|
Sada je: ned 09 kol, 2026 1:43 am.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
| Autor/ica |
Poruka |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
 The Wire (HBO)
THE WIRE (2002. - 2008.) Autor serije: David Simon Uloge: Dominic West, Wendell Pierce, Lance Reddick, Deirdre Lovejoy, Sonja Sohn, Domenick Lombardozzi, Seth Gilliam, Clarke Peters, Andre Royo, Michael K. Williams, Jim True-Frost The Wire (Žica) je HBO-ova kriminalistička TV serija uglednog scenarista, književnika i nekadašnjeg novinara Davida Simona, koja se bavi narko-podzemljem u američkom gradu Baltimoreu. Odlikuje ju za TV (čak i za HBO) netipično realističan i surov prikaz ulične svakodnevice, policijskih istraga, političkih intrigi, korupcije, situacije u sudstvu, školstvu itd... Serija istražuje mnoge nivoe i aspekte baltimorske "narko scene", od samih narkomana, preko običnih uličnih dilera, sve do najvećih "zvjerki" i onih koji se za taj položaj tek pokušavaju izboriti. Iako je glavna tema serije droga, pojedine su sezone fokusirane na različite motive, tako se druga sezona bavi korupcijom u baltimorskoj luci (sindikati, mafija, krijumčarenje, trgovina ljudima), treća sezona zadire u gradsku vlast, koju detaljnije obrađuje u četvrtoj u kojoj dobivamo i prilično dobar uvid u tragikomediju američkog javnog školskog sustava. U petoj sezoni na red dolaze i tiskani mediji. U početku je glavni lik detektiv James McNulty (Dominic West), no kasnije The Wire postaje tipični ansambl show u kojem su svi likovi manje više podjednako zastupljeni (npr. u četvrtoj je McNulty gotovo neprimjetan). Serija je snimana vrlo klasičnim stilom, bez pokušaja stvaranja nekog kvazi-dokumentarističkog efekta apsurdnim drmanjem kamere gore-dolje, nepotrebnim brzim zumiranjima itd... Iako drame ima i iako su likovi vrlo dobro razrađeni, ne očekujte previše patetike. Za kraj, ako "procedural" tv-drame poput CSI, Bones, NCIS, Lie to me itd. doživljavate kao kvalitetne kriminalističke serije, onda je bolje da The Wire zaobiđete. No ako vam se svidio Homicide: Life on the streets (od istog autora, bilo na HRT-u), NYPD Blue ili The Shield, tada je ova serija definitvno must see. Meni osobno je, ne računajući "Rome", daleko najbolja od svih HBO-ovih serija.
|
| sri 30 ožu, 2011 12:39 pm |
|
 |
|
Number One
Pridružen/a: ned 07 lip, 2009 7:32 pm Postovi: 6198 Naj Serija: TOS Naj Film: ST: XI Koje si vrste?: Wraith
|
 Re: The Wire (HBO)
Odakle mi je poznat Dominic West? 
| sri 30 ožu, 2011 6:00 pm |
|
 |
|
bubica
Pridružen/a: pon 13 lis, 2008 12:48 pm Postovi: 10381 Spol: Muški Naj Serija: TNG Naj Film: ST: IV Opis Stanja: kujasto Koje si vrste?: govedo
|
|
| sri 30 ožu, 2011 6:57 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
Pridružen/a: sri 08 tra, 2009 6:22 pm Postovi: 7444 Koje si vrste?: Sprdator
|
Na IMDBu The Wire ima ocjenu čak 9.7. Holy shit! To sam planirao downabaviti, al nikak ulovit vremena. Vjerujem da je dobra, čim je HBO (Oz, meni su naj HBOove serije 6feetunder i Sopranosi, Rome mi je tak...)
|
| sri 30 ožu, 2011 9:08 pm |
|
 |
|
bubica
|
Miki je napisao/la: 6feetunder A ono... Miki je napisao/la: i Sopranosi U početku sjajno, no kasnije postane nekako... Rome mi odskače zbog glumačkog ansambla, odličnih dijaloga i za tv praktički neviđenog produkcijskog nivoa (ajde, Band of brothers i Pacific su tu, al to su ipak miniserije). Ovako na prvu, ne pada mi na pamet ni jedna serija koja je toliko razrađena i slojevita (a opet razumljiva) kao The Wire.
|
| sri 30 ožu, 2011 10:03 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
|
Evo sad sam odgledao prvu epizodu i skoro zaspao, što je posljedica slabog sna sinoć, ali i zbunjujuće radnje.
To jest, puno detalja odjednom, a ništa specijalno se nije dogodilo. Hrpa imena se spominje. Detektivi, sudci, tužitelji, narednici i ostali 'good guysi' se natežu međusobno, nešto pričaju sa hrpom tih imena, da bi na kraju rekli neku izreku koja uključuje tjelesnu tekućinu ili spolni organ. A sve u onim klaustrofobičnim birokratskim kockicama.
Bad guysi su tak. Prestereotipni. Svi su Afroameri, sa hrpom slenga.
Ajde, realistično je. Al nekak sam očekivao hm, drugačije. Sve HBO serije koje sam gledao su me osvojile u prvoj epki (osim Sex i grad kojeg nisam gledao prvu epku). Ovak mi zasad djeluje ko Njujorški plavci, Zakon i red i slične krimi serije, nešto čega nisam pretjerani fan.
No, ak je Oz napisao da će se to sve raslojiti i postati turbo realistična, dat ću šansu još nekolicini epizoda, možda me uhvati žica (KUŽIŠ - THE WIRE).
|
| pon 27 lip, 2011 11:49 pm |
|
 |
|
bubica
|
Miki je napisao/la: Hrpa imena se spominje. Detektivi, sudci, tužitelji, narednici i ostali 'good guysi' Nužno. The Wire je čuven po svojoj "širini" (angloameri bi rekli "scope") Miki je napisao/la: Bad guysi su tak. Prestereotipni. Svi su Afroameri, sa hrpom slenga. Baltimore je grad sa cca 60% crnačkog stanovništva i enormnom stopom uličnog kriminala. No opet, upetljat će se tu kasnije i Grci, Poljaci... Al ne brini, gangsteri će kasnije itekako postat slojeviti i višedimenzionalni. Štoviše, ne bih ih čak ni nazvao negativcima... To su likovi sa motivacijama, ambicijama, strahovima, kompleksima... Neke od njih stvarno predobro upoznamo da bismo mogli navijat protiv njih, makar su dileri i ubojice. BTW, možda i najgenijalniji lik u cijeloj seriji je anti-heroj, turbo badass ekšli zasnovan na real-life liku, i štoviše gay homosexual. Na 4chanu su ga prozvali jedinim likom koji "actually does just walk into Mordor". Miki je napisao/la: Ovak mi zasad djeluje ko Njujorški plavci, Zakon i red i slične krimi serije, Nabrojio si "proceduralne" krimiće. Ovo u koncepcijskom smislu fakat nema veze s tim. The Wire je serija prvenstveno o gradu Baltimoreu, svojevrsne kronike uličnog i političkog života. Ako očekuješ neka "uzbuđenja", poštedi se muke i odustani odmah. The Wire ih nema mnogo, ali opet... Kad ih ima, onda ih fakat IMA. E, i još nešto. Jedan od važnijih (i najgenijalnijih) likova od druge sezone nadalje je Vijećnik Thomas Carcetti, kojeg maestralno glumi Aidan Gillen AKA Littlefinger.
|
| uto 28 lip, 2011 12:16 am |
|
 |
|
MINDFVCK
|
_Oz je napisao/la: To su likovi sa motivacijama, ambicijama, strahovima, kompleksima... Neke od njih stvarno predobro upoznamo da bismo mogli navijat protiv njih, makar su dileri i ubojice. Dakle ko u Sopranosima.  _Oz je napisao/la: Ako očekuješ neka "uzbuđenja", poštedi se muke i odustani odmah. Nije da očekujem uzbuđenje. HBO je ispalio mnogo serija koje su napete zbog karakterizacije likova, a ne zbog uzbuđenja. Ono što je meni sinoć smetalo jest što pola epizode kao da vode nepovezane razgovore i Miki je napisao/la: da bi na kraju rekli neku izreku koja uključuje tjelesnu tekućinu ili spolni organ to. Nešto tipa: Osoba A: Moramo uhititi Mauricea, Alonsa, Jamala i bratića njegove šogorice Abdula. Osoba B: Nemoj zaboravit na Alonsovog susjeda njegove puničine svekrve Gonzalosa. On je dila drogu na raskrižju stopedeset ulica. Osoba C: Ako ne znaš pišat, zašto vadiš kitu? Tak nešt. Sinoć sam se pola vremena wtfisao. I nimalo karakterizacije nisam primjetio ni u jednom liku, što me čudi. Obično barem jednom liku daju neke crte u kojem će se pravcu kretati. Ovdje su svi trucali McNultyja jer je sudcu nešto rekao o slučaju. Zašto i kako, uopće nisam skužio, valjda je stvar američkog pravosuđa.
|
| uto 28 lip, 2011 7:28 pm |
|
 |
|
bubica
|
Miki je napisao/la: Osoba C: Ako ne znaš pišat, zašto vadiš kitu? Zvuči ko nešto što bi Bunk Moreland rekao Miki je napisao/la: I nimalo karakterizacije nisam primjetio ni u jednom liku, što me čudi. Obično barem jednom liku daju neke crte u kojem će se pravcu kretati. The Wire je spor u tom smislu, ali isplati se. Roland "Prez" Pryzblyewsky ima jedan od najjačih character arcova ikad, npr. Miki je napisao/la: Ovdje su svi trucali McNultyja jer je sudcu nešto rekao o slučaju. Power play. Policijske glavešine ne vole da im podređeni išta rade iza leđa, a to čak nije bio ni McNultyjev slučaj. Plus, najvažnije, statistika. Jedna od važnijih tema u seriji je opće nefunkcioniranje javnih organizacija (law enforcement, školstvo), jer svi samo izbjegavaju posao u strahu od negativnih statistika, pa se onda mulja, ubojstva se proglašavaju samoubojstvima kako ne bi ušla u statistiku itd... Jer loše statistike prisiljavaju političare da smjenjuju policijske šefove kako ne bi ispalo da niš ne rade itd... A McNulty je rekao sucu kako vjeruje da je Barksdaleova banda odgovorna za pun kufer ubojstava. Zadnje što policiji treba je "more bodies". "Murder rate" im je najvažnija statistika (godišnji broj umorstava), a ako se dobro sjećam, Baltimore PD je već u tom trenutku bio iznad godišnjeg prosjeka, dok političari stalno biračima obećavaju pad stope umorstava, a nemaju ni najmanju ideju kako to ostvariti.
|
| sri 29 lip, 2011 11:18 am |
|
 |
|
MINDFVCK
|
_Oz je napisao/la: možda i najgenijalniji lik u cijeloj seriji je anti-heroj, turbo badass ekšli zasnovan na real-life liku, i štoviše gay homosexual. Na 4chanu su ga prozvali jedinim likom koji "actually does just walk into Mordor". Omar. Već mi se u par pojavljivanja čini kao bad ass madafaka. Odgledao sam u međuvremenu par epki i krenulo mi je.  Iako mi još neki likovi moraju sjesti na svoje mjesto. Zaintrigiralo me kad sam skužio da je Michaels poslao Omara po drogu, pa onda organizirao raciju pa kao nema ništa. Shit dude. Ima potencijala serija.
|
| pon 04 srp, 2011 3:11 pm |
|
 |
|
bubica
|
Koji Michaels?  Podsjeti me.
|
| pon 04 srp, 2011 3:30 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
|
Onaj crni narednik McNultyjev, šta hoda u kaputu, i gazda je toj McNultyjevoj ekipi. Šta ima kućerinu daleko iznad njegovih mogućnosti.
Glumio je u Lostu.
Bar mislim da se zove Michaels. ili Michael. Velim, još mi nisu imena sjela jer fakat ima puno likova.
|
| pon 04 srp, 2011 3:55 pm |
|
 |
|
bubica
|
Cedric Daniels?
|
| pon 04 srp, 2011 4:22 pm |
|
 |
|
MINDFVCK
|
E da, on.  Michaels, Daniels, vidiš da još nisam popamtio ko je ko. Zasad sam samo upamtio McNultyja, D'Angela, Lestera, Omara, Avona i (Cvičeče spasi nas od zla) onu lezbijku detektivku. Ostale još moram pamtit po imenima, al fakat, likovi imaju smisla. ____________________________ Serija do jajec.  Odgledao i drugu sezonu. Fakat kompleksna radnja na sve strane. Btw. na uvodnoj špici druge sezone kad nabrzaka prikazuju putovnice prostitutki iz istočne Europe, ima jedna Kirko Skaddeng, mjesto rođenja: Osijek, zanimanje: medical assistant.  Ono, hrvatska putovnica sa nekim nordijskim imenom i engleskim zanimanjem. Spiros je isto imao hrvatsku putovnicu  Mislim da se na njegovoj vidjelo da piše Mirko. Kirko i Mirko. 
|
| sub 16 srp, 2011 12:35 pm |
|
 |
|
bubica
|
 indeed 
|
| sub 16 srp, 2011 2:02 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|