|
Sada je: sri 10 lip, 2026 12:14 pm.
|
Neodgovoreni postovi | Aktivne teme
Androidi, terminatori,definicija života...
| Autor/ica |
Poruka |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
 Re: "ALFA I OMEGA"
[padobranac_mod] Mr.bobo je napisao/la: ...rođenje , rast , razvoj, zazmnožavanje i smrt su odlike svakog živog bića... hm... jel' mula zivo bice? ona se nemoze razmnozavati. jel' bakterija zivo bice? ona teoretski moze zivjeti vjecno (ako ju recimo netko ne ubije ona nece sama od sebe ostariti i umrijeti) (nikada nisam volio tu definiciju zivota) [/padobranac_mode]
_________________ "Pipci! Oni ulaze svuda!", Mirna.
|
| pon 03 ožu, 2008 1:14 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
Ant je napisao/la: [padobranac_mod] Mr.bobo je napisao/la: ...rođenje , rast , razvoj, zazmnožavanje i smrt su odlike svakog živog bića... hm... jel' mula zivo bice? ona se nemoze razmnozavati. jel' bakterija zivo bice? ona teoretski moze zivjeti vjecno (ako ju recimo netko ne ubije ona nece sama od sebe ostariti i umrijeti) (nikada nisam volio tu definiciju zivota) [/padobranac_mode] ...Mula , ha ha, dobra... naravno da je... ali mješaš organsko i nešto što to nije...
...bakterija je živo biće... kad su joj uvjeti života povoljni napravit će gore spomenuti ciklus... dakle ostarit će i prije nego što prestane postojati pobrinut će se za to da nastavi svoju vrstu...Chaky je napisao/la: hehehe... to ti samo mislis... procackaj malo net  da li se ti mozes sam nadogradjivati ili ti treba hrana izvana? ...ok, nisam znao da ljude uspoređuješ s softverima... Mr.bobo je napisao/la: ...DATA ...on je android u SF seriji  Chaky je napisao/la: i kaj onda... da li nesto pojavljivanjem u SF seriji automatski postaje nemogucim? da li je to bio slucaj i sa vratima koja se sama otvaraju ili sa prijenosnim komunikacijskim uredjajima ...to su jednostavni uređaju koji reagiraju na podržaj... ne mogu se svrstati pod živa bića...i dati ima prava... ...zamisli da bi takva vrata zahtijevala slobodne dane... ...teško da ćemo u skorijoj budučnosti konstruirati androide...  Chaky je napisao/la: ...ja sam evolucijom dobio predispozicije da se razvijem u inteligentno biće... i nisam je samo tako dobio , nego sam je kroz iskustva ućio...  pa daj sansu i robotima da se razviju... ...to mi se ne ćini kao dobra ideja...Chaky je napisao/la: sto su virusi nego male polubioloske masine mi smo samo velike bioloske masine... zar ne? Procesi u nasem tijelu su automatizirani... razvijamo se po originalnom programskom kodu ... citaj: DNA... nema tu neceg posebnog jedina prava razlika izemju nas i danasnjih masina je u inteligenciji... i kad bi te masine dobile inteligenciju i ta razlika bi nestala i sto onda... da li cemo uvesti novu diskriminaciju?... bioloski organizmi ce biti bolji od mehanickih organizama cisto jer bioloski organizmi tako kazu  ...virusi su definirani na granici živog i neživog... ...a jesi li to možda glasnogovornik Borga? ...nećemo uvest diskriminaciju... već... bi ih prije mogli koristiti u ratovima... a ta opcija mi se ne sviđa...
| uto 04 ožu, 2008 1:32 am |
|
 |
|
Environmentalist
Pridružen/a: pon 09 tra, 2007 12:50 am Postovi: 2488 Lokacija: Zagreb, Croatia
|
Chaky je napisao/la: sto su virusi nego male polubioloske masine
na granici živog nije poluživo, a ni polubiološko. ili živo ili je mrtvo. ne možeš biti pola ovo, pola ono. i ovaj izraz 'na granici živog' je simbolički - zato jer ne proizvode vlastite proteine nego koriste one stanice koju napadnu. Ant je napisao/la: [padobranac_mod] jel' bakterija zivo bice? ona teoretski moze zivjeti vjecno (ako ju recimo netko ne ubije ona nece sama od sebe ostariti i umrijeti)[/padobranac_mode] krivo. ne žive vječno, samo mogu dugo preživjeti u obliku spora. i umiru. naravno. ako nasadiš na agar bakterijsku kulturu, bakterije će se razvijati dokle god imaju hrane (ili dok si proizvode hranu one koje to mogu), kad je ne bude bilo - uginut će. bar su nas tako učili.
_________________ Dif-tor heh smusma!
|
| uto 04 ožu, 2008 3:21 am |
|
 |
|
the Red Viper
Pridružen/a: sub 20 svi, 2006 1:38 am Postovi: 11340 Spol: Muški Naj Film: First Contact Opis Stanja: ε > 0
|
modesty blaise je napisao/la: ako nasadiš na agar bakterijsku kulturu, bakterije će se razvijati dokle god imaju hrane (ili dok si proizvode hranu one koje to mogu), kad je ne bude bilo - uginut će. bar su nas tako učili. nisam ni rekao da nemogu umrijeti. ali, ako bi se nasle u povoljnim uvijetima (dakle, das im dosta hrane i ne ubijas ih) one nece same od sebe umrijeti, nece ostariti, nemogu ostariti. sto se nemoze reci i za, recimo, covijeka. meni kolko god da dajes hrane na kraju cu, ako nista, umrijeti od starosti. a upravo je to starenje i umiranje dio je bobine definitije zivota. a sto se tice mule. bobo, i dalje nisam zadovoljan tvojim odgovorom. (ja nista ne mjesam, ja nisam nigdje spominjao androide ili ista slicno. osim ako mislis da je mula android. ja govorim samo o stvarnim, zivim bicima od krvi i mesa (ili u slucaju bakterija organela i citoplazme  )) mula se nemoze razmnozavati. sto znaci da ne zadovoljava tvoju definiciju zivota. pa po cemu bi onda ona ipak mogla biti zivo bice? rijesavas li to na principu nekakvog amandmana? ili ti se naprosto cini logicno i ocito?
|
| uto 04 ožu, 2008 12:45 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
Pridružen/a: čet 11 svi, 2006 12:52 am Postovi: 19665 Lokacija: Planet Vulcan Naj Serija: ENT Naj Film: Insurrection Opis Stanja: Always positive Koje si vrste?: 1/2 Vulcan;1/2 Human
|
Ant je napisao/la: modesty blaise je napisao/la: ako nasadiš na agar bakterijsku kulturu, bakterije će se razvijati dokle god imaju hrane (ili dok si proizvode hranu one koje to mogu), kad je ne bude bilo - uginut će. bar su nas tako učili. nisam ni rekao da nemogu umrijeti. ali, ako bi se nasle u povoljnim uvijetima (dakle, das im dosta hrane i ne ubijas ih) one nece same od sebe umrijeti, nece ostariti, nemogu ostariti. sto se nemoze reci i za, recimo, covijeka. meni kolko god da dajes hrane na kraju cu, ako nista, umrijeti od starosti. a upravo je to starenje i umiranje dio je bobine definitije zivota. a sto se tice mule. bobo, i dalje nisam zadovoljan tvojim odgovorom. (ja nista ne mjesam, ja nisam nigdje spominjao androide ili ista slicno. osim ako mislis da je mula android. ja govorim samo o stvarnim, zivim bicima od krvi i mesa (ili u slucaju bakterija organela i citoplazme  )) mula se nemoze razmnozavati. sto znaci da ne zadovoljava tvoju definiciju zivota. pa po cemu bi onda ona ipak mogla biti zivo bice? rijesavas li to na principu nekakvog amandmana? ili ti se naprosto cini logicno i ocito? ...a gle , opet da bakterije imaju idealne uvijete imat će Gausovu krivulju rasta i razvoja... ...dakle , razvit će spore koje će opet proklijati... ...(inaće nebi bakterije bile nevidljive golim okom )
...a što se tiće mule, to je genetika, dakle vjerojatno ima glenetski STOP kodon koji joj onemogućava daljnju reprodukciju... , ona je živo biće , no genetski je onemogućena imati potomstvo... ...jednako kao i životinje koje se kastriraju... 
| sri 05 ožu, 2008 1:15 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
 Re: Androidi, terminatori,definicija života...
mr. bobo ant te potukao sa svojim primjerima... jednostavno priznaj... 
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| sri 05 ožu, 2008 5:09 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
|
...definitivno ne... jer je naveo neke krajnosti prirode... ...kojim se genetika poigrala... nisu to jedini primjeri... ...to je isto ko da je rekao da li se sterilni muškarci mogu smatrati živima...
| čet 06 ožu, 2008 3:58 pm |
|
 |
|
Inquisitor
Pridružen/a: čet 06 tra, 2006 11:54 am Postovi: 7828 Lokacija: R. Trešnjevka, Zagreb
|
Mr.bobo je napisao/la: ...definitivno ne... jer je naveo neke krajnosti prirode... eh... ali ti nisi rekao da li te krajnosti ubrajas medju zive? i ako da... zasto njih da? ... posto ne odgovaraju tvojoj definiciji zivota ako ne... pod sto ih ubrajas?
_________________ Cptn. Picard: Mutiny!? On a Federation starship? That's... that's shocking, it's... it's unthinkable.

|
| čet 06 ožu, 2008 7:42 pm |
|
 |
|
the Red Viper
|
Mr.bobo je napisao/la: ...to je isto ko da je rekao da li se sterilni muškarci mogu smatrati živima... sterilni muskarci nisu zivotinjska vrsta. mula to jest. definicija kao takva mora nuzno obuhvacati sve "krajnosti", u protivnom nije definicija. (na kraju krajeva, opcenito (na sto se definicija i odnosi) skup je "krajnosti".)
|
| pet 07 ožu, 2008 12:18 am |
|
 |
|
Egzobiolog
|
Chaky je napisao/la: Mr.bobo je napisao/la: ...definitivno ne... jer je naveo neke krajnosti prirode... eh... ali ti nisi rekao da li te krajnosti ubrajas medju zive? i ako da... zasto njih da? ... posto ne odgovaraju tvojoj definiciji zivota ako ne... pod sto ih ubrajas? ...ako se nisam prije izjasnio: ...ja te prirodne fenomene ubrajam među žive... ...zato jer je organsko biće... za razliku od robota (oko kojih prava se sve zapetljalo) ...koji to nisu... ...dakle, odgovaraju po mojoj definiociji života...
...robote ne ubrajam...
| pet 07 ožu, 2008 3:34 pm |
|
 |
|
the Red Viper
|
ok, idemo dalje... (nesec se tako lako izvuci, bobo  ) organska bica... kako tocno njih definiras? kao sastavnjena od organskih molekula? ili... kao bica* sa stanicnom građom? gdje u tome svrstavas viruse? mogli za robota reci da se nalazi u istoj poziciji kao i virus? (dakle, negdje "između" zivog i nezivog) *ni to sto podrazumjevas/podrazumjevam pod "bice" nije potpuno jasno. nije li biće upravo skracen naziv za živo biće, ili postiji li neko biće koje nije zivo? kako se tocno definira biće? no to je sad vec dosta duboko naklapanje, pa ostavimo to za kasnije, ako se ukaze potreba, lako se ja vratim na ovo 
|
| pet 07 ožu, 2008 3:47 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
|
Ant je napisao/la: ok, idemo dalje... (nesec se tako lako izvuci, bobo  ) organska bica... kako tocno njih definiras? kao sastavnjena od organskih molekula? ili... kao bica* sa stanicnom građom? gdje u tome svrstavas viruse? mogli za robota reci da se nalazi u istoj poziciji kao i virus? (dakle, negdje "između" zivog i nezivog) *ni to sto podrazumjevas/podrazumjevam pod "bice" nije potpuno jasno. nije li biće upravo skracen naziv za živo biće, ili postiji li neko biće koje nije zivo? kako se tocno definira biće? no to je sad vec dosta duboko naklapanje, pa ostavimo to za kasnije, ako se ukaze potreba, lako se ja vratim na ovo  ...organska bića su uglavnom na bazi ugljika... ...no varijacije života postoje i kreću se od jednostavnih organizama prema sve složenijim, dakle od amebe, pa do čovjeka... a takav je potedak uvjetovan staničnom građom...
...virusi su tema za diskusiju jer ih neki svrstavaju pod žive neki pod nežive... tako da ni ja točno neznam gdje bi ih svrstao... (no nekako mi više naginje živim)
...da, mislio sam na živa bića koja su nastala evolucijom...
| pet 07 ožu, 2008 4:12 pm |
|
 |
|
the Red Viper
|
Mr.bobo je napisao/la: ...organska bića su uglavnom na bazi ugljika... ok, onda po tome bi ponovno i roboti mogli biti organska bića, jer je to samo stvar materijala, a danas se materijali iz sfere organske kemije sve vise i vise upotrebljavaju. Mr.bobo je napisao/la: ...no varijacije života postoje i kreću se od jednostavnih organizama prema sve složenijim, dakle od amebe, pa do čovjeka... a takav je potedak uvjetovan staničnom građom... ok, a kad bih ja napravio nekakve robote koji bi se sastojali od manjih dijelova i koji bi bili sposobni djelovati poput stanica? mislim, stanica sama po sebi, koliko god bila komplicirana, i dalje mi se cini nekako unutar granica ljudskoga rada, ondnosno onoga sto covijek moze "replicirati" Mr.bobo je napisao/la: ...da, mislio sam na živa bića koja su nastala evolucijom... ok, evolucija je ovdje malo nespretna stvar. jer, naime, suocen sa bilo cime sto je kroz vrijeme pretrpjelo promjene mozes reci da je to nesto proslo kroz evoluciju. to vrijedi i za ove nase primitivne kompjutorske programe danas. (prilagodi se trzistu ili izumri?)
|
| pet 07 ožu, 2008 4:29 pm |
|
 |
|
Egzobiolog
|
Ant je napisao/la: ok, onda po tome bi ponovno i roboti mogli biti organska bića, jer je to samo stvar materijala, a danas se materijali iz sfere organske kemije sve vise i vise upotrebljavaju. ...ne... mislim puno materijala sadrži ugljuk... ...no N, H, O, i C... su nenankvi osnovni elementi... ...disanje je jedan čimbenik koji nas odvaja žive od neživih... ...teško da živa bića mogu opstati npr na nekom planetu s nepovoljnom atmosferom... ...roboti to mogu, jer nisu ograniččeni disanjem...Ant je napisao/la: ok, a kad bih ja napravio nekakve robote koji bi se sastojali od manjih dijelova i koji bi bili sposobni djelovati poput stanica? mislim, stanica sama po sebi, koliko god bila komplicirana, i dalje mi se cini nekako unutar granica ljudskoga rada, ondnosno onoga sto covijek moze "replicirati" ...teško je imitirati stanice... pogotovo ne na robotima... ...zašto je stanica ogranižena na ljudski rod? ...pa sve živo se sastoji od stanica...  ...a čovijek se replicira razmnožavanjem...
...mislim, čovijek se može replicirati... no too je jedno drugo područje koje je jako zeznuto i postavlja velika pitanja o moralu...  Ant je napisao/la: ok, evolucija je ovdje malo nespretna stvar. jer, naime, suocen sa bilo cime sto je kroz vrijeme pretrpjelo promjene mozes reci da je to nesto proslo kroz evoluciju. to vrijedi i za ove nase primitivne kompjutorske programe danas. (prilagodi se trzistu ili izumri?) ...pa na neki način da... ...no ponovo ponavljam , kud bi došli da robotima ili nekin naprednim softverima damo nekakva prava... samo zato jer su sposobni riješiti određeni problem? pih...
| pet 07 ožu, 2008 4:49 pm |
|
 |
|
Admiral
Pridružen/a: pon 10 tra, 2006 9:00 am Postovi: 581 Lokacija: Zagreb
|
Mr.bobo je napisao/la: ...disanje je jedan čimbenik koji nas odvaja žive od neživih... you don't say  što podrazumijevaš sve pod disanjem onda?
_________________ - žena u bijeloj kutiji TM Thei'khaiell ssuin hw'aenevha
|
| pet 07 ožu, 2008 4:51 pm |
|
 |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|