Sada je: sri 22 tra, 2026 4:00 am.

Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
 Voyagerovi varijabilni nacelli 
Autor/ica Poruka
Fi'ta Gul
Fi'ta Gul

Post Voyagerovi varijabilni nacelli
Ne mogu se sjetiti na kojem smo točno topicu raspravljali zašto USS Voyager, odnosno svi brodovi Intrepid klase imaju varijabilne nacelle pa otvorih novi.
Na Memory alphi pronađoh objašnjenje iz kojeg se vidi da je Chaky imao pravo i da to ima veze sa oštećivanjem potprostora, odnosno da se nacelli zbog toga dižu u gornji položaj prilikom ubrzavanja u warp.
http://memory-alpha.org/en/wiki/Variable-geometry_pylon
A zašto nacelli inače stoje u vodoravnom, donjem položaju?
slika

Mislim da smo to također spomenuli i da je to zato kako bi se omogućio nesmetan tok čestica prilikom usisavanja istih Bussardovim kolektorima. Na slici se vidi kako su nacelli u donjem položaju ispod linije najšireg dijela "tanjura". U gornjem položaju, nacelli su točno u liniji najšireg dijela "tanjura" pa bi takav položaj smetao čestičnom toku prilikom rada Bussardovih kolektora.

pon 25 pro, 2006 8:05 pm
Profil ICQ Web stranica
the Red Viper

Spol: Muški
Naj Film: First Contact
Opis Stanja: ε > 0
ima to objasnjenje sa usisavanjem smisla.
a ja imam jos jednu ideju:
moguce je da impulsni pogon, kod Intrepid klase također smjesten na nacellima, zbog nekog xyz razloga trazi konfiguraciju sa spustenim nacellima kako bi pravilno funkcionirao.

pon 25 pro, 2006 8:34 pm
Profil ICQ Web stranica
Admiral
Admiral

:shock: Ovo je malo komplicirano... Pa ja mislim da imaju te spustene da bi ljepse izgledali :D ili su u udruzi za zastitu okolisa hehe, stvarno je komplicirano

So tell all the boys and girls!!!

uto 26 pro, 2006 1:44 am
Admiral
Admiral

Ma cijeli taj koncept uništavanja potprostora je bezveze. A još je više bezveze to što malo pomaknuti nosači motora ne oštećuju potprostor :).
Ali dobro, što se Intrepida tiče, mislim da je puno jeftinije malo izmijeniti dizajn nego osmisliti i konstruirati pomične nosače motora :D.

pozdrav

Otkad sam na forumu prepucavam se s T'Grelom, a to mi nije strano ni s drugim korisnicima te uvijek želim potencirati na to da je ne znam što pa se njegove teme ne mogu kozinstento čitati.

Blessed Be Her Holy Hooves, Peace Be Unto Her

I like your flowers...

uto 26 pro, 2006 2:09 am
Profil ICQ Web stranica
Fi'ta Gul
Fi'ta Gul

Taj cijeli koncept oko potprostora i njegovog uništavanja vjerojatno nećemo skužiti dok nam znanost ne uznapreduje do te razine da otkrijemo postoji li potprostor uopće i koja su mu svojstva. Možda bi neko laičko objašnjenje bilo da razina oštećivanja potprostora ovisi o položaju nacella zbog drugačijeg izgleda i veličine warp mjehura koji oko sebe brod stvara da bi uopće mogao letjeti nadsvjetlosnim brzinama.
Još uvijek sam dojma da su stručnjaci za dizajn brodova igrali na kartu estetike da svi ostanemo zapanjeni efektom dizanja nacella prilikom Voyagerovog ubrzavanja u warp, ali su i objašnjenja da je takav sustav potreban na brodovima te klase solidno uklopili u sve to.

uto 26 pro, 2006 7:30 am
Profil ICQ Web stranica
Historiotrekolog
Historiotrekolog

Naj Serija: TNG
Naj Film: ST: IV
Koje si vrste?: Vulcan
Još uvijek sam dojma da su stručnjaci za dizajn brodova igrali na kartu estetike da svi ostanemo zapanjeni efektom dizanja nacella prilikom Voyagerovog ubrzavanja u warp.

Najvjerojatnije su zato tako konstruirali nacelle.

uto 26 pro, 2006 12:05 pm
Profil Web stranica
the Red Viper

pomicni warp nacelli super izgledaju.
cijeli odlazak u warp ostavlja bolji dojam.

uto 26 pro, 2006 2:45 pm
Profil ICQ Web stranica
Mister 47
Mister 47

Naj Serija: ENT
Recite kaj 'oćete, ali ak' to ne objasne unutar ST-a, to nije kanon.

uto 26 pro, 2006 2:52 pm
Profil Web stranica
the Red Viper

Recite kaj 'oćete, ali ak' to ne objasne unutar ST-a, to nije kanon.

kanon je sve sto je bilo receno/viđeno u sljedecim serijama: TOS, TNG, DS9, Voy, Ent i filmovima od 1. do 10.
a Voyagerove pomicne nacelle smo vidjeli poprilican broj puta, tako da bas i nemozes reci da oni ne postoje ;)

uto 26 pro, 2006 2:56 pm
Profil ICQ Web stranica
Mister 47
Mister 47

Znam da se pomiču, ali mislim da je glupo govoriti zašto, jer tko zna što su scenaristi htjeli time postići.

uto 26 pro, 2006 3:01 pm
Profil Web stranica
the Red Viper

Znam da se pomiču, ali mislim da je glupo govoriti zašto, jer tko zna što su scenaristi htjeli time postići.

scenaristi su definitivno htjeli postici bolji izgled broda. to je poznata cinjenica. a lik koji je dizajnirao brod je onda smislio pomicne nacelle kao sto ih imamo danas. a u samoj seriji je to objasnjeno kako kaze TerNek u prvom postu.

uto 26 pro, 2006 3:03 pm
Profil ICQ Web stranica
Mister 47
Mister 47

Ali ne zaboravite! Nekada kada ide u warp necelle ne diže, a nekada diže, i mislim da nisu uspjeli pronaći nekakvu vezu kada se diže, a kada ne.

uto 26 pro, 2006 3:14 pm
Profil Web stranica
the Red Viper

Ali ne zaboravite! Nekada kada ide u warp necelle ne diže, a nekada diže, i mislim da nisu uspjeli pronaći nekakvu vezu kada se diže, a kada ne.

ma to je slucajni propust, nemarnost nekog animatora, greskica koja im podkrala, ja bi ju stavio u rang onih situacija kad vidis lika da u jednoj sceni drzi, recimo, vilicu u ruci, a u sljedecoj vilica lezi na stolu.

uto 26 pro, 2006 9:10 pm
Profil ICQ Web stranica
Fi'ta Gul
Fi'ta Gul

Mislav je napisao/la:

ma to je slucajni propust, nemarnost nekog animatora, greskica koja im podkrala, ja bi ju stavio u rang onih situacija kad vidis lika da u jednoj sceni drzi, recimo, vilicu u ruci, a u sljedecoj vilica lezi na stolu.

Vjerojatno se radi o grešci. Osobno nisam skužio niti u jednoj epizodi da se nacelli nisu podigli kad bi Voyager ubrzavao u warp. Inače, ako niste pročitali članak sa Memory alphe na koji sam stavio link u prvom postu, evo citata iz njega:
"The pylons were raised anytime a warp field was generated, even if the ship was not traveling at warp speeds. (VOY: "Learning Curve")".

uto 26 pro, 2006 10:21 pm
Profil ICQ Web stranica
Inquisitor
Inquisitor

ja mislim da su nacelle inace ravne radi bolje manevrabilnosti... bar dok su u atmosferi ... (mozda je jednostavnije rucno upravljati brodom kada su thrusteri u ravnini sa ostatkom broda) ... ali vjerojatno baljezgam :)
i ravne su zato da je teze vidjeti voyager s boka pa da se moze provuci nekim podrucjem nezapazen ... samo se okrene bocno i nitko ga ne vidi :)

pet 29 pro, 2006 1:12 am
Profil Web stranica
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: