T'Grel je napisao/la:
Da, sad se izvlačiš. Nisi se, Capri logirala jer si kao Gost napisala prethodni post.
Molim da se uzme u obzir da je kapetanica Janeway jedina od kapetana doktorirala, a mislim da je i jedina od likova u ST koja ima doktorat!
Ne izvlačim se. Ne znam zašto logiranje nije uspjelo. I ja sam se začudila kad sam vidjela da sam "Gost".
Hm, to što je Janeway imala doktorat manje me se dojmilo kroz njezin lik nego neke druge njezine karakteristike. Nisam puno gledala Voy, ali u onome što sam vidjela uočila sam sljedeće - Janeway je kao lik uvijek balansirala između stava čvrstog zapovjednika, poštivala se hijerarhija, štoviše mnogi su prigovarali i da je muškobanjasta; s druge strane tu je njezina "osjećajna ličnost" i imam dojam da mnogim gledateljima upravo to nije sjelo, ta kombinacija. S obzirom na ono što znam iz psihologije, žene časnici su često manje cijenjene od muških kolega istog ranga. Zašto? Zato što nam je svima mnogo "prirodnije" da je žena osjećajna, nježna, pasivna, neodlučna i treba zaštitnika (tipičan primjer iz STa - Deanna Troi) nego da je kapetan, još k tome sama u nepoznatom dijelu svemira i vodi nemoguću misiju povratka kući, neprijateljima oštro pokazuje zube - ukratko funkcionira kao bilo koji muški kapetan. Za mne je Janeway solidno odglumljen, zanimljiv i kompleksan lik i drago mi je što ne boluje od nekih "tipično ženskih" osobina kao recimo savjetnica Troi.