|
Sada je: pon 03 kol, 2026 4:29 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
 Re: Da sam scenarist
pa HRTov prijevod je cisto solidan. ljepo napravljen, smislen, "u duhu serije". tako da se po njemu uvijek moze navoditi. plus, meni su neke stvari tako i usle u uho. tipa fraza na zalon mi je bas zakon. a neke stvari su ostavljene, tipa warp. i to je ok. a imena se pogotovo ne prevode. tako da se za Sovereign netreba bojati.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| uto 24 vel, 2009 3:40 am |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Cmd Data je napisao/la: U ovome se potpuno slažem sa tobom Doista neke riječi na hrvatskome zvuce totalno glupo i bolje da je na engleskome...kasnije se to lagano moze prevesti Shuttle - šatl, lol probaj reći fazor na hrv i na eng, lol PS. puno ti je bolja ova boja Pa meni je fazor odlična riječ, šatel također. Ime klasa se ne prevodi. Warp je warp. A engage je kreni, ako se ne varam.
|
| uto 24 vel, 2009 10:25 am |
|
 |
|
Imperial Fleet Commander
Pridružen/a: uto 23 svi, 2006 8:29 pm Postovi: 2067 Lokacija: Agud Aser, Andoria Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: First Contact Opis Stanja: </3
|
Ant je napisao/la: pa HRTov prijevod je cisto solidan. ljepo napravljen, smislen, "u duhu serije". tako da se po njemu uvijek moze navoditi. plus, meni su neke stvari tako i usle u uho. tipa fraza na zalon mi je bas zakon. a neke stvari su ostavljene, tipa warp. i to je ok. a imena se pogotovo ne prevode. tako da se za Sovereign netreba bojati. Veliki umovi slično misle  Cmd Data je napisao/la: Shuttle - šatl, lol
Sjeti se samo space shuttlea, pa ćeš vidjet da uopće nije besmisleno, uostalom, kako bi ti to preveo??
| uto 24 vel, 2009 10:56 am |
|
 |
|
Overlord
Pridružen/a: pet 23 sij, 2009 5:53 pm Postovi: 9995 Lokacija: Cardassia Prime, USS Dragonstar NX-80000 Spol: Muški Naj Serija: DS9 Naj Film: First Contact Opis Stanja: Future planning and having fun Koje si vrste?: Lantean/Cardassian
|
Cmd Data je napisao/la: U ovome se potpuno slažem sa tobom Doista neke riječi na hrvatskome zvuce totalno glupo i bolje da je na engleskome...kasnije se to lagano moze prevesti Shuttle - šatl, lol probaj reći fazor na hrv i na eng, lol PS. puno ti je bolja ova boja Drago mi je da se slažeš sa mnom, jer engleski je svjetski jezik i mislim da bi ga svi trebali znati, i čak je puno lakši od našeg jezika (usporedi samo našu i englesku gramatiku, pa će ti biti sve kristalno jasno). Ako netko i ne zna baš engleski, lako ja napravim prijevod , a vjerojatno ću i morat, ako mislim izdat knjigu što mi baš nije i drago
P.S. Drago mi je da ti se sviđa ova moja nova boja (to je boja )
_________________ “Truth is truth. How you deal with it is up to you.” – Camina Drummer

ST battles audio/video tribute!
|
| uto 24 vel, 2009 3:07 pm |
|
 |
|
Imperial Fleet Commander
Pridružen/a: uto 23 svi, 2006 8:29 pm Postovi: 2067 Lokacija: Agud Aser, Andoria Spol: Muški Naj Serija: VOY Naj Film: First Contact Opis Stanja: </3
|
Ma gle... znam ja engleski i shvaćam da je to svjetski jezik, ali malo mi je ](./images/smilies/eusa_wall.gif) šta se ja sad tu moram zamarat prijevodom. Tako i tako, forum okuplja ljude s našeg govornog područja... 
| uto 24 vel, 2009 4:01 pm |
|
 |
|
Goddess in green
Pridružen/a: pet 30 sij, 2009 3:37 am Postovi: 4415 Spol: Ženski Naj Serija: VOY Naj Film: Nemesis Opis Stanja: .........poslije VOY-a....TOS je najviše COOL..
|
Alokin je napisao/la: Ant je napisao/la: pa HRTov prijevod je cisto solidan. ljepo napravljen, smislen, "u duhu serije". tako da se po njemu uvijek moze navoditi. plus, meni su neke stvari tako i usle u uho. tipa fraza na zalon mi je bas zakon. a neke stvari su ostavljene, tipa warp. i to je ok. a imena se pogotovo ne prevode. tako da se za Sovereign netreba bojati. Veliki umovi slično misle  Cmd Data je napisao/la: Shuttle - šatl, lol
Sjeti se samo space shuttlea, pa ćeš vidjet da uopće nije besmisleno, uostalom, kako bi ti to preveo?? Raketoplan po hrvatskom, ali meni je draže šatl. 
|
| uto 24 vel, 2009 4:30 pm |
|
 |
|
Predsjednica
Pridružen/a: pet 05 svi, 2006 7:11 pm Postovi: 2008 Lokacija: where no WOMAN has gone before.... Spol: Ženski Naj Serija: TOS Naj Film: First Contact Koje si vrste?: Human
|
Ma ljudi ima tolko Hrvatskih rijeci koje uopce ne koriste a trebali bi...mislim protiv prijevoda nemam nista ...sasvim je super napravljen,al da sve bude na Eng...pa jesmo li iz Hrvatske ili otkud Ja nekad volim gledati bez titlova cisto zato jer bolje usavrsim Eng. Al stanje sa Hrv.prijevodom STa je sasvim solidno i o tom je suvisno i raspravljat
_________________ Yeah, I am harsh. I'm also demanding, stubborn, self-sufficient, and always right
|
| uto 24 vel, 2009 4:36 pm |
|
 |
|
Goddess in green
|
Ja isto volim kad se prevodi. Mislim da mi u hrvatskoj imamo odlične prijevode. 
|
| uto 24 vel, 2009 5:21 pm |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
u zadnje vrijeme po telki (a raspravljano o treku na televiziji, right?) kenjaju s tim prijevodima. ali jos tamo Voyager je cisto solidno preveden.
a sto se tice gledanja/citanja bez prijevoda to je ok. mislim da je prednost gledati nesto na jeziku na kojem je originalno napravljeno (bilo da se radilo o knjizi pa da citas ili o filmu pa da gledas/slusas) nazalost znam samo engleski pa sam po tom pitanju poprilicno ogranicen.
ali kad je u pitanju vlastito pisanje ili neka druga vrsta kreativnog izrazavanja mislim da bi se trebalo orijentirati na maerinji jezik.
kao prvo, ako necemo mi tko ce onda? kao drug drugo, i mozda i vaznije za ovaj konkretan slucaj, cesto puta tekst ispadne puno bolji. to sto je netko dobar u engleskom ne znaci da je bolji u engleskom nego u hrvatskom. nije stvar samo razumjevanja. cisto statisticki Sov, cini mi se da si procitao u zivotu puno vise teksta na hrvatskom nego na engleskom. samo zbog toga razvijeniji ti je hrvatski jezik, kreativniji si na hrvatskom. vise alternativnih izraza, vise metafora, vise smisla za jezik, i svega onoga sto proizlazi iz citanja.
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| sri 25 vel, 2009 1:53 am |
|
 |
|
Goddess in green
|
Ant je napisao/la: u zadnje vrijeme po telki (a raspravljano o treku na televiziji, right?) kenjaju s tim prijevodima. ali jos tamo Voyager je cisto solidno preveden.
a sto se tice gledanja/citanja bez prijevoda to je ok. mislim da je prednost gledati nesto na jeziku na kojem je originalno napravljeno (bilo da se radilo o knjizi pa da citas ili o filmu pa da gledas/slusas) nazalost znam samo engleski pa sam po tom pitanju poprilicno ogranicen.
ali kad je u pitanju vlastito pisanje ili neka druga vrsta kreativnog izrazavanja mislim da bi se trebalo orijentirati na maerinji jezik.
kao prvo, ako necemo mi tko ce onda? kao drug drugo, i mozda i vaznije za ovaj konkretan slucaj, cesto puta tekst ispadne puno bolji. to sto je netko dobar u engleskom ne znaci da je bolji u engleskom nego u hrvatskom. nije stvar samo razumjevanja. cisto statisticki Sov, cini mi se da si procitao u zivotu puno vise teksta na hrvatskom nego na engleskom. samo zbog toga razvijeniji ti je hrvatski jezik, kreativniji si na hrvatskom. vise alternativnih izraza, vise metafora, vise smisla za jezik, i svega onoga sto proizlazi iz citanja. Ne slažem se uopće da kenjaju sa prijevodima, oni su skroz ok. Mene iritira samo kad Bajorance prevode kao bajorce, a ostalo mi je sve ok.
|
| sri 25 vel, 2009 11:05 am |
|
 |
|
Defender of Earth
Pridružen/a: sub 10 stu, 2007 1:20 am Postovi: 3611 Lokacija: Trešnjevka,Zagreb Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: Ponfo miran Koje si vrste?: Andorian
|
RAI'TARA je napisao/la: Ant je napisao/la: u zadnje vrijeme po telki (a raspravljano o treku na televiziji, right?) kenjaju s tim prijevodima. ali jos tamo Voyager je cisto solidno preveden.
kao prvo, ako necemo mi tko ce onda? kao drug drugo, i mozda i vaznije za ovaj konkretan slucaj, cesto puta tekst ispadne puno bolji. to sto je netko dobar u engleskom ne znaci da je bolji u engleskom nego u hrvatskom. nije stvar samo razumjevanja. cisto statisticki Sov, cini mi se da si procitao u zivotu puno vise teksta na hrvatskom nego na engleskom. samo zbog toga razvijeniji ti je hrvatski jezik, kreativniji si na hrvatskom. vise alternativnih izraza, vise metafora, vise smisla za jezik, i svega onoga sto proizlazi iz citanja. Ne slažem se uopće da kenjaju sa prijevodima, oni su skroz ok. Mene iritira samo kad Bajorance prevode kao bajorce, a ostalo mi je sve ok.Ima toga još... Recimo Klingoni, Romulani.
| sri 25 vel, 2009 11:29 am |
|
 |
|
Goddess in green
|
Suikotreki je napisao/la: RAI'TARA je napisao/la: Ant je napisao/la: u zadnje vrijeme po telki (a raspravljano o treku na televiziji, right?) kenjaju s tim prijevodima. ali jos tamo Voyager je cisto solidno preveden.
kao prvo, ako necemo mi tko ce onda? kao drug drugo, i mozda i vaznije za ovaj konkretan slucaj, cesto puta tekst ispadne puno bolji. to sto je netko dobar u engleskom ne znaci da je bolji u engleskom nego u hrvatskom. nije stvar samo razumjevanja. cisto statisticki Sov, cini mi se da si procitao u zivotu puno vise teksta na hrvatskom nego na engleskom. samo zbog toga razvijeniji ti je hrvatski jezik, kreativniji si na hrvatskom. vise alternativnih izraza, vise metafora, vise smisla za jezik, i svega onoga sto proizlazi iz citanja. Ne slažem se uopće da kenjaju sa prijevodima, oni su skroz ok. Mene iritira samo kad Bajorance prevode kao bajorce, a ostalo mi je sve ok.Ima toga još... Recimo Klingoni, Romulani. Klingoni i Romulani ružno zvuči i nije pravilno. Pravilno bi bilo klingonci i romulanci ( a tako na HRT-u i prevode ). Kao što bi bilo nepravilno amerikance zvati amerikanima, ili njemce njemanima, meksikance meksikanima, japance japanima itd.. 
|
| sri 25 vel, 2009 12:19 pm |
|
 |
|
Kingslayer
Pridružen/a: sri 24 svi, 2006 7:39 pm Postovi: 5995 Lokacija: Dorne Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: First Contact Opis Stanja: Krivo neshvaćeno...
|
RAI'TARA je napisao/la: Ant je napisao/la: u zadnje vrijeme po telki (a raspravljano o treku na televiziji, right?) kenjaju s tim prijevodima. ali jos tamo Voyager je cisto solidno preveden.
kao prvo, ako necemo mi tko ce onda? kao drug drugo, i mozda i vaznije za ovaj konkretan slucaj, cesto puta tekst ispadne puno bolji. to sto je netko dobar u engleskom ne znaci da je bolji u engleskom nego u hrvatskom. nije stvar samo razumjevanja. cisto statisticki Sov, cini mi se da si procitao u zivotu puno vise teksta na hrvatskom nego na engleskom. samo zbog toga razvijeniji ti je hrvatski jezik, kreativniji si na hrvatskom. vise alternativnih izraza, vise metafora, vise smisla za jezik, i svega onoga sto proizlazi iz citanja. Ne slažem se uopće da kenjaju sa prijevodima, oni su skroz ok. Mene iritira samo kad Bajorance prevode kao bajorce, a ostalo mi je sve ok.Očito opet nisi baš shvatila pa ću ti pomoći... Naime, Ant je napisao "ali jos tamo Voyager je cisto solidno preveden" što bi značilo da je prijevod Voyagera dobar. I u potpunosti se slažem sa Antom, u zadnje vrijeme kenjaju sa prijevodima. Prevoditelji očito nemaju smisla za svoj jezik ili je neka druga stvar u pitanju. Najgore mi je kad samo naturaliziraju englesku riječ i misle da je to to. Npr. kidnapirati, kidnapovana... bilo je i gorih primjera, ali mi ovaj prvi pao na pamet. A salžem se i s Antom glede pisanja na hrvatskom. Jednostavno bolje znaš taj jezik, imaš bogatiji rječnik, metafore i sve to što je Ant već i spomenuo. 

|
| sri 25 vel, 2009 2:55 pm |
|
 |
|
Goddess in green
|
T'Rapavi je napisao/la: RAI'TARA je napisao/la: Ant je napisao/la: u zadnje vrijeme po telki (a raspravljano o treku na televiziji, right?) kenjaju s tim prijevodima. ali jos tamo Voyager je cisto solidno preveden.
kao prvo, ako necemo mi tko ce onda? kao drug drugo, i mozda i vaznije za ovaj konkretan slucaj, cesto puta tekst ispadne puno bolji. to sto je netko dobar u engleskom ne znaci da je bolji u engleskom nego u hrvatskom. nije stvar samo razumjevanja. cisto statisticki Sov, cini mi se da si procitao u zivotu puno vise teksta na hrvatskom nego na engleskom. samo zbog toga razvijeniji ti je hrvatski jezik, kreativniji si na hrvatskom. vise alternativnih izraza, vise metafora, vise smisla za jezik, i svega onoga sto proizlazi iz citanja. Ne slažem se uopće da kenjaju sa prijevodima, oni su skroz ok. Mene iritira samo kad Bajorance prevode kao bajorce, a ostalo mi je sve ok.Očito opet nisi baš shvatila pa ću ti pomoći... Naime, Ant je napisao "ali jos tamo Voyager je cisto solidno preveden" što bi značilo da je prijevod Voyagera dobar. I u potpunosti se slažem sa Antom, u zadnje vrijeme kenjaju sa prijevodima. Prevoditelji očito nemaju smisla za svoj jezik ili je neka druga stvar u pitanju. Najgore mi je kad samo naturaliziraju englesku riječ i misle da je to to. Npr. kidnapirati, kidnapovana... bilo je i gorih primjera, ali mi ovaj prvi pao na pamet. A salžem se i s Antom glede pisanja na hrvatskom. Jednostavno bolje znaš taj jezik, imaš bogatiji rječnik, metafore i sve to što je Ant već i spomenuo.  Shvatila sam ja dobro. Meni je prijevod i u ostalima dobar i na to sam i mislila kad sam odgovorila.
|
| sri 25 vel, 2009 6:55 pm |
|
 |
|
nešt po svom izboru
Pridružen/a: ned 08 vel, 2009 12:42 pm Postovi: 1210 Lokacija: Sector001 Spol: Muški Naj Serija: ENT Naj Film: First Contact Opis Stanja: Dezurni krivac za sve
|
...ma dobar je prijevod, samo neke riječi nisu baš lijepe za uho...kako kome ..

Citat: 25. Archer je osnovao federaciju....zato svi jezik za zube kad krenete nest srat po ENT.u i Archeru
|
| sri 25 vel, 2009 7:28 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|