|
Sada je: ned 16 kol, 2026 6:29 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
Nacionalnost, pripadnost, patriotizam, itd...
| Autor/ica |
Poruka |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: uto 09 pro, 2008 11:31 pm Postovi: 2424 Lokacija: OSIJEK Spol: Muški Naj Serija: ENT Opis Stanja: Asimiliran !
|
 Re: Nacionalnost, pripadnost, patriotizam, itd...
Suikotreki je napisao/la: Star je u tome da nitko nema ništa protiv nacionalnog idetiteta. Ali stvar je u tome da ljudi od toga ne mogu živjeti. To što se netko ponosi što je Hrvat mu na niti jedan način neće pomoći da pronađe kvalitetan posao na kojem će biti zadovoljan, da završi fakultet, da može svojoj dijeci priuštit kvalitetno odrastanje. A to neki očito ne razumiju. I zato je cviček aniti-nacionalist. Jer mu sama ta njegova matična i draga država nije ništa pružila kako bi mogao vodit život kakav zaslužuje. Što je onda on kao i bilo tko od nas dužan takvoj državi? Na što joj možemo biti zahvalni? Na što možemo biti ponosni?
Da, imamo lijepu prirodu, da imamo bogatu povijest, da imamo "svoju" državu, mjesto koje možemo zvati svoj dom, ali opet kakve koristi od toga ako nemamo ništa od čega bi smo mogli živjeti u tom svom domu? Gle nesto sam ovako htjeo napisati : Hrvatski nacionalizam bi imao smisla da imamu stvarno slobodnu drzavu jaku i gospodarstveno i politicki ,a mi u ustavari imao korupiranu i potplacenu vlast u kojoj ima privid demokracije . Ali ljudi moji to se nece promijenit dok ljudi ne izidu na ulice i naprave sou npr. tko u Egiptu . A znamo kako Hrvate vole izlazit ,neznam da nam zrak pocnu naplacivat nebi izisli na ulice . Ali za stanje u drzavi ja otkrivljujem samo politicare a ti politicari nemogu bit drzava to bar tako u demokraciji .
| čet 17 vel, 2011 9:48 pm |
|
 |
|
Defender of Earth
Pridružen/a: sub 10 stu, 2007 1:20 am Postovi: 3611 Lokacija: Trešnjevka,Zagreb Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: Ponfo miran Koje si vrste?: Andorian
|
4 od 1 je napisao/la: Gle nesto sam ovako htjeo napisati : Hrvatski nacionalizam bi imao smisla da imamu stvarno slobodnu drzavu jaku i gospodarstveno i politicki ,a mi u ustavari imao korupiranu i potplacenu vlast u kojoj ima privid demokracije . Upravo to. Pojam nacionalizam ili bolja riječ patriotizam nema baš suvislog značenja ako nemaš na šta biti ponosan u svojoj zemlji. A takav je slučaj nažalost kod nas. Ali glavno da se neki još diče nekim "vrednotama" 19.st. bezgranične ljubavi prema domovini bez obzira dali dobivaju šta za uzvrat ili ne. 4 od 1 je napisao/la: Ali ljudi moji to se nece promijenit dok ljudi ne izidu na ulice i naprave sou npr. tko u Egiptu . A znamo kako Hrvate vole izlazit ,neznam da nam zrak pocnu naplacivat nebi izisli na ulice . Ali za stanje u drzavi ja otkrivljujem samo politicare a ti politicari nemogu bit drzava to bar tako u demokraciji . Zašto ti se revolucija neće nikad dogodit? Zato što su potrebne žrtve za nekakve konkretne promjene. A ovdje ljudi nisu spremni za još nanova žrtvovanja, s obzirom zbog ne toliko davnog rata koji im nije ništa pozitivnog donio. Što se tiče političara, nisu oni sami krivci... Već i mi sami tj. taj naš mentalitet. Jer mi smo ti koji smo ih svih ovih godina birali i držali na vlasti, iako smo znali kakvi su. Svi ti kojih se danas zgražamo do jućer smo ih dizali u nebesa. Tako da smo jednako sami krivi što smo u ovakvoj situaciji. I to je demokracija na dijelu. Kako se kaže svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. 
| pet 18 vel, 2011 4:26 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Nemam trenutačno ništa za dodati u raspravu. Samo da vas upozorim da ne krećete previše u smjeru politike (političari u HR, što se u HR treba mijenjati i sl...) Volio bih da rasprava ostane u skladu sa početnim razmišljanjima što za konkretnu osobu znači nacionalizam, patriotizam i slično,... ovako kako je krenulo, završit će sa jacom, muzičarem, debelim, brkatim i ostalima 
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| pet 18 vel, 2011 6:06 pm |
|
 |
|
Felis Minor
Pridružen/a: pet 19 ruj, 2008 8:03 pm Postovi: 2937 Lokacija: Heterotopija <3 Opis Stanja: namjerila se kosa na brus Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
|
Cvicek je napisao/la: Mene baš zanima kak bi se captain (ili nedoQ 4 od 1) osjećali da ih se nekim slučajem zamrzne i probude se nakon nekoliko stoljeća gdje više ne postoje nacionalne i slične razlike među ljudima Šteta što u Treku takvih primjera nema puno, poput epizode "Neutral Zone" i sl... Moram priznati da mi se takva vizija budućnosti baš i ne sviđa, jer po mom mišljenju tolerancija nije uklanjanje razlika, a ni njihovo spontano smanjivanje (melting pot), već prihvaćanje drugog bića sa svim njegovim razlikama i pokušaj razumijevanja tih razlika, zanimanje za njih, ne ignoriranje. Nije mi uopće ,,sjelo" kad je Hoshi Sato upoznala Ravisa i pokušavala učiti njegov jezik, a on je u međuvremenu od nje naučio engleski jer je puno jednostavniji. Da je ona Amerikanka azijskog podrijetla, to bi bilo sasvim u redu, ali jasno je rečeno da je rođena u Kyotu. Znači li to da se u Kyotu više ne govori japanski jezik? Ako me sjećanje služi, to je Ravisu bio prvi kontakt s ljudima i lingua franca bio im je risanski. Prema tome, Hoshi ništa nije sprječavalo da, ako je on želio naučiti njen jezik, s njim razgovara na japanskom jeziku. Mislim, jasno da se isplati žrtvovati japanski i sve ostale jezike osim engleskog za život bez gladi, bolesti, ratova, siromaštva, kriminala i ostalih zala, ali ipak mi takvoj viziji budućnosti nešto nedostaje da bi bila idealna... I da, smatram da me (između ostalog) određuje kao osobu jezik koji govorim jer na tom jeziku mislim, sanjam i izražavam se. Također smatram da me određuju i ostali jezici na kojima se pokušavam izražavati ili koje pokušavam naučiti. Ja sam po tome različita od nekoga kome je, na primjer, stran pojam deklinacije ili dvostruke negacije, tko fućka, čiji jezik ima trideset padeža, ili je analitički, ili ima admirativ, ili ima dvojinu, od onoga tko ne razlikuje u jeziku rodove et cetera. Ne smatram da treba to negirati, već poštovati na zadovoljstvo svih sudionika u komunikaciji. Inače se smatram poprilično anacionalnom jer mi Hrvatska ne nedostaje osobito kad odem u inozemstvo, to jest nisam vezana za prostor. Ne osjećam niti osobit ponos što je baš Hrvat nešto izumio/napisao/naslikao/pomislio/otkrio, u tom smislu veći ponos osjetim kad shvatim da ,,i ovo ima korijene u staroj Grčkoj". Ima nas svakakvih. 
_________________ Miruj u njih. Kako znadu rade, a da znadu, bilo bi ih sram; želi radje, grudi kad ohlade, da ne bude tako nam.
Hugo Badalić, Otkud pjesan?
|
| ned 20 vel, 2011 7:24 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
 Re: Da li slušate Thompsona?
Citat: Ajme, Miroslav i captain. Ne znam gdje bih počeo, od vaših kvazi-povijesnih teorija ili činjenice da vrijeđate povijest kao znanost. Kroz cijelu povijest svaka teritorijalna promjena ima svoj uzrok i posljedicu, a "smrzavanjem" određenog trenutka u povijesti da bi "dokazao" teritorijalne pretenzije je, najblaže rečeno, neozbiljno i neobrazovano.
Stvarno, dosta mi je ovog topica, tlak će mi skočiti. Dobro nisan mislija ici detaljnije nit dalje u offtopic ali na ovo moran odgovorit poprilicno detaljnije i poprilicno logicnije ..no bit ce dosta za citat Sve populacije u jugoistocnoj europi su srodne , bilo jezicno bilo u kulturi jednim dijelom ali su na pocetku bile religijski podiljene i zbog toga je doslo do formacije dva primarna kulturna kruga Prvi na zapadu je - Hrvatsko-katolicki Drugi na istoku je - Srpsko -pravoslavni a nekad se zva i raski ili racki Nakon pada hrvatskog karljevstva dolazi do kompliciranijih odnosa unutar nekadasnjih kraljevstava , sta uzrokuje cijepanje utjecaja na vise plemickih obitelji ..u bosni koja je posjed subica dolazi do određene pobune kontra centraliziranih vlasti u ugarskoj ..to jest plemicka prestrojavanja i bosna dobiva vecu autonomnost ..nekim vincanjima i plemickim brakovima zbog interesa , dolazi i do misanja hrvatskog i srpskog plemstva ..u to doba vlast u tom autonomnom kraljevstvu priznaju i jadranske komune pa cak i otoci "napomena jezgra prve hrvatske drzave", u to doba je bosna i hum "hercegovina" vecinom katolicka sa cakavskim narjecjem ..osim dila istocne bosne i istocnog huma ..to jest travunije i stare hercegovine u duklji koje su pravoslavne , no onda na scenu dolaze turci osmanlije ..koji nanose poraz za porazom ..mađarima i hrvatima pa nakon njihovog prodora dolazi do povlacenja hrvatske populacije prema sjevero-zapadu ..dok u isto vrime venecija preuzima kontrolu nad dalmacijom ..dio populacije odlazi i u austriju ..dok turci na napustene krajeve doseljavaju vlahe i srbe ..tu se racuna ne samo bosna nego i slavonija ..sa dalmacijom ..vecim dilom like , prijasnje stanovnistvo "katolicko" ostaje u izoliranim enklavama ..mahom u podrucjima sa franjevackim redovnicima ..s vrimenom turci uzimaju musku dicu i pravoslavnog i katolickog stanovnistva i islamiziraju ih ..pa kasnije koriste ko janjicare ..cesto se i dio krscanske populacije zbog nemogucnosti placanja nameta ..pribacuje na islam jer su islamski vjernici bili u boljoj situaciji sta se nameta tice od krscana ..u jednom momentu je u bosni ostalo samo 20 tisuca predturskog stanovnistva(nakon prodora eugena savojskog i velikog zbijega krscana iz bosne) ..moram li napominjat da u to doba pada pod turke tadasnja hrvatska prijestolnica bihac Međutim tada se događa jedna vrsta hrvatske "reconquiste" u lici pod vodstvom marka mesića ..siri se na slavoniju i na sadasnju vojvodinu ..dolazi i do naseljavanja vojvodine ..mađarskim ..hrvatskim bunjevackim stanovnistvom iz like i srpskim stanovnistvom ..ali dolazi i do velikog povlacenja muslimana iz hrvatske u bosnu i hercegovinu , nakon toga dolazi do mira ..hrvatski i srpski uskoci se naseljavaju i sjevernoj dalmaciji i lici ..a slavoniju ponovno naseljavaju i iz tadasnje banske hrvatske..a u bosni ostaju turci na vlasti ..međutim krscane u bosni i dalje vode ko nizu kastu ..dolazi u to doba i do zbijega u sinj iz prostora prozora i rame ..nakon kandijskog rata koji se dogodija za vrime ustanka u lici ..zadnja granica se određuje po visini planinskih vrhova i po tome koliko top daleko moze puknit ..tako da pukim slucajem danasnje posusje ostaje van venecijanske dalmacije a imotski dobiva smisnu polukruznu granicu .. granica na sjeveru je određena sredinom planinskog masiva dinare ..no tad krajem 18 -og stoljeca dolazi do nacionalnih preporoda i stanovnistvo se određuje nacionalno po viri ..u to doba otomansko carstvo je pozelilo se modernizirat i dat veca prava krscanima opcenito ..no bosanskim begovima se to nije svidilo pa su sve odignorirali ..to dovodi do tenzija u bosni i hercegovini i ustanka krscanske populacije u hercegovini ,u to vrime se i srbija nekako oslobađa turaka ..a crna gora je vec od prije zbog nedostupnosti i dugotrajne borbe formirala malu drzavu oko cetinja sa vlastitim identitetom ..nakon toga na berlinskom kongresu , upravljanje nad BIH dobiva austrija ..koja u zelji da stvori bosansku naciju ..promovira jezik i identitet ko bosanski ..u to doba se zemlja ekonomski razvija , no hrvati i srbi (moze se rec katolici i pravoslavci) , ne zele cut za bosansku naciju ..srbi se zele prikljucit kraljevini srbiji a hrvati zele , da se zajedno s dalmacijom prikljuce hrvatskoj ..jedino islamsko stanovnistvo ..prihvaca nekakvu autonomiju ali s obzirom da dvi druge grupe ..koje su vec skupno brojcano vece ..to ne prihvacaju , nemogu oformit naciju Za vrime austrije u bih se doseljava i jos stanovnistva iz hrvatske ..mahom radnici na izgradnji pruga ali i ljudi koji su prebjegli na vec bivsi mletacki teritorij Tu je i nekog napretka i europeizacije BIH , sve dok gavrilo princip ne izvrsi svoj atentat (radikalni srbin sa zeljom da se bosna ujedini sa srbijom) ..nakon ww1 ..narod bih sudjeluje u osnivanju SHS -a ..međutim srbi nekako ubrzo u taj savez uvlace i srbiju sa crnom gorim , nastaje prva jugoslavija ..di dolazi do beogradskog centralizma i prvih vecih trzavica na relaciji srbi-hrvati ..jer do tada je animozitet bija veci prema muslimanima bosnjacima ..u to doba jedna mala radikalna skupina se formira oko pavelica a sve ce se jos radikalizirat kad se dogodi atentat na stjepana radica ..dvi godine prije ww2 ..se ipak dolazi do dogovora o decentralizaciji i formira se banovina hrvatska u koju ulaze ..hercegovina i srednja bosna (napomena pavelic je iz konjica u sjevernoj hercegovini ..koji je upa u banovinu..no on je vec posta radikalan) ..no nakon izbijanja ww2 ..situacija se minja , italija preuzima dalmaciju i postavlja spomenutog pavelica ko marionetu unutar hrvatske ..koji proglasava NDH , ciji teritorij uzima cilu bosnu ..iako efektivno ne kontrolira nit pola ..u dalmaciji dolazi do jacanja partizanskog pokreta ..dok je u BIH stanje kompleksnije , srbi u sjeverozapadnoj bih se pridruzuju partizanima u borbi kontra NDH vojske a na danasnjoj granici se nalazi jedna od najvecih hrvatskih sramota ikada ..jasenovac i malo dalje stara gradiska ..di su se ubijali ..politicki neistomisljenici ..zidovi , romi i srbi ..zanimljivo je da tad pavelic sklaba dogovor s muslimanima ..gradi im đamiju i oni se pridruzuju NDH ..za razliku od sjevernih srba ..oni juznije u juznoj lici ..bosni ..i sjevernoj dalmaciji ..prihvacaju cetnicku ideologiju draze mihajlovica i izivljavaju se na nesrpskom stanovnistvu ..jedno cilo selo boricevac je ubijeno a kod martin broda i grahova se događaju veliki zlocini ..katolicka populacija iz knina bizi ..no situaciju uskoro pod svoju kontrolu preuzimaju partizani a cetnici se udruzuju s talijanima ..nakon pobijede partizana u ratu i poraza njemacke ..dolazi do jedne od najvecih tragedija u hrvatskoj povijesti , zbijeg obitelji koje su bile u sluzbi NDH je pobijen u bleiburgu a kaznjenicke ekspedicije po hercegovini cine velike zlocine nad hrvatskim civilima tamo Nakon svega dolazi do kompromisa po kojem u buducem slaganju republika ce podrucje danasnje BIH ..biti posebna republika , kako bi se izbjegli međunacionalni sukobi ..tu je na neki nacin strada neum ..jer je u prijasnjim inkarnacijama jugoslavije bija dio hrvatske a sad je zbog prodaje ..turcima od strane dubrovacke republike prije par stoljeca ..potpa pod BIH , iako je stanovnistvo bilo mahom hrvatsko ..u doba nakon tog rata dolazi zbog gradnje stanova i industrijalizacije do velikog pokretanja stanovnistva prema gradovima ..velik dio stanovnistva hercegovine..i tropolja se seli u obliznje hrvatske gradove u primorju dalmacije ..ili u njemacku , u BIH se razvijaju gradovi sa multinacionalnim stihom ..ali neke stare netrpeljivosti ostaju aktivne , no pritajene i jedno vrime cak i smirene.. u to doba dolazi do populacijskog jacanja islamskog stanovnistva ali i do puno misanih brakova ..udio srpske i hrvatske populacije opada , ponajvise hrvatske "za vrime prve jugoslavije , srbi su bili brojniji od muslimana" Nakon pada ekonomske moci u jugoslaviji i rasta zelje za centralizacijom jugoslavije ..to jest srpskim nacionalizmom u bih se stanje opet zakuhava ..posli mitinga u kninu i zakuhavanja u hrvatskoj u bih dolazi do revolta unutar hrvatske populacije ..sta prvo rezultira vracanjen imena tomislavgrad ..gradu koji se zva duvno za vrime druge jugoslavije "ime tomislagrad je dobija za vrime prve juge ..za vrime obljetnice krunjenja kralja tomislava ..krunija se na duvanjskom polju prema legendi" , a onda se zbiva događaj kod pologa di stanovnistvo tog sela i zapadne hercegovine ..tilima blokira tenkove upucene na split "ima snimka ..polog 1991 na youtube-u" Sve se jos zakomplicira kad je unisteno hrvatsko selo ravno ..u istocnoj hercegovini ..a alija izetbegovic tvrdija kako to nije njegov rat ..nakon neuspijeha u hrvatskoj ..JNA naoruzava srbe u bosni i njihovo vodstvo priti ratom ako proglase neovisnost ..no na referendumu hrvati i muslimani preglasaju srbe ..i ovi odma krenu sa ispunjenjem prijetnje ..sarajevo je opkoljeno a istocna bosna trpi protjerivanja muslimanskog stanovnistva , međutim u isto vrime u grudama , hrvati organiziraju "HRHB" samoupravu i pruzaju prvi otpor srbima ..zajedno s muslimanima , no krajem 1992 , alija izetbegovic na temelju svojih nacionalnih aspiracija i studije islamskog serijata ..odluci da zeli nacionalnu drzavu , sta hrvati ne prihvacaju ..1993 u hotelu holiday inn u sarajevu ..proglasava naciju bosnjaci ..koristeci arhaicno ime za bosance i prisvajajuci sve stanovnike bosne svojoj naciji iako dosta njih to ne zeli U to doba zbog protjerivanaj nesrpskog stanovnistva u zapadnoj i istocnoj bosni ..dolazi do velike koncentracije ljudi u srednjoj bosni i tenzija ..videci da podrucja di su hrvati vecina ..nisu pod kontrolom sarajeva i zeleci osigurat sebi prostor za bosnjacku drzavu ..tadasnje bosnjacko muslimansko vodstvo razoruzava hrvate u zenici , i to pokusa napravit drugima , a ovi to odbiju i dolazi do zestokog sukoba ...lasvanska dolina "gledano s hrvatske strane" je opkoljena i bez hrane ,pod teskim napadima ..a armijaBIH pokrece operaciju neretva93 s ciljem da izbije na jadran ..no tu nalazi na zestok otpor HVO-a u mostaru i hercegovini ..nazalost tada dolaze raznorazni islamski radikali u BIH i sandzacka linija preuzima kontrolu nad vojskom i svi zagovaratelji mira između sada bosnjaka i hrvata su maknuti ..izuzev u bihackom i kladuskom podrucju ..ali u kladusi da bi spasija svoj narod fikret abdic potpisuje sporazum i sa srbima i sa hrvatskom ..tamo ce slijed događaja dovest do međumuslimanskog(bosnjackog ili bosanskog rata) , nazalost slijed događaja dovodi do teskih progona hrvatskog stanovnistva iz bugojna ..konjica ..sjeverne hercegovine , uz niz zlocina ..na sta je reakcija bila progon muslimana iz stoca i nekih revansizama ..nazalost sve je bilo jako ruzno "rat između abih i hvo-a je bija intenzivniji od rata sa srbima u bih..osim na koridoru" ..u isto vrime hrvatska je napadana iz podrucja pod srpskom kontrolom a HV ulazi na podrucje livna kako bi ovlada kninom ..nakon teskih borbi i stradanja , bosnjaci i hrvati sklapaju primirje i pod pritiskom amerike ..alija poziva HV da se udruzi sa Abih u pokusaju pobijede nad srbima ..HV dva puta napada dinaru kako bi smanjija pritisak na bihac ali i priblizija se kninu ..i tada se događa srebrenica , hrvatska dobija presutnu dozvolu za oluju od MZ-a ..paradrzava RSK pada ..a ubrzo srbi u bih potpisuju primirje i dolazi do sklapanja daytonskog sporazuma ..nazalost po hrvate oni ne dobivaju federalnu jedinicu ko srbi "republika srpska" i nego moraju u federaciju sa bosnjacima ..no prema sporazumu i srbi i federacija imaju pravo na posebne odnose sa hrvatskom i srbijom "neka vrsta konfederacije ..sa slobodnijim protokom ljudi i roba ..plus dvojna drzavljanstva" ..no s obzirom da bi bosnjaci tili centraliziranu drzavu ..hrvati svoju federalnu jedinicu a srbi ne zele nit pomislit o centraliziranoj drzavi nit da daju dijelove RS u neki hrvatski entitet ..dobila se luđacka kosulja i nestabilna zemlja  Za vrime rata je raseljeno skoro milijun ljudi od toga je u hrvatskoj zavrsilo barem 100 tisuca ljudi , mahom iz posavine i banjaluckog kraja ..sjeverne hercegovine i zenice ..i sad u toj kompleksnoj zemlji sa toliko raseljenih ljudi sa milijun migracija kroz povijest i sa puno nepravde prema svima ..zar iko ima srca rec nekome da nesmi pivat "herceg bosno srce ponosno" ili smatrat i BIH i hrvatsku svojom zemljom ? A cija je zemlja ? Tri glavne grupe ..tri price ..tri ili vise istina ..zabranjivat bilo kome da tu zemlju drzi sa svoju je kontraproduktivno  Znan da ovo mnogi nece procitat i da je offtopic i dug text ..i da san izgubija po ure pisajuci ..ali daj malo proucite povijest prije neg sta nesto tvrdite 
_________________ Surviving the new decade
|
| sri 28 ruj, 2011 10:22 pm |
|
 |
|
PARTIJA
Pridružen/a: pon 11 sij, 2010 12:13 am Postovi: 1695 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
|
captain, s ovim postom si upravo dokazao da ne možemo uzimati BiH kao hrvatski teritorij zdravo za gotovo, već da je situacija puno kompleksnija.
To je ono što ljudi trebaju shvatiti, a ne zauzeti stav BOSNA JE NAŠA AAAAAJMOOOO je osvojit.
I usput, ovaj dio o Domovinskom ratu suvišan je kad se ide objašnjavati ovakva problematika. Ključ je u srednjem i ranom novom vijeku.
|
| sri 28 ruj, 2011 10:29 pm |
|
 |
|
Make it so
Pridružen/a: uto 08 sij, 2008 10:38 pm Postovi: 8181 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact
|
Istina , no kad ides objasnjavat rani i srednji vijek onda to bez onih događaja dalje nema nikakva smisla..jer tad je narod i situacija bila dovoljno drugacija da sam odmak nedaje uvid u ono sta se kasnije zbilo bez ..da se napise i to sta se posli tog zbilo ..jednostavno odmak je prevelik Uostalom rijetki znaju ali se uz hrvatsko kraljevstvo i ime ,ravnopravno koristilo ime "schlavonia" to jest slavonija ..pa tko zna mozda su se tadasnji hrvati nazivali slavoncima ..jednostavno neke stvari nemozes povezat ako imas ogromnu rupu u godinama di ne opisujes nista Citat: captain, s ovim postom si upravo dokazao da ne možemo uzimati BiH kao hrvatski teritorij zdravo za gotovo, već da je situacija puno kompleksnija.
To je ono što ljudi trebaju shvatiti, a ne zauzeti stav BOSNA JE NAŠA AAAAAJMOOOO je osvojit. Nisan to bas nit reka ..nego san smao naglasija da izmeđuostalog i je hrvatski teritorij , no ne i teritorij RH ..jer republika hrvatska je nacionalna drzava i tvorevina u ovom obliku nastala 1945 ..i ko takva je definirana u svojim granicama kakve jesu ..uticaj na na susjedne teritorije moze cinit ..razmjenom robe ..cirkulacijom ljudi i kulturom ..isto tako moze vrsit diplomatske radnje u svrhu ispunjavanja svojih interesa pa i zastite tamosnjih sunarodnjaka , ali etnicki teritorij je nesto drugo ..on moze bit van nacionalne drzave ..naprimjer susjedni mađari imaju svoj etnicki teritorij u hrvatskoj i u srbiji ..tamo di ga imaju i srbi i hrvati ..no s BIH je kompliciranije ..jer se tu preklapaju ..hrvatski etnicki teritorij ..srpski etnicki teritorij i populacijski centar muslimana jugoistocne europe "drugi centar je novi pazar u srbiji" ..ukratko ona je svacija i nicija  Ironija BIH svojevrsna je ..da oni dijelovi koji su bili srednjovjekovna sredisnja hrvatska ..danas imaju bosansko/bosnjacku i srpsku vecinu(bihac i banja luka) ..a oni koji su bili jezgra tvrtkove bosne imaju puno vise hrvatskog zivlja(vitez , kiseljak i busovaca,,i jos neka manja mista) ..dok je podrinje i prostor prema raskoj "juzna srbija " ..prije rata imalo muslimansko bosnjacku vecinu ..onda se nazalost zbilo sta se zbilo ..rat i ruzne stvari Znaci jedna zamrsena situacija ..mislin bosna je nasa ali je i drugi imaju ..a sad osvajanje ..pa tribas bit lud da nakon svega ides opet u rat ..no ako ga tamo nedaj boze ikad bude opet ..pocet ce iznutra a ne izvana , jer su misljenja o uređenju i povijesti ..totalka razlicita ...bosnjaci smatraju turke pozitvcima vecinom a hrvati i srbi ih gledaju ko okupatore , hrvati s druge strane svoj kontinuitet vuku od bosanskih kraljeva ,plemstva"hrvoje vukcic hrvatinic naprimjer" i legende o njima su vrlo prisutne "cak su za vrime turaka ..zenama slikali tetovaze kako bi se znalo cije su" dok srbi viruju kako je bosna dio srbije zbog krvnih veza "sadasnja zapadna bih tad nije dio bosne" Citat: Kulin's sister married the brother of Grand Prince Stefan Nemanja, the Serbian Prince Miroslav of Hum in Rascia and Kulin himself had two sons:
* Stephen Kulinić, the following Ban of Bosnia * a son that went with the Pope's emissaries in 1203 to explain heresy accusations against Kulin
" ..znaci oni se sami nemogu dogovorit ciji su  Izgleda da volin povijest vise neg sta san svjestan btw ..ovaj obicaj tetoviranja je zanimljiv s povijesnog aspekta ocuvanja grupe i njenog identiteta http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_ ... erzegovinaI krvne veze kuca u bosnu su zanimljive : http://en.wikipedia.org/wiki/Hrvoje_Vuk ... tini%C4%87Citat: Hrvoje was the eldest son of Duke Vukac Hrvatinić. He had three brothers: Vuk (who was Ban of Croatia), Dragiša and Vojislav. He was married to Jelena Nelipčić,[2] granddaughter of the powerful Croatian noble Ivan I Nelipac (Prince Nelipić) and sister of Ivan III Nelipac (Ivaniš Nelipić). He is first mentioned in 1376 as being prince and knight during the reign of Hungarian king Louis I. The territories over which he reigned were the Lower Edges in Bosnia, facing Croatia and Slavonia westwards. http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_I_%C5 ... _of_BribirCitat: The first mention of his name occurs in 1272, when he held the title of Count of Bribir, from which he took his name, Bribirski. Paul became ban of Croatia in 1273 and ruled until his death. At the time of his death, he ruled over most of Dalmatia, Slavonia and Bosnia,[2] lands once ruled by the early Croatian
http://en.wikipedia.org/wiki/Tvrtko_I_of_BosniaCitat: Tvrtko was the firstborn child of Vladislav Kotromanić and Jelena Šubić, who were married at the Šubić's Klis Fortress in Croatia during summer-long festivities open to the whole population. Tvrtko's father, Vladislav of Kotroman was the son of Stephen I, Ban of Bosnia, and Elizabeth of Serbia. Tvrtko's mother, countess Jelena Šubić was daughter of Croatian count George II Šubić from the noble Šubić family, and his wife. Tvrtko was a scion of the two most prominent families. Tvrtko was the first cousin of Elizabeth of Bosnia, the daughter of Vladislav's brother, ban Stephen II Kotromanić, and his third wife the Polish princess Elizabeth of Kuyavia.
|
| čet 29 ruj, 2011 1:37 am |
|
 |
|
PARTIJA
Pridružen/a: pon 11 sij, 2010 12:13 am Postovi: 1695 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
|
Ako za neko područje ne bi trebao koristiti wikipediju, onda je to povijest, vjeruj.
|
| čet 29 ruj, 2011 8:49 am |
|
 |
|
Make it so
|
Zato san lipo pogleda na vise verzija sta pise i ne samo na wiki ..i prije neg sta je ova rasprava uopce bila u zacetku san to gleda ..jedno me vrime jako interesirala povijest tog prostora Sve ove rodbinske veze plemstva su istinite po svemu sudeci , no istina za wiki ...ali vecinom su osnovne stvari tocne ..s tim da na wiki verzijama ex yu zemalja sve pise drugacije ..ova engleska je koliko - toliko neutralna S druge strane mislin da za dokazat poveznice koje zelin dokazat i netriba wiki 
|
| čet 29 ruj, 2011 4:06 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
Pridružen/a: ned 16 tra, 2006 1:52 am Postovi: 14375 Lokacija: Zagreb, Južna Europa Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: ST: IV Opis Stanja: Ljubav, znanost i anarhija Koje si vrste?: hewmon
|
Točkica je napisao/la: Cvicek je napisao/la: Mene baš zanima kak bi se captain (ili nedoQ 4 od 1) osjećali da ih se nekim slučajem zamrzne i probude se nakon nekoliko stoljeća gdje više ne postoje nacionalne i slične razlike među ljudima Šteta što u Treku takvih primjera nema puno, poput epizode "Neutral Zone" i sl... Moram priznati da mi se takva vizija budućnosti baš i ne sviđa, jer po mom mišljenju tolerancija nije uklanjanje razlika, a ni njihovo spontano smanjivanje (melting pot), već prihvaćanje drugog bića sa svim njegovim razlikama i pokušaj razumijevanja tih razlika, zanimanje za njih, ne ignoriranje. Čisto da me krivo ne shvatiš - nisam govorio o aktivnom uklanjanju takvih razlika, već da je to u razvoju društva neizbježno. Recimo isto kao što bi se danas većina nas nasmijala da ih pitaš kojem plemenu pripadaju, tako će se ljudi u budućnosti vjerojatno slično reagirati kad ih se pita kojem narodu pripadaju, jer to više nikome neće biti važno. Što se tiče jezika, isto smatram da je neizbježno da jedan jezik postane zajednički za sporazumjevanje među svim ljudima (engleski je danas već na jako dobrom putu da postane globalni jezik) no to ne znači da još dugo neće postojati drugi jezici. Danas ljudi proučavaju i glagoljicu i latinski i druge "mrtve" jezike i pisma... I istna je ovo za različita razmišljanja na različitim jezicima. Možda sam već spomenuo primjer da se danas često cijene programeri iz drugih "egzotičnih" država s drugačijom kulturom i jezikom koji je poprilično zaslužan za to da se razmišlja na drugačije načine pa ljudi s različitim načinima razmišljanja dolaze do drugačijih "rješenja" nekog algoritma. Različitost često može biti pozitivna stvar. Što se tiče Hoshi u konkretnoj epizodi, mislim da su joj dali da govori na engleski zbog lakšeg pračenja epizode, jer bi prosječnom ameru bilo naporno gledati epizodu u kojoj netko priča japanskim i ta 2 druga alienska jezika. Ne vjerujem da su već u doba ENTa japanski i drugi jači jezici izumrli, već je u pitanju samo plitkost scenarija epizode... @Captain Okej si svojim riječima opisao hrvatsku povijest, nisam primjetio većih grešaka i vjerujem da bi ti shirajzl dao više nego prolaznu ocjenu da je to neka vrsta završnog ispita iz povijesti na temu "opiši povijest Hrvata"  No to nije ono što sam ja komentirao i što je na neki način bio povod da se raspišeš. Slažem se da u Bosni ima puno Hrvata i nemam ništa protiv kad bi se Dayton zamjenio nečim boljim, uz dodatak da se građani neke druge države trebaju unutar te iste države sami izboriti za svoja prava, a ne očekivati intervencije iz drugih država... Ono o čemu sam govorio su nastojanja ljudi iz različitih država da na temelju takvih stvari zagovaraju agresiju na drugu državu i pripojenje djelova ili i cijele države drugoj državi. Isto tako bi neki "hrvatine" vikali 'ajmoooo do Drine', tako bi neki drugi vikali 'ajmo do Karlovca' i takva razmišljanja samo dovode do novih nepotrebnih stradanja. Ako ne do ratova, a onda bare do mržnje prema drugim narodima, i profitiranja onih koji to manje ili više direktno zagovaraju (kao primjer smo već spomenuli Thomsonovo profitiranje na račun takvih kamenjarskih bogihrvati individua)
_________________ Cvicek I Crveni, First of His Name, Grandmaster of USS Croatia forum, Winner of Sferakon GoT Quiz, Red Bat of the Night, Nirham, Breaker of Presidents, Anarhotrekkie, Mamafat, and Father of Brainfarts.
|
| čet 29 ruj, 2011 5:01 pm |
|
 |
|
Make it so
|
Citat: No to nije ono što sam ja komentirao i što je na neki način bio povod da se raspišeš. Slažem se da u Bosni ima puno Hrvata i nemam ništa protiv kad bi se Dayton zamjenio nečim boljim, uz dodatak da se građani neke druge države trebaju unutar te iste države sami izboriti za svoja prava, a ne očekivati intervencije iz drugih država...
Ono o čemu sam govorio su nastojanja ljudi iz različitih država da na temelju takvih stvari zagovaraju agresiju na drugu državu i pripojenje djelova ili i cijele države drugoj državi. Isto tako bi neki "hrvatine" vikali 'ajmoooo do Drine', tako bi neki drugi vikali 'ajmo do Karlovca' i takva razmišljanja samo dovode do novih nepotrebnih stradanja. Ako ne do ratova, a onda bare do mržnje prema drugim narodima, i profitiranja onih koji to manje ili više direktno zagovaraju (kao primjer smo već spomenuli Thomsonovo profitiranje na račun takvih kamenjarskih bogihrvati individua) Ovo boldano o "drini" je svojevrsna pravaska zabluda o tome kako veca hrvatska populacija postoji do drine "postojala je manja ali vazna" u kompletnoj bosni ima i tuđih teritorija Jer radi se zapravo o tri cijeline u bosni koje su za hrvatsku povijest bitne..di nema drina vecu vaznost : 1 - raseljena zapadna bih poznata u vrime turaka ko turska hrvatska , zato jer se radilo o podrucju koje do turaka nije bilo pod uticajem tvrtkove drzave nego se smatralo direktno banskom hrvatskom "bihac ..kljuc..bosanski petrovac ili pset ..suprotno virovanju da je stalno bia dio banske hrvatske vrbaski grad ili banja luka je jedno vrime ali kratko bija dio tvrtkove drzave" ..i nakon sta su turci osvojili bosnu i kasnije osvojili bihac ..stanovnistvo te tad jos banske hrvatske bizi u austriju i tamo se naseljava "uz licko stanovnistvo iz krbave" ..ostaje jako malo katolika a posli toga ..ta zapadna BIH nikad ne dolazi u sastav hrvatskih drzava ..nit je broj hrvata veci od desetak posto ..tu moramo napomenit da nakon povlacenja muslimana iz hrvatske u BIH ..dalmatinski muslimani donose ikavicu u prostor oko kladuse i bihaca ..pa tamo imamo i bosnjake/bosance/muslimane ikavce novostokavskog dinarskog tipa "dalmatinska zagora i tropolje ..livno ..duvno..glamoc" 2 - Druga cijelina su katolicke enklave u sredisnjoj bosni u srcu tvrtkove drzave ..koji su se odrzali zbog turske blagonaklonosti prema franjevackom redu koji je tamo postoja ..kod njih je dosta aktivna legenda o oporuci kraljice katarine kosace ..u kojoj ostavlja vatikanu bosnu na cuvanje dok njeni islamizirani sinovi se ne vrate na staru viru ..isto moran napomenit da je kosaca mozda pravoslavne vire iz travunije ali je kraljica udajom ..ne po krvi ..ova grupa je isto ikavska i u pocetku ima jednake jezicne pojave ko danasnji ljudi iz dalmatinske zagore ali se to gubi s vrimenom .. vazno je napomenit da ova populacija jedina u ciloj BIH vuce obicajni kontinuitet iz tvrtkova doba i kod ove je populacije bilo prisutno ..tetoviranje njenih pripadnika kako bi se raspoznali ako ih turci ikad zarobe ili im otmu dicu i odvedu ih u janjicare ..isto tako predpostavlja se da odavde dolaze protosokci iz slavonije ..to jest da su sokci doselili u slavoniju nakon zbijega za vrime prodora eugena savojskog " njih oko 40 tisuca u opustosenu slavoniju ali su ovo ipak naklapanja jer se nezna koliko je stanovnistva katolicke vire ostalo u slavoniji za turaka ..uglavnom nakon tog zbijega srednjobosanskih katolika je ostalo samo nekoliko tisuca ..kasnije je zbog visokog nataliteta doslo do oporavka te populacije , koja je opstala i za vrime nacionalnih preporoda se identificirala ko hrvati ..mahom i zbog veze sa slavonskom populacijom ali i mahom zbog trece grupe 3 - u trecoj se grupi radi o hrvatima iz hum-a i o stanovnistvu tropolja ..znaci livno i tomislavrgad nekadasnjeg centra delmata ..koji se zva delminium a nalazia se na podrucju duvanjskog polja ..tu se inace radi o podrucju formacije novostokavskog-ikavskog govora dalmatinske zagore i o podrucju di se najduze pricalo "murlaskom besidom" nekakvim hibridom vlaskog jezika i starohrvatskih govora ..to stanovnistvo ..ponekad zvano i morlaci "cesto i krivo" je odgovorno za naseljavanje zagore katolickim stanovnistvom nakon zbijega cakavaca ikavaca na obalu i otoke ..isto tako radi se o stanovnistvu koje je cesto migriralo iz zagore do tropolja i nazad ..jer se radilo o stocarima .."napomena na sjevernom dilu tropolja doslo je do veceg broja prvoslavnih stanovnika koji su pobigli prid turcima iz srbije i podrinja i naselili sjevernu dalmaciju na podrucje bukovice ..zajedno s katolickim pandanima ali u odvojenim naseljima i pricali su drugacijim dijalektima" ..u tom migrirajucem stanovnistvu se odrzala legenda o krunjenju kralja tomislava u duvnu ..to je stanovnistvo koje je nekakva kulturolaska granica srednje dalmacije i bosne ..s druge strane juzni humski dio trece grupe je ikavsko- scakavski do neretve a doli je ijekavski , i donje katolicko stanovnistvo je cesto naseljavalo dubrovnik "ruđer boskovic je primjer jer mu je otac iz sela orahov do u hercegovini"..no sjeverno od danasnjih konavala "oko trebinja" stanovnistvo je bilo u vecem broju pravoslavno ..zvali su ih i raci ..ova zapadno i istocno hercegovacka grupa katolika je isto visokomigrirajuca ..odgovorna za naseljavanje makarskog zaleđa ..isto tako kad je palo otomansko carstvo dio ljudi je migrira u potrazi za zemljom u bosansku posavinu ..tako da ima dosta slicnih prezimena tamo i u hercegovini ..i ona prica o topu i imotskom je iz ovog kraja ..granica oko imotskog se nakon kandijskog rata određivala dometom topova ..to jest koliko ce daleko doc topovska kugla ispaljena iz imotskog ..pa s obzirom da nije mogla doc do posusja ..ono je ostalo u otomanskom carstvu ..to jest danasnjoj bih S druge strane u srebrenici je do drine postojala katolicka kolonija ali je bila malobrojna i nije se radilo samo o sadasnjem hrvatskom stanovnistvu nego i o nesto njemackih rudara ..doduse postojala je sira crkvena provincija bosna srebrena i tu dolazi do doticaja s drinom ..i hrvatske populacije ali u manjem broju I vezano uz prvu stvar ..istina ali zbog dvojnog drzavljanstva barem 80% hrvatske populacije tamo ..hrvatska ima obavezu diplomatski stitit njihova prava ..plus dobar su temelj za suradnju i obostrane interese ,najgore je kad međunarodna zajednica previse intervenira pa napravi veci kaos neg sta to mozda i je ..diplomacija i politika su jako osjetljive stvari  I BIH u slucaju nekog ekstrema se jedino iznutra moze podilit na tri grupe ..pa cak i drzavice ..nikako izvana , jedina opcija "spajanja" je da jedna od grupa se odluci spojit s teritorijem susjedne drzave na sta bi druga grupa reagirala isto ..jer tamo bez konsenzusa nema drzave ..nego sve postaje obican teritorij bez vlasti 
|
| pet 30 ruj, 2011 1:10 am |
|
 |
|
Felis Minor
Pridružen/a: pet 19 ruj, 2008 8:03 pm Postovi: 2937 Lokacija: Heterotopija <3 Opis Stanja: namjerila se kosa na brus Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
|
Cvicek je napisao/la: Čisto da me krivo ne shvatiš - nisam govorio o aktivnom uklanjanju takvih razlika, već da je to u razvoju društva neizbježno.
Nisam ni mislila da bi ti takve razlike aktivno uklanjao. Baš sam i htjela reći da mi se takav razvojni proces osobito ne sviđa. Mislim da rješenje ne bi trebalo biti (što ne znači da nije) u tome da se ljudi deklariraju jednostavno kao ljudi i ,,počnu tražiti sličnosti, a ne razlike", već da bi bilo idealno da se međusobno približe upravo zbog tih razlika, iz znatiželje i želje za upoznavanjem dosad nepoznatog. Nekako mi se captainov pristup najviše sviđa. 
_________________ Miruj u njih. Kako znadu rade, a da znadu, bilo bi ih sram; želi radje, grudi kad ohlade, da ne bude tako nam.
Hugo Badalić, Otkud pjesan?
|
| pon 31 lis, 2011 1:35 pm |
|
 |
|
anarho trekkie
|
@Captain, pročitao sam tvoj post ali nemam ništa za komentirati na to jer mi je poprilično nebitno koja plemena/narodnosti/štoveć su kroz povijest govorila kojim narječjem u kojim djelovima ex Yu @Točkica, nemam ništa protiv razlika među ljudima, npr. različiti načini razmišljanja (koji dovode do različitih rješenja odr. problema) nas ojačavaju, no smatram da kao ljudska bića imamo puno više stvari koje nas povezuju nego koje nas čine različitima, ili da se, još gore, zbog tih razloga događaju podjele koje su u povijesti često katastrofalno završavale. To povezivanje mi se čine neizbježnim evolucijskim koracima. To je jedan od razloga zašto mi se sviđaju u vizionarskom smlislu Zeitgeist, a u praktičnom smislu Occupy pokreti - jer se radi rješavanja zajedničkih problema ojačava ta povezanost među ljudima, na globalnoj razini. BTW, prije neki dan sam pogledao meni odličan RSA filmić koji govori o veoma sličnim stvarima. @Miki, ovaj traje samo 10 minuta 
|
| pon 31 lis, 2011 11:33 pm |
|
 |
|
Make it so
|
Cvicek je napisao/la: @Captain, pročitao sam tvoj post ali nemam ništa za komentirati na to jer mi je poprilično nebitno koja plemena/narodnosti/štoveć su kroz povijest govorila kojim narječjem u kojim djelovima ex Yu  Tebi nebitno ..u stvarnom zivotu minorna informacija ali za povijest i siri kontekst jako bitna stvar ..posebno u sveri pitanja "zasto" i odgovora na to "zato" ..u biti najbitnija stvar ..bas s te strane vezano uz trenutno prikazivanje serije "hrvatski kraljevi" iman veliku zamjerku ..ekipa tadasnjih slavena prica nekakav jezik koji se danas prica u zagori i po lici (u seriji to pricaju) a tad se po cilom kraljevstvu koristia jezik slican otockoj cakavici i zagorskom kajkavskom jeziku (jer su tad ti jezici bili rasireniji od stokavske ikavice), a taj element jezika pokazuje cesto kretanja populacija i di je koja populacija migrirala i ponekad etnogenezu Uostalom razmisljajuci o sadasnjosti nemozes samo okinit proslost jer onda gubis sva stecena iskustva ..pa i s te strane price o jezicima i plemenima nisu nebitna stvar ..sa strane međuljudskih odnosa su mozda nebitni u nekom svakodnevnom zivotu ali za siru kulturu i samospoznaju su bitni Citat: događaju podjele koje su u povijesti često katastrofalno završavale. To povezivanje mi se čine neizbježnim evolucijskim koracima. S obzirom na velicinu zemaljske kugle i razvijenost prometnih i telekomunikacijskih vjestina u to proslo doba ..diobe drustav i ljudi i nisu cudne , jednostavno bili su prerazdvojeni ..s druge strane ko nakon tisuce godina razvitka razlicitih kultura ima pravo rec da zna kakav spoj je dobar i sta je integracija koja je pozitivna ..jer meni nekako jacanje velikih naspram manjih kultura i nije dobra integracija ..UN naprimjer je genijalna integracija ...smanjivanje svita na globalno selo je super ..ali ako ce to dovest do potiskivanja manjih kulturnih krugova "hrvatski..mađarski..ceski itd" i zamijenu s vecima ..onda to i nije bas dobro ..vec sad na zemlji neki jezici i narodi izumiru zbog prodora vecih i jacih ..a kad izumru onda ce sigurno sve bit jednoliko i mirno tamo di su nekad bili , no gubitkom prijasnjih kultura se gubi i ambijent nekog prostora ..on postaje samo dio vece mase ..postaje bezlicniji Kad bi svi na svitu na kraju postali "naprimjer" englezi , svit bi sigurno bija miran i spokojan ali bi svi oni drugi jezici ..narodi ..obicaji ..nestali i taj isti svit bi posta dosadniji ..nema vise bogatstva kojeg je prije bilo ..s druge strane jedini pozitivan nacin integracije je cuvanje starijeg i nadograđivanje istog ..prihvacanje novosti i drugih ljudi u svoju grupu i obrnuto ali bez gubljenja vlastitih posebnosti ..podijele su prirodna zakonitost ali se i podiljeno moze spojit ko jedna puzzle slika ..sacinjena od manjih komadica koji su razliciti a cine jednu veliku sliku ...nikako drugacije
|
| uto 01 stu, 2011 1:54 am |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|