| Autor/ica |
Poruka |
|
Commander
Pridružen/a: uto 22 kol, 2006 10:26 pm Postovi: 363 Lokacija: ROMULUS. ROMULAN STAR EMPIRE
|
 Mogućnost postojanja paralelnog svemira?
A jel postoji mogučnost paralelnog svemira??? molim stručno mišljenje 
_________________ http://nosgoth.dogoo.us/index.htm forum koji je samo za ljubitečje fantastike,ljubitelje magije i metala..... i koji su visoko tolerantni na druge religije...
|
| ned 17 ruj, 2006 12:01 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
 Re: Mogućnost postojanja paralelnog svemira?
Scimitar je napisao/la: A jel postoji mogučnost paralelnog svemira??? molim stručno mišljenje 
da
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| ned 17 ruj, 2006 12:56 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: uto 16 svi, 2006 7:02 am Postovi: 1066 Lokacija: Atlantis
|
I'm no expert, ali rekla bih da Stephena Hawkinga možemo kvalificirati za stručnjaka on this matter. Ako se ne varam on ima neku svoju teoriju paralelnog svemira, a kad malo razmisliš... sve je moguće. 
_________________ "That is Lt. Colonel errand boy to you."
|
| ned 17 ruj, 2006 1:26 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
 Re: Mogućnost postojanja paralelnog svemira?
Scimitar je napisao/la: A jel postoji mogučnost paralelnog svemira??? molim stručno mišljenje 
da...
i "neki analiticari ™" (interna  ) smatraju da je ideja paralelnih svemira u konacnici pomogla da se potjera neka veca inteligencija (citaj: Bog) iz kreacije svemira...
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| ned 17 ruj, 2006 4:47 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
|
Hmmmm.... ne razumijem se toliko u teorije postanka svemira, ali opazila sam zanimljivu stvar - oveći broj fizičara i srodnih stručnjaka često tvrde da ne vjeruju u nešto tipa Bog.
To je zanimljivo, jer recimo novija istraživanja s područja psihologije i neurologije pokazuju da smo građom mozga predisponirani da budemo duhovna stvorenja (to ne znači nužno vjerski fanatici, ali da vjerujemo u nešto veće od nas, u neki vrhovni smisao, nazovi to kako hoćeš --> da). Drugim riječima, ljudi po defaultu nisu ateisti. To naravno nije dokaz postojanja vrhovne inteligencije, ali ima velike implikacije na spoznaju ljudskog ponašanja kao takvog. Vjerovati u nešto ne služi samo očuvanju ljudske zajednice ili poštivanju nekih univerzalnih moralnih pravila - to bi bile najočitije evolucijske prednosti sudjelovanja u nekoj vjerskoj/religijskoj skupini. Daleko dublja prednost je ova - prakticiranje duhovnosti ili meditacije jako je povezano s nizom čimbenika koji pridonose mentalnom, pa i fizičkom zdravlju.
|
| ned 17 ruj, 2006 6:03 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
Capri je napisao/la: Hmmmm.... ne razumijem se toliko u teorije postanka svemira, ali opazila sam zanimljivu stvar - oveći broj fizičara i srodnih stručnjaka često tvrde da ne vjeruju u nešto tipa Bog.
nisam bas strucnjak na podrucju psihologije, ali nekako mi se cini da kad covijek u danasnje vrijeme postigne takav "intelektualni uspjeh" kakav su postigli ti znanstvenici vjera u Boga biva potisnuta kako bi se stvorilo vise mjesta za osjecaj vlastite vaznosti i velicine vlastitih postignuca (koja su i dalje prilicno bizarna u usporedbi sa kreacijom svemira). nebih rekao da je ateisticki svjetonazor nuzan u takvih osoba, ali svakako predstavlja svojevrsnu "olakotnu okolnost" za njih, jer ipak danas je potrebno uloziti goleme kolicine truda da bi se u tim podrucjima postigao svjetski ugled, a osjecaj vlastite vaznosti u takvim je okolnostima cesto najveca nagrada.
|
| ned 17 ruj, 2006 11:33 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
Ant je napisao/la: nisam bas strucnjak na podrucju psihologije, ali nekako mi se cini da kad covijek u danasnje vrijeme postigne takav "intelektualni uspjeh" kakav su postigli ti znanstvenici vjera u Boga biva potisnuta kako bi se stvorilo vise mjesta za osjecaj vlastite vaznosti i velicine vlastitih postignuca (koja su i dalje prilicno bizarna u usporedbi sa kreacijom svemira).
Ne slazem se.
Zasto mislis da bi vodeci fizicari bili umisljeni? A i kome bi tesko palo da u usporedbi sa Bogom bude losiji
Bog je u pocetku bio zasluzan za sve... za izlazenje sunca (pa su to objasnili), za stvaranje covjeka (pa je i to objasnjeno), za cudo rodjenja (pa je i to objasnjeno), pa za ovo pa za ono... i polako je bilo sve vise toga objasnjeno... zato fizicari ne vole objasnjenje "Bog je to napravio", jer time se samo prekrivalo neznanje o svijetu oko sebe. Tako je i sa pitanjem o nastanku svemira... ne kuzimo ga jos kako spada pa ljudi vole reci "Bog ga je stvorio" i onda ne moraju vise razmisljati o tome.
a i (IMHO) prije je u pitanju to sto ako si znanstvenik, pri obrazovanju su te stalno tjerali da razmisljas logicki ... a vjera nije ni malo logicna (bar organizirana  ) nego se cini kao odlicnim sredstvom za upravljanje masama i jedino je kao takva logicna
Uh sto ga baljezgam... ali valjda cete mi oprostiti... pisem ovo u kasne (rane) sate 
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| pon 18 ruj, 2006 2:34 am |
|
 |
|
Über Trekkie
|
Uh, izgleda da se nisam precizno izjasnila. Nisam mislila na organiziranu vjeru (takva zna biti zatuoljujuća), a isto tako nisam mislila reći da su znanstvenici bilo koje "vrste" umišljeni.
Htjela sam reći da ljudima pored znanstvene /logičke dimenzije egzaktinih objašnjenja (i sama sam tako školovana i ne volim objašnjenja u popovskom stilu "to je tako i ne pita se zašto") treba i duhovna dimenzija. Dakle ne nužno organizirana religija, već vlastita duhovna sfera.
Što se tiče osjećaja vlastite važnosti... ako znanstvenik nešto treba biti, onda je to skroman - jer kako je Einstein jednom rekao "Tisuće eksperimenata ne mogu dokazati da sam u pravu, ali samo je jedan dovoljan da dokaže da sam u krivu". U znanosti nema mjesta za kult osobne veličine.
|
| pon 18 ruj, 2006 9:06 am |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
...totalno se slažem s Chaky-em... logično razmišlja... ...pitaš neku bakicu ili bilo kog ko ide redoviti u crkvu Di živi Bog? ...ODgovor:NA nebu! ...ma da!!
...mislim da je vrijeme u svemiru drugačije definirano, a to smo vidjeli i puno puta u treku... kad je vrijeme bilo ubrzano, teklo naopačke, i još dosta toga... ...tako da bih rekao da bi mogao postojati paralelni svemir, i možda nem se nebi sviđao...
| pon 18 ruj, 2006 12:38 pm |
|
 |
|
Commander
Pridružen/a: uto 22 kol, 2006 10:26 pm Postovi: 363 Lokacija: ROMULUS. ROMULAN STAR EMPIRE
|
i to što veliš
_________________ http://nosgoth.dogoo.us/index.htm forum koji je samo za ljubitečje fantastike,ljubitelje magije i metala..... i koji su visoko tolerantni na druge religije...
|
| sub 30 ruj, 2006 7:34 pm |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pon 25 ruj, 2006 1:37 pm Postovi: 1032 Lokacija: Deep space Spol: Muški Naj Serija: VOY Opis Stanja: Care to buy my ship? Koje si vrste?: Ferengi
|
I ja vjerujem da nam se nebi svidjao paralelni svemir
Ali me svejedno zanima kakav je
_________________ Mind is terible thing to waste
9. Prilika + instinkt = zarada. 10. Pohlepa je vjecna. 48. Sto je veci osmjeh, to je ostriji noz 95. Prosiri posao ili umri. 190. Cuj sve, ne vjeruj nista. 285. Niti jedno dobro djelo ne prolazi nekažnjeno.
|
| sub 30 ruj, 2006 9:43 pm |
|
 |
|
Fi'ta Gul
Pridružen/a: pet 19 svi, 2006 2:09 pm Postovi: 6485 Lokacija: Cardassia Prime
|
Prvo moramo skužiti postoji li paralelni svemir i kako tamo otići, a zatim prošvrljati. Tko zna, ako postoji, kako to izgleda. Ne mora biti kao što su to zamislili u Treku, što je u našem svemiru bijelo, tamo je crno, i obrnuto. Pravila mogu biti svakakva.
_________________ William T. Riker: "Fate. Protects fools, little children and ships named Enterprise."
|
| sub 30 ruj, 2006 10:52 pm |
|
 |
|
Historiotrekolog
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 12:30 am Postovi: 6010 Lokacija: Budrovačka Republika Pemija Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Koje si vrste?: Vulcan
|
Prvo trebamo upoznati svoj svemir pa tek onda ići istraživati onaj paralelni.
Neki ljudi ne poznaju dobro ni svoju zemlju, a idu u inozemstvo.
_________________ "Slušajte čovjeka. Stručnjak je za povijest, pogotovo velikih civilizacija, kao što je bio Rim..." Al' šta? ZECOVI SPAVAJU!
|
| sub 30 ruj, 2006 11:01 pm |
|
 |
|
the Red Viper
|
T'Grel je napisao/la: Neki ljudi ne poznaju dobro ni svoju zemlju, a idu u inozemstvo.
koliko god daleko putovao, najdalje do kuda mozes doci si ti sam.
|
| sub 30 ruj, 2006 11:41 pm |
|
 |
|
Historiotrekolog
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 12:30 am Postovi: 6010 Lokacija: Budrovačka Republika Pemija Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Koje si vrste?: Vulcan
|
Ant je napisao/la: koliko god daleko putovao, najdalje do kuda mozes doci si ti sam.
Ovo mi zvuči kao neka mudra misao. Hm, učio si od Aristotela ili Platona?
_________________ "Slušajte čovjeka. Stručnjak je za povijest, pogotovo velikih civilizacija, kao što je bio Rim..." Al' šta? ZECOVI SPAVAJU!
|
| sub 30 ruj, 2006 11:42 pm |
|
 |
|