|
Sada je: pet 17 tra, 2026 8:40 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
 Pogon broda mimo warpa
Na koji način brod nakon izbačene warp jezgre dobiva energiju i kreće se kroz prostor/svemir...?
...baš smo o tome raspravljali sad u računalnoj, no dečkima nije to baš previše jasno... ...a mene su malo zatekli, jer strojarnica nije baš moje područje, pa im nisam uspio to objasniti na način koji bi njih zadovoljio...
| sri 14 stu, 2007 1:03 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
 Re: Pogon broda mimo warpa
warp brzinom se nemoze vise kretati. za podsvjetlosne brzine koristi impulsne motore, koji su sustav za sebe (ono crveno odozada na Galaxy klasi  )
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| sri 14 stu, 2007 1:09 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
...a odakle energija za impulsni pogon?
| sri 14 stu, 2007 3:46 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
Mr.bobo je napisao/la: ...a odakle energija za impulsni pogon? Možda je uzrok polemike u tvojoj računalnoj bila činjenica da se i warp i impulsni pogon napajaju istim gorivom (deuterij) iz istih spremnika. Razlika je samo u preusmjeravanju goriva. Za potrebe warpa, deuterij ide u warp jezgru gdje reagira sa istom količinom antimaterije (naravno, dilitijski kristali koriste se kao katalizator reakcije). Kod impulsnog pogona, deuterij napaja fuzijske reaktore koji proizvode potrebnu energiju.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| sri 14 stu, 2007 4:10 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
|
...kolega je prihvatio odgovor i kazao na to da je njegova teorija o svemirskom veslanju pala u vodu ...
...ja se nisam mogao sjetiti deuterija... ...koji je glavni čimbenik u proizvodnji energije za brodske sustave...
| čet 15 stu, 2007 2:46 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
TerNek je napisao/la: ...Za potrebe warpa, deuterij ide u warp jezgru gdje reagira sa istom količinom antimaterije Pa znaci nije isto gorivo , warp koristi antimateriju ...i izotop vodika [deuterij] kao i impulsni motor [ fuzioni reaktor ] , cudno da je samo jedna vrsta izotpa H u fuzionoj reakciji ...?. Katalizator reakcije M i AM je dilitijev kristal..koji ocito radi s relativno veoma malim gubitkom energije u pretvorbi [ zanimljivo ] .... Pozdrav AntiPlankova 44

Tehnika Pucanstvu !
|
| čet 15 stu, 2007 3:28 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
frenky je napisao/la: ukoliko warp jezgra otkaze brod se napaja pomocu impulsnih rektora... ne impusnih motora... vec reaktora.... fuzijski rekatori...
a za slucaj nuzde, brodovi imaju i odredjeni tip baterija, tj celija... jer ne vjerujem kako impulsni rekatori mogu dati dosta energije za oruzja i stitove....
pogotovo na novim brodovima... koji se prvenstveno oslanjaju na warp jezgru, kao primarni i najjaci izvor energije....
sto se tice goriva... ne znam tocno za impulsne reaktore... Imaju neki i na jedra pogon... " Defiant 3B " [siskobrod]... Nego os objasnit @frenky ... kako se oslobodjena enrgija u fuzionom reaktoru pretvara u pogonsku energiju .. kak to funkcionira kad se to vec nezove "impulsni modor" ..vec fuzioni reaktor ....!? Neznas tocno sto ide u fuzioni rektor..?  ...hmmm zar se to ne uci u srednjoj skoli vec..bar se ucilo...isto ca i u H-bombi izotopi vodika i litija najvjerojatnije....!? pogotovo ovi prvi lako su "nabavljivi"... Bas me zivo zanima .. sto ti ti mislis o tome zasto ne izras "motor"..naravno ne s wikipedije i sl C/P odgovori ..!.. To bi bilo isto ko da za automobilski motor kazes da to ni "motor" vec "oksidacijaska egsotermna komora"... !.. Pozdrav Sizifova 33

Tehnika Pucanstvu !
|
| sub 17 stu, 2007 4:53 pm |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: pet 23 stu, 2007 12:48 pm Postovi: 763 Lokacija: Galaksija Pivska pjena, pod šankom
|
TerNek je napisao/la: Mr.bobo je napisao/la: ...a odakle energija za impulsni pogon? Možda je uzrok polemike u tvojoj računalnoj bila činjenica da se i warp i impulsni pogon napajaju istim gorivom (deuterij) iz istih spremnika. Razlika je samo u preusmjeravanju goriva. Za potrebe warpa, deuterij ide u warp jezgru gdje reagira sa istom količinom antimaterije (naravno, dilitijski kristali koriste se kao katalizator reakcije). Kod impulsnog pogona, deuterij napaja fuzijske reaktore koji proizvode potrebnu energiju. Pa... to bi bilo pojednostavljenje. Naime u teoriji strojeva u ST-u, fuzijski reaktor stvara plazmu (što bi drugo), koja se preko akceleratora ubrzava i preko famoznog "driver coila" (za kojeg ne postoji nikakvo mehaničko ni fizikalno objašnjenje) šalje na mlaznice koje usmjeravaju ubrzanu plazmu kao propulziju! Ne baš osnovnoškolska fizika kaže da se radi o velikoj energiji i brzinama. Naravno, brod bi morao imati auspuh veličine Fobosa za tako nešto, ali... Manje, više, dolazimo do motora s unutarnjim sagorijevanjem s sustavom pred-komora i post-komora (katalizator?). Postoji čak i teorija da je brod s impulsnim motorima u stanju ubrzati i preko WARP 1, ali, potrošnja goriva prelazi sve limite.
| pon 26 stu, 2007 7:08 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
|
Pa zar bas taj "driver coil" nebi treba glumit akcelerator cestica ....!? Ak se ne varan o jacini i podesavanju "warp polja" i spomenutih zavojnica..koriste se izrazi ka..freqvencija u GHz ili THz ,sto vec [ zaboravljan "detalje"] ..sto bi tribalo cak i kod srednjoskolskog obrazovanja bilo dovoljno da se svhvati da je preslikan akcelerator cestica koji se koristi u laboratorijima za istrazivanje istih ....[CERN , LosAlamos ili koji vec ..?..].. Cestica/e na impulsu el.mag vala biva sve vise i vise ubrzana ....jel tako..magnetima se usmjerava u zeljenom pravcu i fokusira ...... Tako ubrzane cestice kad bi se izbacile jeli tribale bi stvorit ogroman potisak....!?!.. Zaboravija san sto im dilitijski kristali reguliraju !?.. No takav bi akcelerator bia kako je receno mnogo velik za navedene energije pa su smislili pricu o "trnoruzici" tj "driver coil" -u.... I tak smo stapanjem maste i nekih realnih fakata dobili virtualni "warp pogon" ....tj "motor".... Ako nis drugo bar je zanimljivo gledat kak to sve ka podesavaju i muce se odrzat polje stabilnim.... Bar se meni tako to sve skupa cini ..... Pozdrav Kurblina 5

Tehnika Pucanstvu !
|
| uto 27 stu, 2007 2:13 am |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: pet 23 stu, 2007 12:48 pm Postovi: 763 Lokacija: Galaksija Pivska pjena, pod šankom
|
Mda.... Jedino što je akcelerator već spomenut ispred "driver coila". A koliko se ja sjećam, temperatura plazme je oko 10 M celzija pa na gore....No, svakako, postoji i treči motor, famozni "thrusteri" koji su opet priča za sebe. A dilitijski kristali (štagod bi trebali predstavljati) rade kao moderatori a-m reakcije, nešto kao neutroni u iridijskim štapovima u današnjim fisijskim reaktorima. Zapravo, praktično gledano, možemo warp jezgru smatrati fisijskim reaktorom. E, da jedan zgodan štos: dilitij bi trebao biti 2-litij. A u današnjim fuzijskim reaktorima kuglice litija koriste se kao gorivo, odnosno gađa ih se TW laserima da se stvori plazma, koja onda "plovi" u magnetskom polju. Kako onda 2-litij ili 3-litij ne nestane. Sječam se kad je Geordi izvukao te kristale, a ono pločica veličine CD playera....
| uto 27 stu, 2007 7:50 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
|
litij + 1 netutron bi treba bit taj dilitij... ! Eh to danas "experimentalni fuzioni reaktor" [vec san zaboravia naziv projkta ..ni ni cudo skoro da je srariji od mene ..  ] vise trosi enerigije nego stvara .. pa ce bit zanimljio vidit kad ce se ostvarit one projekcije da bi navodno bila "pozitivna nula" za kojih desetak godina...!?.. Ak su izvori informacije jos ok ..ili moje usi ...! Da ono s dilitijskoim kristalima je neobico..ali mene je to zbunilo to kristal..da san smeo s uma da bi to bia izotop litija..!.. Pozdrav Suma striborova 5

Tehnika Pucanstvu !
|
| uto 27 stu, 2007 9:50 pm |
|
 |
|
Admiral
|
buco je napisao/la: litij + 1 netutron bi treba bit taj dilitij... ! Eh to danas "experimentalni fuzioni reaktor" [vec san zaboravia naziv projkta ..ni ni cudo skoro da je srariji od mene ..  ] vise trosi enerigije nego stvara .. pa ce bit zanimljio vidit kad ce se ostvarit one projekcije da bi navodno bila "pozitivna nula" za kojih desetak godina...!?.. Ak su izvori informacije jos ok ..ili moje usi ...! Da ono s dilitijskoim kristalima je neobico..ali mene je to zbunilo to kristal..da san smeo s uma da bi to bia izotop litija..!.. Mda... Projekt se zove TOKAMAK. Što je skraćenica od neznam čega, znam da je samo prvo TOrioid. A ježi ga, morali su nešto lupit, pa ga nazvaše kristal. I da, skužio sam što bi "driver coil" trebao biti! Zavojnica, kako samo ime kaže, kaj osigurava magnetno polje u kojem "pliva" plazma... Čim si spomenuo TOKAMAK... A problem s TOKAMAK-om je da trebaš TW laser, impulsni, te magnetno polje cca 1 GW do 30 GW potrošnje... Za pogon se umrežuje nekoliko fisijskih elektrana. Posljednje brojke govore o 94% iskoristivosti, i to je krajnja vrijednost dokle god ne nađu supravodić za magnetno polje koji će raditi na visokim temperaturama. Trenutni hlade tekućim dušikom pa imaš veseli delta t od par miliona kelvina. Osim toga, za razliku os "impulsnih motora", ovo bi trebala biti još sam o jedna termoelektrana.... sa svim gubicima u međuspremnicima kao kod fisije.... pa krajnja efikasnost pada tek na 60%.
| sri 28 stu, 2007 11:13 am |
|
 |
|
Dai-zvizda
|
Znaci nista od onih keramickih supervodica [na bazi iridijum oksida i sl ..] na "visokin temperaturama" -50/-60 je bilo ak ne i vise ...!? Jel se sjecas te "super vijeti" i booma istrazivanja u tom podrucju nakon one objave iz IBMovog istrazivackog centa u CH ....!? Jest da je bilo sveg i svacega oko podataka i muljanja oko temperatura ...ali izgleda da ostalo upotreblivo samo za senzore ...! Tak ispada , nakon toliko godina... i dalje na dusiku ......hmm ..s helijem bi nacisto propali i isplativost bi bila -500% .... Mislim da negdje cine "strukturnu" pogresku .... kao covijek koji se nemoze okrenut oko sebe i vidit da mu fix ideaaj nije dobra tj da je rijesenje koje forsira doseglo svoj realni limit a mozda tu sasvim blizu je drugacije rijesenje koje bi bilo puno bolje . al za to treba imat hrabrosti rec .." pa mozda smo u krivu"..neznam.. nete torije gotovo da su postale religija i ne pokusava se trazit drugacije rijesenje ...ka da imaju "kanon".. ?!..... Pozdrav Alkemicarska 33

Tehnika Pucanstvu !
|
| sri 28 stu, 2007 2:30 pm |
|
 |
|
Admiral
|
buco je napisao/la: Znaci nista od onih keramickih supervodica [na bazi iridijum oksida i sl ..] na "visokin temperaturama" -50/-60 je bilo ak ne i vise ...!? Jel se sjecas te "super vijeti" i booma istrazivanja u tom podrucju nakon one objave iz IBMovog istrazivackog centa u CH ....!?
Mda... Tko nekako. Sad japanci rade keramičke supravodiće koji rade na sobnoj temperaturi, ali gube koheziju kada su izvrgnuti izuzetnim temperaturama koja nastaju uz polja plazme. Da, tih-50 je još uvijek postojano... Uostalom, hajmo u stvarnost, super-kompjuteri s GaAs čipovima MORAJU se hladit tekućim nećim, a dušik je još uvijek najjednostavniji (čitaj: najjeftiniji) za ekstrakciju. Naime, ima ga najviše.... A GaAs ima nekoliko tisuća puta bolje karakteristike od Si. Možda si u pravu, kada spominješ sistematsku pogrešku, ali, nakako sam sklon vjerovati da će se supravodljivost ostvariti u komercijalnom smislu... Možda je hiper-ekspanzija fizike materijala od '30-ih do '70-ih uvjetovala da neke stvari očekujemo prebrzo.... A možda će sve krenuti nekim drugim tokom....
| sri 28 stu, 2007 2:42 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|