Sada je: pon 27 srp, 2026 11:29 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 223 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Sljedeća
 Cure fanovi Star Treka, ima li vas? 
Autor/ica Poruka
PARTIJA

Spol: Muški
Naj Serija: DS9
Opis Stanja: Dok život juri, ja ću lagano...
Post Re: Cure fanovi Star Treka, ima li vas?
_Oz je napisao/la:
shirajzl je napisao/la:
Tehnički gledano, ja sam magistar povijesti i engleskog jezika i književnosti. Nemoj da moram diplomu skenirati. :D

Aj dobro, nek ti je. Zaboravljam da se u srednjm školama svaki nastavnik može nazivat profesorom, ako mu se prohtje. :zubo:

1. Znam da je profesor zapravo samo fakultetski profesor, tj. dr.sc.
2. Naviknuo sam na omalovažanje moje struke.
3. Znam da si ti ipak u duši riječka p*čka.

:zubo:

sri 22 kol, 2012 11:29 pm
Častoljupka

Naj Serija: ENT
Naj Film: ST: XI
shirajzl je napisao/la:
3. Znam da si ti ipak u duši riječka p*čka.

Oooooo slap in da face! :zubo:

Šta? Da budem glasniji? Jel ti ja ličim na surround sound? Sov

sri 22 kol, 2012 11:32 pm
MINDFVCK

Koje si vrste?: Sprdator
vjeko1701 je napisao/la:
Ja samo hoću izraziti da na kraju bolje poznamo tuđe kulture nego svoju...i to je po meni sramotno...

Šta drugo očekuješ kad je period 1102.-1991. obilježen inozemnom dominacijom?

vjeko1701 je napisao/la:

Ali da učimo malo kulturu drugih regija nebi bilo ove glupe podjele sjever-jug...neznanje izaziva najveću mržnju...a znanje respekt.

Ovo nije zbog lingvističkih potreba već zbog malo višeg cilja.

Sjećam se pjesama u osnovnoj i srednjoj školi, one dijalektalne narikače. Sve se svode na ljubav prema zavičaju i na muku hrvatskog naroda, obično ti treba riječnik arhaizama da ih skužiš, a profa ti ima gan uz glavu jer to moraš razumjet. Tak da, eto učili smo kulturu drugih regija i bilo nam je muka.

vjeko1701 je napisao/la:
Ne kužim ovu obranu latinskog...pa meni je jedan od uzaludnijih predmeta...čemu učenje mrtvog jezika koji nije ni dio naše kulture (dobro, jesu nam se ispreplitale ali da sad učimo...nije baš logično) i ajde, dio je medicine, al ja nakon 2 godine latinskog u srednjoj nisam niš više ni manje ga razmel (povlačuči paralele s eng. i sličnim jezicima može se lako snaći)

Dakle nije ti bio drag latinski i zato ga treba ukinut. Što smo ono pričali ranije, nešto o jednom kutu gledanja i liberalnosti? :-k

vjeko1701 je napisao/la:
Nije? Imam frenda koji zna skoro svaku bitku američkog građanskog rata

Reci mu nek prestane gledat filmove.

sri 22 kol, 2012 11:38 pm
Lieutenant Junior Grade
Lieutenant Junior Grade

Opis Stanja: Homeless
Koje si vrste?: 1/2vilenjak
Ovo postaje bolje od index.hr, net.hr, 24sata... fali samo sisa i guzica. Buduci da su trekijice tema ovog topica, mogle bi se malo isprsit' i upotpunit' dozivljaj. :inlove:

čet 23 kol, 2012 1:40 am
Ensign
Ensign

Naj Film: ST: II
Opis Stanja: komplicirano
Koje si vrste?: Klingonac
Miki je napisao/la:

vjeko1701 je napisao/la:
Ne kužim ovu obranu latinskog...pa meni je jedan od uzaludnijih predmeta...čemu učenje mrtvog jezika koji nije ni dio naše kulture (dobro, jesu nam se ispreplitale ali da sad učimo...nije baš logično) i ajde, dio je medicine, al ja nakon 2 godine latinskog u srednjoj nisam niš više ni manje ga razmel (povlačuči paralele s eng. i sličnim jezicima može se lako snaći)

Dakle nije ti bio drag latinski i zato ga treba ukinut. Što smo ono pričali ranije, nešto o jednom kutu gledanja i liberalnosti? :-k

Da se razumijemo, ja sam užival u svojem latinskome, imal sam 5 i nije mi niš falilo...al sam htel neki predmet koji bi mi više značil...s kojim bum se povezal i u kojemu bum imal najveće uspijehe...i u nedostatku drugih to mi je bil engleski jer sam jbg bil dobar u njemu...primarno zbog star treka...ali da sam imal drugi izbor vjerojatno bi to zel.

Bitka je smisao života, uvijek ima bitaka za borbu, bitno je samo boriti se časno...samo tako možemo pobijediti kao ono što jesmo, čim izdamo sami sebe bolje da ni ne pobijedimo jer dokazujemo da smo gori od onih koje preziremo.

čet 23 kol, 2012 2:38 am
Profil YIM
Desolate

Opis Stanja: Alienated
Koje si vrste?: Sathanas Vulgaris
Erlond je napisao/la:
Ovo postaje bolje od index.hr, net.hr, 24sata... fali samo sisa i guzica. Buduci da su trekijice tema ovog topica, mogle bi se malo isprsit' i upotpunit' dozivljaj. :inlove:

Nema veze, jel baš moraju bit trekerice?

Inače, Vjeko, žešće si zabrijao. :lol:

Last fm
slikaslika
Hrčak je napisao/la:
lol ja nisam dama

čet 23 kol, 2012 10:09 am
Profil ICQ Web stranica
Make it so
Make it so

Naj Serija: TNG
Naj Film: First Contact
_Oz je napisao/la:
captain je napisao/la:
Uistinu se nadam da misliš na interpunkcije i slične stvari jer koliko znan razlike između lijep/lip/lep u biti nema u smislu da nešto nije hrvatski ..čak je dijalektalni govor simpatičniji 8)

Nisam na to mislio. Općenito ti pravopis nije jača strana (npr. naslov teme o rebootevima sam ti popravio - piše se uspjeh, a ne uspIjeh). Doduše nije to niš naspram jednog Bobe, al svejedno, čovjek uči dok je živ, a nema karakterne mane koju prezirem više od nevoljkosti da se uči na greškama.

captain je napisao/la:
S te strane mi i idu na živce oni koji govore književno i pišu ga isto (u neformalnom razgovoru) samo da nebi ispali seljaci ili nepismeni iako to nisu

Zašto ti to ide na živce? Pisanje književnim jezikom smatra se civiliziranim. Na taj način pokazuješ svojim sugovornicima da ih uvažavaš. Pisanje dijalektom šalje potpuno suprotnu poruku.

"Jebe mi se ko će me razumjet, a ko neće".

Ima razloga zbog kojeg je naš narod usvojio jedno standardno narječje.

vjeko1701 je napisao/la:
Problem je da vama to prolazi, a nama zagorcima svi zamjeraju kad se spominamo po dijalektu.

Prolazi im zato jer ih svi razumiju. Kajkavski zna bit teško razumljiv ljudima koji ne žive u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

miki je napisao/la:
Ako su Hrvatski, zašto su anacionalni?

Tipična predrasuda onih koji ne znaju ni objasnit što znači ljevičar, ni odakle je taj izraz uopće potekao.

Nikad nisan nit reka da mi je pravopis jaca strana :zubo:

No sad da se previse ne analziran jer je to potpuno nepotrebno , jednostavno mi se neda opravdavat za svaku greskicu(gresku) koju napravin 8)

Vidis ta tvoja teza je istinita osim u jednom dijelu o kojem ne razmisljas , pisanje dijalektom u hrvatskom slucaju nikad nije potpuno , zapravo se vecinom radi samo o pisanju ikavicom u slucaju mnogih dalmatinskih forumasa po internet prostranstvu , sta je meni super jer realno kad se nesto ne koristi onda izumire pa na kraju se ljudi cesto pitaju kako se to zbilo

Tvrdim dijalektom ja ne govorin i s te strane cak nit s njim nepisem (prije bi sve komentira na knjizevnom jeziku) a zapravo ga i neznam potpuno , isto tako kad su dijalekti u pitanju onda je najbolje sve svesti na minimum , znaci ikavski/ijekavski/ekavski unutar stokavskog su zapravo razumljivi svim govornicima u 90% slucajeva

Ikavski/ekavski su prisutni ponajvise u cakavici i kajkavskom (ali i stokavskom) pa su na neki nacin barem asocijacija na ta dva narjecja ..sad dva nabrojana narjecja kad bi se skroz koristila u forumskom komuniciranju na forumu namijenjenom za korisnike iz cile drzave i sire , bi sigurno predstavljala komunikacijski problem jer su svi ti govori dosta specificni i cesto onima drugima nerazumljivi ali ipak neke sitne elemente se moze koristit

U ostalom ovo sta ja pisen i je sitni elemenat , i jedina zbunjujuca stvar su mozda izrazi poput "bilo ..tilo" u smisli da postoji i "bila boja" i "bila je jucer barcelona bolja" ..znaci dva razlicita znacenja , mozda i nesto kao "tilo = tijelo" ili "tilo - htjelo" zna bit zbunjujuce ali generalno nije ipak

Da se prica pravin dijalektom onda bi neke stvari bile skroz drugacije " Ovo = Vo ..Ono = No ..Ovi = Vi ..Oni = Ni .. Koji = Ki ..Čiji = Čigovi" ali s tin se slabo ko koristi , trenutno naravno prican o mom podrucju a mozda je di drugdi u hrvatskoj drugacije

Inace u mistima koja su prestala pricat dijalektom u međusobnom razgovoru mjestana se cila kultura cesto znala prominit dok u onima koji su drzali neke svoje govorne osobitosti se i kulturna posebnost zadrzala ..a svit sta je raznolikiji to je i bolji ..lipsi ..zanimljiviji ;)

vjeko1701 je napisao/la:
e.

Zake bi to bilo tak? Kak ja morem razumeti sve dijalekte a ostali ne? Sve je to dio hrvatskog jezika i po meni svaki Hrvat bi trebal znati osnove svakog dijalekta.

Mislim ipak samo svog dijalekta a ostale po izboru , zapravo najveca greska hrvatskog je sta ima samo ijekavski standard a ne ikavsko/ijekavski , jer je ikavica bila rasirenija među hrvatskom populacijom nego ijekavica

Ikavicu govore i stokavci i cakavci pa i jednim dijelom kajkavci ..dok ijekavicu ne govore bas cakavci i kajkavci a govori je u originalu smao dio hrvatskih stokavaca 8)

Sad je naravno govore svi baren dijelomicno ali nekada nije bilo tako

čet 23 kol, 2012 12:51 pm
Make it so
Make it so

vjeko1701 je napisao/la:
Mir'Na Riker je napisao/la:
vjeko1701 je napisao/la:
Ajde reci mi da nebi bilo bolje zamjeniti latinski u gimnazijama s dijalektikom...ili barem ko izborni predmet staviti.

:lolsmjeh:

:-s

slika

vjeko1701 je napisao/la:
Da, uvijek je lakše uništiti dio kulture nego naučiti ga?

A vidi ga, misli da sam bila ozbiljna. Kjutiš. ^^

Točkica je napisao/la:
Zašto bi nestali dijalekti? :shock:

Točkice, bila sam sarkastična. :D

A za sarkazam, sorry, teško se prenosi prek neta...drago mi je da ono nije tvoj pravi stav.

Dio je naše kulture ;)

Latinizama i romanizama ima mali milijun u hrvatskom i ostalim jezicima a u medicini i zanosti latinski i nije mrtav jezik ..plus i moderni talijanski ..španjolski i generalno romanski jeziki su ništa drugo nego različite varijacije evolucije latinskog :)

čet 23 kol, 2012 1:17 pm
Make it so
Make it so

shirajzl je napisao/la:
Učenje latinskog kao obveznog možda i nema neke čvrste osnove, ali učenje naših narječja umjesto njega je apsurdno, da ne upotrijebim neku težu riječ.
Pametnije bi bilo staviti neki strani jezik po izboru. Učenje narječja nema nikakve opipljive koristi, a učenje stranog jezika otvara vrata novim životnim mogućnostima.
Zar je to zaista tako teško shvatiti?

U krivu si kad su narječja u pitanju , s kulturnog aspekta učenje narječja ima ogromnuuu vridnost ..jednostavno zbog preforsiranja standardnog jezika na lokalnoj razini mi smo u hrvatskoj izgubili dosta varijacija hrvatskog jezika ..to je lose :|

čet 23 kol, 2012 1:23 pm
Ensign
Ensign

Naj Film: ST: II
Opis Stanja: komplicirano
Koje si vrste?: Klingonac
captain je napisao/la:
shirajzl je napisao/la:
Učenje latinskog kao obveznog možda i nema neke čvrste osnove, ali učenje naših narječja umjesto njega je apsurdno, da ne upotrijebim neku težu riječ.
Pametnije bi bilo staviti neki strani jezik po izboru. Učenje narječja nema nikakve opipljive koristi, a učenje stranog jezika otvara vrata novim životnim mogućnostima.

U krivu si kad su narječja u pitanju , s kulturnog aspekta učenje narječja ima ogromnuuu vridnost ..jednostavno zbog preforsiranja standardnog jezika na lokalnoj razini mi smo u hrvatskoj izgubili dosta varijacija hrvatskog jezika ..to je lose :|

O tome i govorim...trebamo spoznati našu kulturu a ne ju uništavati.

Zanimljivo je kak se štokavci češto postavljaju ispred nas koji govorimo dijalektom a zaboravlja se da je moj suugrađan, krapinec, zagorec...najzaslužniji za rođenje standardnog jezika i najzaslužniji da se trenutno uopće priča hrvatski...jedan zagorec vam je stvoril govor...tak da malo respekta nebi škodilo.

Bitka je smisao života, uvijek ima bitaka za borbu, bitno je samo boriti se časno...samo tako možemo pobijediti kao ono što jesmo, čim izdamo sami sebe bolje da ni ne pobijedimo jer dokazujemo da smo gori od onih koje preziremo.

čet 23 kol, 2012 1:32 pm
Profil YIM
Felis Minor

Opis Stanja: namjerila se kosa na brus
Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
A otac je hrvatske književnosti pisao čakavicom.

da ne bude tako nam.

Hugo Badalić, Otkud pjesan?

čet 23 kol, 2012 1:37 pm
Profil Web stranica
bubica
bubica

Naj Film: ST: IV
Opis Stanja: kujasto
Koje si vrste?: govedo
Točkica je napisao/la:
A otac je hrvatske književnosti pisao čakavicom.

Hrvatskih književnosti ima više? :scratch:

:troll:

čet 23 kol, 2012 1:41 pm
Profil Web stranica
Make it so
Make it so

vjeko1701 je napisao/la:
captain je napisao/la:
shirajzl je napisao/la:

O tome i govorim...trebamo spoznati našu kulturu a ne ju uništavati.

Zanimljivo je kak se štokavci češto postavljaju ispred nas koji govorimo dijalektom a zaboravlja se da je moj suugrađan, krapinec, zagorec...najzaslužniji za rođenje standardnog jezika i najzaslužniji da se trenutno uopće priča hrvatski...jedan zagorec vam je stvoril govor...tak da malo respekta nebi škodilo.

Ja san ikavski štokavac zapravo ..moji didovi i babe s očeve strane su čakavci ali ja taj jezik neznan skroz ..mislin znan dosta ali ne sve ;)

Jep ljudevit gaj je zagorec krapinac :mrgreen:

Btw ..evo kakav je originalni jezik mog kraja (primorje i otoci ali ne i šibenik sa zagorom) ..video jedne stare zlarinke kako priča

Ovo će točkicu možda zanimat 8)

čet 23 kol, 2012 1:43 pm
Felis Minor

Opis Stanja: namjerila se kosa na brus
Koje si vrste?: Galipotanka u tuđini
Pa napisala sam ,,hrvatske književnosti'', znači da je jedna. :scratch:

da ne bude tako nam.

Hugo Badalić, Otkud pjesan?

čet 23 kol, 2012 1:44 pm
Profil Web stranica
Lieutenant Junior Grade
Lieutenant Junior Grade

Opis Stanja: Homeless
Koje si vrste?: 1/2vilenjak
Wildchild je napisao/la:
Erlond je napisao/la:

Nema veze, jel baš moraju bit trekerice?

Inače, Vjeko, žešće si zabrijao. :lol:

Ne nuzno, ali one su prozvane u topicu pa ne bi bilo offtopic. :lol:

čet 23 kol, 2012 1:52 pm
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 223 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: