti na ostatak i to će biti kraj novog mračnog doba :D
(mogu poslati link koji na znanstveni način objašnjava širenje ideje među populacijom)

slika

uto 09 lis, 2012 6:03 pm
Captain
Captain

Pa da, evolucija društva...
Ali ti protesti se ne mogu svest samo na jedan dan. Oni traju dok ne urode plodom, pa makar to bilo i 4 godine. Badava ti svi ti protesti kad svi znaju kako će bit kratkotrajni i kako neće ništa uzdrmat. Pogledaj samo koliko je kod nas bilo prosvjeda i to pa svim društvenim sektorima. Od studentskih pa do radničkih.., svako malo je neki prosvjed i koji ti je efekt? Svi počinjemo mahat rukom na to i ljutimo se jer su ti ljudi zaustavili promet...

M.T.

uto 09 lis, 2012 6:29 pm
anarho trekkie

"Članak 17. (1) Tko omalovažava ili vrijeđa državna tijela, odnosno službene osobe tih tijela prilikom obavljanja njihovih službenih poslova ili u vezi s obavljenim poslovima ili primijenjenim ovlastima ili odbije postupiti po njihovim zakonitim naredbama, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 7.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana."

Eto ga... korak po korak Croatistan nam ide prema totalitarizmu...

Starija ekipa mi priča da je u vrijeme "bivše domovine" najveći problem bio što si za ismijavanje i kritiziranje vlasti mogao otići u zatvor, i da je svako malo bila neka nestašica.
Sad nemamo nestašice u dučanima već nestašice u novčanicima (pa se pitam koje je gore?) a uskoro ćemo opet imati zakon o verbalnom deliktu.

Kad sam kao mlađi s ekipom lutao gradom, pijuckao po parkićima i sl, svako malo bi nas policija zaustavila... i ne znam je li se puno promjenilo, ali tada su se većina njih ponašali ko uvrijeđena 15godišnja šiparica (ajme skoro sam ih usporedio s T'Grelom 8-[ )... uglavnom, svaki komentar ili pitanje su tumačili kao provokaciju, i pitali "jel vi to meni želite reći da ja ... bla bla" pa onda opravdavanje da nisi to mislio već da jednostavno želiš znati zašto si zaustavljen, što je problem itd.
Ako se snagama državne opresije bude prepuštalo procjenu da li je nešto vrijeđanje ili ometanje u radu (a kako čujem bude), svaki jebeni komentar će moći svesti pod taj "17.1" i eto te u zatvoru na 2 mjeseca...

A političari - obično kritiziram sam društveni sistem (u ovom slučaju partitokraciju u kompletu), hoću li ubuduće ići u zatvor ako na fejsu objavim npr. sliku sabora ispod koje piše "organizirani kriminal". Hoću li smjeti otići na prosvjed a da se političari ne uvrijede da ih eto vrijeđamo time što prosvjedujemo protiv njih? I da jadni ne mogu obavljati svoju dužnost jer izvana čuju preveliku prosvjedničku buku? I nedo nam bog da u ruci imamo neki uvredljiv transparent koji će nas koštati 10kn za materijal i 15,000,00 za dozvolu....

Frack the system!

slika

čet 11 lis, 2012 12:52 pm
Felis Minor

Opis Stanja: namjerila se kosa na brus
Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
A što znači ovo ,,u vezi s obavljenim poslovima''? Znači li to da nećeš smjeti reći kako je policija u nekom slučaju postupila traljavo ili slično? :-k
Cvičeče, je li taj zakon donešen?

da ne bude tako nam.

Hugo Badalić, Otkud pjesan?

sub 13 lis, 2012 9:20 pm
Profil Web stranica
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 70 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: