|
Sada je: pon 27 srp, 2026 10:31 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
spije su van ka i virusna infekcija... kad ijednog pustis on se razgrana i nemores ih vise istrijebit... ka sta je reka @chaky ...
SF je zapravo pravi vladar federacije , ono s predsjednikon koji ka nezna nis je samo to i potvrdilo...
Znaci klasicni voji ustroj .. pa zar je onda cudo sto prije svega flota stiti odijel 31 , pazi na njega i "placa ga" .. ne pada in oprema i resursi "s neba" [ iako su zvijesdane staze  ] , al puku je dobro , ima predsjednika za "maskotu" da misli kak oni necim upravljaju , demokracija i sl nebuloze... al njvaznije sto im je dobro ... tak je bar opisano u serijalu , rajski vrt ..
Ali kad gledate serijal oni su klasicni vojni ustroj drzave , sustava...jos in KGB fali ..skuzajte me imaju ga "odijel 31" ... 

Tehnika Pucanstvu !
|
| uto 10 tra, 2007 11:19 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
a cuj... da na televiziji gledas samo JAG, MASH i ostale vojne serije pomislio bi da se amerika sastoji samo od vojske... i tako, posto se ST bavi samo Starfleetom , mislis da se u Federaciji sve vrti oko Starfleeta
a i uredjenje brodova kao vojne organizacije ti dodatno pojacavaju misljenje da je SF vojna organizacija... ali u bilo cemu organiziranome moras imati nekakvo uredjenje inace nista neces moci efikasno obaviti...
da li cinjenica, da putnicki/turisticki pomorski brod ima kapetana i ostale casnike, povlaci da je taj brod vojni?
tak da pokusaj misliti na vecu sliku... a ne samo na ono sto ti serija pokaze... ne padaj na propagandu scenarista STa 
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| uto 10 tra, 2007 11:39 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
Pridružen/a: čet 08 vel, 2007 4:44 pm Postovi: 3972 Lokacija: U polju kukuruza Naj Serija: ENT Opis Stanja: Sranje
|
@Chaky znaci moran kupit HDTV da bi bolje razumija ST serijal... hmmm ... mislin da cu za sad ostat prikracen zadovoljstva...
"...a i uredjenje brodova kao vojne organizacije .."
Ali ono s starshipovima mislin da smo vec rijesili , klasicna su vojna organizacija bez "kao" , jedino sto im je pridodano to su obitelji i neki civili pri sluzbi u SFu , ka i u danasnjim vojskama .... dok oni "tepaju" jedni drugima , "otpust" , "smijen li slobodno izrazit misljenje" , "sir-kaju" i sl...ti ces mi prodat pricu o nevojnom ustroju SFa !?
SF je klasicna vojska ..i tu mislin nemamo sto puno pricat... a sama Federacija o tome bi se dalo porazgovarat ... ja neznam sto si ti "vidija" a nije prikazano u seriji.... po onom sto sam ja vidija .. kao sto rekoh sve mi se cini da zapravo vojska vlada sustavom a Predsjednik [ druge nisan ni vidija u serijalu ] ko da ni nezna sto se dogadja ili je tamo za "fintu"...
Ja govorim na osnovu "uskog" konteksta svih serija ST serijala koje sam gledao. Dodatna literatura se ionako ocito svodi na "mislia san .. pa moglo bi...i sl.." tj prepricavanje ..vec vidjenog..sto i mi ovdije radimo .....
Pozdrav

Tehnika Pucanstvu !
|
| čet 12 tra, 2007 12:03 am |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
buco je napisao/la: @Chaky znaci moran kupit HDTV da bi bolje razumija ST serijal... neces (malo volje i zdrave pameti i da vidis kako covjek moze daleko doci u razumjevanju necega) buco je napisao/la: Ali ono s starshipovima mislin da smo vec rijesili ne, nismo (to sto ti sebi nesto smislis to neznati da to odmah postaje sveprihvacena cinjenica) buco je napisao/la: klasicna su vojna organizacija i opet ne (ajde mi reci koja to "klasicna vojna organizacija kao najvaznije pravilo ima regulativu koja joj zabranjuje izravan utjecaj na druge kulture?!) buco je napisao/la: SF je klasicna vojska ne, nije (vidi jedan red iznad) buco je napisao/la: i tu mislin nemamo sto puno pricat... ti nemoras o nicem pricat (niko te nesili, a ja osobno bih ti bio zahvalan na malo sutnje) buco je napisao/la: [ druge nisan ni vidija u serijalu ] nismo ti mi krivi sto gledas a nevidis (znace li ti rijeci Star Trek IV: The Voyage Home ista?) buco je napisao/la: Dodatna literatura se ionako ocito svodi na "mislia san .. pa moglo bi...i sl.."
ne, ne i opet ne (reci mi koliko si ti to ST knjiga procitao pa da mozes tako nesto govoriti?)
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| čet 12 tra, 2007 1:34 am |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
kako ti buco zamisljas ustroj na brodu koji istrazuje svemir?
demokracija, referendumi oko svega?
ajde ajde buco... tko je sad naivan? 
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| čet 12 tra, 2007 1:49 am |
|
 |
|
Über Trekkie
Pridružen/a: pet 07 tra, 2006 11:39 pm Postovi: 1007 Lokacija: stara ružma
|
@buco
preporucam da si pogledas DS9: "Homefront" i "Paradise Lost"
u kojima ti se pojavljuje predsjednik federacije, vidi se koja je njegova uloga u svemu i vidi se kako izgleda zivot na zemlji
_________________ "Tko je zreo, brže truli!" To find what you seek in the road of life, the best proverb of all is that which says: "Leave no stone unturned." Have no fear, Batsla is here...
|
| čet 12 tra, 2007 10:02 am |
|
 |
|
Dai-zvizda
|
@Max
"...u kojima ti se pojavljuje predsjednik federacije, vidi se koja je njegova uloga u svemu .."
Nikoja !  ak si ti gleda..!?
@Ant
prime direktive ak je to jedino sto po tebi treba znacit da nisu vojna organizacija onda uzalud gledas i citas knjige... jer ne selis vidit ono sto je vec ono sti bi tija...sto meni prigovaras...
Mislim da ta ;direktiva" vise stiti njih od mozebitnih problema nego sto je nappravljenja u svrhu zastite tudjih kultura i civilizacija..
A kad smo vec kod DS9 . sijecas se sto je Quark otprilike rekao za Federaciju.. "..oni su ka i ovaj njihov sok s mjehuricima .. u pocetku izgleda nikako al pomalo je sladunajv i na njega se lako naucis.. i tako oni sire svoju kulturu i asimiliraju svijetove.. i zato nemoj ni pokusat da ga pijes..poslije soka ..postaju ti i oni nekako zanimljivi i ...pozelis ic u tu federaciju .."
Ni odjel 31 se nebi sijetia toga...a ni Garak...
@Chaky to je jeftina fora... u vojnoj i policijskoj organizaciji nema "demokracije"... ostalo je receno na ime mozebitnih "gospodara" federacije.... da je to najvijerojatnije vojska... tj StarFleet command...
Po vidjenom iz serijala predsijednik to ocito nije....
Zasto ti mislis da je drugacije.. da nisi sudjelova izborima za "prijedsjednika" Federacije...  ili je negdje u serijalu to bilo prikazano..!?? 

Tehnika Pucanstvu !
|
| čet 12 tra, 2007 1:41 pm |
|
 |
|
Inquisitor
|
Chaky je napisao/la: kako ti buco zamisljas ustroj na brodu koji istrazuje svemir?

|
| pet 13 tra, 2007 12:14 am |
|
 |
|
Dai-zvizda
|
Upravo onako kako je i prikazan.. nije ono "cargo ship" ...znaci vojni ustroj i tj vojska je gore , takticki oficir, oficiriza vesu, naourazanje, security sustav ...ka mikro drzava...na cijem mistu nije "prijedsjednik" vec kapetan broda [ocito bojnog]...
Pozdrav
Kak si ti @Chaky zamisljas ustroj borda .. kao "Queen Marry 2" ili "USS Truman"...!?

Tehnika Pucanstvu !
|
| pet 13 tra, 2007 12:37 pm |
|
 |
|
Inquisitor
|
dakle slazemo se oko toga da na takvom svemirskom brodu mora biti stroga hijerarhijska zapovjedna struktura...
i zasto se onda toliko cudis i bunis oko toga da ST brodovi (a i starfleet) imaju tu hijerarhiju
ti odmah moras ici u ekstrem (a da nejdes nebi ti bio buco  ) i proglasiti Federaciju prikrivenom vojnom drzavom zato jer SF ima hijerarhijsko uredjenje...
da li (po tebi) ijedan predsjednik drzave, koja ima vojsku, vlada tom drzavom... ili je to uvijek sve pod kontrolom vojske?

|
| pet 13 tra, 2007 2:01 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
evo, budo, da te pitam nesto:
ovaj forum ima neku svoju hijerarhisku strukturu. tako ti imas manje ovlasti (joj, kako uzivam ovo pisat) od, recimo, mene. a ja imam manje ovlasti od Chakyja. a on manje od Qa. dakle, ocito postoji hijerarhija. smatras li ti ovaj forum vojnom organizacijom?
ili je potrebno da se jedni drugima obracamo sa gospodine? (jer to je svakako najvaznije obiljezje svake vojske!)
ili bi bilo potrebno da si salutiramo?  (jer, naravno, tko je vidio da neka ne vojna organizacija ima definiranu formu pozdrava?!)
|
| pet 13 tra, 2007 3:14 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
|
"...da li (po tebi) ijedan predsjednik drzave, koja ima vojsku, vlada tom drzavom... ili je to uvijek sve pod kontrolom vojske?...."
@Chaky E vis dobra tema za razgovor tj raspravu  hmm... mislim da tog bas i nefali... a nije nikad ni falilo...Ma koji vodja ne vlada u "ime naroda" !? Jel znate kojeg ..!? Ja neznam.. Koliko je vojnih hunti takodjer vladalo u ime naroda ...!? tko vlada Pakistanom... !? o nekin drugin zemljama bi se takodjer dalo popricat.. o nacinu odabira vlasi "u ime naroda" , pa zasto se neb moglo pricat o virtualnoj stvarnoati STa ..o toj temi .. !?
@Ant ljude odredjuje ponasanje , izgleda da je ponasanje ljudi u nekim vojskama puno "demokratskije" nego na nekin forumima . boardima i sl "umotvorinama" virtualne stvarnosti ....
A meni ne pada na um da tebi "sir"-kam , ili te pitan dal bi moga stogod rec...
jel ti dovoljno ili treban jos stogod dodat...!? samo reci !  uvijek spreman 

Tehnika Pucanstvu !
|
| pet 13 tra, 2007 7:03 pm |
|
 |
|
the Red Viper
|
buco je napisao/la: @Ant ljude odredjuje ponasanje pa dobro onda. razmotrimo ponasanje jednog starfleet casnika: prva i najvaznija stvar je da mora postovati prime directive. OK, a sto kaze prime directive? pa da vdimo... evo linka na Memory Alphu, ljepu malu trek stranicu na kojoj pise sve sto ce ti ikad zatrebati o STu. pa da quotamo: Citat: The Directive states that members of the Starfleet must not interfere in the internal affairs of another species, ... either by direct intervention, or ... Starfleet officers are required to understand that allowing cultures to develop on their own is an important right and therefore must make any sacrifice to protect cultures from contamination, even at the cost of their own lives... OK, a sada da vidimo sto je to vojska? sada bi se mogli posluziti jos jednim krasnim wikijem, velikom Wikipedijom. evo i linkapa kaze: Citat: A military or military force (n.) generally refers to a permanent, professional force of soldiers or guerrillas trained exclusively for the purpose of warfare. pri cemu je: Citat: War is a prolonged state of violent, large-scale conflict involving two or more groups of people.
pa mi ti onda reci kako je to moguce voditi s nekime dugorocni, nasilni sukob, ako pritom moras paziti na nekontaminaciju određenih kultura?!
i odkad je to jedina svrha Starfleeta voditi ratove?!
|
| pet 13 tra, 2007 7:25 pm |
|
 |
|
Dai-zvizda
|
"..razmotrimo ponasanje jednog starfleet casnika:
prva i najvaznija stvar je da mora postovati prime directive."
Ako me sijecanje sluzi visekratno je prekrsena "prime directive" e sad vis po tvom ili nekom copy/pate citau ispada da su se svi casnici trebali suprostavit tome .. jesu li..? naravno da nisu nije in palo napamet ..
oni su podredjeni zapovijednoj strukturi tj svome kapetanu cak i kad odluci na zaobidje tako vaznu "direktivu"...
Da pojednostavin da i ti to lakse razumijes napisa si nesto sto niko tko je gleda ST serial nebi reka ni u snu.. Casnici flote su podredjeni i odgovorni samo nadredjenom a on kak odluci....
Wiki pedija tamo svaki seljak , osim mene , daje tumacenja sto je sto...
ima i dobrih al i cudnih definicija ... ocito je ovu tvoju navedenu definiciju pisa necu rec ciji obavijestajac... jer .. nije vojska sastvljena samo od profesionalaca .. zapravo uglavnom su topovsko meso nepofesionalci.. koji su ovisi od drzave do drzave obavezni da se odazovu pozivu ..... pa vis ko gine i Iraku.. nisu to uglavnom profesionalci ....
Gerilla relativno ak teroriziras svijet a to se npr. Bushu svidi onda si gerilla ak to isto radis al im se npr. ne svidi onda si teroristicka organizacija.. najbolji primjer Talibani...
Drugi put se ostavi tako katastrofalno losih definicija vojske .. ka sta je ta koju si navea....Kupi si enciklopediju koja to obradjuje , cak i mnoge dnevne novine imaju bolju definiciju........
"..pa mi ti onda reci kako je to moguce voditi s nekime dugorocni, nasilni sukob, ako pritom moras paziti na nekontaminaciju određenih kultura?! ..."
Neznam vi ste pobornici i branitelji "uber morala" Picar-ovskog tipa u SF ak' se ne varan ?? pa vi odgovorite na to pitanje ... ja sam vec ranije odgovorio na to ... da je to obicna glupost ....

Tehnika Pucanstvu !
|
| pet 13 tra, 2007 11:19 pm |
|
 |
|
the Red Viper
|
buco je napisao/la: nije vojska sastvljena samo od profesionalaca .. zapravo uglavnom su topovsko meso nepofesionalci..
ajde mi ti reci s kojim ciljem su ti tvoji neprofesionalci dovedeni u vojsku?
da sire okolo ljubav i srecu? da idu od kuce do kuce i poklanjaju ljudima cvijece? da sudjeluju u akcijama greenpeace-a? da stoje u ducanima i pomazu staricama dohvatiti limenku hrane za macku sa najgornje police?
koga ti tu zavaravas?
pa oni su u vojsci sa jednom i samo jednom svrhom: da vode ratove!
da nose puske, da jurisaju na neprijatelja, da ubijaju i pale po potrebi, da brane domovinu ili osvajaju protivnicku, da se bore protiv neprijatelja, da izlete pred mitraljeze kad nitko drugi nece, da ratuju!
i to je ono sto je bitno u ovom djelu koji sam quotao (ili ti nepoznajes smisao bolda i underlinea?
tko god da je u vojsci tu je sa iskljucivo jednim ciljem. kada, ako i ukoliko do rata dođe on ce otici u taj rat. i ratovati ce. i to je poanta.
a sto se tice krsljenja prime directiva ni to nije bilo bas tako kako ti to tvrdis. ili ti ne obracas paznju na epizode poput Who Watches The Watchers, Justice, Caretaker, Prototype ili Equinox?!
a i ako pogledas statistiku, u ukupno 628 epizoda Prime Directive bila je prekrsena svega 15 do 20 puta.
(ostatak tvog posta necu komentirati radi politiziranja. u biti, pazi sto pises da nebi presao granicu)
|
| pet 13 tra, 2007 11:39 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|