Sada je: uto 18 kol, 2026 6:38 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 106 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeća
 Europska Unija 

Kako ćete glasati na referendumu o pridruživanju EU?
Anketa je završila: ned 22 sij, 2012 7:47 pm.
ZA ulazak 38%  38%  [ 6 ]
PROTIV ulaska 38%  38%  [ 6 ]
Neću glasati 25%  25%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 16

Europska Unija 
Autor/ica Poruka
bubica
bubica

Spol: Muški
Naj Serija: TNG
Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
Post Re: Europska Unija
T'Grel je napisao/la:
Nekada smo imali međunarodni autoritet i utjecaj. Doduše kao Jugoslavija ali smo ga imali. I predsjednik je bio Hrvat. Ali nije to htio isticati zbog "bratstva i jedinstva". Ali to je za drugu temu.

Bivša država je bila federacija od šest država i dvije autonomne pokrajine, u kojoj je živjelo gotovo 24 milijuna stanovnika. Time je, ako se ne varam, spadala među deset najvećih europskih zemalja. Plus, najvažnije od svega, zapadu je bila potrebna jer je jedino ona SSSR-u stajala na putu ka potpunoj kontroli nad istočnom Europom.

ned 09 lis, 2011 10:09 pm
Profil Web stranica
MINDFVCK

Koje si vrste?: Sprdator
U to. Ajmo malo o Jugoslaviji.

Btw. glaso bi u ovoj anketi, al neću jer nema tog odgovora.
Nisam još odlučio/la/lo.

U biti, odlučio/la/lo sam, al samo napominjem da fali takav odgovor. U anketi.

ned 09 lis, 2011 10:34 pm
anarho trekkie

Naj Serija: DS9
Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija
Koje si vrste?: hewmon
@Miki, mislio sam za zadnje dodati i "nisam odlučio/ ne znam/" i sl, al sam zaboravio. Ako želiš mogu to dodati pod 3. opciju...

Miki je napisao/la:
U to. Ajmo malo o Jugoslaviji.
AjmOOOO :zubo:

Što god mislili o Jugoslaviji u političkom smislu (i slobodno nastavite samo misliti jer ne želimo političke rasprave!!!) u ekonomskom smislu Juga je bila moćna država koja je dobro štitila prava radnika.

Nije bilo tajkunizacije (tada su se ljudi ljutili što su neki zarađivali i do 20 puta više od onih najmanje plaćenih, a danas je izgleda normalno da netko zarađuje i 1000 puta više!).

Danas kad netko uzima kredit strepi nad povećanjem rata, rastom tečaja deviza, dobivanja otkaza i sl, dok je nekada zbog inflacije kredit bio veoma lako otplaćen - rate su bivale sve manje a ne sve veće)

Zakoni su se radili da prvenstveno zaštite radnike a ne krupni kapital (ako ga je uopće i bilo), banke su bile u službi građana, postojala je socijalna pravda, a socijalna stratifikacija se je puno manje osjećala, skoro pa je nije ni bilo. Zbog toga nije bilo niti puno kriminala, pljački, nije bilo ni puno zločina počinjenih na temelju nacionalističkih, rasnih i sličnih motiva, a Svijet je često komentirao da će takva vrsta gospodarstva nakon što još malo napreduje, biti temelj za taljenje istoka i zapada u novi sistem koji je najsličniji tome što smo mi imali.

Sve se to postiglo gotovo bez zaduživanja. Cijela Juga se je u 45 godina zadužila manje nego Hrvatska u ovih 4.5 godina :joj:

Tada je i u stvarnosti vrijedio slogan "radnik prije kapitala" :thumbs2:

Ne bi me čudilo da me sad neki bogirvat prozove komunjarom zato što navodim pozitivne strane negdašnjeg gospodarstva :roll:

Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.

slika

pon 10 lis, 2011 5:27 pm
Make it so
Make it so

Naj Film: First Contact
Citat:
bog toga nije bilo niti puno kriminala, pljački, nije bilo ni puno zločina počinjenih na temelju nacionalističkih, rasnih i sličnih motiva,

Bilo je itekako :|

Sustav koji sam sebe nije moga uzdrzavat ..sto radnika za jedan te isti posa , manjak robe i ziveznih namirnica u nekin momentima "ono par i nepar voznje" ..nedostatak struje ..asfaltiranih cesta ..i kanalizacije u vecini sela pa i u nekin gradovima , poneka mista nisu imala nit vodovod ...stvarno napredno :zubo:

pon 10 lis, 2011 9:49 pm
bubica
bubica

captain je napisao/la:
Citat:
bog toga nije bilo niti puno kriminala, pljački, nije bilo ni puno zločina počinjenih na temelju nacionalističkih, rasnih i sličnih motiva,

Sustav koji sam sebe nije moga uzdrzavat ..sto radnika za jedan te isti posa , manjak robe i ziveznih namirnica u nekin momentima "ono par i nepar voznje" ..nedostatak struje ..asfaltiranih cesta ..i kanalizacije u vecini sela pa i u nekin gradovima , poneka mista nisu imala nit vodovod ...stvarno napredno :zubo:

Kakve ovo ima veze sa tekstom koji si citirao? :scratch:

pon 10 lis, 2011 9:57 pm
Profil Web stranica
MINDFVCK

Eo glaso sam da ću glasat ZA. Al opcija 'nisam odlučio' fakat fali.
Od malih nogu nas uče u povijesnim udžbenicima kak je Hrvatska dio Europe. Kulturno, vjerski, civilizacijski, ovak, onak.

uto 11 lis, 2011 12:03 am
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Koje si vrste?: Vulcan
Miki je napisao/la:
Od malih nogu nas uče u povijesnim udžbenicima kak je Hrvatska dio Europe. Kulturno, vjerski, civilizacijski, ovak, onak.

Je, dio je Europe, ne samo kao kontinenta nego i kako si sam napisao; i kulturno i vjerski i civilizacijski... ali ne mora biti dio Europske Unije ako je dio Europe. Europa i EU nisu jedno te isto.

uto 11 lis, 2011 12:14 am
Profil Web stranica
MINDFVCK

Točno. Al financijski će biti olakšan tranzit kapitala kroz granice, a valjda će i birokracija do onda funkcionirat do te mjere da neće svaki drugi inozemni investitor okrenut leđa čim mora čekati godinu dana dozvole. Jesmo na istom kontinentu, al nismo Švicarska, Norveška, Island, Lihtenštajn, San Marino i Andora sa basnoslovnim BDPom da nas boli kita. EU nam treba i točka.

Bit će problema u početku, i to velikih. Već i sad su ti problemi vidljivi. Poljoprivrednici moraju prestati to biti osim ako se ne misle baviti uzgojem jedne kulture i to na veliko. I to još uz nabavku skupe mehanizacije, te uz ovakve i onakve zgrade, dozvole i odlagališta. Cijene će isto nesumnjivo krenuti gore. Još ak uvedemo Euro (ako preživi), onda pogotovo. I još sto problema kaaznam, ne da mi se sad tipkat, pol 1 u noći.

Uglavnom, bit će težak prijelaz koji je sada u tijeku, ali to smatram jednim prelaskom u 'višu brzinu' umjesto dosadašnjeg tapkanja na mjestu sa povremenim korakom naprijed.

uto 11 lis, 2011 12:29 am
Make it so
Make it so

Naj Film: First Contact
_Oz je napisao/la:
captain je napisao/la:
Citat:

Kakve ovo ima veze sa tekstom koji si citirao? :scratch:

Samo ono " bilo je itekako" ima veze sa citiranim textom ...ovo ostalo se nadovezuje na tezu u jugoslaviji ko ekonomskoj sili 8)

Uostalom mislin da bi sad detaljnije rasprave o tome di i zasto su postojali ovakvi zlocini ,bile konptraproduktivne ..posebno jer ja mislin da ih je sustav u tadasnjoj drzavi najvise i sam cinija ,a onda se samo dobiva privid da toga nema..cini li zlocin sustav ili niz pojedinaca je isto ..jer mozda pljacki nije bilo ..ali drzava je poprilicno opljackala sve zemljoposjednike ..mozda ubojstava nije bilo ..ali drzava je itekako ubijala politicke protivnike ..mozda nasilja nije bilo , ali drzava je placala nekog da se izivljava nad zatvorenicima na golom otoku, nisu ljudi lemali zatvorenike besplatno ..mozda nacionalne mrznje koja je vidljiva nije bilo ..ali drzava se pobrinila da se svi koji pokazuju nekakvu nacionalnu ideologiju kazne ..mozda si bija siguran od sitnog kriminalca ali nisi od drzave :|

I vec sad zalazinn u neproduktivnu temu ..jer jugoslavija je prosla a ove rasprave i tvrdnje oko iste ..uvik vuku niz potvrda i negacija ..skoro svakog upisa , jer je ovo valjda ona jedna ..tabu tema hrvatskog drustva :mrgreen:

uto 11 lis, 2011 12:44 am
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Pitat ću samo jednu stvar: A šta ako nam, ako uđemo u EU, bude lošije nego danas? Šta ćemo onda? Hoćemo li onda tražiti načine da izađemo iz Unije?
Naši političari se ponašaju tako kao da EU nema alternativu. Nemaju plan B ako referendum ne uspije. Jer, očito, misle i uvjereni su da će građani glasat ZA ulazak. A šta ako ne budu?

uto 11 lis, 2011 12:45 am
Profil Web stranica
bubica
bubica

T'Grel je napisao/la:
Nemaju plan B ako referendum ne uspije.

Referendum ne može ne uspijet. Može samo ne uspijet iz prve.

uto 11 lis, 2011 9:08 am
Profil Web stranica
PARTIJA

Naj Serija: DS9
Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
Euro će preživjeti na ovaj ili onaj način. Europske sile znaju kakav bi to bio sramotni udarac za Uniju. Zapravo, to bi označilo i početak raspada...Velike europske zemlje znaju da ne mogu same konkurirati na svjetskom tržištu pa će držati euro na životu svim silama.

uto 11 lis, 2011 10:31 am
Historiotrekolog
Historiotrekolog

_Oz je napisao/la:
Referendum ne može ne uspijet. Može samo ne uspijet iz prve.

Ma zašto ne bi mogao? Ako prvi put ne uspije, pa onda opet idući ne uspije. Što bi to govorilo vlasti? Da nisu napravili dobru stvar.

uto 11 lis, 2011 2:52 pm
Profil Web stranica
bubica
bubica

T'Grel je napisao/la:
Što bi to govorilo vlasti?

Da nisu dobro vodili propagandu.

uto 11 lis, 2011 3:09 pm
Profil Web stranica
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Propagandu? A dobro, to je isto važan dio ali mislim da nije presudan. Znamo kako je jedan šef propagande govorio, čini mi se ovako: Kad dovoljno dugo ponavljate jednu laž, ona će na kraju postati istinom.

uto 11 lis, 2011 9:06 pm
Profil Web stranica
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 106 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: