Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
Scimitar je napisao/la:
mi ne nabijamo vjeru u mozak ,nema institucija,obreda,simbola, nema novca , nema ničeg osim stava , a kolko ja znam crkva ima sve od navedenog....
svaka religija po definiciji podrazumjeva sebi svojstven sustav simbola te svojevrsnih obreda koji reguliraju ponasanje u prisutnosti objekta obozavanja (svetog). tako da sve sekte (u sto se, koliko sam skuzio, ubraja i setizam) moraju tokođer imati, u vecoj ili manjoj mjeri izrazene, te elemente. (+ jos skupinu vjernika)
sto se tice novca on moze biti izostavljen (cak to cesto i biva kad su neke od sjetskih religija u pitanju)
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
_________________ http://nosgoth.dogoo.us/index.htm forum koji je samo za ljubitečje fantastike,ljubitelje magije i metala..... i koji su visoko tolerantni na druge religije...
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
Chaky je napisao/la:
zakaj je tako lose biti isti kao i druge vjere... ipak si vjernik i nebi te trebalo to smetati?
joj, e to je bas ono sto mene najvise smeta kod krscanstve.
prije kojih mjesec, dva ja ljepo stojim u crkvi (nemogu se koncentrirati ako sjedim) i ide neka molitva i druge religije se u njoj karakteriziraju kao trulez. a ja mislim "wtf". bome mu na to nisam odgovorio.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
@GulRemal religija nije nikakva "udruga gradjana" s slicnim potrebama , to sustav misli i ponasanja , jasno definiran kanonima i "kaznama " ... sustav koji posjeduje svoj pravni legalitet [interni] i hijerarhiju , veoma mocan i cesto je zapravo drzava u drzavi a katkad i sama drzava [ ne mislim npr na Vatikan u katolika] .. valjda si toga svijestan !?
Da, i?
Citat:
Nije mi jasan tvoj odgovor @Scimitar-u ...jer vijernik koji ne prakticira vijeru nije vijernik .. vijernik se nemoze slagat i neslagat a vijerovanjem .. razmisli bar malo...
Sto ti smatras katolickom vjerom? Sve sto izadje iz Papinih i nadbiskupskih usta? Ne bih rekao. Sve su to smrtnici i mogu grijesiti, sto se vec i vidjelo. Uzimati sve sto oni kazu zdravo za gotovo nije vjera. Isto tako mozes rec da osoba koja 100% ne slijedi sve zapovijedi nije vjernik. Po tome onda nitko nije vjernik, jer su se svi negdje ogrijesili.
Citat:
drugo je to sto se radi veceg utijecaja u drustu i takvi "vijernici" ka ti pribrajaju u vijernike , svakako mocnije zvuce veci brojevi od manjih . Sam cin krstenja dijeteta ne pretvara ga u vijernika krscanja al se uzima ka fakat u zbrajanju radi politickog utjecaja religijskog vodstva na zajednicu .. nista neobicno... Znaci ili jesi ili nisi vijernik , nemos bit "polu vijernik" .....is tvog ispisa se jasno vidi da nisi nikakv vijernik ... nije to sramota rec , valjda , osim ako imas dvojnu moralnost....ili se kanis bavit politikom.... ..al to je druga prica.
Kao sto rekoh, sluzbeno sam katolik. Koliko dobar katolik, to je vec druga stvar...no ne postoje savrseni vjernici buco. To sto neko sumnja u "zemaljsku strukturu" (iliti organizaciju) vjere ne znaci da sumnja i u vjeru samu.
_________________ "Telling truth is just an excuse for a lack of imagination."Garak, DS9
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
"Da i ?."
Znaci svijestan si toga , drago mi je da smo nesto razjasnili ...
"..Sto ti smatras katolickom vjerom? Sve sto izadje iz Papinih i nadbiskupskih usta? Ne bih rekao.."
Zato se raspitaj u odjelu koji je zaduzen za "Nauk vijere" , no posto kao pravi katolik vijerojatno znas da je Papa Petrov izaslanik na zemlji , sto mislis o "ideji obicnog grijesnog smrtnika" kak ga ti nazivas , cije se misli i stavovi mogu propitivat !?
Nemoj da te cuju stvarni vijernici .... Jest da crkva oprasta grijehe al ne bas sve i ne bas tako lako..pogotovo kad su takve stvari u pitanju
"..Isto tako mozes rec da osoba koja 100% ne slijedi sve zapovijedi nije vjernik..."
Sad ti to malo karikiras , ljudsku sklonost ka grijehu ili "grijesnost" i spajas i rezoniras kako eto nema istinskih vijernika ...jer ljudi katkad i grijese.. sto naravno nema veze jedno s drugim ..
Jedno je grijesiti a jedno je karikirati vijeru , sumljati u Papu i samu crkvu kao njenog jedinog cuvara i zastitnika .
".Kao sto rekoh, sluzbeno sam katolik. Koliko dobar katolik, to je vec druga stvar...no ne postoje savrseni vjernici buco. To sto neko sumnja u "zemaljsku strukturu" (iliti organizaciju) vjere ne znaci da sumnja i u vjeru samu. .."
Zar ti se ne cini to poznato i vec otrcano !? Taj izgovor obicno onih koji bi na 2 stolice sijedili , tj glume istinske vijernike ali eto ka malo se ne slazu s crkvom , Papom, klerom .. kanonima i samim "naukom vijere" , tj osnovama ponasanja istinskog vijernika i samog prakticiranja vijere....
Od 1990 pa na ovamo u nas je takvih "neobicnih" vijernika jako puno tj golem broj ... to sto ih crkva "tolerira" je vijerojtno razlog one ljudskije dimenzije same crkve , tj radi politickog utijecaja na drustvo u kojem dijeluje ..jer takve ce tesko "probratit" u istinske vijernike.
Zato se raspitaj u odjelu koji je zaduzen za "Nauk vijere" , no posto kao pravi katolik vijerojatno znas da je Papa Petrov izaslanik na zemlji , sto mislis o "ideji obicnog grijesnog smrtnika" kak ga ti nazivas , cije se misli i stavovi mogu propitivat !? Nemoj da te cuju stvarni vijernici .... Jest da crkva oprasta grijehe al ne bas sve i ne bas tako lako..pogotovo kad su takve stvari u pitanju
Znam ja dobro tko i sto je Papa, no to ne mijenja cinjenicu da je smrtnik i da grijesi...cemu onda postoji ispovijed? Mislis da se Papa ne ispovijeda? Mislis da ne radi "gafove", poput onog govora o Islamu kao ratobornoj vjeri?
Citat:
"..Isto tako mozes rec da osoba koja 100% ne slijedi sve zapovijedi nije vjernik..."
Sad ti to malo karikiras , ljudsku sklonost ka grijehu ili "grijesnost" i spajas i rezoniras kako eto nema istinskih vijernika ...jer ljudi katkad i grijese.. sto naravno nema veze jedno s drugim .. Jedno je grijesiti a jedno je karikirati vijeru , sumljati u Papu i samu crkvu kao njenog jedinog cuvara i zastitnika .
A daj ti meni definiraj "istinskog vjernika", kad si toliko prosvijetljen. Sumnjati u Papu i u vjeru? Jedno je sumnjati u same osnove vjere, a drugo u neke politicki orijentirane poteze.
Citat:
".Kao sto rekoh, sluzbeno sam katolik. Koliko dobar katolik, to je vec druga stvar...no ne postoje savrseni vjernici buco. To sto neko sumnja u "zemaljsku strukturu" (iliti organizaciju) vjere ne znaci da sumnja i u vjeru samu. .."
Zar ti se ne cini to poznato i vec otrcano !? Taj izgovor obicno onih koji bi na 2 stolice sijedili , tj glume istinske vijernike ali eto ka malo se ne slazu s crkvom , Papom, klerom .. kanonima i samim "naukom vijere" , tj osnovama ponasanja istinskog vijernika i samog prakticiranja vijere....
Buco iskreno zaboli me hoce li mene netko smatrati istinskim vjernikom ili ne. Nemam ja nikakve koristi od "lizanja oltara" i dodvoravanja crkvenim duznosnicima. Vjerujem u osnovne ideje crkve, ali sumnjam da cu podrzavati neke njene poteze poput guranja "pod tepih" slucajeva u svezi pedofilije ili pretjeranog petljanja u odgojno-obrazovni sustav i sl. Generalno me zivcira sto se u vecini takvih situacija crkva baca u defenzivu i umjesto da prizna gresku, pokusava se "nagodit" ili izvuc kao "nista se nije desilo, move on, there is nothing to see here". Ako me to cini izdajnikom vjere, pa nek me slobodno ekskomuniciraju ako hoce.
Citat:
Od 1990 pa na ovamo u nas je takvih "neobicnih" vijernika jako puno tj golem broj ... to sto ih crkva "tolerira" je vijerojtno razlog one ljudskije dimenzije same crkve , tj radi politickog utijecaja na drustvo u kojem dijeluje ..jer takve ce tesko "probratit" u istinske vijernike. Pozdrav
Da biti vjernik je postalo jako pomodno otkako je komunizam propao. Zlatni lanci s krizevima, mercedesi pred Crkvama, gurkanje u prve redove i fol pobozno otvaranje ustiju u krivo vrijeme tijekom pjevanja...ali uglavnom samo tijekom vecih crkvenih prazika. Inace tijekom godine stvar je puno drukcija, eventualno par bakica koje krate vrijeme do ponovnog susreta sa preminulim supruzima i nesto klinaca koje su djedovi i bake potjerali da se za njih pomole jer ih muci isijas...nije da se nesto puno promijenilo, osim na papiru.
_________________ "Telling truth is just an excuse for a lack of imagination."Garak, DS9
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
"..Mislis da ne radi "gafove", poput onog govora o Islamu kao ratobornoj vjeri? .."
Pa iskreno recno mislin da ono i nije bas "gaf" ......samo je situaacija takva kakva je u svijetu a Papa je stariji covijek pa se malo "zaboravija" ...izgleda... sto more javno rec a sto bas i nije uputno javno govorit..
Inace mislin da je govorio istinu tj ono sto stvarno i misli ...a to nije neki grijeh ...samo je politicki "grijeh" .!
"..A daj ti meni definiraj "istinskog vjernika", kad si toliko prosvijetljen.."
Pa nisan ti ja voditelj katedre za "nauk vijere" to mos pitat njih , vijerojtno ce ti pomoc u definiciji i razumijevanu iste ..
Ali zar ti zdravorazumski nije jasno da "ogovaranje" Pape i sam cin sumljicanja istog a i same crkve je tesko krsenje kanona religije o kojoj govorimo ..
Ja san isa na vijeronauk kad se to obavljalo u crkvi a ne u skoli po naputcima ministarstva prosvijete i cega vec ne ...srecom...Pa se nesto jos sijecam od tog naukovanja vijere , doduse ne bas jako puno.
Vijernik nema sta "iskusavat" vijeru ,ali vijera iskusava vijernika ..to je jedan on temelja koji svi vijernici moraju znat i drzat ih se ...ko za nase matematicare tablica mnozenja ..nema tu propitivnja ... to je "grijesno".. vec sama pomisao na tako sto , eto tako je i sama pomisao o propitivanju ispravnosti vijere , Pape , kanona itd... grijeh sam po sebi...ako si vijernik to znas i toga se drzis ako nisi onda mos pricat sto oces...
Ono ostalo ..pa slezen se s vecim dijelom tvojeg rezoniranja u donjem dijelu texta ..Nazlost promijene ce ic tesko , religiju cine ljudi [ipak] i ljudski je pokusavat "ignorirat" neke dogadjaje koji ne sluze na cast , tu religija nije izuzetak , ali to je njen unutarnji problem , problem njenih "voditelja" i same zajednice...koja je definirana tako kako je..za neke stvari bi trebalo mijenjt neke postulate na kojima religija i pociva a to ce tesko ici ..no ... nikad se nezna...
Ja san laik nisan vijernik , izmedju ostalog i zbog razloga koje si i ti navodio ..... Pozdrav
"..Mislis da ne radi "gafove", poput onog govora o Islamu kao ratobornoj vjeri? .."
Pa iskreno recno mislin da ono i nije bas "gaf" ......samo je situaacija takva kakva je u svijetu a Papa je stariji covijek pa se malo "zaboravija" ...izgleda... sto more javno rec a sto bas i nije uputno javno govorit.. Inace mislin da je govorio istinu tj ono sto stvarno i misli ...a to nije neki grijeh ...samo je politicki "grijeh" .!
Sori ali reci da je islam ratoborna vjera je veliki gaf. I nema sanse da bi se slozio sa takvim stavom, rekao to Papa ili Mile Milic. Da, postoje odredene fanaticke grupacije unutar islama koje su "zabrijale", ali vecina islamista bi ih najradije zaboravila da mogu.
Citat:
"..A daj ti meni definiraj "istinskog vjernika", kad si toliko prosvijetljen.."
Pa nisan ti ja voditelj katedre za "nauk vijere" to mos pitat njih , vijerojtno ce ti pomoc u definiciji i razumijevanu iste .. Ali zar ti zdravorazumski nije jasno da "ogovaranje" Pape i sam cin sumljicanja istog a i same crkve je tesko krsenje kanona religije o kojoj govorimo .. Ja san isa na vijeronauk kad se to obavljalo u crkvi a ne u skoli po naputcima ministarstva prosvijete i cega vec ne ...srecom...Pa se nesto jos sijecam od tog naukovanja vijere , doduse ne bas jako puno. Vijernik nema sta "iskusavat" vijeru ,ali vijera iskusava vijernika ..to je jedan on temelja koji svi vijernici moraju znat i drzat ih se ...ko za nase matematicare tablica mnozenja ..nema tu propitivnja ... to je "grijesno".. vec sama pomisao na tako sto , eto tako je i sama pomisao o propitivanju ispravnosti vijere , Pape , kanona itd... grijeh sam po sebi...ako si vijernik to znas i toga se drzis ako nisi onda mos pricat sto oces...
Vec sam ti rekao, ne prica nitko o osnovnim doktrinama vjere i papinom autoritetu, ali cinjenica je da se u nekim situacijama Crkva ponasala kontradiktorno svojim vlastitim nacelima. A tu mi bas ne prolazi ono "mi smo uvijek u pravu jer nas je Svevisnji poslao, pa mozemo pricat i radit sta ocemo". Jer hebiga takve stvari ruse ugled Crkve a meni je ipak stalo do nje (jer ipak sam njen clan).
Citat:
Ono ostalo ..pa slezen se s vecim dijelom tvojeg rezoniranja u donjem dijelu texta ..Nazlost promijene ce ic tesko , religiju cine ljudi [ipak] i ljudski je pokusavat "ignorirat" neke dogadjaje koji ne sluze na cast , tu religija nije izuzetak , ali to je njen unutarnji problem , problem njenih "voditelja" i same zajednice...koja je definirana tako kako je..za neke stvari bi trebalo mijenjt neke postulate na kojima religija i pociva a to ce tesko ici ..no ... nikad se nezna... Ja san laik nisan vijernik , izmedju ostalog i zbog razloga koje si i ti navodio ..... Pozdrav
Pa zato i kazem...neke stvari treba mijenjati, a to se moze (kako si i rekao) samo iznutra. I tu bi sami vjernici trebali biti najjaca sila koja bi mogla na takvo sto utjecati. Ali sve dok vecina bude bezuvjetno slusala (ili uopce ne brinula) sto im se govori, nista nece ici nabolje.
Nisam ja nikakav "pobunjenik bez razloga", vec mi je stvarno zao sto se takve stvari desavaju, a nisam (bar trenutno) u mogucnosti da nesto napravim.
No dobro, dosta s tim, debelo smo skrenuli s teme...
Znanstvenici su važni i sve što oni otkriju unaprijeđuje svijet, da nema njih i njihovog truda ljudi bi još živjeli u srednjem vjeku u okovima raznih vjera koje koče razvoj, jer razni svećenici samo bez razvoja mogu vladati neukim pukom.
Prozivaš sebe "naprednom" i "tolerantnom", a eklantantno vrijeđaš i širiš govor mržnje. A povrh svega iz tebe izviru predrasude i neznanje. U ova bezbožnička vremena neki bi htjeli čovjeka svesti na razinu životinje, bez budućnosti, bez smisla, bez vječne duše. No, ja ti to neću uzet za zlo, već molim za te da progledaš.
Uostalom, među velikim znanstvenicima su bili i brojni svećenici i ljudi velike vjere, kao npr. naš Ruđer Bošković i otac Teorije Velikog Praska isusovac Georges Lematrie.
_________________ Doslo, dakle, sto mu drago u ovim zalosnim vremenima, mi necemo nikada sagnuti glavu pred zlom koje se siri, pred laznim duhom vremena, koje je protivno Bogu... I ja vam dovikujem na domaku oluje koja prijeti citavom svijetu: Ohrabrite se i budite jaki u vjeri, koju ocevi vasi ispovijedaju vec 1.300 godina.
blaženi Alojzije Stepinac
Krist je došao na svijet da nas oslobodi od grijeha i lažne draži planiranja života bez Boga. On to nije učinio snažnim proglasima, već osobnom borbom protiv napasnika, sve do križa.
Pridružen/a: sub 05 sij, 2008 1:38 pm Postovi: 1198 Lokacija: In the Pale Moonlight Naj Serija: TNG
Re: Star Trek XI i reboot *mogući spoileri*
Miroslav je napisao/la:
Uostalom, među velikim znanstvenicima su bili i brojni svećenici i ljudi velike vjere, kao npr. naš Ruđer Bošković
A kakvog je izbora oko vjere mogao imati Bošković u 18. st.
Kao što je rekao jedan filozof, filozofi su prije Darwina mogli posumnjati da nema Boga i to nisu mogli nikako obrazložiti. Činilo im se da Bog jednostavno nije dobro objašnjenje.
A što se tiče ovoga oko vječne duše, 99% znanstvenika u to ne vjeruje. Čovjek je materijalno, organsko i anorgansko biće.
Jedina razlika između čovjeka i životinje je to što čovjek posjeduje nešto apstraktno a to je kultura. Posjedovanje nečeg apstraktnog ne vodi u vječni život.
Naša svijest je posljedica djelovanja biokemijskih procesa u našem tijelu. Tako da je umišljeno kada čovjek kaže da je Bog njemu namijenio svrhu dok drugome nije. To je apsurdno.
Čovjek kao svaka druga vrsta prema evouciji nije stalna. Vrsta je promjenjiva.
Što je bilo onda s ovim prijelaznim oblicima između životinja i ljudi (raznim homo erectusima...)? Jesu li oni išli u raj i pakao?
I naša vrsta će za koji milijun godina biti samo prijelazni oblik kao što su to bili Neandertalci, Homo blalbla....
Zatim se postavlja pitanje što je bitak? što je svrha našeg postojanja? Pa u jedno su znanstvenici sigurni. Otkad je svemir nastao on se odvija po jedinstvenom prirodnom zakonu. Ne možemo spoznati što je prije bilo isto kao što riba ne može spoznati što je izvan njezinog akvarija. Bilo je govora o tome u jednoj VOY epizodi sa Leonardo da Vincijem.
Ako je netko stvorio naš svemir, to je onda učinilo neko savršenije biće od nas, a ne nužno savršeno. Isto kao što smo mi savršeniji u odnosu na ribe u akvariju. Čini li nas to Bogovima? Ne!
Znači, svrha našeg postojanja, može biti samo težnja prema savršenom obliku evolucijskim putem. Napuštanje ovog oblika i mogućnost konačne spoznaje. Tako da svaki pojedinac od nas ne može imati svrhu. Svrhu ima samo cijela vrsta.
Tako da smo mi samo još jedna cigla koja pomaže izgraditi veliki zid.
Ribe ne idu raj, ne idu ni ljudi.
Pozdrav bucine filozofije 47
_________________ Picard: With first link, the chain is forged. The first speech censured, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably. Sisko: There's an old saying: Fortune favors the bold. Odo: There's no room in justice for loyalty, friendship or love.
@Lore Ajd molim te nemoj mi pokušavat prodati tu komunističku filozofiju materijalizma. Upravo i je najveći Sotonin uspjeh u današnjem vremenu što je uspio tebe i takve uvjerti da ne postoji ni Bog, ni raj, ni pakao, jer je onda sve dozvoljeno i širom se otvara put koji vodi na samo jedno mjesto - u propast.
U krajnjoj liniji, ti pokazuješ fundamentalno nerazumijevanje religije, obilježeno boljševičkim zabludama. Ako nisi znao, Katolička Crkva podupire ideju evolucije, podupire teoriju Velikog praska, podupire znanstveno objašnjenje razvoja svemira u proteklih 14 milijardi godina. A zašto? Zato jer je Biblija knjiga vjere, a ne znanosti, i u zabludi su oni koji doživljavaju prispodobe doslovno (nevjernici, Svjedoci Jehove, ekstremne protestantske sljedbe i sl.).
Zato se prvo malo informiraj, pa tek onda piši takve ad hoc zaključke. Kao običan vjernik ja sam ti svakako na raspoloaganju, a vjerujem da bi te vrlo rado uputio i pojedini svećenik, posebice profesori na KBF-u. Od literature ti za početak ti preporučujem Katekizam Katoličke Crkve.
_________________ Doslo, dakle, sto mu drago u ovim zalosnim vremenima, mi necemo nikada sagnuti glavu pred zlom koje se siri, pred laznim duhom vremena, koje je protivno Bogu... I ja vam dovikujem na domaku oluje koja prijeti citavom svijetu: Ohrabrite se i budite jaki u vjeri, koju ocevi vasi ispovijedaju vec 1.300 godina.
blaženi Alojzije Stepinac
Krist je došao na svijet da nas oslobodi od grijeha i lažne draži planiranja života bez Boga. On to nije učinio snažnim proglasima, već osobnom borbom protiv napasnika, sve do križa.
Pridružen/a: sub 05 sij, 2008 1:38 pm Postovi: 1198 Lokacija: In the Pale Moonlight Naj Serija: TNG
Miroslav je napisao/la:
@Lore Ajd molim te nemoj mi pokušavat prodati tu komunističku filozofiju materijalizma. Upravo i je najveći Sotonin uspjeh u današnjem vremenu što je uspio tebe i takve uvjerti da ne postoji ni Bog, ni raj, ni pakao, jer je onda sve dozvoljeno i širom se otvara put koji vodi na samo jedno mjesto - u propast.
U krajnjoj liniji, ti pokazuješ fundamentalno nerazumijevanje religije, obilježeno boljševičkim zabludama. Ako nisi znao, Katolička Crkva podupire ideju evolucije, podupire teoriju Velikog praska, podupire znanstveno objašnjenje razvoja svemira u proteklih 14 milijardi godina. A zašto? Zato jer je Biblija knjiga vjere, a ne znanosti, i u zabludi su oni koji doživljavaju prispodobe doslovno (nevjernici, Svjedoci Jehove, ekstremne protestantske sljedbe i sl.).
Zato se prvo malo informiraj, pa tek onda piši takve ad hoc zaključke. Kao običan vjernik ja sam ti svakako na raspoloaganju, a vjerujem da bi te vrlo rado uputio i pojedini svećenik, posebice profesori na KBF-u. Od literature ti za početak ti preporučujem Katekizam Katoličke Crkve.
Najveći primitivizam kod vjernika je taj što misle da ako nema boga da je sve dozvoljeno.
Richard Dawkins je rekao: Zar smo toliko slabi, da nam je potrebna vjera da bi činili dobro.
Einstein: Ako mi činimo dobro samo zato što se bojimo kazne i očekujemo nešto zauzvrat, onda smo stvarno jadni.
Ja najviše cijenim one ljude koji ne vjeruju, a čine dobro. Njihov izvor morala je u njima samima. Njima nije potrebno reći što je dobro, da bi to činili. A najmanje cijenim one ljude koji vjeruju, a čine zlo.
Ja ne sudim cijelu grupu prema pojedincima. Ako si ti drukčije vjere od mene, to nije razlog da se mrzimo. Ako se ne varam, i Gene je rekao: Nije bitno u što vjerujemo dok nas to čini boljim osobama. (ok, znam šta ti misliš o Geneu, to sad nije bitno. bio je govno, šta ćeš. ni ja ga slijepo ne obožavam.)
Niti ima Boga(onakvim kako ga bilo koja religija prikazuje), niti ima Sotone, niti raja niti pakla....
Ne postoji nijedan razlog zašto bi krćanska religija bila prava, a ostale ne. A ne mogu sve biti prave. ne mogu jedni ljudi poslije smrti ići vamo, a drugi tamo. Ne vjeruješ li ti valjda da je Isus pretvarao vodu u vino, oživljavao ljude i sl... Ako vjeruješ u to, zašto onda ne vjeruješ u neke druge čarobnjake i sl... Nema nikakve razlike između tog dvoje...
Što je onda s onim ljudima koji su živjeli prije Krista. Idu li svi oni u pakao?
Ti da si rođen u vrijeme stare grčke, vjerovao bi u Zeusa, da si rođen u Indiji vjerovao bi u Krišnu, da si rođen u Afganistanu vjerovao bi u Alaha... tako da je glupo pomisliti da je ovo tvoje u tvom vremenu pravo...
EDIT: Što se tiče doslovnog shvaćanja biblije.... Kako ti može biti pokretač u životu nešto što je pisano nedoslovno. Onda si mogao uzeti bilo koju Andersenovu bajku... Tamo sve završava sa hepy endingom. I još... Vi uzimate podatke iz biblije koje hoćete i shvaćate ih na različite načine. Tako npr nelogičnosti u bibliji kao što su postanak zemlje i neba kažete da NE TREBA shvaćati doslovno. A kada se govori o postojanju Isusa, zašto bi onda njega shvaćali doslovno. Ima jako puno dokaza, da je priča o Isusu samo parodija na egipatskog boga sunca, i raznih hinduističkih priča... Samo što je umjesto Sunca, stavljen lik po imenu Isus. Koliko ja znam, ima više dokaza da je Isus bio izmišljen, nego da je postojao.
Evo pogledaj neke od ovih videa:
_________________ Picard: With first link, the chain is forged. The first speech censured, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably. Sisko: There's an old saying: Fortune favors the bold. Odo: There's no room in justice for loyalty, friendship or love.
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
Miroslav je napisao/la:
RAI'TARA je napisao/la:
Znanstvenici su važni i sve što oni otkriju unaprijeđuje svijet, da nema njih i njihovog truda ljudi bi još živjeli u srednjem vjeku u okovima raznih vjera koje koče razvoj, jer razni svećenici samo bez razvoja mogu vladati neukim pukom.
Prozivaš sebe "naprednom" i "tolerantnom", a eklantantno vrijeđaš i širiš govor mržnje. A povrh svega iz tebe izviru predrasude i neznanje. U ova bezbožnička vremena neki bi htjeli čovjeka svesti na razinu životinje, bez budućnosti, bez smisla, bez vječne duše. No, ja ti to neću uzet za zlo, već molim za te da progledaš.
Uostalom, među velikim znanstvenicima su bili i brojni svećenici i ljudi velike vjere, kao npr. naš Ruđer Bošković i otac Teorije Velikog Praska isusovac Georges Lematrie.
Ne toleriram one koji su netolerantni. A neke vjere su ne tolerantne. Isto tako poštujem vjernike, ali samo one koji se doslovno drže svoje vjere, a ne one koji biraju samo ono što im u vjeri odgovara.
Vjera od pamtivjeka koči razvoj. Znanstvenici su se palili na lomači, mučili su se ako bi se usudili istraživati i proučavati nešto s čim se tadašnja crkva nije slagala.
Ja sa tolerantna, ali nisam tolerantna prema onima koji ne toleriraju. Da skratim priču.
I sad se ja pitam kako smo uopće došli do ove teme. Mislim da postoji već jedna tema ''pravi vjernici'' koja je prikladnija za ove postove.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.